Opruimen doe je zo… + give-away

De titel misleidt misschien een beetje. Ik ga jullie namelijk niet vertellen hoe je moet opruimen. Waarom niet? Simpelweg omdat ik daar nooit een prijs…

by 

opruimenDe titel misleidt misschien een beetje. Ik ga jullie namelijk niet vertellen hoe je moet opruimen. Waarom niet? Simpelweg omdat ik daar nooit een prijs voor zal winnen. Ik ben eerder een ramp in opruimen dan een kampioen. En toch ga ik een blogpost schrijven over opruimen. Simpelweg omdat we daar allemaal niet onderuit kunnen. Na Australië had ik sowieso heel erg behoefte aan minder spullen in mijn huis. Je leeft al die weken in een kleine omgeving en beseft dan pas echt dat spullen je absoluut niet gelukkig maken.

En dan is er nog zo iets als nestdrang. Elke zwangerschap opnieuw lijkt die bij mij onverbiddelijk toe te slaan. Ook nu kom ik er niet onderuit. Maar wat deze keer misschien anders is dan alle andere keren is dat ik echt vaarwel wil zeggen tegen allerlei spullen. Opruimen in tiende versnelling dus.

Voor ik vertrok naar Australië kreeg ik van Tina Favache haar boek: “Mijn opruimboek”. Bij terugkomst was het dan ook één van de eerste boeken die ik terug bovenhaalde. Tina is werkelijk waar gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met opruimen. Ze startte zelfs een eigen bedrijf op “Quali-time” dat helemaal in het teken van opruimen staat. Een echte opruimcoach dus.

Ondertussen verdiep ik me dus in dit boek. ’t Is nog niet uit en het opruimen daar ben ik nog niet vanaf. Maar ik hoop met wat doorzettingsvermogen en de tips uit het boek mijn ultieme doel te bereiken. Minder spullen in mijn huis en meer rust in mijn hoofd. En bovenal ook vaker neen kunnen zeggen in de winkel als ik weer eens een impulsaankoop wil doen.

In het boek staat Tina bij 12 opruimuitdagingen stil. Denk daarbij aan kleding, boeken, huishoudproducten, voedingswaren, keuken, … Om alle thema’s te behandelen heb je dus wel eventjes tijd nodig. Dat geeft ook zij aan en dat is eigenlijk maar goed ook. Vroeger was ik zo iemand die aan de slag ging, alles overhoop haalde om op te ruimen en uiteindelijk uit pure wanhoop alles gewoon weer in mijn kasten propte. Beetje bij beetje het probleem aanpakken werkt duidelijk beter dan alles in één keer.

Per uitdaging krijg je daarna praktische tips om aan de slag te gaan. In het boek zelf kan je ook allerlei zaken neerpennen zodat het een echt werkboek wordt. Je werkt steeds met drie groepjes van spullen: houden – weggooien – weggeven/verkopen. Om tot dit punt te komen moet je jezelf vragen stellen om zo te kunnen bepalen wat tot welke categorie behoort. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld maar als je het boek in handen hebt, snap je het echt helemaal. Wat erg leuk is, is dat er ook telkens plaats is in het boek om te tekenen hoe de ideale situatie (per segment) er moet gaan uitzien.

Binnen een jaar moet ik hier eigenlijk nog eens op terugkomen, want ik ben nog lang niet toe aan alle hoofdstukken en punten in het boek. Maar voor een keer geloof ik erin dat het me gaat lukken en ben ik behoorlijk vastberaden.

Heb je ook nood aan meer rust in je hoofd, wil je ontspullen en verlang je naar een opgeruimde woning? Dan is er goed nieuws want ik mag ook nog eens een exemplaar van “Mijn opruimboek” weggeven. Wat je daarvoor moet doen is een reactie nalaten met daarin je eigen opruimtip, want samen komen we er wel en/of vertellen waarom je er toch niet in slaagt het huis opgeruimd te houden. Deelnemen kan tot het einde van de week, daarna maak ik de winnaar bekend.

 

** Het boek is een gekregen exemplaar maar Tina vroeg mij niet extra reclame voor haar zaak te maken. Ik ben oprecht enthousiast en hoop dat jullie dat ook zijn. 
** Deze blogpost bevat een affiliate-link. Dit betekent dat wanneer je via deze link het boek koopt, er een klein percentage aan Liesellove wordt doorgestort. 

60 comments

 1. Ik koop eigenlijk nooit online en ga graag eens windowshoppen. Ik heb – na onze verhuis – beslist dat ik enkel nog mooie spullen in mijn huis wil en dat ik telkens lang genoeg ga wachten tot ik zeker ben dat ik dit echt iets heel mooi vind voor mij/ons en dan ga ik het ook echt wel gebruiken, niet wegleggen/hangen voor speciale gelegenheden maar gewoon heel regelmatig uit de kast halen en ervan genieten. Een beperktere hoeveelheid spullen zorgt ervoor dat je al eens een iets duurder stuk kan kopen (maar het kan evengoed kringwinkelgeluk zijn hoor of een familiestuk dat ergens staat te bestoffen) en dat je er veel meer van geniet 🙂
  Veel succes met het opruimen en ontspullen, zorgt écht wel voor rust in je hoofd.

 2. Tja… het gevoel steeds te moeten opruimen maar nooit tiptop… Ben benieuwd hoe ik via nieuwe tips het toch tiptop kan krijgen.

 3. Een aantal x per jaar krijg ik een ware opruim- aanval. Dan sorteer ik, kuis ik kasten uit, organiseer ik, gooi zaken weg die ik eigenlijk nooit gemist had of waar ik niet eens meer wist dat ik het had…
  Sommige dingen gaan op de containerparkstapel, veel spullen, kledij, speelgoed geef ik aan goede doelen, de peuterschool…
  Mijn gouden tip… telkens ik iets nieuws koop probeer ik iets weg te doen. (Out with the old and in with the new?)

 4. Ik ben de koningin der chaoten… ik heb niet een kast if schuif of kamer vol rommel, er zijn er meerdere…
  nu de kids ouder worden komt er (met ietsiepietsie mini beetjes) beterschap in de rommel…
  Ik neem me heel vaak voor om het speelgoed, de dressing, de keukenkasten, het washok,….. eens grondig aan te pakken… maar ik heb uren te kort in een dag en dagen te kort in een week… dus het komt er niet echt van…
  Ik las eens ergens, voor alles wat nieuw binnen komt moet je ook iets weggooien… maar dat lukt voorlopig ook niet… misschien is dat boek wel iets voor mij… ikkan altijd proberen… ???
  Succes met het opruimen!

 5. – Valt de koelkast ook onder deze categorie? Wij werken met weekboodschappen. We stellen een lijstje op met het menu voor de komende week, kopen dan wat we nodig hebben en gebruiken dit op. Zo moeten we weinig weggooien.
  – Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Verder heb ik ook een opruimmand staan in de leefruimte (kies een leuk model uit zodat hij ook nog eens mooi staat als decoratie). Alle spullen die op het einde van de dag nog niet op hun vaste plek liggen, verzamel ik in de mand en breng ik zo naar hun vaste plek. We zitten nu midden in een verhuis, dus de orde is even zoek en het is zowel chaos thuis als in m’n hoofd. In m’n huisje wil ik graag weer een frisse start nemen, dus dit boek zou zeker van pas komen.

 6. Als het opruimen minder dan 2 minuten duurt, probeer ik het onmiddellijk te doen.
  Als het langer duurt, leg ik in 2 minuten tijd de rommel op 1 hoop(je). Zo ziet het er minder rommelig uit :).

 7. Mijn ultieme opruimtip is verhuizen ? wij gaan eind deze zomer naar ons nieuwe huis en dus ben ik nu als een bezetene aan het opruimen want ik krijg al angstaanvallen bij de gedachte aan de spullen van 2 volwassenen en 2 kinderen te moeten inpakken ? dus pak ik nu ook kast voor kast aan te pakken… kleding en schoenen zijn al gedaan, nu de rest nog ?

 8. Als er 1 ding is waar ik goed in ben, dan is het wel opruimen ?. Ik heb geen tip, maar wel een stimulans: eens je huis en je kasten opgeruimd zijn, is het niet moeilijk om je huis opgeruimd te houden… Benieuwd naar het boek, dus ik speel graag mee

 9. Ik ben iemand die ook houdt van spulletjes en hebbedingetjes. Net als jij ben ik zwanger (bijna 28 weken) en voel ik de drang om plaats te maken voor het nieuwe leven in huis. Het is mijn eerste kindje en ik zou me dus heel erg kunnen laten gaan in babyspullen. Ik probeer nu goed te denken wat we echt gaan nodig hebben en wat echt leuk is voor de baby. Ik probeer enkel de spullen waar ik echt blij van wordt en die ik gebruik te houden. Wat ik van grote dingen niet vaak nodig heb en van vrienden of buren kan lenen, koop ik niet meer zelf. Heel veel succes met opruimen en geniet van het nestelen.

 10. Wooow met 3 kids in huis en een verhuis voor de deur zou dit boek echt zooo welkom zijn… Nog meer ordenen en opruimen zou als thuisblijfmama zeker een pluspunt zijn want ok zie vaak overal rommel ??!!!

 11. Ook ik heb veel moeite om ons huis (blijvend) opgeruimd te krijgen. Nu en dan eens overal opruimen in plaats van bepaalde kamers/delen helemaal. Dit werkboek zou ik alvast goed kunnen gebruiken.
  1 tip: kunnen loslaten 😉

 12. Mijn tip is het inbouwen van vaste routines, hier is dat bijvoorbeeld op woensdag strijken en op zaterdag poetsen. En daarnaast probeer ik ook alles wat meteen opgeruimd kan worden ook niet te laten liggen. Maar toch ligt ons huis er soms volledig ontploft bij, net als er onverwacht bezoek komt natuurlijk.

 13. Opruimen is hier een ware ramp. Door de verbouwwerken slingeren hier dagelijks hamers, meters, schroevendraaiers, enzovoort rond.. om nog maar te zwijgen van het zand en de aarde dat mee naar binnen sluipt en het papierwerk dat erbij komt kijken. Ik nam me dan ook voor om dagelijks alles weer op z’n vaste plek te leggen en het papierwerk 1 keer per week te ordenen. Na enkele maanden is ons ‘opruimplan’ helaas al wel wat bijgesteld en leg ik, wanneer er bezoek langs komt, de stapeltjes stiekem achter gesloten deuren in een kast…zodat het toch wat opgeruimd lijkt. Tijd voor verandering dus!

 14. De ultieme opruimtip heb ik niet… ik las wel Marie Kondo haar boek en heb daar enkele hulpmiddeltjes uitgehaald.
  In de badkamer heb ik heel veel spulletjes weg kunnen doen omdat ik ze niet nodig had. Ook in de kleerkast maakte ik op haar manier een selectie. Vooral onthouden dat hetgeen je blij maakt, het meestal ook waard is om te houden.
  MK haar methode is wel té decluttering voor mijn gezin maar wie weet dat ik met de tips van Tina haar boek weer een stapje dichter geraak…

 15. Opruimen is hier een neverending story, om moedeloos van te worden 🙁
  wat ik wel doe is steeds de eettafel ‘s avonds opruimen, boekjes en playmobil weg zodat er zich toch een maagdelijk eiland in de woonkamer bevindt.
  Het is het idee dat telt 😉

 16. Ik probeer me te houden aan 10-minutes clean up per dag. Zo pak ik 1 lade of kast per keer aan of de rondslingerende speeltjes van ee kinderen rondhalen en zo is het onmiddellijk minder werk bij het wekelijkse poetsen of de grote schoonmaak.

 17. Ikzelf hou ook echt niet van rommel en merk dat opruimen veel rust brengt in mijn hoofd. Waardoor ik zelf nog meer ga genieten van de spullen die ik heb. Om mijn kleerkast niet uit zijn voegen te laten barsten haal ik 2 x per jaar alle kleren er uit (bij het begin van de lente / zomer en bij het begin van de herfst / winter). Zo kan ik ineens mijn garderobe een beetje wisselen en de stukken die ik het laatste 1,5 jaar niet meer gedragen heb haal ik er uit. Afhankelijk van het stuk zoek ik er een tweede bestemming voor zoals verkopen, goede doel of verwerken in een van mijn naaisels. Voor ik iets weggooi probeer ik ook altijd na te denken of ik het niet kan recuperen en eventueel nog voor iets anders te gebruiken. Dat is 2 x win: minder afval en een nieuwe aankoop vermeden. Opruimen vergt wel wat tijd, maar ik ben er zeker van dat het loont op lange termijn. Alvast heel veel succes en dit boek lijkt mij een perfect hulpmiddel bij het opruimen! 🙂

 18. Hihi opruimen. Niet bepaald mijn sterkte. Ik lijk ook constant mandjes, schaaltjes en plateautjes bij te kopen om spullen in “op te ruimen”. Kasten puilen uit met de verkeerde spullen. Onlangs was mijn moeder hier om te babysitten en ze had opgeruimd (je kent dat wel, HELLUP!). Ik vond iets niet terug en belde haar achteraf om haar te vragen waar het lag. Haar antwoord: “op zijn plaats”! In desperate need for een boek dat me helpt met de juiste plaats van dingen dus. Die weet ik klaarblijkelijk zelf nog niet goed zijn…

 19. Ik kan ook wel wat opruimtips gebruiken! Mijn tip: een robot stofzuiger! Die rijdt elke 2 dagen ongeveer, wat voor een veel properder huis zorgt, maar doordat hij moet kunnen rijden ligt het huis er permanent opgeruimder bij. 2 vliegen in 1 klap!

 20. Dringend op zoek naar meer rust in mijn hoofd en ik denk dat een meer opgeruimd gevoel me daarbij zou kunnen helpen. Ik ben van het type dat alle wegpropt in mooie doosjes en manden. We zitten overigens al jaren in een verbouwing en ik vind het heel lastig om het verbouwde gedeelte van het thuis netjes (zonder bouwmaterialen/bouwstof/werkmateriaal) te houden. Daarbij hebben we drie jonge kinderen die bij elke gelegenheid overladen worden met een grote hoeveelheid (om ter grootst) speelgoed en spullen. Mijn oudste zoontje is een fervent spullenverzamelaar (knopjes, schroefjes, stofjes, sleutelhangers,…). Hoewel ik een zeer georganiseerd persoon ben, blijft een echt opgeruimd huis te hoog gegrepen. SOS!

 21. Ik heb 1 schuif voor de kinderen waar ik alles in steek wat ik ‘s avonds nog tegenkom. Die schuif moeten ze dan af en toe opruimen. Toegegeven, echt opruimen is het niet maar in mijn hoofd geeft het toch rust.

 22. Ziet er een tof boek uit, mijn ultieme tip is vooral je ogen af en toe eens dicht doen om te onstpannen want met drie kids ligt er altijd wel iets van rommel.

 23. Opruimen, lijkt een constante bezigheid. Ik hou dan ook graag nog eens alles bij. Ik probeer regelmatig dingen weg te doen, maar dat lukt niet altijd even goed. Tips uit het boek zijn zeker welkom.

 24. Mijn huis is na een half jaar eindelijk verkocht. 6maanden tijd genoeg om op te ruimen zou je denken… Maar die laatste spullen kan ik maar niet weg doen. Dus alle hulp om van dat uitstelgedrag af te komen zijn welkom! Mijn hulpmiddel is míjn lief als ik twijfel of ik het wegdoen of niet, schuif ik het naar hem? soms volg ik, soms ook niet ?

 25. Een opruimboek! Opruimen volgens een plan , lijkt me ideaal om het bos door de bomen te blijven zien. We wonen tijdelijk klein (tijdens de verbouwingen) veel spullen in dozen opgeborgen en al 2 jaar niet bezien. Maar toch kan de hamster in mij zo slecht weggooien!!

 26. Zo’n boek zou hier welkom zijn. Ik doe ook vaak (online) impulsaankopen, maar probeer dit te beperken door op te schrijven welke zaken ik wil kopen. Zo laat ik het idee om mijn winkelmandje te bevestigen nog niet volledig los, maar kan ik er nog op terugkomen. Vaak ben ik na een poosje alweer vergeten wat ik wou kopen.

 27. Een tip die het hier in ideale weken wel doet is ‘elke avond 10 minuutjes opruimen’. In 10 minuten kun je best wel veel doen, en als je het elke dag doet, wordt de hoop niet te groot. Alleen… Ideale weken… Bestaan die? 🙂

  Wij wonen al 6 jaar ‘voorlopig’, in een minihuisje met veel te weinig plaats en vooral te veel spullen zonder vaste plaats. Het opruimboek kan me misschien helpen om de rommel hier te doorspartelen en deze zomer met een frisse lei eindelijk in ons droomhuis in te trekken!

 28. Het opruimen gebeurt hier in fases…..telkens ik een project genaaid heb, wordt mijn naaihoek opgeruimd.
  Telkens een project af is verplicht ik mijzelf om de strijk op te ruimen,
  Telkens ik iets van papieren moet opsturen of invullen of binnengeven…..wordt het stapeltje van mijn tafel opgeruimd….
  maar er is nog zoveel op te ruimen (berging, kasten, kledij….)
  Zo een boek zou mogelijks een handig iets zijn in mijn slordigheid!

 29. Als huidhoudhulp ruim ik dagelijks op. Mijn tip? Voorzie van elk ding een eigen plaats, zo ruim je sneller op en toont het minder chaotisch!
  Maar omwille we binnen dit en 4 weken gaan verhuizen naar een huis (we wonen op een appartement) en ik vanaf september terug ga studeren, ga ik dus extra tips en truks nodig hebben. Ik ga veel minder tijd hebben om alles op te ruimen en omwille mijn man door de week niet veel thuis is, komt alles op mijne nek terecht.
  Heb het boek ook al zien liggen bij Lobke Gielkens en deze sprak mij zeker en vast al aan!
  Hopelijk win ik deze boek ??

 30. We verhuisden drie jaar geleden naar ons huis. Ik heb toen echt massa’s spullen weggegeven en gegooid. Nu drie jaar later, evenals drie kids later, kreeg ik alweer heel wat spullen bij elkaar. Mijn opruimtip? Een heuse swop organiseren! Zo mest ik met een doel de kasten uit, en maak ik binnenkort anderen gelukkig op een ‘ruilavond’. En de overschot? Die vliegt richting het goede doel ???

 31. Het zou een ideaal cadeau zijn voor mij… Mijn vriend en ik hebben het vaakst discussies over opruimen en mijn ‘hoopjes’ Na een dag goed opruimen, zie ik een duidelijk verschil maar hij merkt er meestal weinig van. De oorzaak is dat ik een slechte weggooier ben maar wel een heel goede verzamelaar ? Mijn kleine oplossing om minder te kopen en dus ook minder rommel te maken én om spullen weg te doen, is af en toe dingen op tweedehands.be zetten. Ik moet er moeite voor doen (foto’s maken, omschrijving, mensen antwoorden,…) en omdat dit allemaal echt wel tijd vraagt koop ik ook minder en gaat er toch af en toe iets weg uit mijn kast! Maar ik blijf teveel rommel hebben dus alle tips zijn welkom ? Succes iedereen!

 32. Oh ik ben een krak in dingen bijhouden. Ik kan er soms ook zo moeilijk afstand van nemen van spullen. Soms krijg ik het in mijn hoofd om eens iets op te ruimen en maak ik van mijn hart een steen ? nog geen ideale opruimtip gevonden, ze zeggen wel eens: de vorige 2 maanden niet gebruikt: weggooien. Maar dat vind ik te drastisch ? benieuwd wat er allemaal voor tips in het boek staan!

 33. Dit boek zou mij ook goed van pas komen! Met een baby in aantocht, evenals een nakende verhuis, zou ik dringend eens in actie moeten schieten, vooraleer ik de tijd niet meer heb. Het enige deel van het huis waar ik wel in slaag om op te ruimen, is de kleerkast. Daar helpen volgende vragen mij altijd: ‘Heb ik dit kledingstuk het laatste jaar aangehad? Ga ik dit nog dragen? Is het versleten?’ Enkel trouwkleed, galakleed of verkleedkleren mogen blijven zonder rekening te houden met deze vragen.

 34. Het feit dat ik mee wil doen aan deze wedstrijd, is waarschijnlijk het beste bewijs dat ik in opruimen niet zo goed ben 🙂 Want heb ik dat boek wel écht nodig … ? 🙂 Binnenkort geen escuses meer, met een verhuis op komst en baby nr. 2 on the way. Kleine stapjes nemen helpt écht, niet te veel ineens willen doen, zo hou je het het langste vol en bewaar je het overzicht.
  En van verkopen ben ik al helemaal geen fan, doe mij maar weggeven aan het goede doel! Dan kan ik hopelijk nog iemand helpen met mijn miskopen…

 35. Mijn gouden tip is: minder spullen kopen, dat begint ook hier meer en meer te lukken.
  Verder ben ik geen goed opruimvoorbeeld vrees ik. Na een bui van opruimwoede ben ik altijd heel content, ik slaag er enkel nooit in om de nieuwe structuur ook effectief aan te houden, misschien ook wel omdat ik er plots (te) vollen bak invlieg als ik het beu ben.. mogelijk niet de efficiëntste manier 🙂 Het boek zou hier dus zeker van pas komen!

 36. Sowieso ben ik geen huishoudwonder. Ik ruim steeds op in de vlug vlug modus… en heb ook het gevoel dat ik te weinig tijd heb om echt grondig op te ruimen. Ik ben dus echt wel benieuwd naar de tips! Een echte tip heb ik niet… ik kijk vooral uit naar een structuur om die rommeltjes systematisch aan te pakken

 37. Opruimen moet je met het hele gezin doen. Muziekje opzetten dat je goed kan meezingen en het opruimen is al een pak plezanter!

 38. Het boek zag ik al eerder passeren en staat zeker op mijn lijstje alhoewel ik van mezelf vind dat ik het laatste jaar vrij goed opgeruimd heb. De meeste dingen hebben een vaste plaats gekregen in huis wat zeker helpt en rust geeft!
  Ook ruimen we (lees ik) iedere avond het speelgoed op onder het motto: beter iedere avond 5 minuten dan iedere maand een hele dag (het duurt veel langer om alle puzzelstukjes van alle puzzels te sorteren dan om ze op te ruimen wanneer ze nog niet door elkaar liggen…)
  Nu kan ik wel nog wat opruimtips gebruiken om de kleerkast aan te pakken. Het plan is om eerst de overtollige zwangerschapskilo’s kwijt te raken en dan eens na te kijken waar ik nog allemaal in kan, maar ik denk dat ik daar beter niet op wacht haha (ken jezelf hé)
  Hier schreef ik al eerder enkele opruimtips op m’n blog: (geen grote wereldverbeterende veranderingen, maar kleine simpele hacks die het leven wat eenvoudiger kunnen maken)
  https://viedesofie.blogspot.be/2018/03/2-freaky-speelgoed-opruimtips-een.html (voor het opruimen van de boekjes lego/playmobil,…)
  https://viedesofie.blogspot.be/2017/04/vandaag-deel-ik-graag-een-opruimtip-die.html (voor het opruimen van de lakens)
  https://viedesofie.blogspot.be/2018/05/opruimtip-nr3.html (bedankt voor de schop onder m’n kont om ‘em eindelijk online te plaatsen)

 39. Dat boek zou hier ook wel van pas komen, dus ik waag graag mijn kans.
  Ik heb hier 2 manden in de gang staan die hun werk heel goed doen: eentje is voor de spulletje die de kinderen dagelijks/wekelijks nodig hebben zoals hun fluohesjes, turnoutfits, regenbroeken.
  Het andere mandje is voor speelgoed/kleine prulletjes dat van boven komen en dat ze beneden vergeten, die leg ik dan in het mandje dat om de zoveel tijd mee naar boven gaat om terug gesorteerd te worden.

 40. Ooh deze zou hier ook wel van pas komen… Onder het motto ‘niet perfect is ook ok’ probeer ik de stresskip in mezelf in bedwang te houden wat helaas moeilijker is dan ik dacht. Met een maagontsteking tot gevolg leer ik nu ‘loslaten’.
  Mijn opruimtip… Mezelf de vraag stellen bij het opruimen (bvb bij de kleerkast) mocht ik nu in de winkel staan, zou ik het opnieuw kopen of niet? Moet eerlijk toegeven dat het er hier meestal netjes uitziet, zolang de kasten dichtblijven 😉

 41. Mijn tip: de kinderen proberen te leren hun speelgoed opruimen (ja, “proberen”, want dat is een werk van lange adem). En als het niet rommelig mag worden omdat er bezoek komt, de tv aanzetten ?

 42. Wat bij mij helpt bij het opruimen is dit samen met mijn mama of zus of zo te doen, zij kunnen dan mee de knoop doorhakken als ik twijfel een bepaald kledingstuk bijvoorbeeld toch nog bij te houden. Ik ben zelf niet de meest ordelijke persoon, dus dat boek zou heel welkom zijn. Ik plan al langer om kamer per kamer, kast per kast op te ruimen, mss dat dit boek mij dat extra duwtje in de rug kan geven 🙂

 43. Mijn tip is om voor lastige plekken elke dag 1 stuk op te ruimen, zo lijkt het niet onoverkomelijk. Bij mij is dat momenteel de garage.
  Waarom de rest me niet zo goed lukt, tijd is een probleem maar dat klinkt waarschijnlijk als een flauw excuus

 44. de ultieme opruimt zal het zeker niet zijn, maar wij proberen de kids ook te leren om op te ruimen als ze ‘gedaan’ hebben met spelen!

 45. Oh, leuke uitdaging om je post-holiday blues te bestrijden 🙂
  Bij mij is de ultieme tip elke week een dingetje uitkiezen (een lade, een mandje, een hoekje rommel) en zo toch telkens die voldoening oogsten en wie weet gelijk een tweede stukje doen!
  Een verdere tip is de 1 minute rule: als je iets vasthebt en het duurt maar 1 minuut of minder om het af te handelen of een definitieve plek te geven, gewoon doen.
  Ik duim alvast dat ik met het boek meteen ook een groot overzichtelijk project kan maken!

 46. Alles heeft een vaste plek en zorgt bij ons voor minder zoeken. Daarnaast hebben we ook een mand beneden en boven waar we alle spullen voor een ander verdiep in doen en dan meenemen als we naar daar gaan.

 47. Hier ook echt chaos soms met vier kinderen en een niet bepaald goed georganiseerde moeder, dat boek zou welkom zijn! Ik merk echt dat ik bij de gewone opruim- en poetsende vlot door het huis raak. Het zijn de onderliggende lagen rommel en niet goed georganiseerde kasten die ervoor zorgen dat het altijd snel weer rommelig is. En om het groots aan te pakken verlies ik me ook eerder in té grote plannen. Wat ik wel doe voor de dagdagelijkse spullen, is bvb de spullen die naar boven moeten in een wasmand leggen en die dan als die vol is meenemen. Hem dan nog leegmaken is nog een uitdaging…

 48. Ik heb het omgekeerde. Tijdens een zwangerschap haal ik enorm veel spullen in huis door de nestdrang. :p De drang tot declutteren komt pas na de bevalling. Als tip zou ik zeggen regelmatig verhuizen en telkens wegdoen wat je niet gebruikt wegdoen voor de verhuis. Hiervoor hanteer ik “als het een jaar niet gebruikt is mag het weg”. Oja en een mandje op de trap zetten voor de spullen die naar boven moeten.

 49. Tip om alles opgeruimd te houden: leg alles ineens terug op zijn plaats. ?
  Maar helaas, die tip werkt hier niet altijd. Reden 1 zijn 2 kindjes die hier rondlopen en graag met alles tegelijk spelen. Reden 2 kan ik misschien niet op iemand anders afschuiven. Ik vind dat ook zo moeilijk.
  Elke keer opnieuw denk ik bij mezelf, dat plaatske gaat nu altijd proper blijven. Ooh, het zou zo mooi zijn.

 50. Ik ben een waar opruimdrama. Echt waar. Ik. Kan. Het. Niet. Ik kan ook geen dingen terugvinden trouwens.
  Af en toe word ik zwaar ambetant van alle rommel, krijg ik”een schie”, en ga ik als een wervelwind die het huis. Tip 1: zorg dat je ook eens tijd maakt om effectief naar het containerpark, de kringwinkel of whatever te gaan en je rommel effectief kwijt te geraken. Een kelder telt dus niet (fail hier).
  Als ik dan kei hard gewerkt heb, knipper ik eens met mijn ogen, en tadaa, het is om zeep. Wat Evy een aantal reacties hierboven zei (eens opgeruimd is het makkelijk), klopt hier absoluut niet. Ontmoedigend. Tip 2: maak geen kinderen ?. (Dikke fail). En als dat te laat is – tip 2bis: leer je kinderen opruimen. Heel vaak, als die net in bed zitten, denk ik “damn”. Al hun rommel ligt er óók nog. (Dikke fail).
  Maar ik wil het zeker niet op hen afschuiven. Ik maak minstens even veel rommel. Alleen komt dat er van hen nog eens bij. En andermans rommel is altijd veel erger dan die van jou. Tip 3: maak afspraken met je huisgenoten. Ofwel ruimt ieder zijn eigen rommel op (maar als je je eigen rommel niet erg vindt, lukt dat niet altijd even goed), ofwel ruim je elkaars rommel op. Op voorwaarde dat -tip 4- alles een plaats heeft (fail), en je dus weet wat je je spullen kunt vinden, of ze kunt zoeken (fail), of je het aan je man kunt vragen zonder dat die ambetant wordt (dit lukt! Hoera voor de super geduldige man! Die wél een krak blijkt in vinden!) lukt dat keigoed!
  De balans mag natuurlijk niet doorslaan, dus allemaal chaoten bijeen zijn een sterkte voor dit model. Jeuj. En ook een zwakte. Maar shhh.

  Zoals je ziet: misschien zou dat boek hier geen kwaad kunnen. Realiteitszin en al.

 51. Oh tof! Kan ik ook goed gebruiken. We plannen binnenkort een opruimweekend, ben eens benieuwd. Mijn opruimtip: the-one-touch-rule. Eens je een object aanraakt mag je het pas loslaten als het op zijn plaats ligt. 🙂

 52. Iedereen moet bij ons zijn steentje bijdragen. Onze kinderen zijn nu 5, 6 en 8 en ik probeer dat bij de jongens toch al 3 à 4 jaar. Was sorteren, kleur bij kleur voor de jongste en de oudste die mag 60 en 40° doen. De vaatwas inladen doet iedereen, alsook uitladen lukt bij de kinderen perfect.
  Bedden opmaken daar helpen de kinderen ook mee. Mama zegt stap voor stap wat er moet gebeuren en zij voeren uit. En zo helpen ze bij alle taakjes. Of ze willen of niet ?? Ik blijf in het achterhoofd houden dat ik geen slaaf wil worden van iedereen en dat ze zelf hun rommel moeten opruimen. Maar dat is niet gemakkelijk met 3 kinderen. Ooit zullen ze me hopelijk dankbaar zijn.

 53. Ik wou dat ik de ultieme opruimtip had, jammer maar helaas… Wij houden echt veel te veel bij. De tip die ik ooit meekreeg en zou willen toepassen: een jaar niet gebruikt of naar gekeken? Weg ermee! Binnenkort plan ik is een serieuze schoonmaak in huis. Wij weten echt niet meer waar we alles moeten leggen. *bloos* *bloos*. Maar misschien kan dit boek me verder helpen 😉

 54. Ooit gelezen dat proberen een lege legger te creëren een goed gevoel geeft. Ik merk dat minder volle leggers rust geven en energie om verdere plaatsen aan te pakken. 😉 Al kan ik zeker nog veel tips gebruiken! Zeker met #3 onderweg 😉

 55. zo’n boek kan ik wel gebruiken! Mijn opruimtip: altijd iets meenemen als je van beneden naar boven gaat of omgekeerd. Maar mijn huis is vooral een puinhoop en de kinderen zijn ook pro’s in het snel overhoop halen van alles!

 56. Ik probeet alles een vaste plaats te geven. Of als ik ergens langskom kijk ik wat ik mee kan nemen om het op de juiste plaats te leggen als het opp mijn weg komt. Natuurlijk lukt dit moeilijk als je gezin voor 3/4de uit jongens bestaat ?, maar we werken er aan. Veel succes met de aankomende baby.

 57. Mijn tip? Iets zoeken dat « erger » is dan opruimen en je hebt snel gekozen 🙂 Ik merk wel dat als mijn hoofd vol zit, ik meer nood heb aan letterlijk ruimte maken. Dat zijn de momenten waarop de meeste dingen ook echt opgeruimd worden (vaste plaats, iemand anders plezier mee doen, kringwinkel of vuilbak) en niet pro forma achter een deurtje. Nu het hersenspinselgedeelte van de afgelopen jaren bijna ten einde is, komt er ook meer rust in mijn hoofd. Hopelijk blijf ik wel af en toe die nood aan een opgeruimd gevoel behouden.
  Je kan van het boek ook een doorgeefboek maken. Eenmaal de tips in acht genomen, geef je het door aan de volgende persoon die het kan gebruiken. Bij deze sta ik dan alvast in de rij te wachten 🙂

 58. Ik hoorde al veel over het opruimboek van Tina. Ik zou er zelf graag mee aan de slag willen, dus eentje winnen zou super zijn.
  Waarom lukt het me niet om alles op orde te krijgen? Ik geef graag (jammergenoeg ) geld uit aan nieuwe spullen. Ik wil wel spullen weg doen, maar soms krijg ik er graag nog iets voor, waardoor deze stapel erg aangroeit. En nog een grote reden, ikb steeds met vanalles bezig, lees:naaien en knutselen, waardoor opruimen vaal geen prioriteit heeft.
  Maar eens ik het boek in handen heb, is het echt tijd voor actie.

 59. Opruimen daar ben ik niet goed I maar iedereen moet het af en toe eens kunnen doen… een boek helpt het mss iets gemakkelijker te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.