Ondertussen is 2024 al enkele dagen zichzelf aan het ontplooien. Kroketten zijn veelal verteerd en de meesten onder ons zijn terug in het werk gevlogen. Buiten is het nog steeds te typisch Belgisch winterweer om echt helemaal happy van te worden. Gelukkig heb ik de oplossing voor jou: wegdromen richting nieuwe reizen en uitjes. Want yes, ook in 2024 gaan we terug heerlijk reizen en de wereld ontdekken. Elk reisjaar wordt trouwens getypeerd door enkele opvallende trends. Wat de reistrends voor 2024 zijn? Die som ik graag even voor jou en je reizend gezin op. Ready om een boel inspiratie op te doen en je koffers klaar te zetten? Wij alvast wel!

Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

7 reistrends van 2024

#1 Autovrije vakanties

Een paar jaar geleden hadden we het vast niet voor mogelijk gehouden, maar autovrije vakanties zijn aan een opmars bezig. En voor je denkt dat het vliegen het alternatief is: verkeerd gedacht. Het is reizen met de trein die aan populariteit toeneemt, zeker nu ook steeds meer nachttreinen bijkomen. Op deze manier reizen is als gezin extra bijzonder. Je kunt onderweg zelf je kinderen entertainen en de eindeloze discussies op de achterbank zijn hiermee ook opgelost. Belangrijk is natuurlijk wel dat wanneer je eens ter plaatse bent, je nog altijd voldoende opties hebt om jezelf (en je gezin) te verplaatsen. Een citytrip naar Berlijn is voor een gezin dan ook de perfecte optie. Je gaat met de nachttrein en binnen Berlijn is het openbaar vervoer top geregeld. Bij mooi weer kan je ook fietsen huren want Berlijn is super fietsvriendelijk. Bovendien wordt duurzaamheid steeds belangrijker in de reiswereld, niet alleen wat betreft vervoer maar ook qua verblijven en bestemmingen.

#2 Bestemmingen in opmars

De mens weet van geen ophouden en wil de wereld blijven ontdekken. Ook dit jaar zijn er enkele landen die, zo blijkt uit het aantal boekingen, serieus in trek zijn bij reizigers. Zo won Kaapverdië de afgelopen maanden aan populariteit en dat zal niet anders zijn in 2024. Ikzelf trok naar Boa Vista en keurde dit prachtige eiland goed. Andere landen die serieus in trek zijn, zijn Sri Lanka, Albanië, Japan, Macedonië en Roemenië. Voor Team Liesellove nog allemaal te ontdekken dus ‘t wordt weer moeilijk kiezen…

#3 Dupebestemmingen

“Dupe-watteuuuh?” Geen idee waarover dit gaat dan is de kans groot dat je niet helemaal in to TikTok bent. Voor je afhaakt, ‘t heeft op zich niks met TikTok te maken, behalve de term dan, want de trend is daar ontstaan. Dupebestemmingen is de derde traveltrend die traditionele toeristische hotspots nabootst, maar in minder bekende en vaak rustigere locaties. Met andere woorden: je ervaart hier dezelfde schoonheid als hun bekende tegenhangers, maar zonder de drukte. Ideaal dus voor hen die op zoek zijn naar unieke ervaringen, authenticiteit en graag de negatieve effecten van overtoerisme willen vermijden. Denk bijvoorbeeld aan Mallorca in plaats van Ibiza, Paros in plaats van Santorini of Gozo in plaats van Phukut. Sowieso ook een stuk beter voor je budget.

#4 De opmars van AI in vakantieplannen

Misschien klinkt dit bevreemdend, maar AI is booming in de reisindustrie. Ikzelf gebruik AI ondertussen dagelijks in verschillende toepassingen, wat betreft reizen nog net iets minder omdat ik de focus op de toeristische hotspots soms nog iets te groot vind. Maar anderzijds kan het je in no time een idee geven van wat je tijdens je vakantie kan doen, hoe jij je voorbereiding moet aanpakken en dient het als ideale brainstormpartner om je perfecte vakantie te vinden. Met andere woorden, het maakt je reisvoorbereiding een stuk makkelijker. Enkel en alleen vertrouwen op AI, dat zou ik nu ook weer niet doen. Maar heb je weinig tijd en/of ben je inspiratieloos, dan is dit zeker een extra handigheidje. ChatGPT is daarin zeker een aanbeveling maar ook de tool RoamAround.

#5 Vakanties met mixed generaties

Reizen met gemengde generaties is een trend waarbij familieleden van verschillende generaties samen op vakantie gaan. Deze trend weerspiegelt de wens van families om waardevolle tijd samen door te brengen, herinneringen te creëren en ervaringen te delen. Het omvat grootouders, ouders en kinderen die samen reizen. Maar bijvoorbeeld enkel grootouders met kleinkinderen kan ook. Het is duidelijk in 2024 is elke reden goed om te reizen.

#6 Centen spelen een rol

In deze tijden speelt budget meer dan ooit een rol. Alles wordt duurder, zo ook het reizen zelf. We gaan dus meer op zoek naar betaalbare opties, zonder in te boeten op onze wensen of luxe. Vroegboekacties kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Als gezin kan het ook interessant zijn gezinskortingen in het oog te houden, wat dat kan echt een hoop schelen. Als het gaat om vliegen, blijven wij fan van TuiFly. Zij bieden vluchten aan scherpe prijzen aan maar ook het comfort zit nog héél oke. Een andere manier om toffe reizen aan scherpe prijzen te zoeken, is geen voorkeursbestemming te hebben, maar enkel criteria zoals zonnig en zee. Als je wil vliegen, dan kan je via zoekwebsites ook bij bestemming vaak kiezen voor de optie “overal”. Ook flexibel zijn in reisdata kan een pak schelen in je portemonnee.

#7 Offline is het nieuwe hip

Offline is het nieuwe hip, want hoewel we met z’n allen bijna continu online zijn, verlangen we naar ouderwetse analoge avonturen. Zo nemen we terug vaker foto’s met bijvoorbeeld een Polaroid-camera’s of wegwerptoestel. Nog een stap verder is kiezen voor een totale digitale detox met bestemmingen waar je geen bereik hebt en je smartphone verplicht aan de kant moet leggen.

#8 Lang vooraf je plekje reserveren

Hoewel ik geen fan ben van deze trend, ga ik er wel zelf meer en meer in mee. De tijd, zeker als gezin, dat je last minute nog een zalig tripje kon vinden, is precies vervlogen. Hoewel het nog steeds kan, is het lastig geworden om echt goeie deal’kes te vinden. Zeker als je wat wil voor je geld. Ik mag van mezelf zeggen dat ik erg goed ben in het vinden van scherpe prijzen, maar wanneer je het moet doen met mottige plekken en veel te dure huurwagens, dan pas ik toch ook. Dus er vroeg bij zijn is de boodschap. Zeker voor vliegtuigtickets en huurwagens kan het een pak schelen. En natuurlijk, de beste accommodaties en campings zijn ook vaak lang vooraf al volzet.

Wat onze reistrends zijn?

Fijn die reistrends, maar in team Liesellove doen we vooral ook nog heel erg waar wij goesting en zin in hebben. Trends of niet. Elk jaar gaan wij surfen in de zomervakantie en dat zullen we ook nu weer doen. Verder trekken we er sowieso eens op uit met onze camper Sien. Verder moeten we in de maand januari ons reisjaar nog eens verder plannen, maar ik kan nu al verklappen dat wij het prachtige Ter Hills gaan verkennen in februari.

Wat wij sowieso de moeite vinden voor gezinnen, ook om dit jaar eens te doen:
Kroatië “op den bots” met 4 kinderen dan nog wel
Tenerife, altijd een goed idee
Mauritius, niet gekend als gezinsvriendelijke bestemming al is dat het absoluut wel.
Mexico, onze voor altijd favoriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.