tassels en pomponnenSinds enkele edities schrijf ik met regelmaat voor Femma DIY uit. Wil je hiervan niks missen, dan moet je je abonneren bij Femma. Maar deze leukerd wil ik jullie niet onthouden. Pom-pom’s en tassels maken kan je makkelijk ‘s avonds voor de televisie. Of neem een bolletje wol en een klein schaartje mee op de trein en ga aan de slag terwijl je onderweg bent. En met dit alles samen maak je in no time een toffe muurhanger of …

Wat heb je nodig?

 • Wol in verschillende kleurtjes
 • Een lat of een buis
 • Karton/pom-pom-maker/vork
 • Lijmpistool
 • Schaar

Hoe ga je te werk?

Pom-pom’s maken

Voor de hanger heb je 20 pom-pom’s nodig in verschillende kleuren en formaten. Je kan pom-pom’s maken op de traditionele manier met twee cirkels uit karton. Dit vraagt veel tijd. Er bestaan ook pom-pom-makers die het werk al veel makkelijker maken maar wist je dat je pom-pom’s met je handen en/of een vork kunt maken?

Met je hand

 1. Knip een stukje wol van 30 cm en vouw het dubbel. Leg het daarna tussen je midden- en ringvinger.
 2. Draai de wol verschillende keren rond je vingers. Hoe meer wol je gebruikt, hoe voller de pom-pom wordt. Om het formaat te verkleinen gebruik je drie vingers i.p.v. vier.
 3. Maak met de wol tussen midden-en ringvinger de pom-pom vast en schuif hem van je vingers. Maak daarna een stevige knoop.
 4. Knip alle lusjes open en knip de draadjes bij daar waar nodig.

tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's

Met een vork

 1. Knip een stukje wol van 15 cm af.
 2. Draai daarna wol rond het vork. Hoe meer wol je gebruikt, hoe voller de pom-pom wordt.
 3. Rijg het stukje wol dat je eerst afknipte door het middelste gaatje van het vork en maak een stevige knoop.
 4. Knip alle lusjes open en knip de draadjes bij daar waar nodig.

tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's

Tassels maken

Voor de hanger heb je eveneens 20 tassels nodig in verschillende kleuren en formaten.

 1. Draai wol rond je vingers. Varieer in formaat door meer of minder vingers te gebruiken. Bij het begin laat je een stukje wol los hangen. Wanneer je eindigt doe je hetzelfde. Hoe meer wol je gebruikt hoe voller de tassel wordt.
 2. Schuif de wol van je hand en maak een knoopje met de twee uiteinden van de wol. Rijg hiervoor de eerste draad door de tunnel zodat de einddraad vast komt te zitten.
 3. Knip een stukje wol af van 15 tot 20 cm en draai het enkele keren rond de tassel. Doe dit een beetje onder het eerder gemaakte knoopje. Leg vast met een knoop.
 4. Snij de lussen open en knip de draadjes bij daar waar nodig.

tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's tassels en pom-pon's

De hanger maken

tassels en pomponnen

 1. Knip 40 stukjes wol in verschillende lengtes en knoop deze rond de lat/buis.
 2. Hang de tassels en pom-pom’s aan het uiteinde van de draadjes. Voor de tassels rijg je daarvoor de wol door de bovenste lusjes en maak je een knoop in het draadje. Voor de pom-pom’s warm je het lijmpistool op. Je doet een druppeltje lijm in het midden van de pom-pom en daar duw je het draadje in. Laat even drogen.
 3. Herhaal deze stappen tot je alle tassels en pom-pom’s hebt opgehangen. Varieer in grote en kleur en ook in de lengte van de draden varieer je.
 4. Knip nog een stuk wol/draad en bevestig dit aan de twee uiteinden van de stok/buis. Daarmee kan je de hanger ophangen aan de muur.

tassels en pomponnen

Leuk extraatjes

 • Je kan zowel grotere als kleinere versies van deze hanger maken door meer of minder pom-pom’s en tassels te maken. Of gebruik een borduurcirkel en maak zo een mobile.
 • Met de pom-pom’s en lijmpistool maak je ook in geen tijd pom-pom-magneten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

 1. Die pom-pom’s blijven plezant, hè :) Ik maakte dat vroeger op de lagere school en nu wordt dat nog regelmatig gemaakt met de kindjes. We hangen die dan aan de luchters :D Maar het idee om er een mobile van te maken vind ik echt wel leuk!