• Het is meestal pure chaos Vaak allerlei schuldgevoelens Kleerkasten die
 • Gisteren postte withkidsontheroad iets over liefde voor strand en zee
 • Hoera voor schone kinders al zeg ik het zelf in
 • Estelle vandaag ben je al 8 maanden oud Het lijkt
 • Goeiemorgen om de dag goed te starten en ja Axelle
 • Vrijdagavond iedereen gewassen en min of meer in bed Nooit
 • Kiezen om het leven anders aan te pakken dat is
 • Even knipperen met je ogen en daar staan ze dan

Subscribe to our Mailing List

Get the news right in your inbox!

Overgooier, zelfkant en stofvouw!

24 mei 2013

Overgooier, zelfkant en stofvouw!

24 mei 2013
Donderdag staat gelijk aan naailes in Boho te Gent. Een super gezellig atelier waar je ook als ervaren naaister terecht kan! 
Omdat mijn figuur het nu niet echt toestaat om een pandenrokje te maken, koos ik ervoor om een overgooier voor ukkepuk te maken. Het is een modelletje uit Knippie van het voorjaar van 2012. Ik maak er wel een winterversie van, vooral door het berenstofje die ik hiervoor heb uitgekozen… 
Gisteren stond de naailes gelijk aan patronen overtekenen en knippen. Het gedeelte van het naaien die mij niet zo héél erg boeit. Maar goed, alles voor de goeie zaak en zonder patroon ben je niet veel hè…
Op het kleedje komen zakjes. De vraag die ik mezelf stel: “Knip ik de zakjes identiek aan de stof van het kleedje, zodat je bijna geen verschil ziet? OF Trek ik mij van de stof van het kleedje niks aan en knip ik twee berenfiguren uit voor de zakjes?” Suggesties? Iemand? 
Dit is een projectje voor in de naailes. In geen geval werk ik er thuis verder aan ook al kriebelt het mega hard… Maar deze wil ik echt goed hebben want ik ben verzot op de stof… Verspilling zou hartenpijn betekenen…
Verder leerde ik heel wat bij over stof en allerlei termen uit de naaiwereld. De zelfkant en stofvouw en alles wat erbij hoort! 
De zelfkant is die kant van de stof waar vaak die puntjes in de stof zitten en er vaak ook een witte boord zit. Dit is de stevige kant van de stof en effectief als je aan de stof trekt dan zit er minder rek op de zelfkant in vergelijking met de andere kant. Vaak moet je een patroon recht op draad uitknippen en dat betekent dan dat je patroon parallel ligt met de zelfkant. (Snappie?) 
Over de stofvouw wordt ook veel gesproken. Op patroontjes staat dit vaak. Dit verkrijg je door je stof te vouwen met de zelfkanten op elkaar. Je blijft dan de stevige kant van de stof volgen. 
Er zijn nog allerlei andere mogelijkheden maar ik stak veel op van de uitleg in Boho! Daarom ga je dus naar de naailes… 🙂 
Berenstofje: tweedehands gekocht maar verkrijgbaar bij Annamarieke
Oranje stof: Sammtex in Tielt. 

4 Comments

 • Kamiel Odille 24 mei 2013 at 16:23

  Ooooh, dat gaat een mooi jurkje worden!

 • Nynke 24 mei 2013 at 19:51

  Wat een mooie stof! Zakken in een schokkende kleur zouden het geheel wel opvrolijken, alhoewel het een winterovergooier wordt.. ik zou dan wel de stof van de zakken nog ergens anders terug laten komen; in het beleg of de 'zoomdraad'(als dat zo heet)
  Succes en ik ben benieuwd naar het resultaat!

  • Liesellove 24 mei 2013 at 20:31

   Het beleg gaat in een oranje stofje zijn dus mss de Zakjes ook? Nog even tijd om te beslissen 😉

 • Sheena 27 mei 2013 at 08:07

  Super, zo heb ik hier ineens ook weer iets bijgeleerd over zelfkant en stofvouw. Dat geeft mij al een kleine voorsprong voor mijn volgende naailes overmorgen 😉 Dan gaan we ook stof knippen!

  PS: Zakjes in het oranje lijkt mij wel iets!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  ×