Op reis naar Zuid-Afrika, dan denk je nog voor je überhaupt tickets hebt geboekt aan het spotten van “the big five”. Ook ik voelde al een kleine kriebel maar werd snel terug met de voetjes op de grond gezet toen ik een kleine rondvraag op mijn Instagram-account deed. Naast het feit dat Zuid-Afrika te gevaarlijk zou zijn om te reizen was het volgens velen absoluut onmogelijk om safari’s te doen met kleine kindjes, laat staan dus die big five (luipaard, leeuw, olifant, neushoorn & buffel) spotten. Omdat ik meestal toch mijn goesting doordrijf, typte ik in Google “safari in Zuid-Afrika met kleine kinderen” in en de eerste website die me vertelde dat het echt wel haalbaar was, geloofde ik. Veel overtuigingskracht had ik niet nodig.

Voor je nu denkt: “Oke, die van Liesellove deden safari’s, dat wordt ook voor ons een eitje.”, denk toch nog even verder na. Oké, het wordt zeker een eitje maar je moet je een beetje voorbereiden. Bovendien mag je in veel parken met kleine kinderen niet verblijven en vaak mag je ook niet mee met georganiseerde safari-tripjes, ook wel gamedrives genoemd. Om verschillende redenen: omdat je de andere passagiers zou kunnen storen (want kunnen kinderen echt zwijgen als het nodig is?!?) of omdat het simpelweg te gevaarlijk is. Jonge, kleine kindjes kunnen in een open jeep als prooi aanzien worden. (Er zijn een aantal parken die speciale gamedrives organiseren voor kleintjes, maar die zijn absoluut in de minderheid.) De vraag is echter of het echt nodig is om mee te gaan met een gamedrive om die big five te spotten. Want dat is uiteindelijk ieders doel.

Selfdrive

Zijn je kinderen te jong om te mogen meerijden of denk je dat ze niet stil kunnen zijn? Heb je geen zin om handen vol geld uit te geven aan een gamedrive? Dan is een selfdrive een optie. Het woord zegt het zelf: je rijdt zelf rond in een park op zoek naar… Je hebt natuurlijk geen ervaren ranger (= een gids) bij je (al kan je soms wel een privé-gids huren) en bent aangewezen op jezelf en je eigen instinct. Niet dat wij over veel instinct beschikten om de big five te spotten. Het komt er eigenlijk op neer dat je jezelf moet laten meeslepen in het moment en je er het beste van maakt. Dat altijd! Ook als je achterbank vol zit met jengelende kinderen omdat ze het wachten beu zijn. Ook dat is een safari met kinderen.

Belangrijk om weten is dat je niet in elk park een selfdrive mag doen. Sommige privé-parken laten geen buitenstaanders toe dus voor je naar een safaripark rijdt, check je op internet best waar je voor een selfdrive terecht kan. Sowieso moet je steeds een entree betalen en verder heb je vooral een portie geluk nodig. Maar hebben mensen die een georganiseerde gamedrive volgen, dat ook niet nodig?!?

Populaire tijden

Het kan interessant zijn om een beetje rekening te houden met wanneer dieren actief zijn. Daarom zal je merken dat velen ’s morgens vroeg en in de late namiddag op zoek gaan naar de meest uitzichten met dito dieren. (Soms ook ’s nachts.) Dan zijn wilde dieren namelijk het meest actief want als het broeierig heet is, liggen ze vaak zelf even te bekomen van de hitte. Maar wij met ons grote gezin zagen dat niet zitten. Het was simpelweg niet haalbaar om ’s morgens vroeg reeds in een park te zijn. Als je echt wil, is dat natuurlijk wel mogelijk. maar voor ons blijft het vakantie en dat doen wij graag traag.

Wij reden dus telkens overdag. In totaal bezochten we tijdens onze reis 3 parken: Addo Elephant Park, HluHluwe-Imfolozi-Park en Kragga Kamma Game Park. In de meeste gevallen bleven we vrij lang rond rijden in het park, maar moesten we daarbij wel rekening houden dat we op tijd bij de uitgang waren of min of meer voor het donker konden thuis raken.

Na ons bezoek aan Addo Elephant Park, dat we eigenlijk al op de limiet verlieten, reden we gigantisch verkeerd. In half duister kwamen we op onverharde wegen terecht met naast ons een ravijn en verder in de verste verte niks. Het was een race tegen de klok om van die weg te zijn voor zonsondergang zonder van de weg zelf af te racen. Dat het bovendien ook al dagenlang aan het regen was, maakte dat we bij bepaalde hellingen soms echt onze adem inhielden en ik spontaan een beetje naar voor boog. Alsof de wagen dan makkelijker de heuvel zou beklimmen.

Safari met kleine kinderen

Met vier kleine koters reden wij telkens door de safariparken. Aan populaire tijdstippen hielden wij ons niet, wegens simpelweg niet haalbaar. En stil?!? Dat was het zeker niet altijd. Maar was het daardoor minder de moeite waard? Hadden we moeten wachten tot ze groot genoeg waren en stil konden zitten? Volgens sommige mensen misschien wel. Er zat misschien meer in. Maar wij beleefden ongelooflijk mooi momenten en wel hierom.

De verwondering op de kindjes hun gezicht is tot de dag van vandaag onbetaalbaar. Ons eerste park was een relatief klein park; het Kragga Kamma Game Park, waardoor we snel na binnenrijden reeds enkele kleine dieren zagen. Voor kinderen maakt het echter niet uit of die dieren nu behoren tot de big five of om de vijf minuten je pad kruisen. Voor hen is de spanning van het spotten van een dier sowieso groot. Zorg er trouwens voor dat ze de gevonden dieren kunnen aankruisen op een kaart of in een boekje. Dat alleen al vinden zij geweldig. Zelfs als het dan gaat om een mestkever. (I kid you not, haha!)

Neem ook zeker voldoende verrekijkers mee. Voor jezelf maar ook voor de kindjes. Je hebt aangepaste versies voor hen en ook al kunnen ze er nog iet altijd even goed mee overweg, ook dat vinden ze geweldig. Ze worden dan echte spotters. Hen meenemen in een verhaal, helpt dus zeker en vast ook. Ook om het op bepaalde momenten stil te krijgen in de wagen. Want ja, vaak was er net dat ietsje meer decibels in onze wagen dan bij een standaard gamedrive. Maar op momenten dat het echt moest, konden we die decibels wonderwel makkelijk dempen. Extra leuk wordt het als je hen zelf foto’s laat maken, dat deden Axelle en Baptiste met hun eigen fototoestel.

De allerkleinsten hadden natuurlijk minder besef van wet er gebeurde maar met de nodige speeltjes en het nodige eten (voorzie echt voldoende want je kan niet zomaar eventjes uitstappen en je koffer induiken) konden ook zij vrolijk gehouden worden. Trouwens, je rijdt in zo een park echt heel traag en het is niet dat je tientallen tegenliggers tegenkomt; met je kinderen op de schoot rijden kan hier dus perfect. Vooraan zien ze ook net dat ietsje beter.

Weet ook dat kleine kindjes vaker moeten plassen. Maar je mag absoluut enkel uit de wagen op aangegeven plekken. Houd hier rekening mee: iedereen voor vertrek naar het toilet laten gaan, pauze’s inlassen en als het echt nodig is: creatief zijn. En dan is het vooral verder genieten en zoeken maar.

The big five

Vraag is nu natuurlijk of wij tijdens onze reis de big five gespot hebben? Wel, we moesten er drie parken voor bezoeken maar we konden uiteindelijk alle dieren van ons lijstje afvinken. Op de één of andere manier heb ik geen mooie foto van de buffels maar we zagen ze wel degelijk. De leeuw (we zagen er echt maar ééntje) was eentje die we bijna als eersten (nog voor de rangers) spotten in Addo Elephant Park. Op plaatsen waar je kan pauzeren, wordt vaak aangegeven waar bepaalde dieren gezien werden (dus altijd even die kaart controleren!). Daardoor kan je bewust kiezen een bepaalde richting uit te rijden, zo ook bij Addo.

Toen we ongeveer op de juiste plaats waren, merkten we meer bedrijvigheid dan normaal. Enkel rangers die duidelijk aan het zoeken waren en enkele selfdrives die deze jeeps volgden. We wisten dus dat er ergens iets te gebeuren stond. Een groepje zebra’s, etenstijd en eerder die dag leeuwen gespot… dat leverde bij iedereen een hoop excitement op. Een vriendelijke Ranger zei ons ook een plekje te zoeken en dus deden we dat.

Enkele minuten later zag iedereen een flits. Een flits van een leeuw, zebra’s die weg renden en toen opnieuw stilte. Ergens in de bosjes lag een leeuw een zebra op te peuzelen maar op die flits na was er verder niks meer te zien. We waren het wachten wat beu en besloten verder te rijden. En toen zag ik hem… vanop de eerste rij konden we meekijken hoe de leeuw op zijn gemak een zebraatje at. Niet veel later werden we omringd met tientallen andere voertuigen maar wij stonden toch maar mooi op de eerste rij. Onze vreugde is nog steeds niet te beschrijven.

Net zoals die keer dat we besloten twee keer hetzelfde weggetje te rijden en we de tweede keer twee luipaarden tegen kwamen. Ik moet zeggen dat we met ingehouden adem toekeken en tegelijkertijd konden schreeuwen van blijheid. En dan was er die keer dat we allemaal een beetje bang waren omdat een kudde olifanten recht op onze wagen afkwam. Je wagen is echt niks tegenover een olifant en al zeker niet tegenover een kudde. Maar ze wandelden gewoon langs ons en wij werden getrakteerd op een grote kudde met veel kleintjes erbij. Ook dat is een onbeschrijflijk moment.

En in HluHluwe-Imfolozi-Park keken we meer dan een half uur naar een groepje neushoorns. Vergezeld door een groepje giraffen. Deze laatste werden trouwens het lievelingsdier van Axelle omdat we ze in de tuin van onze villa ook vaak gespot hebben. ’t Is te zeggen: op de één of andere manier zag Axelle altijd als eerste de giraf.

Naast al die geweldige dieren zagen we nog zoveel meer dus we zijn ervan overtuigd dat het zonder zeker ook kan. Maar geluk is alles. Je hebt mensen die meegaan op gamedrive en weinig te zien krijgen. Je hebt mensen die een selfdrive doen en alles zien en omgekeerd. Je blijft zoeken naar wilde dieren en wat hun plannen zijn, dat weet je nooit vooraf…

De juiste ingesteldheid

Het aller belangrijkste bij een safari met kinderen is dan ook je ingesteldheid. Wees blij met elk dier dat je te zien krijgt. Geniet vooral van de tijd die je samen met je kinderen spendeert. Betrek hen actief in het gebeuren en observeer naast de dieren ook hen. Want dat is het meest onbeschrijfelijke van allemaal: je kinderen die verwonderd worden door het kijken naar een zebra, giraf of leeuw. Alleen al daarom wil ik morgen zo terug…

Info

Addo Elephant Park

Addo ligt nabij Port Elizabeth en is één van Zuid-Afrika’s twintig nationale parken. Het bestrijkt zo’n 1.640 km². Je kan er terecht vanaf 7 uur ’s morgens. Voor je het park zelf in mag moet je jezelf, je voertuig en je passagiers registeren en natuurlijk een fee betalen. Er zijn heel wat verblijven zowel in de buurt van het park als in het park zelf. Van de drie parken die wij bezochten vonden wij dit de grootste aanrader. In het restaurant kan je trouwens heerlijk lunchen. Aanrader!

HluHluwe-Imfolozi-Park

HluHluwe-Imfolzi-Park is het oudste natuurpark van Zuid-Afrika en ligt zo’n 280 km ten noorden van Durban. Het bestaat uit zo’n 960 km² heuvelachtig gebied en ook hier doen je jezelf, je passagiers en je voertuig te registeren. Ook onder een fee kom je niet uit. Het park is prachtig maar door de vele heuvels en begroeiing kan het soms pittig zijn dieren te spotten. Maar hier werden we dus getrakteerd op een troep neushoorns en dat alleen al was meer dan de moeite waard. Ook hier kan je lunchen en genieten van een prachtig uitzicht.

Kragga Kamma Game Park

Kragga Kamma Game Park is een klein reservaat die wij bezochten op doorreis van Jeffrey’s Bay naar Grahamstown. Dit park is veel kleiner dan bovengenoemde parken en beslaat maar een oppervlakte van 203 ha. In het park zelf kan je verblijven. Het is een aanrader om met kinderen te doen doordat je snel heel wat dieren te zien krijgt maar leeuwen zal je hier bijvoorbeeld niet spotten. Vooraf controleren welke dieren je te zien kan krijgen is niet onbelangrijk.

Ben je van plan om naar Zuid-Afrika te gaan en plan je één van deze parken in? Blijf je in de buurt slapen? Dan is het lief als je via deze link voor boeking.com boekt, of via deze link voor AirBnB. Zo verdienen we beiden nog wat korting. #nonspon 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  1. Fantastisch artikel! Wij hebben zo’n 2,5 jaar geleden – zonder kids – een rondreis gemaakt in Zuid-Afrika. Sindsdien zijn we helemaal verliefd. We plannen dan ook zeker om terug te gaan – deze keer met kids. Super om te horen dat het mogelijk is en je tips gaan we zeker meenemen.