Zonder verwachtingen reizen met kinderen. Dat klinkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. Want jij wil toch een fijne gezinsvakantie? En ook nog wat van de wereld zien? Dat ene bucket-list-item afvinken? Verbinden met elkaar? Happy kids hebben? En, en, en… Je reist nu éénmaal naar een bepaalde streek/land met bepaalde verwachtingen en je wil dat dit alles past binnen jouw gezin. Maar wat ik leerde na al dat reizen met kinderen is dat heel vaak die verwachtingen niet uitkomen. Kind te moe of te hongerig, kind die jou heeft wakker gehouden waardoor je zelf kapot bent, jij die het zelf helemaal even gehad hebt met elke seconden van de dag met iedereen samen te zijn, activiteit die kindvriendelijk leek maar het echt niet is, verblijf die niet oké is, …

Er zijn heel wat redenen waardoor jouw reis niet voldoet aan de verwachtingen en die worden alleen maar groter als je reist met kinderen. De vraag is echter niet: hoe kunnen we teleurstelling vermijden? De vraag is eerder: hoe kunnen we reizen met kinderen zonder verwachtingen en elke dag met een open blik ingaan?

Torenhoge verwachtingen die niet realistisch blijken te zijn

We beginnen bij het begin, want mijn moeder hoorde ik nooit klagen over uitstapjes en reizen die niet voldeden aan de verwachting. Ik geef toe: als kind waren onze reizen bescheidener dan wat wij met onze eigen kinderen doen maar toch herinner ik mij nog dat onze vakanties niet volledig afgestemd waren op ons als kinderen. Hoe komt het dan dat wij ouders torenhoge verwachtingen hebben?

Sowieso speelt de andere manier van reizen als ouder een rol. Wanneer je als ”nieuwe’ ouder besluit te gaan reizen, heb je nog geen ervaring in reizen met kinderen. Je start aan dit avontuur met jouw ‘volwassen-zonder-kind-bril’ op. Bijgevolg ga je ergens vanuit dat je reiservaring hetzelfde zal zijn als voordien. Snel zal blijken dat dit niet zo is en ja, dat kan voor teleurstelling zorgen.

Daarnaast mogen we de invloed van social media en blogs niet uit het oog verliezen. Zelf als geoefend reiziger-met-kinderen, vergaap ik mij ook nog wel eens aan de fantastische reisverslagen en dito foto’s van de blogs en social media accounts die ik volg. Alles ziet er online altijd geweldig en fantastisch uit. Geen huilende en/of zeurende kinderen op foto’s, geen woord over de stress op het vliegtuig omdat het kind maar bleef huilen en allemaal beelden zonder andere toeristen erop. Want wij haten het massatoerisme, toch?!?

Let’s face it: het beeld dat wij onszelf vormen van reizen met kinderen, door onze eigen gedachten en alle online info, blijkt vaak helemaal niet overeen te komen met de realiteit. En wanneer dit zich voordoet ben je teleurgesteld en baal als je geen ander.

Instagram vs Reality

Ik geloof oprecht dat al die reisinfo online over reizen met kinderen niet gemaakt is. Noem mij misschien naiëf maar het is dan maar zo. Het enige probleem is dat we in onze reisverslagen achteraf, yes ook ik!, zelden spreken (laat staan tonen) over de tegenslagen. We willen natuurlijk de highlights belichten waardoor de werkelijkheid er online anders uitziet. Je krijgt nu éénmaal slechts een fragment te zien van de daginvulling. Niemand die op het moment dat zijn/haar kind in crisis is eraan denkt een foto te nemen voor op de blog. Dat hoeft ook niet. Alleen is het als lezer belangrijk te beseffen dat perfectie niet bestaat. Zelfs als een verslag als de perfecte gezinsvakantie aanvoelt. Eentje waar jij alleen van lijkt te kunnen dromen. Dat alleen al beseffen maakt dat je met een stuk minder verwachtingen op reis kunt vertrekken.

Reizen met kinderen zonder verwachting: enkele tips

#1 – Ken je kind!

Jij kent jouw kind(eren) het beste. Houd dus rekening met zijn/haar noden en plan daarrond je vakantie. Allemaal goed en wel dat wij onze kinderen geen dutjes lieten doen toen ze klein waren. Voor ons als gezin werkte dat. Maar het is helemaal oké als dat voor jouw gezin niet werkt. Durf te experimenteren maar blijf trouw aan jezelf en je gezin. Voel jij dat iets niet werkt voor jouw kind, dan is dat helemaal oké.

#2 – Plannen vs loslaten

Deze tip klinkt misschien een beetje dubbel. Hoezo plannen maar dan toch loslaten? Wel, wij reisden reeds op allerhande manier van compleet ongepland vooraf tot reizen met een strak schema en veel must-do’s op het lijstje. Beiden werken, met elk hun eigen voor- en nadelen. Wat jij ook wil doen op reis en of je dat nu vooraf plant of slechts de avond voordien, durf ook loslaten. Merk jij die dag dat je net op uitstap wil gaan dat je kinderen veel te moe zijn? Skip dan die plannen en ga voor een dagje zwembad bijvoorbeeld. Gepland kunnen loslaten dus. Of al loslatend plannen? Je snapt het wel…

# 3 – We willen mooie foto’s maar foto’s tonen niet altijd de realiteit

Weet dat we allemaal graag mooie vakantiefoto’s hebben en de ene al beter is in het maken van die foto’s dan de anderen. Jij zag misschien een voorbeeldje online en wil die reisfoto met je kindjes graag namaken? Helemaal oké maar misschien is er die dag teveel volk, is het zonlicht te fel, regent het of willen je kinderen niet mee… Leg jezelf hierover geen druk op. Besef dat foto’s waar niemand anders opstaat vaak niet overeen stemmen met de realiteit. Besef dit vooraf zodat je op basis van foto’s niet verwacht bij toeristische plekken dat je alleen zal zijn. En wil je ook zo van die foto’s? Leer dan de trucjes van de foor.

# 4 – Focus op verbinding

Eén van de mooiste dingen aan reizen met kinderen is de verbinding. Verbinding tussen de leden van het gezin onderling, verbinding met de lokale bevolking, de natuur, … Bucketlist materiaal afvinken is tof maar focussen op de ervaring, de connectie en het gewoon zijn is nog zoveel belangrijker. Als je met die insteek vertrekt op reis, kan het al bijna niet meer foutlopen. En loopt er toch iets fout, voel je toch enige teleurstelling? Gewoon relativeren en aanvaarden. Teleurstelling hoort bij het leven. Even balen en daarna gewoon terug doorgaan.

Benieuwd geworden naar hoe het zit met jouw verwachten op gezinsvakantie? Ben jij vaak teleurgesteld of valt dat best wel mee? En hoe ga jij om met teleurstelling. Drop dit gerust in een reactie onder deze post. Op zoek naar inspiratie over waarom je moet reizen met kinderen? Daar kan ik ook wel wat over vertellen.

Ps.: o.a. om mee te helpen bijdragen aan toffere gezinsreizen, stelde ik een vragenlijst op. Het zou fijn zijn als je even tijd maakt om die vragenlijst in te vullen. Zo kan ik je in de toekomst nog beter van dienst zijn. Nu al bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties