We zijn nog maar net met het nieuwe jaar gestart, misschien zelfs nog maar net aan terug aan het werk na een deugddoend verlof. Toch is het niet onverstandig om nu al je vakanties voor 2023 in te plannen en zelfs te reserveren. Reis plannen? Nu AL? Wel, het is niet alleen mega fijn om zalige vooruitzichten te hebben, het kan je een hoop stress, gedoe en zelfs centen besparen. Dus plannen maar die handel. We sommen even voor je op waarom vroegboeken interessant is en delen ook enkele handige tips.

Waarom vroegboeken wanneer je op reis wilt?

  • Als je vroeg boekt, heb je een grotere keuze aan accommodatie en vervoer, omdat deze nog niet volgeboekt zijn. Ik ben dan wel de queen van parels last minute vinden, ik zou mezelf héél wat tijd kunnen besparen als ik nu al aan de slag ging met plannen, uitzoeken en uiteindelijk reserveren. Met andere woorden, je hoeft je dan ook minder druk te maken over het vinden van beschikbare opties op het laatste moment.
  • Veel aanbieders bieden kortingen aan voor vroegboekers. Dit geldt vooral voor populaire bestemmingen tijdens de schoolvakanties. And we all know hoe duur reizen tijdens de schoolvakanties kan zijn. Kortingen zijn dus altijd mooi meegenomen.
  • Wanneer je vroeg boekt, heb je meer tijd om je voor te bereiden op je vakantie, bijvoorbeeld door informatie te verzamelen over de bestemming en activiteiten die je wilt doen. En dan moet je op reis ‘s avonds niet telkens uitzoeken wat je de volgende dag moet doen. Lees: meer tijd voor chillen, eens de kinderen in bed zitten.
  • Als je vroeg boekt, heb je meer keuze aan vluchten, routes, hotels, vervoersmiddelen etc. Dit kan je helpen om de beste deal te krijgen en zo een schoon centje te besparen.

Tips op je nu al voor te bereiden op reisseizoen 2023

Maar hoe pak je nu dat vroegtijdig inplannen en reserveren aan? We verzamelden enkele tips, die we dit jaar zeker zelf gaan proberen toepassen.

  1. Bepaal je budget: het is belangrijk om vooraf te weten hoeveel je uit wilt geven aan je vakantie, zodat je gericht kunt zoeken naar accommodatie en vervoer dat binnen je budget past. Houd ook rekening met activiteiten die je ter plekke zou willen doen en of je vaak op restaurant wil gaan of bereid bent zelf te koken.
  2. Kies een bestemming: bepaal waar je naartoe wilt gaan en wat voor soort vakantie je wilt hebben, bijvoorbeeld een stedentrip, een strandvakantie of een wandelvakantie.
  3. Boek op tijd: wacht niet te lang met het boeken van je vakantie, vooral als je tijdens de schoolvakanties wilt gaan. Het is dus belangrijk om je budget en je bestemming asap te bepalen.
  4. Maak een planning: zorg dat je vooraf een planning maakt van wat je wilt doen en zien tijdens je vakantie, zodat je geen tijd verspilt met het plannen van activiteiten ter plaatse. Yes, ik heb ondertussen mijn lesje geleerd. Ook ik ga dit jaar voor een zalige planning. (Vraag dat eind 2023 nog eens aan mij ter controle, haha.)
  5. Vergeet niet de praktische zaken: denk aan het regelen van verzekeringen, het aanvragen van visum indien nodig, en het reserveren van huurauto of openbaar vervoer. Weet dat je in België altijd last minute een reispas of kidsID kan regelen maar dat kost echt veel geld. Check die handel dus nu al. Reis je vaak buiten Europa? Ga dan sowieso voor een reispas want tot 12 jaar is een identiteitskaart niet verplicht in België. Met andere woorden, zelfs in Europa neem je dan gewoon die reispas mee en bespaar je wel wat centen.

Waar reserveren jullie je verblijf?

De vraag die ik waarschijnlijk het meeste in mijn inbox op Instagram krijg, is: “Waar vind jij altijd die toffe plekken om te verblijven?” Toegegeven, ik (Lies) ben er echt een kei in. Ik vind het geweldig pareltjes te zoeken en die af te wisselen met betaalbare plekken. Want ja, soms is een pareltje zeer betaalbaar maar vaak moet je daar net iets meer centen voor ophoesten. Ik zoek dus altijd naar de perfecte combo i.f.v. beschikbaar budget. Het is trouwens aangeraden om verschillende boekingsplatformen met elkaar te vergelijken want de prijs kan echt enorm verschillen.

Eén van mijn favorieten is Booking.com, want daar vind je vaak heel erg mooie deals en krijg je beloningen als je regelmatig boekt via hen. Extra tip: mobiel boeken is vaak nog voordeliger dan via desktop. Altijd dubbelchecken dus. Verder ben ik fan van airbnb om unieke plekken te vinden. Op dit platform kan ik mij helemaal verliezen. Ben je fan van kamperen en/of zoek je plekjes in de natuur, dan is Campspace the place to be. Niet alleen om te kamperen trouwens, je vindt hier vaak ook unieke accomodaties op. Maar je hebt nog zoveel andere parels online te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het concept van Slow Cabins? Met andere woorden, check de gekende waardes in boekingsland maar durf ook eens dieper te graven. En wanneer je vroeg begint met zoeken, heb je daar natuurlijk meer tijd voor.

Ik heb alvast zin gekregen om wat nieuwe reisjes te plannen. Laat gerust weten wat jij in 2023 plant te doen? Zo kunnen we elkaar inspireren. Zelfs tips om vroegtijdig een reis te plannen? Ook dat mag je altijd droppen in de comments.

Zoek je reisinspiratie binnen Europa? Check dan zeker even hier.

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij een plek boekt via één van deze links, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.