Je hebt automensen en fietsmensen. Jarenlang zat ik in die eerste categorie. Koning auto, ik vind hem geweldig! Nog steeds eigenlijk. Ik zit dan ook graag achter het stuur. Maar daar waar ik vroeger zwoor bij de auto, veroverde de fiets langzaam (maar zeker) zijn plekje. Zeker sinds ik thuis ben en dus geen woon-werkverkeer meer moet afleggen.

Dat woon-werkverkeer van mij is trouwens de hel, vooral dan de avondspits. Helaas was de combi afstand-fietsen-kinderen geen haalbare kaart, want anders was ik allicht al eerder een fietsmens geworden.

Het zal je allicht niet verbazen dat ik dezer dagen vooral mijn fiets boven haal. Ik woon in Gent en het verkeer van deze stad zette zich sowieso de afgelopen maanden al op de kaart dankzij het nieuwe verkeersplan. Maar omdat ik niet knal in het centrum woon, kan ik je eigenlijk niet vertellen of dat plan nu werkt of niet. Bovendien wist ik al veel eerder dat je het centrum van de stad beter probeert te bereiken d.m.v. het betere voeten- en benenwerk op de fiets.

En dat is wat ik dezer dagen bijna dagelijks doe: fietsen. Naar school ga ik logischerwijs met de fiets. Wanneer ik Baptiste naar de crèche moet brengen of halen probeer ik ook dat met de fiets te doen. Kleine boodschappen, idem. Tot voor kort deed ik dat trouwens nog steeds met mijn oude studentenfiets.

Tot voor kort ja! Want de afgelopen weken ging er meer en meer stuk. Remmen die afsprongen, het zadel die niet meer afgestemd kon worden op mijn lengte en een stuur dat wankel zat en elk moment dreigde af te breken. Je kan je allicht voorstellen welke taferelen dat gaf met al die kasseien in Gent?!?

Ondertussen staat er een nieuwe fiets geparkeerd in de garage. Het moet van mijn plechtige communie geleden zijn dat ik nog zo een schone fiets had. Ik koos voor een typisch Hollands model, want daar ben ik stiekem altijd al jaloers op geweest. Bijgevolg fiets ik nu een beetje trots door mijn stad. Er ontbreekt enkel nog een schone bak vooraan. Daar moet ik nog eens voor kijken, want meestal ben ik behoorlijk gepakt en gezakt! Om de fiets te beschermen tegen diefstal, gebruik ik trouwens een extra, stevig slot. Het zou namelijk niet de eerste nieuwe fiets zijn die in Gent gestolen wordt. Of in het water gegooid wordt, dat kan ook!

Met de winter voor de deur besef ik wel dat mijn fietsplannen, om alles in Gent sowieso met de fiets te doen, mogelijks in het gedrang komen. Maar zolang het niet sneeuwt, zal ik er toch proberen voor blijven gaan. Al hoop ik stiekem dat het niet te veel regent op momenten dat ik buiten kom. Zoals morgenochtend bijvoorbeeld, de avond voorspelt precies weinig goeds en ik heb nog geen regenbescherming. Misschien ben ik morgen dus eerder een verzopen waterkieken op school dan een gewone student, haha.

En wie zich afvraagt wat ik met de kindjes doe? Wanneer er maar één iemand van de bende met mij mee is, gaat die achterop. Ook nu het frisser wordt, want tegen koude kan je jezelf kleden. Zijn ze met twee of zelfs alle drie? Dan gebruik ik een fietskar. Bijgevolg heb ik dus geen excuus meer om mijn traject binnen de stad niet af te leggen per fiets.

Niet dat ik nu trouwens een nieuw project wil opstarten, maar wie goesting heeft om er ook voor te gaan: doe het gewoon! Want fietsen is en goed voor het milieu en voor je gezondheid. Dagelijkse beweging check, geen fileleed check en vooral altijd overal op tijd! Tenzij je natuurlijk te laat thuis vertrekt, haha.

Koning auto, ik zie je nog steeds heel graag, maar president fiets, die rockt gewoon!!!

FIETS ONLINE GEKOCHT BIJ FIETSENOPFIETSEN.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.