Reizen met kinderen kan een geweldige ervaring zijn voor zowel ouders als kinderen. Ik zou zelfs sterker durven zeggen: reizen met kinderen is geweldig. Ik weet dat er nu hier en daar fronsende blikken komen, maar ik meen dit oprecht. Reizen met kinderen laat je anders naar de wereld kijken. I know, je kan niet meer zomaar alles doen, moet sommige activiteiten links laten liggen, je hoort 100 % per dag ‘ik wil niet wandelen’ en ‘het is hier saai’ maar in the end weegt al dat gemor en gedoe niet op tegen de geweldige ervaringen die reizen met kinderen. Hier enkele redenen waarom reizen met kinderen een topidee is!

5 x reizen met kinderen

  1. Het is een geweldige manier om nieuwe culturen en plaatsen te ontdekken. Kinderen zijn nieuwsgierig en enthousiast en zullen waarschijnlijk veel plezier hebben bij het ontdekken van nieuwe plaatsen en mensen. Ze doen dat trouwens op een manier zoals wij dat nooit zouden kunnen. Die kinderlijke onschuld doet echt veel.
  2. Het helpt bij de ontwikkeling van kinderen. Reizen biedt kinderen de kans om nieuwe dingen te leren, zoals geografie, geschiedenis en culturele verschillen. Het helpt ook bij het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Met andere woorden, het maakt van u gewoon een topouder en het compenseert misschien de steekjes die je doorheen het drukke leven soms laat vallen. Ja, ik spreek voor mezelf, haha!
  3. Het biedt kwaliteitstijd met het gezin. Reizen met kinderen is een geweldige manier om kwaliteitstijd met het gezin door te brengen en herinneringen te creëren die voor altijd zullen duren. Je bent zelf in je optimale nopjes en dat maakt dat de verbinding met je kind nog zoveel vlotter gaat. En hoewel niet alles door hen later herinnert zal worden, omdat ze nu misschien nog te jong zijn, zullen ze altijd het warme gevoel onthouden die gekoppeld is aan al dat reizen.
  4. Het kan een goede manier zijn om kinderen te leren hoe ze flexibel moeten zijn. Reizen kan soms onvoorspelbaar zijn, en kinderen leren hierdoor hoe ze zich aan veranderende omstandigheden moeten aanpassen. Nope, dat is niet altijd makkelijk. Yes, dat leverde hier al héél veel drama op. Maar het daagt elk lid van het gezin dan uit om zich op elkaar af te stemmen, voor elkaar te zorgen en ervoor te zorgen dat iedereen zich goed blijft voelen. Dat levert schone dingen op, I can tell.
  5. Het kan een goede manier zijn om kinderen te leren hoe ze respectvol met andere culturen en plaatsen om moeten gaan. Reizen kan kinderen helpen begrijpen hoe andere mensen leven en hen respectvol leren omgaan met andere culturen. Het opent hun wereldje van eentje onder de kerktoren tot het gevoel van een echte wereldburger te zijn. En als er nu één iets is wat onze wereld echt kan gebruiken dan is het wel dat.

Kortweg, reizen met kinderen kan een geweldige manier zijn om nieuwe dingen te ontdekken, kwaliteitstijd met het gezin te doorbrengen, en tegelijkertijd kinderen te helpen bij hun ontwikkeling. Wow, ik lijk bijna een opvoedingsdeskundige als ik dat zo typ. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en de interesses van de kinderen en de reis aan te passen aan hen zodat het voor iedereen een leuke ervaring wordt. Maar wij reizen al van kleins af met hen naar de zotste bestemmingen, dus het is wel degelijk mogelijk. Meer tips & tricks over reizen met kinderen vind je in mijn boek.

Reisideeën geschikt voor gezinnen

Ik geef je graag nog enkele reisideeën mee, die geschikt zijn voor gezinnen. Kwestie om erin te komen, moest je nog niet (veel) reizen met je gezin. En in andere gevallen is extra reisinspiratie altijd mooi meegenomen.

  • Een roadtrip door een nationaal park(en): Nationale parken zijn een geweldige manier om de natuur te ontdekken en te genieten van wandelen, fietsen en kamperen. Het is op deze vakanties vaak een beetje van go with te flow al vind ik voorbereiding ook wel key. Weten waar je wat mag doen en hoe je die nationale parken wil bezoeken is belangrijk.
  • Een stedentrip: Steden als Berlijn, Parijs, Amsterdam en New York bieden veel culturele bezienswaardigheden, zoals musea, parken en historische plaatsen. Wij vertoefden al vaak in Parijs en Berlijn en we houden daar erg van omdat elk lid van het gezin er wel iets vind dat hij/zij tof vindt. Parijs deden we zelfs toen Céleste nog maar 6 maanden oud was. Niet altijd super handig met de buggy maar niks dat een draagzak niet kan oplossen.
  • Een strandvakantie: Strandvakanties zijn een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van het zonnige weer. Er zijn veel grote en kleine strandbestemmingen over de hele wereld. Heb je nog niet al te veel vliegervaring, dan kan het goed zijn om te starten met een bestemming niet te veraf. Wij combineren trouwens onze strandvakanties altijd met de nodige actie. Tenerife was op dat vlak een dikke aanrader!
  • Een outdoor activiteiten vakantie: Er zijn veel outdoor activiteiten zoals raften, surfen bergbeklimmen, skiën of survival vakanties die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Het is geen geheim dat wij serieus fan zijn van Boardx en al enkele jaren elke zomer met hen naar Montalivet trekken om te surfen. Echt één van de beste uitstapjes van’t jaar. Momenteel kan je trouwens een korting van €50 gebruiken als je boekt met code LIESELLOVE.

Houd er rekening mee dat gezinnen verschillen, dus het is belangrijk om rekening te houden met de interesses en leeftijd van de kinderen en de reis aan te passen aan hen. Het is ook belangrijk om te overwegen hoeveel tijd en budget je hebt voor de reis en hoe ver je bereid bent te reizen. Maar ik hoop dat je goesting hebt gekregen om je valiezen te pakken.

Dit vind je misschien ook leuk:
5 tips om je reis dit jaar nu al te plannen
5 tips om goedkoop te kunnen reizen in 2023
Vliegen met kinderen: hoe pak je dat aan?

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij een plek boekt via één van deze links, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.