Tulum in Mexico is een ontzettend populaire spot. Het ligt op ongeveer 2 uur rijden van Cancun en het speelt alles uit waar men op Instagram zo fan van is. De Instragram hotspots domineren hier dan ook erg wat maakt dat je mogelijks niet direct fan bent van Tulum.

Door zijn populariteit swingen de prijzen de pan uit. Maar ondanks alles blijft het de moeite om Tulum & omgeving op je lijstje te zetten. Er is namelijk ontzettend veel leuks te zien en te doen. De prijs drukken voor je verblijf kan je doen door niet in het hartje van Tulum te verblijven en niet noodzakelijker wijs te kiezen voor Instagrammable food. In dit artikel delen we dan ook al onze beste tips om van je Tulum-verblijf iets onvergeetelijks te maken.

Wat mag je nu precies van Tulum verwachten?

Wanneer je naar Tulum wil reizen moet je weten dat het eigenlijk uit twee delen bestaat: Tulum Pueblo en Tulum Beach. Tulum Pueblo is de naam van het centrum van deze stad en ligt op ongeveer 5 kilometer van het strand. Hier vind je ontzettend veel accommodaties, restaurantjes en winkeltjes terug. Het spreekt voor zich dat deze allemaal iets betaalbaarder zijn dan de accommodaties aan Tulum Beach. Tulum Beach is te vergelijken met een Instagram-wereld waardoor het authentieke Mexico verdwijnt. Maar de stranden zijn mooi en er zoveel fijns in de buurt dat je deze populaire plek leert ‘verdragen’.

Wij verbleven niet aan het strand en het voelde voor ons als de perfecte uitvalsbasis. Na 2 tot 4 nachten heb je hier het belangrijkste wel gezien maar wil je ook veel chillen op het strand, dan heb je wat meer tijd nodig.

Wat moet je doen in Tulum & omstreken?

The beach

Tulum is natuurlijk gekend omwille van de prachtige stranden en zee. Ondanks het fijn dat er langs die kustlijn heel wat hotels gelegen zijn, kan je ook van deze prachtige stranden genieten zonder in zo’n hotel te verblijven. Het jezelf iets comfortabeler maken als je niet direct aan het strand verblijft, kan je door een loungezetel te huren in één van de beachclubs. Spoiler: met onze kinderen hebben wij dat niet gedaan. Je begrijpt vast waarom. In Tulum kan je trouwens kiezen uit verschillende stranden, het ene al makkelijker bereikbaar dan het andere.

Wil je tussen schildpadden snorkelen? Dan trek je best naar Akumal. Het betekent in Mayataal plek van de schildpad en dat is natuurlijk niet zomaar. De kans dat je hier schildpadden ziet is zeer groot. Hierdoor is het een enorme toeristische trekpleister. En zoals dat gaat met toeristische trekpleisters dien je ook hier een kaartje te kopen om diep genoeg de zee in te kunnen om dit te kunnen doen. Alleen, er is een kleine hack als je om de één of andere reden dit niet ziet zitten.

Zo leek een gezamelijke snorkeluitstap met onze 4 kinderen, waarvan de meederheid nog niet goed zwemt, niet echt een geweldig idee. Bovendien kon je van veraf zien dat het water vol lag met oranje zwemvestjes en daarin hadden wij gewoon geen zin. Wij wandelden bijgevolgd op het strand ver genoeg door om een rustig plekje strand te bemachtigen. Uiteindelijk bleek dat je daar wel de zee in kan en je met je snorkel ook héél veel moois (yes, ook schildpadden) kan spotten. Het is zeker in mindere mate dan het toeristische uitje, maar je ligt er tenminste niet tussen tientallen andere oranje vestje en je kan als ouder afwisselen.

Cenotes

In de omgeving van Tulum zijn er gigantisch veel cenotes te vinden. Het zijn mysterieuze grotten en poels, gevuld met het meest heldere water dat je ooit zag. Maar, zoals dat gaat met de mooiste dingen op aarde, zijn ook de cenotes een magneet voor massatoerisme. Daarom is het in de meeste gevallen aangeraden de cenotes vroeg in de ochtend te bezoeken want in de namiddag zijn ze vaak bomvol. Iets meer kans op een rustig moment heb je ook tegen sluitingstijd, wat meestral rond 4 à 5 uur in de namiddag valt.

Wanneer je een cenote wil bezoeken, zoek je best even op voorhand uit wat de kostprijs ervan is. Want sommige prijzen swingen echt de pan uit. En duurder betekent daarom niet noodzakelijker wijs zoveel geweldiger.

Verder tellen volgende regels in bijna elke cenote:

  • in de meeste gevallen vind je ter plekke kleedhokjes en word er je gevraagd je eerst om te kleden;
  • je bergt je kleding op in een kastje met slot (soms inbegrepen in de prijs, soms ook niet);
  • eens omgekleed neem je een verfrissende douche, dit doe je om de fauna & flora te beschermen;
  • je krijgt een zwemvest die je verplicht moet aantrekken, want jawel cenotes zijn vaak zeer diep.

Gran Cenote

De Gran Cenote is één van de populairste cenotes in Mexico en daarom vermeld ik hem even in dit lijstje. Wij bezochten deze Cenote zelf niet omdat wij voorkeur gaven aan een rustiger plekje. Toch vermeld ik hem omdat jij misschien minder tijd in Mexico hebt om andere cenotes, bijvoorbeeld die dichtbij Valladolid, te bezoeken.

Deze cenote ligt maar een paar kilometer buiten Tulum, op de weg naar Coba. Zoals bij vele cenotes is deze spot geliefd bij duikers. De naam doet het rouwens niet vermoeden maar hier vind je meerdere cenotes bij elkaar, verbonden door houten wandelpaden. Je ziet hier allerlei vissen, zonder te snorkelen of te duiken. Zo helder is het water. En jawel, als je geluk hebt kan je hier ook schildpadden spotten.

Cenote Minotauro

Soms kan je van die plekjes op aarde tegen, die je omver blazen in al hun schoonheid. Cenote Minotauro is er zo eentje. Het is bijgevolg een plekje waarvan je hoopt dat het voor altijd zijn magie kan behouden. We delen dit plekje graag, want wij ontdekten het dankzij de tips van ‘Het is de merckx‘ en waren hen zo dankbaar hiervoor. Maar je moet beloven dat je zorg draagt voor de mooiste cenote van allemaal.

Cenote Minotauro krijgt nog niet zoveel bezoek en is vooral bij duikers gekend. Maar als het even kan, zet dan deze cenote op je lijstje. Het is even zoeken om de ingang te vinden. Nu ja, ingang: een kartonnen bordje, een ijzeren hek en een privé erf: daar ga je naar op zoek als je deze cenote wil bezoeken. Google Maps stuurt je sowieso verkeerd. Van zodra. jede grote weg wordt afgestuurd moet jij je ogen openhouden. Wij zochten 2 uren maar geloof me, het was het meer dan waard. De beelden spreken voor zich…

Maya Ruïnes

Wanneer je naar Yucatán reist, is de kans groot dat je ook wel eens een Maya ruïne wil bezoeken. In Tulum krijg je de kans om dit te doen. En hoewel het zeker niet de meest indrukwekkende site is, die je kan bezoeken in Mexico, is het toch een aanrader. Deze site werd namelijk gebouwd aan de kustlijn en dat zorgt voor een spectaculair zicht.

Voor het bezoek heb je ongeveer anderhalf uur nodig en je betaalt 80 Pesos per persoon inkom. Achteraf kan je naar het strand wandelen dus je zwemgerief meenemen kan een goed idee zijn. Ondertussen weet je het vast wel al maar kom vroeg om lange wachtrijen aan de ingang te vermijden. Bovendien valt het dan op het terrein nog mee van drukte.

Naast het bezoek aan de Maya ruïne, kan je deze ook vanaf het water gaan bekijken. Het uitzicht is spectaculair en als wij moeten kiezen tussen een bezoek aan het terrein of het boottochtje, dan kiezen we sowieso voor dat laatste. Dat boottochtje wordt trouwens gecombineerd met een snorkeltripje, wat het extra fijn maakt. Tickets hiervoor hoef je niet voorraf te regelen. Ofwel doe je dit aan de parking van de site, ofwel regel je het aan de ingang van één van de stranden naast de site.

Over die parking gesproken: laat je niet misleiden. Officieel kost parking aan het terrein 100 Pesos en geen Pesos meer. Ook wanneer ze je met man en macht proberen overtuigen om niet verder te rijden: niet luisteren. Er staat duidelijk aangeduid waar je wel en niet mag rijden. Laat je dus niet bedotten.

Wil je graag nog een Maya ruïne bezoeken dan kan je vanuit Tulum ook de Cobá ruïnes bezoeken. Dat deden wij niet omdat we tijdens onze reis sowieso ook een bezoekje aan Calakmul, midden in de jungle, planden.

Sian ka’an

Sian Ka’an betekent ‘Oorsprong van de Hemel’ in de taal van de Maya volkeren die ooit deze regio bewoonden. Het bestaat uit tropische bossen, magrovebossen, moerassen en een zeegebied. Hetspreekt voor zich dat je hier heel wat vogelsoorten en dieren kan terugvinden. Omdat het door de Maya gezien werd als de plek waar de hemel is ontstaan, kan je gewoon niet anders dan dit gebied te bezoeken. En hoe doe je dat beter dan met een bootje?

Sian Ka’an ligt op een kwartiertje rijden vanaf Tulum. Er zijn heel wat kanoortjes waar je een boottrip kan boeken. Dit kan je vooraf doen maar ook op de dag zelf. Sian Ka’an is niet goedkoop maar het is absoluut de moeite. Want yup, het is er echt wel hemels. De tours die je kan meedoen variëren echter in prijs en duur. Wij hadden op de ochtend van onze bezoek niet veel keuze (1 januari) maar hadden wel geluk dat de korte tour werd aangeboden. Je kan hier namelijk uren spenderen op een bootje maar sommige leden van ons gezelschap zouden dan vast en zeker overboord springen. Een tour van een 2-tal uurtjes is met zo’n jonkies echt ideaal. Deze korte tour vonden wij aan de ingang van de archeogische site van Sian Ka’an, ga daar dus zeker even checken als je ook graag voor de korte route gaat.

Accommodatie tips

Wanneer je op zoek gaat naar een accommodatie in Tulum ga je van prijzig naar zéér prijzig. Veel hangt dus af van je budget en je noden. Direct bij het strand verblijven, dan moet je net iets meer centen bovenhalen. Verblijf je in het centrum, Tulum Pueblo, dan vind je vaak prijs – kwaliteit een betere accommodatie. Bovendien verblijf je hier nog iets meer in het authentieke gedeelte van Mexico en zijn ook de restaurants veelal betaalbaarder. Het grote nadeel is in dit geval natuurlijk dat je op 5 km van het strand verblijft en je dus net iets moeilijker een zonsopgang – of ondergang meepikt.

Voor beide locaties zochten we een aantal fijne accommodaties uit waar wij ook graag zouden verblijven. Ook onze eigen accommodatie namen we mee in dit advies. In de zoekopdracht hielden we rekening met 2 volwassenen + 2 kinderen.

Tulum Beach

Tulum Pueblo

Wij verbleven zelf in Tulum Pueblo en kozen voor een studio bij La Veleta. Erg mooi ingericht, comfortabel bed en een rooptop zwembad. Bovendien ligt het net buiten het toeristische centrum waardoor het er iets rustiger is. Restaurants en shops zijn echter op wandelafstand, wat het de perfecte verblijfplaats maakt. In de omgeving is er ook voldoende parkeerplaats. Inchecken doe je met een eigen code en de verhuurster kan je makkelijk via Whatsapp contacteren. De Wifi is hier helaas niet fantastisch en voor warm water moet je veel geduld hebben.

Wat je nog moet weten voor je Tulum bezoekt

  • Tulum is, zoals je ondertusen weet, super populair. Aan cash geld raken in Mexico is sowieso een uitdaging maar in Tulum zeker. Er zijn gewoon héél véél mensen die daar geld willen afhalen met soms zeer lange wachtrijen tot gevolg. Stefaan schoof er anderhalf uur aan, om maar een richtlijn mee te geven. Ga dus niet cash-loos naar Tulum en als je toch geld moet afhalen, kies dan uw moment uit. Met andere woorden: ga vroeg in de ochtend. (Zelfs dan moet je vaak even aanschuiven.)
  • Het is super druk in Tulum wat betreft verkeer. Beperk dus het gebruik van je huurwagen en ga te voet of met de fiets. Een taxi nemen kan ook altijd. Naar de cenotes en ruïnes kan je natuurlijk wel met de auto.
  • Parkeren is in het drukke Tulum niet altijd evident. Doordat wij iets buiten het centrum zaten hadden wij wel veel parkeerplaats, weliswaar op straat. Er gaat de ronde dat in Tulum je auto snel wordt weg gesleept dus check zeker dat je er mag parkeren. Aan de zee parkeren is helemaal geen evidentie dus vermijd dit dan ook.
  • Een tijd terug werden een aantal toeristen doodgeschoten aan de archeologische site. Ze kwamen helaas om door shizzle met drugskartels, waar zij niks mee te maken hadden. Daardoor kreeg Tulum extra negatieve reclame wat betreft veiligheid. Wijzelf hebben ons niet onveilig gevoeld in Tulum maar gebruik je verstand. Iets wat je overal ter wereld moet doen trouwens. Er kan altijd iets gebeuren dus wees waakzaam, let op je spullen en doe een beetje voorzichtig wanneer het donker wordt. You know how it works!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.