ProMove Rijvaardigheidscursus

Omdat ik nooit meer een ongeval wil…

ProMove RijvaardigheidscursusEnkele jaren terug overkwam mij iets dat elke autobestuurder wil vermijden: ik slipte en zag mijn leven letterlijk voorbij flitsen. Op het nippertje raakte ik geen andere wagens, bestuurders en kreeg ik mijn auto tot stilstand. Hoe dat kon gebeuren? Het regende die dag heel erg hard. In een bocht was er een kettingbotsing ontstaan, die je van voor de bocht niet kon zien. Toen ik de voertuigen opmerkte namen reflexen het van mij over en gooide ik mijn remmen dicht. Met alle gevolgen van dien…

ProMove Rijvaardigheidscursus
Toen ik afgelopen week een uitnodiging kreeg om een rijvaardigheidscurcus te gaan volgen bij ProMove, moest ik dus niet bijzonder lang nadenken. Met volle moed trok ik bijgevolg zaterdagochtend richting Zolder, niet goed wetende wat er mij nu precies te wachten stond.

Na een korte introductie werden we gevraagd eerst naar een filmpje te kijken. Dadelijk besef je waarom verkeersveiligheid zo belangrijk is, want niemand wil zijn kind, partner, vriend, … verliezen in het verkeer. Erna begon het echte werk en voelde ik mijn stressniveau een klein beetje toenemen.

Gelukkig was er een goeie uroach om ons te begeleiden. Eerst kregen we enkele tips over hoe je als bestuurder correct achter het stuur kan zitten. Erna demonstreerde hij de eerste oefening: stoppen aan een hoge snelheid wanneer er plots iets of iemand de rijweg op komt. Ikzelf zag zo mijn eigen kind de straat op rennen en dan is 50 km per uur echt wel al een heel hoge snelheid om op tijd te kunnen stoppen. Laat staan, wanneer je afgeleid bent door je gsm, gps, … Een eye-opener van formaat.

Voor het tweede deel van de rij-oefeningen heeft ProMove een speciale gepolierde betonnen vloerplaat, waar je sneller tot slippen komt. Door mijn verleden was het vooral voor dat deel van de training dat ik ‘schrik’ had. Wederom demonstreerde onze coach wat de bedoeling was en kregen we tips op wat we allemaal moeten letten. Vooraf start je het met volgen van een parcours met veel bochten. Leren vooruit kijken en je auto beter begrijpen.

Het effectief ontwijken van obstakels op de rijweg en erna de controle over je auto terug krijgen, is echt geen evidentie. Daar waar ik dacht nooit meer op mijn rem te gaan staan wanneer ik in een potentiële slip-gevaarlijke-situatie terecht kom, bleek tijdens de oefening dat die reflex het helaas nog van mij overneemt. En dat ik uiteindelijk verstijf van angst met alle gevolgen van dien…

Maar door de vele tips, de vele keren oefenen en een tweede kans na een rustpauze (omdat ik te gestresseerd was) ging het uiteindelijk toch goed. Ok, is er nog werk aan de winkel, maar de opluchting was groot toen ik eindelijk en op een ok manier de obstakels kon vermijden en ook nog eens de controle over mijn stuur terug kreeg.

Je hoort het al. Ik pikte heel wat nieuwe dingen op tijdens de cursus van ProMove, waardoor ik een veiligere bestuurder kan worden. Maar wat voor mij het aller belangrijkste was? De inzichten die ik kreeg in het verkeer. Inzichten die je niet krijgt wanneer je met de auto leert rijden of al jaren op de weg bent. De impact van snelheid, van 3 seconden afgeleid te zijn, … en de noodzaak om effectief defensief te rijden. Want willen we niet gewoon allemaal veilig aankomen op onze bestemming?

Ik weet nu beter dan vroeger wat ik moet doen in een gevaarlijke situatie, maar, dankzij ProMove, leerde ik vooral om meer stil te staan bij defensief rijden en mijn rijgedrag effectief aan te pakken. Ik begrijp beter waarom zone 30’s zo belangrijk zijn, waarom ik mijn snelheid moet aanpassen naar gelang de omstandigheden op de weg, waarom 10 kilometer minder snelheid echt een verschil kan maken, waarom ik de gps beter vooraf instel dan wanneer ik al vertrokken ben en vooral ook waarom snel een smsje sturen achter het stuur levensgevaarlijk is.

De cursus bij ProMove is dus echt een aanrader als je een veiligere bestuurder wil worden. Check zeker eens hun website. En ben je nog op zoek naar een cadeautje voor onder de kerstboom, ze verkopen ook cadeaubonnen! Zo kan je ook andere bestuurders rondom je een geweldige dag geven om erna vooral veiliger de weg op te kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Comments

  1. Echt een oog opener ,he zo een cursus ?…alle 3 onze kinderen kregen deze van ons cadeau …En ze hebben al veel leed voorkomen ..;de oudste een keertje uit de bocht gegaan met ijzel en iets te snel gereden ,1 boom ,2 grachten …de andere overkop in ijsland tijdens het off road rijden ,allebei alleen maar blikschade en stijve spieren en de schok….gelukkig is onze dochter wat minder avontuurlijk ,maar ze is een heel zekere chauffeur ,moet ook met 2 kleintjes in de auto !!! de beste cadeau ooit !

  2. Eenmaal je wat voor hebt gehad op de weg besef je hoe kwetsbaar je bent en hoe rap het allemaal kan gedaan zijn. Ook al heb je extra cursussen gevolgd en “heb je goed gereageerd”, het blijven confronterende ervaringen. Ik heb het geluk om via mijn werk rijlessen 4×4 op ruw terrein te hebben gevolgd en met die sneeuwval van afgelopen tijd was dat meer dan praktisch. Ik was dankbaar voor dat beetje extra kennis en ervaring toen ik voorzichtig langs anders wagens en camions in schaar probeerde vooruit te geraken. Na aangereden geweest te zijn 2 jaar terug heb ik me toch beginnen afvragen “wat als?” En heb bvb mijn testament in orde gebracht. Je kan je nog zo goed voorbereiden, je hebt het niet per se zelf in de hand. Ik wou gerust zijn.

  3. ik zou zo’n cursus wel willen doen maar ik denk dat ik zelfs de cursus niet durf! ’t klinkt compleet onlogisch, maar ‘k voel de angst al toeslaan bij de gedachte me in te schrijven voor zoiets.