Oostende met kinderen

Enkele weekenden terug stond een familieweekend in Oostende gepland. Het noodslot sloeg echter toe. Typisch als je net iets leuks op de agenda hebt staan. Céleste kreeg in de week voor dat weekendje windpokken en Baptiste een zware luchtwegeninfectie. Last minute bleek trouwens dat papa dat weekend toch moest werken. Niet gaan was dan ook mijn eerste reactie. Maar de zee is altijd een goed idee en zeker wanneer ze ook nog eens prachtig herfstweer uitgeven. Oostende met kinderen is sowieso nog meer een goed idee.

Ik hoorde dus even rond bij vriendinnen en zo kwam het dat ik zaterdagochtend in plaats van met mijn volledige gezin enkel met Axelle en Estelle richting Oostende trok om daar af te spreken met mijn goeie vriendin Evy. In plaats van een familieweekend, een meisjesweekend. Want dat kan ook al eens deugd doen. In deze blog lees je dus een verslag van een meisjesweekend en sprokkel je heel wat tips voor een weekendje Oostende met kinderen.

Oostende met kinderen

Omdat het beloofde herfstweer eerder op lente trok, konden we volop genieten. We kuierden rond in mijn geboortestad en daar geniet ik altijd kei hard van. Omdat het zo een mooi weer was, besloten Evy en ik ‘s middags een bakker binnen te springen en buiten te picknicken. De kindjes konden ondertussen heerlijk rond rennen en spelen. En wij, wij Genoten met een grote G. 

Oostende met kinderen: richting Fort Napoleon

Oostende bezoek ik wel vaker dus ondertussen weet ik ongeveer waar je moet zijn en wat kindjes sowieso geweldig vinden. Bijgevolg namen we de gratis overzet aan de Visserskaai naar Fort Napoleon. Dat stukje Oostende is gewoonweg heerlijk om te wandelen. Het strand, de duinen, de rust… De laatste jaren sloeg ik dit stukje Oostende nog nooit over wanneer ik er was. Het zegt iets over hoe erg ik ervan houd! En dat boottochtje, dat vinden kindjes sowieso geweldig.

Na een stevige wandeling namen we de overzet terug. We hadden de kindjes beloofd De Spiekpietjes te gaan zoeken. Omdat de expo aan de andere kant van Oostende ligt, moesten de kindjes zich nog wel eventjes inzetten. Maar wandelen langs de dijk van Oostende is heerlijk. De expo van De Spiekpietjes gaat voor de eerste keer niet door in het Fort. De nieuwe locatie is echter een topper van formaat. Een mega leuke bar waar zowel kinderen als ouders graag vertoeven. Wederom een leuk Spiekpietjes-verhaal en als kers op de taart ook nog eens een parcours waar de kindjes op zoek moeten gaan naar de Spiekpietjes. 

Wat Evy en ik allicht het tofste vonden was dat de kindjes dit parcours konden afleggen. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Zei ik al opnieuw? En wij rustig konden genieten van een drankje. Heb je nog even tijd om voor Sinterklaar naar de expo te gaan? Twijfel dan niet en maak er een daguitstapje van.

Wat Evy en ik allicht het tofste vonden was dat de kindjes dit parcours konden afleggen. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Zei ik al opnieuw? En wij rustig konden genieten van een drankje. Heb je nog even tijd om voor Sinterklaar naar de expo te gaan? Twijfel dan niet en maak er een daguitstapje van.

Na het bezoek aan de Spiekpietjes moesten we ook nog onze buikjes zien te vullen. Van zeelucht krijg je nu éénmaal honger. We trokken daarvoor naar het Botteltje. Een biercafé/restaurant waar er een gezellige drukte heerst. Evy en ik aten er varkenswangetjes en die zijn een aanrader. Bovendien is het Botteltje kindvriendelijk. Geen boze blikken omdat je kinderen teveel lawaai maken bijvoorbeeld. Dan pas kan je als ouder echt ontspannen. De kriek die ik er dronk heeft me trouwens mega goed gesmaakt net zoals de dessert achteraf. 

Slapen in het Leopold Hotel

Het meisjesweekend zette ik na ons avondmaal alleen verder met Axelle en Estelle. Papa deed nog wel een poging om af te zakken richting Oostende maar uiteindelijk is dat niet meer gelukt. De familiekamer in het Leopold Hotel was dus helemaal voor ons alleen. Axelle wou eerst in de hoogslaper slapen maar toen ze mijn grote bed zeg, keek ze me met blinkende oogjes aan. Om 21 uur nestelde ik mezelf dan ook met mijn twee kindjes in dat heerlijke bed. Dat Estelle een moeilijke nacht had, daar heeft Axelle geen last van gehad. En de pittige nacht werd voor mij verzacht dankzij het heerlijke ontbijt. 

Ik had grote verwachtingen want toen ik op zaterdag incheckte en het hotel in mijn Instagram-stories toonde; kreeg ik van heel veel mensen de reactie dat ze daar ook al verbleven en dat het ontbijt subliem is. En niks is minder waar… het is pure verwennerij. Alles erop en eraan. Axelle genoot met volle teugen. Tijdens het ontbijt daar besefte ik ook dat af en toe eens iets alleen doen met je kinderen echt deugddoend kan zijn. Voor alle partijen. ‘t Is dus zeker voor herhaling vatbaar. 

The Crystal Ship

Na dat stevig ontbijt, trokken Axelle en ik het stad van Oostende in. Met wederom een prachtige dag in het vooruitzicht, kozen we ervoor de kunstwerken van “The Crystal Ship” te gaan bewonderen. Overal in de stad vind je street-art-werken terug. Bij de toeristische dienst kan je een plannetje afhalen die je door stad gidst. Omdat de werken over de volledige stad verspreid zijn en wij alles te voet deden, deden wij maar een beperkte route. Axelle was echter onder de indruk van al dat moois. Tussendoor maakten we ook nog een stop in de vismijn en kochten we er garnaaltjes.

Oostende met kinderen

De dag rondden we af door overheerlijke garnaalkroketten te eten in Hotel du Parc . Axelle genoot duidelijk en ondanks de vermoeidheid ik ook. Zelf een weekendje Oostende in gedachten? Doe dan verder inspiratie op bij Westtoer en/of De Kust. Want er is altijd wel iets nieuws te ontdekken daar aan de kust. Tot de volgende keer Oostende!


Van Oostende zijn wij om allerhande redenen sowieso fan. Eentje ervan is allicht omdat het mijn geboortestad is maar verder is er zoveel te doen. Tegen een dagje of weekend Oostende met kinderen zeggen wij dus nooit neen. Andere Belgische uit-tips lees je trouwens op onze België-pagina.

** Wij werden uitgenodigd voor dit weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

  1. Super ! Mooi verslagje en misschien doen we dit uitstapje ook eens binnenkort. Hoewel ik er zoiezo een jongensweekend moet van maken met mijn 3 bengeltjes 😁