Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings

Subscribe to our Mailing List

Get the news right in your inbox!

Potjestraining

12 november 2015

Potjestraining

12 november 2015
De grote dag komt stilaan in zicht: de eerste schooldag van Axelle. Zoals velen wil ik dan ook graag dat Axelle zindelijk is. Op zich zelfs niet zozeer voor school. Het is genoeg geweest, dat pampergedoe, bij mij oudste!

Tijdens de zwangerschap zag ik een zindelijkheidstraining niet al te hard zitten. Zwanger met een dweil achter je 2-jarige lopen? Neen, dank u! Toen leek de herfstvakantie mij een ideaal moment. Dus na onze reis was het van datte: potjestraining.

Pamper uit, sponsen broekje aan… kwestie van héél stylish rond te lopen hé. ’t Kind had het snel begrepen: doe je in een sponsen broekje pipi dan ben je nat en dat is niet zo fijn. Goed zou je zo denken.

Maar, er is een maar, een bijzonder grote maar. Liefste Axelle had dan wel snel door dat je beter geen pipi in je broekje doet, op het potje plassen, dat is een andere zaak. Een heel andere zaak, zo blijkt. Mijn kleine snoderd hield gewoon haar plasje op tot haar middagdutje of avondslaap, om dan alles lekker in de pamper te laten lopen.

U kunt zich allicht voorstellen dat een moeder zich dan zorgen maakt, al is het maar omdat lang ophouden kan leiden tot blaasontstekingen. Dat is toch echt zo hé, of werd ik heel mijn leven blaasjes wijs gemaakt? Op een avond dacht ik dat er betering in zicht was. Samen met papa ging ze de hele avond op het potje. Echter, de volgende dag was het weer van datte…

Maar de doorzetter wint, denk ik dan. Dus toen Axelle naar de kinderopvang ging, opnieuw geen pamper. ’s Avonds verwachtte ik mij aan veel vuile was maar ik kreeg te horen: ‘Mama, Axelle is heel flink geweest. Ze plaste zes keer op haar potje en heeft geen enkel ongelukje gehad. Wablief?’ moet ik gedacht hebben.

Thuis keerden we terug naar dezelfde routine: weigeren om op het potje te gaan, wachtend op de pamper. Enkele dagen later dropte ik Axelle bij Oma. Ook daar een weigering van jewelste. Vijf minuten nadat ik vertrok, kreeg ik telefoon: ‘Mama, Axelle heeft op haar potje geplast.’

‘Werkelijk? Kan je niet menen?’

Maar oh ja, Axelle meent het wel, als mama in de buurt is moet ze van geen potje weten. Op elk ander ogenblik is het geen enkel probleem. Eigenlijk is het kind dus bijna zindelijk (op de kaka na) behalve met mij in de buurt. Ze wil zo graag, net als haar broertje, nog een baby zijn bij mama… Dus hé, ik weet dat het goed komt tegen ze naar school moet en tot dan mag ze nog eventjes baby zijn bij mama!

Herkenbaar voor jullie? Tips? En wat met de stoelgang, want dat is nog een ander paar mouwen?

25 Comments

 • marjo 12 november 2015 at 09:57

  Ha dat komt ook vanzelf goed. Onze dochter hield de stoelgang op tot haar middagdutjes, lekker even in de luier. Totdat ze doorhad dat het nog fijner was als ze het op de wc deed. Dat duurde een paar maanden. Onze zoon deed het gewoon in zijn onderbroek. Als hij stil ging staan moesten we alert zijn en hem snel op het potje zetten. Maar ook dat was na een paar maanden over.

 • Mix it - Make it 12 november 2015 at 09:58

  Ik zette naast het potje een grote doos duplo blokken zodat het leuk genoeg was om lang te blijven zitten voor een grote boodschap :). En als het lukte werd dat beloond met een 'kaka-koekje'> iets van ontbijtgranen met vezels en stukjes chocola, zo slecht dus nog niet. Nu 2 jaar later zijn dat nog steeds onze kaka-koekjes haha

 • Tine 12 november 2015 at 10:00

  Hier ongeveer heterlfde, het komt wel.
  Kaka is hier soms ook nog moeilijk, een hele,tijd vroeg ze gewoon een pamper om kaka in te doen, nu lukt het meestal op het potje, maar niet met d frequentie die ik,graag zou zien 🙂

  • Liesel Love 12 november 2015 at 10:16

   Grappig toch he hoe ze plots weer baby willen zijn 🙂

 • Amécon 12 november 2015 at 10:16

  Als ze dat in de crèche kan, dan zal ze dat op school ook doen en vanaf dan ook thuis, hier 2 keer dat scenario, don't worry.

 • ZowieZo Handmade 12 november 2015 at 11:13

  Hahaha, die kinders zijn toch niet te doen hè. Hier ging dat zo met stoelgang, maar op een bepaalde dag deden ze dat dan toch op het toilet. Toen gingen ze zelfs al naar school, elke keer wachtten ze tot ze een pamper aanhadden. En die hadden dat alletwee hè!

 • Twee emmerkes water 12 november 2015 at 11:21

  🙂 ons Elena kon het wel, maar wilde eerst niet, ze ging gewoon een pamper uit de kast nemen om kaka te doen. Dus een tijdje gewacht, terug geprobeerd en toen was ze ineens droog, zelfs s nachts.

 • Céline 12 november 2015 at 11:59

  Joanna was op een week tijd zindelijk (kaka ook) maar kende wel een terugval toen we thuis kwamen met Ellie. Ik kreeg de tip de "accidentjes" te negeren (maar dat heeft Axelle blijkbaar niet echt?) en uitgebreid te complimenteren wanneer ze wél op het potje/toilet ging. Intussen nauwelijks nog ongelukjes, dus dat heeft wel gewerkt. Ik zou haar gewoon wat tijd geven en er niet te veel aandacht aan besteden. Ze zal vanzelf wel bijdraaien 😉 Succes!

  • Liesellove 12 november 2015 at 12:39

   Een zeldzaam ongelukje eigenlijk tenzij er teveel aandacht rond is dus negeren is inderdaad de boodschap 🙂
   Het komt hier dus zeker goed maar tjah ze moet nog even baby kunnen zijn bij mama 😉

 • Majella Vandeputte 12 november 2015 at 12:37

  geen zorgen maken… belonen helpt en dit kan op verschillende manieren!
  Overdrijf met je reactie, echt, uitgelaten blij zijn ook al is het maar een druppeltje 🙂 in de pot.
  Succes en wees maar zelfzeker want ook jouw dochter zal het leren!!!

 • Paulien Moerman 12 november 2015 at 16:39

  Elodie is nog maar anderhalf en doet nu al geregeld alles op het potje.
  Ik ben daar niet bewust vroeg mee begonnen, gewoon eens geprobeerd of daar graag op zat en direct een plasje.
  Het potje staat hier wel bij de tv 🙂 misschien ook foei voor mijzelf? 🙂

  • Liesellove 12 november 2015 at 16:52

   oh als ze het doen zoveelste beter 🙂
   hier is het dus gewoon van niet willen 😉

 • Mamadammeke 12 november 2015 at 17:31

  Doe je goed hoor! Komt vanzelf wel, dat ze ook bij jou pipi op het potje zal doen, en kaka zal automatisch volgen. Niet over stressen is wellicht de belangrijkste regel ;).
  In NL zijn de kinderen allemaal veel later zindelijk (omdat ze daar later naar school gaan) en dat komt ook vanzelf wel in orde.

 • GMaakt 12 november 2015 at 19:52

  Hihi, precies bij ons hier … Juist hetzelfde…
  Uiteindelijk thuis even opgegeven, op andere locaties zonder mij dus, werd voortgezet …

  De jongste, nu bijna 5, heeft ook alleen maar ongelukjes bij mama nu …

  Succes!

 • Lotte 12 november 2015 at 20:01

  2 koppige zonen… Vanalles geprobeerd maar geen succes tot… ze beslisten dat ze er klaar voor waren (waren dan bijna 3) en sindsdien dag en nacht zindelijk… Dus: geduld!

 • Joke Lamaire 12 november 2015 at 20:46

  Amai, onze zoon van 22 maand gaat geregeld op het potje (of zelfs op de grote wc met brilverkleiner) om kaka te doen. Hij geeft het ook 1 op de 2 keer aan thuis (ergens anders nog niet). Maar ik heb nog geen zin in training 🙂 Veel succes alvast! Je doet dat goed!

 • Marie-Paule Gyselen 13 november 2015 at 07:00

  Suze gaat sinds een week naar school en is sinds een 2 mnd zindelijk voor pipi. Maar kaka doet ze ook nog steeds in de pamper. Mij zeggen ze ook dat het wel even zal duren nog dus ik maak me er niet te druk in. Er zijn maar weinig gezonde kinderen van 10 die nog een pamper dragen 😉

 • Sewing Evy 13 november 2015 at 07:54

  Haha, ze hebben karakter, onze dochters :'-)!. Hier hetzelfde verhaal, in de creche is ze zonder problemen zindelijk, maar thuis wil ze sinds Juliette er is niet meer zonder pamper lopen (en ze wil écht niet ;-)!), en ook niet meer op het potje plassen, terwijl het eenaar weken geleden geen enkel probleem was. Rare wezen, die 2,5 jarigen 🙂

 • Linda Vandeplas 13 november 2015 at 08:48

  mijn dochter heeft nierreflux en serieus ophoudgedrag. Tip van de dokter: liedje zingen op het potje en dan pas eraf. Kan misschien ook helpen voor potjestraining.

 • Mimaloki 13 november 2015 at 09:53

  Hier hadden we hetzelfde probleem met stoelgang, die werd opgehouden tot er een pamper rond de billen hing. Een aantal regressieve momenten met urine, liever in de broek dan op het potje, vooral thuis dan… De laatste periode van regressie was met het begin van het schooljaar. Na een drietal weken waren we erdoor, plots ook 's nachts zindelijk!
  Consequentheid en geduld en niet teveel aandacht aan schenken.

 • Aurelie E. 14 november 2015 at 19:19

  Ik heb zelf geen kinderen maar door m'n beroep (kleuterleidster bij de instappertjes) al meer kindjes zindelijk gekregen dan de gemiddelde mama, realiseerde ik mij net 😀
  Vooral niet teveel druk erop zetten, hoe meer druk en aandacht je erop zet, hoe langer het kan duren voor ze effectief zindelijk is.
  Wel "belonen" wanneer ze droog is of iets op het potje/toilet doet. Ik gebruik daar steeds volgende kalender van Kathleen Amant voor: https://www.pinterest.com/pin/323414816961949163/
  Ze kleuren/ kleven een sticker op een potje als het pipi is of kaka. Zo worden ze toch beloond maar niet met snoep en dergelijke.
  In elk geval wanneer ze de pipi en eerste keer kaka door heeft, zal ze snel vertrokken zijn en duurt het niet zo lang meer voor ze helemaal proper is. Succes ermee! 🙂

 • Anoniem 18 november 2015 at 21:42

  Hallo,

  Ik ben opzoek naar sponsen broekjes maar kan die nergens vinden ons dochtertje begint nu op het potje te gaan en ik zocht iets anders dan luiers om het beter te ondervinden maar kan je me vertellen waar je dit kan vinden?
  Alvast bedankt
  Mvg

  • Liesellove 19 november 2015 at 10:42

   Ik nam ze over van mijn zus haar kindje en die kocht ze ooit in de Aldi maar meer met de zomertijd denk ik! Moeilijk te vinden dus maar wel heel erg handig bij zindelijkheidstraining daar je minder met een dweil moet rond lopen bij ongelukjes ; -)

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  ×