ouderzonde

Hoofdzonde 1: stoefen over jezelf – #ouderzonden

ouderzondeEen tijdje terug zag ik de oproep van Romina en Annelore en dadelijk wist ik, ik doe mee. Waarom? Omdat schrijven over het ouder zijn mij gewoon ligt, een mens altijd extra inspiratie kan gebruiken en de ouderzonden mij wel een hele uitdaging leken. We gaan er dus voor, te beginnen vandaag met hoofdzonde 1: “Waarom ben ik een goede ouder?” Door al de ziektekiemen hier was ik het een beetje uit het oog verloren. Dus dit is een geheel spontaan geschreven bericht, zonder nalezen en al. Ik hoop dat ik geen al te gekke dingen ga schrijven…

De eerste ouderzonde komt een beetje neer op stoefen over jezelf. Gemakkelijk is dat niet, want snel vertellen we wat we allemaal niet goed doen, maar omgekeerd… Voor mij echt wel een hele moeilijke opdracht. Iets met streng zijn voor jezelf en al. Zelden vind ik echt iets goed genoeg.

Ik moet dus diep nadenken. En het eerste wat dan in mijn gedachten komt is dat ik als mama goed “zot” kan doen met mijn kinderen. Ik vind het heerlijk om met hen te rollebollen over de grond, vliegtuigje te spelen of gek te dansen. Het is een beetje het kind in mezelf die telkens terug opnieuw boven komt, en dat is fijn.

Maar ok, er moet dus meer zijn zeker om over te stoefen? Iets opvoedkundig ofzo? Telt het als ik zeg dat ik er trots op ben dat ik ze van kleins af aan meeneem naar verschillende oorden? Van mijn kleine lieverds wereldburgers maken, dat vind ik erg belangrijk. Kinderen die kunnen uitgroeien tot volwassenen die voor veel open staan, flexibel zijn en positief in het leven staan. Daar wil ik echt aan bijdragen. Deels door het reizen, deels door hen open-minded op te voeden.

Het lijstje wat ik niet goed vind aan mijn ouderlijke talenten is allicht veel langer. Dat is zeker. Maar wanneer ik aan iets twijfel, probeer ik mezelf er wel in te verbeteren. Ik lees vaak over hoe andere ouders het aanpakken, ben altijd op zoek naar tips en probeer met vallen en opstaan uit wat hier werkt en niet werkt. Zo schroef ik elke dag opnieuw mijn ouderlijke skills bij. Dat ik als ouder bereid ben mezelf in vraag te stellen en bewust wil werken aan mijn rol als ouder, dat is misschien nog het grootste pluspunt van allemaal.

Beseffen dat je flaters slaat maar daar wel oplossingen voor proberen zoeken, daar ben ik trots op. Eerlijk kunnen spreken over de moeilijkheid in het ouderschap vind ik dan ook super belangrijk. Een mens kan er maar uit leren. Ok, deze laatste vertrekt enigszins vanuit iets negatief, maar het maakt van mij echt een betere ouder. Dus vergeef mij, dat ik deze ook nog toevoeg aan het lijstje.

Het is wat de quote bovenaan zegt. Ouder zijn, dat doe je niet ff op je sloffen aan. Letterlijk misschien dan wel, maar het is een uitdaging. Een héél schone uitdaging die je als mens alleen maar doet groeien. Ik werd er een schoner en gelukkiger mens door, ook al is het vaak met vallen en opstaan.

Mijn eerste ouderzonde dus, en het was van de eerste keer een moeilijk geval. Herkenbaar of gaat dat bij jullie vlotjes?  

Meer ouderzonden lezen? Check dan even de lijst hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

  1. Ik schreef het wat anders, maar wel erg vergelijkbaar onze post vind ik :-)! Balanceren en jezelf heruitvinden, elke dag opnieuw! Maar dat we dat doen, dat op zich maakt ons al een goede mama.

  2. ‘Dat ik mezelf als ouder in vraag durf te stellen’. Dat, helemaal dat. Het is een weg waar je blijft aan werken, vind ik dan. Na 10 jaar mama-zijn sta ik nog altijd versteld van wat ik nog allemaal bijleer…

  3. Open minded wereldburgers. Mooi. Je maakt de wereld van morgen beter, door ze met open blik de toekomst in te sturen. Dat verdient wat mij betreft alvast een megadikke pluim. Het is niet de makkelijkste weg, maar wel de mooiste!