Over een nieuw naaisel en mijn zelfbeeld

Onlangs scrolde ik door mijn foto’s op mijn smartphone. Ik bots op een foto die ik nam net nadat ik ontdekt had dat ik voor de vierde keer zwanger was. Het enige wat ik kan denken is: “Ik wil terug zo zijn.” Want begin 2018 was ik effectief alle zwangerschapskilo’s kwijt en zat ik terug goed in mijn vel. Ik had ervoor gestreden, echt op mijn tanden gebeten maar toen werd ik dus opnieuw zwanger.

En het is niet dat ik tijdens mijn laatste zwangerschap bijzonder veel kilo’s bijkwam. Integendeel. Als ik kijk naar alle foto’s dan stond ik best scherp. Alleen, slaaptekort en heftige emoties vertalen zich bij mij in eten. Bijgevolg viel ik tot nu toe niks af en zou er zelfs nog een extra kilootje of twee zijn bijgekomen. En daar waar ik bij de andere drie na zes weken terug aan het sporten was, deed ik nu, bijna vijf maanden na bevallingsdatum nog niks.

lora dress la maison victor
lora dress la maison victor

Resultaat: ik zit niet goed in mijn vel. Van overgewicht is er geen sprake maar wanneer ik mezelf in de spiegel zie kan ik alleen maar denken: “Komaan Lies, herpak jezelf.” Zo naaide ik nog eens een jurk voor mezelf: de Lora Dress uit La Maison Victor. Een geweldig jurk maar wanneer ik foto’s zie van mezelf kan ik alleen maar denken: “Jij dikkerd.” Pas op, ik ben heel blij met die jurk en ik ga die veel dragen deze lente/zomer. Maar ik hoop me binnen enkele maanden toch beter te voelen.

Ik zou er toe moeten komen om te beginnen sporten. Ondanks voorstellen om met iemand mee te gaan naar de fitness, slaag ik er niet in effectief te gaan. Lopen, mijn lievelingssport, krijg ik niet ingepland want er is altijd wel minstens één kindje bij me. Ten tijde van Baptiste ging ik nog met de kinderwagen lopen maar ondertussen heb ik daarvoor geen geschikt model meer.

Dus komaan, ik moet dat kunnen he. Ik deed het al zo vaak! Ik kan dat!

Het slaaptekort zorgt er dan weer voor dat ik naar snelle suikers grijp en soms amper de energie heb om na te denken over wat we in huis moeten halen en wat we kunnen eten. En vooral om de avonden en nachten te overleven grijp ik naar ongezonde brol. Misschien wel een beetje als troost: omdat ik moe ben, omdat ik mezelf nog altijd een beetje kwijt ben.

Mijn hoofd beseft het wel hoor, het valt echt wel mee. En ik weet ook dat je jezelf tijd moet geven en dat diëten en sporten op momenten zoals deze misschien gewoon te moeilijk zijn. Maar ik mis gewoon dat lijf van vroeger. En misschien nog meer de zelfzekerheid die daarbij hoorde.

lora dress la maison victor

Hoe ik dat ga aanpakken weet ik nog niet. Er zijn ondertussen tientallen, wat zeg ik honderden, manieren om het gevecht met de kilo’s aan te gaan. Alleen tijd en zin ontbreken me om me erin te verdiepen. Al weet ik eigenlijk wel hoe het moet. Het is gewoon de courage die mij ontbreekt. Maar kijk nieuwe naaisels voor jezelf kunnen er dan wel al eens op wijzen dat je misschien toch beter iets kan gaan doen.

De lente staat bijna voor de deur. Een moment dat je gewoon terug wat strakkere kleding aantrekt en je de extra kilo’s niet meer kan verhullen in dikke truien en losse kleedjes. Dus komaan, ik moet dat kunnen he. Ik deed het al zo vaak! Ik kan dat! Alle tips zijn welkom.

En nog kort even over de Lora Dress: die zat kei snel in elkaar. Ik nam mijn oude maat en gelukkig pas ik er nog wel in. Al zou ik dus bij enkele kilo’s minder mijn buik voor de foto niet moeten intrekken, haha. De print van de stof doet heerlijk zomers aan waardoor ik alweer verlang naar die eerste heerlijke zonnestralen. Ik liet de rits wel achterwege want die is eigenlijk helemaal niet nodig bij dit type jurk. De Lora Dress is trouwens perfect te dragen op verschillende manieren. Heel erg sportief zoals hier met Dad Sneakers. Maar draag er een hakje onder en je hebt weer een heel andere look! De Lora Dress zal hier dus nog wel enkele keren van onder de machine rollen. (En hopelijk kan ik bij een volgende post vertellen dat ik me ondertussen wel goed voel in mijn vel.)

P.s.: als ik naar de foto’s kijk, zie ik ook dat ik dringend een kappersbeurt nodig heb en duidelijk extra slaap, haha!

Patroon: Lora Dress – La Maison Victor
Stof: Structuur Tricot – De Stoffenkamer
Schoenen: Dad Sneaker – Bristol

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Comments

 1. Het is je helemaal niet aan te zien dat je al vier prachtige kinderen op de wereld hebt gezet. Ik hoop dat als mijn gezin ooit compleet is (momenteel één exemplaar dat rondkruipt, in mijn ideale toekomstbeeld worden dat er ooit drie ;-)), ik er zo mag uitzien als jij nu. Al vrees ik dat ik daar helaas de genen niet voor mee heb… :’D

  Nog steeds ben ik enorm blij dat ik jouw blog en instagramprofiel ontdekt heb, het geeft me herkenning, moed, een lach en een traan, en nog meer verlangen naar een groot gezin. Bedankt om het moederschap zo écht voor te stellen, om je gevoelens te delen en me een blik te laten werken in je mooie familie.

  Good luck met de goede voornemens, de strijd met de kilo’s is er eentje die jij zeker kan winnen!

  P.S.: jaloers op het kleedje! Helaas te weinig tijd om naai-skills te ontwikkelen…

 2. Als je echt graag wil gaan sporten kan dit ook mét een baby tijdens een Buggy bootcamp! Samen met andere moeders terug sporten met professionele begeleiding. Bij Gezinsbond Hove staat dit op het programma iedere zondagochtend.

 3. Zonder waarde-oordeel te willen geven: het hoeft niet allemaal hè? Ge hoeft niet (veel) te sporten. Ge hoeft er niet perfect strak uit te zien, omdat dat godsonmogelijk is. We kunnen met zn allen niet voldoen aan de schoonheidsidealen van gephotoshopte modellen! Als je ontevreden bent met wat je eet, das bijna het moeilijkste wat er is. Begin dan met wel alles blijven eten, maar van alles wat ongezond is een kleinere portie te pakken. Of op vrijdag geen zoetigheid en de rest van de week wel. Of één koekje minder per keer, of één keer per week…. nou ja. Vul maar in. Gezonder eten moet denk ik in echt heel kleine stapjes. Steeds een stapje wat zo makkelijk is dat je het volhoudt. En dan na drie welen een volgend klein stapje. Er is namelijk geen grote stappen snel thuis oplossing.

  Ik heb zelf jaren geworsteld met wel willen sporten maar geen puf hebben en niet de sport weten die écht leuk is om te doen. Dus ging ik gedurende de dag iets actiever proberen te zijn. Ieder ding wat naar boven moest meteen de trap op dragen i.p.v. alles op de trap leggen en een keer per dag opbergen. In mn lunchpauze altijd een rondje lopen al was t maar een kwartier. Zo vaak mogelijk in de middag met de kinderen buiten op de trampoline springen of mee voetballen. Al die kleine extra beweging gaat heus helpen. Het lukt vast om hele kleine veranderingen aan te brengen. Veel succes en niet te streng voor jezelf zijn!!!!

 4. inderdaad, perfectionisme bestaat niet. wat echt een aanrader is: mommastrong.com – daar gaat het minder over uiterlijk en kilo’s, en veel meer over de juiste spieren trainen en vooral ook mentaal sterker worden. het enige fitness-achtige gedoe dat een absolute sport-hater zoals ik volhoudt. het is maar 15min dagelijks en ze maken echt verschil, fysiek én mentaal!

 5. he liesellove,je lichaam moet nu nog ont-zwangeren he !!!! En eens jouw kindjes beter slapen en jij ook dan,zal je jouw beter en fitter voelen………alles op zijn tijd ,ik heb er zeven gehad ,maar je ziet er beeldig uit in dat kleedje,niet zo streng zijn voor jezelf!!!

 6. en vooral: niet te streng zijn voor jezelf hoor !! je energie gaat nu vooral naar zorgen voor je schatten, en als dat lastig is mag je je ook even ” verliezen” in troost-eten … Als de nachten beteten komt er vanzelf energie vrij voor andere dingen, ik spreek uit ervaring, mijn kinderen zijn ondertussen 17, 15, 12 en 8 😉

 7. Oh zo herkenbaar! Hier zorgen het slaaptekort en de emotionele rollercoaster na mn 2e bevalling ook voor emo-eten. Ik probeer mezelf te aanvaarden, 10kg zwaarder dan voor mijn 1e zwangerschap, maar mn zelfbeeld scheert ook geen hoge toppen. Ik lees hier graag de tips mee, misschien kan het nog motiverend werken 😉. En btw, je ziet er super uit in je kleedje! Groetjes!

 8. Het is zo jammer dat zo een schone vrouw hieronder zo te lijden heeft. Het is idd veeeel leuker om terug in je oude kledij te kunnen maar dat zijn ook maar kleren denk ik dan. Naai een maatje meer als je niet meer in het oude kan. Wie heeft het ons vrouwen toch geleerd dat we ons zelfbeeld mee laten bepalen door 2 cijfers op een weegschaal? Wat ik zie is een moedige , sterke mama.

 9. Deze zou je eens moeten lezen
  https://www.mother.ly/life/my-new-years-resolution-doesnt-involve-the-gym-its-to-survive
  Maar los daarvan snap ik ook wel dat je zelfbeeld enorm veel met je doet. Wat ik écht haalbaar vind, is een 7-minute workout op een lege maag elke ochtend (of wanneer het je lukt, natuurlijk). Je vindt zeker toffe youtube filmpjes. Kan je doen terwijl de kids voor tv een boke eten (of zo doe ik het toch). Heel veel liefs, voor jezelf en je mooie moeder-lijf!

 10. Ik zou beginnen met extra slaap 😉 Oh man, wat kunnen wij vrouwen toch keihard voor ons zelf zijn. Dat emo eten begrijp ik heel goed, of wat, hormonen eten zal het bij mij zijn. Ik durf inmiddels niet meer op de weegschaal te staan en moet nog zeker 15 weken dikker worden. Hou mijn hart vast waar dit gaat eindigen en… of het ooit nog goed komt. Terwijl ik aan de andere kant denk… hoe trots moeten we niet zijn op onze lijven. Er hebben maar liefst vier kindjes in gewoond, laten we er een beetje lief voor zijn. Het is eigenlijk zo enorm zonde om je druk te maken over hoe strak het allemaal wel niet moet zijn. Lieve Lies, je ziet er fantastisch uit, die jurk staat je super goed. Je zou jezelf eens door andermans ogen moeten zien <3

 11. Ik zit momenteel thuis omwille van zwangerschap. Als kleuterjuf mag ik jammer genoeg niet werken met als gevolg een heel jaar thuis doorbrengen. Iedereen zou zeggen wat een geluk ik heb maar ik voel me rotslecht. 80% van de tijd loopt er een 2-jarige rond en dit zijn dan mijn meeste conversaties doorheen de week 😒 Samen met de dagelijkse was-plas-poets-sleur! De fut is eruit en ik grijp ook naar snelle suikers en makkelijke gerechten ‘s avonds. Ik hoop na baby 2 ook terug op het goeie spoor te raken en die drive terug te vinden dus ik begrijp je helemaal! Mooie jurk en stof! Die staat ook op het programma als de buik weg is 😉 Nu eerst uitkijken naar begin mei, dan komt er een broertje voor mijn zoontje bij 😍

 12. Wat een super leuk jurkje en over het zelfbeeld, wat anderen hier ook over zeggen maakt denk ik niet uit. Je voelt je hoe jij je voelt en jij bent de gene die het beeld kan veranderen. Hopelijk zit je weer snel fijn in je vel, maar ik vind u er schoon uit zien hoor!!! En al helemaal na vier kinderen (al maakt dit niet echt uit)

 13. Je woont in (de buurt van)Gent, niet? Check es Mums&Bubs. Mijn nichtje is kinesiste en geeft dit concept mee vorm. (PS: dit hoeft daarom niet gepost te worden hoor, want ik wil niet per sé reclame maken op jouw site. Ik weet alleen dat ik wel gezocht heb naar zoiets na mijn zwangerschappen. En toen nog niets vond.)

 14. Eigenlijk wou ik je ook zeggen dat ik je bewonder voor je eerlijkheid en visies, je twijfels en oplossingen. Met of zonder ingetrokken buik: het kleedje staat je!