woody slaapriturelen

Onze slaaprituelen

woody slaaprituelenKinderen grootbrengen is niet altijd makkelijk, dat weten we ondertussen allemaal wel. Al is er ten huize Liesellove op één vlak geen klagen mogelijk: het slapen. Vaak krijg ik heel wat medeleven van mensen, want iedereen gaat er vanuit dat drie kinderen minder tot geen slaap betekent. Niets is dus minder waar. Ik zette drie slaapkoppen op de wereld en kus daarvoor mijn beide polle’kes. Tips geven kan ik helaas niet doen. Dat slapen ging hier als vanzelf. Er mag dan ook iets een beetje vlotjes gaan hé?!?

Natuurlijk hebben we wel wat slaaprituelen. Daar geloof ik in. Avonden zien er al jarenlang min of meer hetzelfde uit. Af en toe verandert er iets, vooral doordat de grote van het gezin toenam, maar de basis blijft hetzelfde. Vinden wij en zij fijn. Voorspelbaarheid is alles! Dat is misschien wel mijn tip: routine, structuur, altijd hetzelfde. Al zien weekenddagen er soms ietsje anders uit, in de meeste gevallen ziet dat slaapmoment er hetzelfde uit. Weliswaar een beetje later dan in de week, maar toch. Wij hebben dus ook geluk dat als we ze later in hun bed leggen, ze net iets langer slapen ’s morgens.

Céleste valt daar natuurlijk nog een beetje buiten. Zij heeft ondertussen een relatief vaste structuur en gaat altijd op hetzelfde moment slapen. Maar ook bij haar is er een soort van regelmaat: pyjama aan, melkje drinken en ronken maar.

Bij de twee oudsten gaat het soortgelijk. Axelle en Baptiste weten dat wanneer we hun pyjama’s aantrekken het bijna bedtijd is. Soms is dat nog de moeilijkste klus van allemaal, die pyjama’s aantrekken. Daarom voorzie ik pyjama’s die ze leuk vinden, in het geval van de foto’s zijn ze van Woody, want dat maakt het toch net weer wat makkelijker.  Een discussie over welke pyjama je kind al dan niet aan wil, dat wil je in de avondrush gewoon vermijden, toch!?!

Afhankelijk van de dag is er daarna nog wat speeltijd, bijvoorbeeld op woensdag of vrijdag, wanneer ze vroeg in hun pyjama zitten. Het einde van de avond is nabij wanneer ze hun melk en/of yoghurt voorgeschoteld krijgen. Terwijl kijken ze naar hun favoriete tv-programma en zitten wij lekker bij hen. (Allé, of toch één van de twee.) Daarna is het tanden poetsen en hupsa naar boven, bedje binnen.

woody slaaprituelen woody slaapriturelen

Wanneer er voldoende tijd is lezen we samen nog een boekje. Dat vinden ze heerlijk en stiekem genieten mama en papa daar ook van. Al moet ik toegeven dat dit niet altijd lukt. Zeker tijdens de week is het soms echt een race tegen de klok. In het weekend kan het dan wel weer met z’n allen samen en dat is gewoonweg heerlijk.

Sowieso is er daarna nog knuffeltijd. Axelle houdt er ook van dat we eventjes bij haar kruipen zodat ze haar dag kan overlopen. Baptiste heeft daar logischerwijs nog geen behoefte aan maar heel lang zal dat volgens mij niet meer duren. Dan moeten we toch even gaan bekijken hoe we dat gaan aanpakken. Toch als we willen dat ze voor 19 uur in bed zitten.

Herkenbaar? Hoe verloopt het slapengaan bij jullie? Hebben jullie slaaprituelen? Krijgen jullie de kindjes altijd op tijd in bed? En lezen jullie voor? Zijn jullie fan van matching pyjama’s? 

Pyjama’s Woody

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties

 1. Leuk om lezen dat je slaapkoppen hebt 😉
  Hier is dat niet het geval, maar slaaprituelen hebben wij ook. Ongeveer gelijkaardig aan die van jullie. Alleen heeft Juliette (4jr) ’s avonds schrik. Sinds een paar maanden wil ze dat er iemand boven blijft tot ze in slaap valt. We doen dat natuurlijk wel, dat is een goed moment voor mij om eens even rustig door instagram te scrollen, maar we hadden eigenlijk verwacht dat dit een voorbijgaande fase zou zijn, alleen zitten we nu 4 maand verder nog steeds te wachten tot ze slaapt.

 2. Hier een heel ritueel. Eerst tanden poetsen, dan een boekje en dan 2 liedjes. Heel vaak slapen ze heel flink maar Amélie heeft momenten dat ze tot 10x per nacht wakker wordt, dan sterven wij een beetje 🙂

 3. Wij hebben ook een slaapritueel, al is het pas sinds ze 2 zijn ofzo, daarvoor ging het allemaal nog meer op het gevoel van dag tot dag. Maar sindsdien lezen we elke avond voor. Eerst melkje drinken, pijama aan, tandjes poetsen en dan in bed nog een boekje lezen. In uur van slapen en opstaan kan wat variatie zitten. En het ritueel zelf past zich ook af en toe aan, eerst gingen broer en zus samen slapen, sinds de zomer gaat de jongste eerst en wachten we tot die slaap eer broer erbij gaat want anders lagen ze nog een uur te babbelen.

 4. Een slaapritueel is hier ook belangrijk (en eigenlijk is dat niet alleen voor kinderen belangrijk, ook volwassenen slapen beter in als ze een vast ritueel volgen en daarmee hun lichaam het signaal geven dat het slaaptijd is).

  Bij Giel begint het met een beker melk en ondertussen wat tv kijken. Programma afgelopen betekent naar de badkamer. Daar kan hij ondertussen al vrij goed zelf zijn plan trekken. Als hij klaar is, is er sowieso nog verhaaltjestijd, dat slaan wij echt nooit over, zelfs niet als we laat terugkomen of gehaast zijn. Als het laat is, kiezen we gewoon voor een leuk miniboekje (zoals die van Ollie, gericht op peuters en jonge kleuters, maar af en toe mogen we die toch nog bovenhalen). Na het verhaaltje mag hij nog iets “belangrijk” vertellen of vragen (we moeten dat inperken anders blijft hij bezig) en dan is het knuffel/kus en slaaplekker.

  Cas (10m) trekt zich helaas niks aan van slaaprituelen… Hij doet wel al vrolijk van dada als we naar de slaapkamer gaan, maar afhankelijk of meneertje goesting heeft, valt hij snel in slaap of laat hij zich horen… Maar dat komt nog wel.. ooit 😀

 5. Hier ook een echt slaapritueel: speelgoed opruimen, ev bad, tandenpoetsen, pipi doen, pyama aan, verhaaltje, slokje water, gebedje, liedje zingen, knuffels… Oh wee als je eentje vergeet of overslaat omdat het al laat is… Maar eigenlijk geniet ik daar ook wel van, nog even in jaar bed kruipen om een verhaaltje voor te lezen!