Reizen, een geweldige manier om nieuwe culturen te ontdekken, avonturen te beleven en onvergetelijke herinneringen te creëren. Maar het vinden van de perfecte bestemming kan soms een uitdaging zijn, vooral als je niet zeker weet waar je naartoe wilt gaan of wat je wilt zien en doen. Doe daar nog eens een portie kinderen bij en het wordt helemaal een uitdaging. Soms zo groot dat je in the end weer in een random mottig appartement eindigt omdat je niks beter vond. Gelukkig zijn er heel wat manieren om reisinspiratie op te doen over reizen met kinderen, zodat je vol vertrouwen op pad kunt gaan. Ikzelf krijg daar heel vaak vragen over en deel graag enkele tips.

#1 Blogs over reizen met kinderen

Er zijn heel wat blogs en websites die gewijd zijn aan het delen van reisverhalen en tips. Een groot deel gaat trouwens enkel over reizen met kinderen, zoals deze site, waardoor het uitstekende plekken zijn om te beginnen met zoeken. Enerzijds kan je deze standaard volgen om inspiratie op te doen, anderzijds kan je ze gebruiken om een bestemming te bepalen en/of een volledige reisroute uit te stippelen. Welke blogs je moet volgen hangt af van het soort reiziger die jij bent.

Extra tip: maak een mapje aan op Pinterest waar je alle inspiratie in pint, zodat je deze steeds makkelijk kan terugvinden.

#2 Social media als dagdagelijkse inspiratiebron

In mijn geval is Instagram de nummer één plaats waar ik dagdagelijks reisinspiratie op doe. Ik sla bijgevolg regelmatig inspirerende posts op. Heb ik een bestemming uitgekozen, dan ga ik op mijn favoriete accounts altijd even kijken of zij er al geweest zijn. Soms spreek ik mensen zelfs in dm aan met specifieke vragen en iedereen helpt altijd zeer graag. (Wees natuurlijk altijd beleefd en behandel niemand als Google.) Verder zoek ik ook wel eens op hashtags en op locaties binnen het platform. Trouwens, stilaan begin ik hetzelfde te doen op het platform TikTok.

#3 Reismagazines

Hoe digitaal ik ook ben, ik heb een zwak voor reismagazines. Je hebt er specifiek gericht op reizen met kinderen zoals die van Kleine Globetrotter. Maar ook bij Goodbye en Columbus vind ik mijn goesting. Ik geniet echt van die momentjes bladeren in deze tijdschriften, met een tas koffie natuurlijk! Ik houd al die tijdschriften ook bij en wanneer ik een bestemming heb uitgekozen voor een volgende vakantie, duik ik vaak nog eens in de stapel op zoek naar aanvullende informatie over die bestemming.

#4 Reisboeken

Naast magazines liggen hier ondertussen in huis heel wat reisboeken. Veelal zijn het prachtige boeken die je makkelijk in je huis kan uitstallen en daarnaast dient het als ideale inspiratiebron. Ik schreef zelf een héél specifiek boek over reizen met kinderen, met name: ‘Ik ga op reis en ik neem mee… de kinderen!’. Maar verder maar ik geen onderscheiden tussen specifieke reisboeken voor gezinnen of in’t algemeen. Overal is gewoon inspiratie te vinden.

Favoriete reisboeken zijn:
Verliefd op Europa
Op avontuur in Europa
Bucketlist reizen

#5 Verhalen van vrienden en familie over reizen met kinderen

Heerlijk old school misschien maar deze doet het steeds weer. Ik luister altijd geïnteresseerd naar de ervaringen van vrienden en familie wanneer ze met hun kinderen een reis hebben gemaakt. Ga ik naar een zelfde bestemming, dan vraag ik ook vaak tips aan hen. Mond-aan-mond reclame werkt gewoon nog altijd kei goed. En zo help je elkaar weer lekker verder om reis-stress te vermijden.

#6 Reisprogramma’s op televisie

Ook deze klinkt misschien een beetje old school maar tegen een goed reisprogramma zeg ik geen neen. In mijn leven heb ik al heel wat programma’s bekeken en hoewel het niet meer altijd live is, op de klassieke manier via kanalen zoals vrt of vtm, doe ik het nog steeds. Ook op Netflix en Disney+ vind je dergelijke programma’s en daar smul ik enorm van. ‘t Gaat zelden over reizen met kinderen maar via zo’n programma’s krijg je snel een blik op de wereld.

#7 Reisbureaus en touroperators

Reisbureaus en touoroperators zijn natuurlijk super deskundig in hun vak en kunnen je zeker helpen bij het plannen van reizen neer verschillende bestemmingen. Zelf maak ik minder gebruik van hun diensten omdat ik het heerlijk vind alles zelf uit te zoeken. Maar ook hier vind je bergen inspiratie en informatie. Ikzelf vind het wel leuk als er een online aanbod is.

#8 Grote platformeren als reisinspiratie

Het klinkt misschien een beetje gek maar platformen zoals Booking.com en Airbnb zijn favorieten hier als het gaat over vinden van reisinspiratie. Wist je dat je op Airbnb bijvoorbeeld ook ervaringen kunt boeken en die dienen perfect als inspiratiebron. Random duiken in de website van Booking.com vind ik zelf zalig. Gewoon volgen waar zij je naartoe brengen. En als het iets avontuurlijker (en dichtbijer) mag, ook bij Campspace kan je super toffe inspiratie vinden. Veel van die reisplatformen hebben vaak een blog en die helpen zeker in het zoeken naar een bestemming. Check zeker ook eens Momondo. Tonnen informatie en wanneer je zoekt op vliegtuigtickets naar bestemming onbekend, kan je op basis van kostprijs ook wel eens toffe ideetje opdoen.

Dit alles is natuurlijk nog steeds geen garantie op het vinden van de perfecte vakantie maar het is een begin. Het zijn de plekjes die ik begin uit te pluizen om de bestemmingen te bepalen, slaapplekken te vinden, verborgen spots etc. Besef wel: ik spendeer hier uren aan want dat maakt van mij een bijzonder gelukkig iemand. Het gaat dus niet steeds vanzelf. Maar bij deze heb je toch wat meer info over hoe jij jouw reizen met kinderen kan beginnen plannen.

Zoek je concrete ideetjes? Check dan zeker even onze pagina vol met reistips.

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.