Ooit al overwogen om de stad Hamburg te bezoeken in combinatie met een road-trip? Het is alvast het overwegen waard op deze manier richting Hambrug te reizen, want onderweg valt er zoveel te beleven. Wijzelf bezochten slechts een mini stukje van Hamburg, omdat wij op doorweg waren naar Sylt. Maar ik deel graag de route, die jou hopelijk kan inspireren om dit stuk van Duitsland te verkennen. Ons startpunt lag in Essen, maar je kan deze tocht even zeer vanuit België aanvatten. Onze eerste stop gaat langs Wilnsdorf, net onder Essen, omdat we daar graag een stuk van de Rothaarsteig wilden afwandelen. Tweede stop, net voor Hambrug is Moisburg. Het is de perfecte locatie voor allerhande activiteiten en verblijf je liever niet in de stad Hamburg? Dan kan je vanaf Moisburg ook relatief snel Hamburg bezoeken. Per regio sommen we graag even op wat je er kan doen en waar je kan verblijven.

De troeven van Wilnsdorf

Wilnsdorf behoort tot de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de gemeente zelf telt zo’n 20000 inwoners. Of er in deze gemeente ook werkelijk iets te beleven valt, weten we niet zo goed. We komen daar terecht omdat ik een toffe campingplek op Roadsurfer spot. Blijkt echter dat in deze regio je heel wat toffe bezienswaardigheden hebt.

We verblijven op een boerderij met koeien en paarden, genaamd het Heidehof. Er zijn hier weinig voorzieningen maar het boerderijleven vinden onze kinderen de max. ‘s Avonds turen we naar de sterren en maken we het gezellig aan het kampvuur. Overdag verzorgen de kindjes de koeien, bewonderen ze de paarden en leven ze zich uit op de speeltuin die er werd aangelegd. Soms moet het echt niet meer zijn dan dat. Bij vertrek van deze camping zijn ze dan ook bijzonder verdrietig. Het liefst van al bleven ze nog wat langer bij de dieren.

Het zal dan ook niet verbazen dat we hier vooral tijd doorbrengen op de boerderij. We gaan slechts één dag wandelen maar ‘t is direct wel een wandeling van formaat. 9 km met stijgen en dalen. We lopen een stukje van de Rothaarsteig en rusten uit bij het panoramapunt Tiefenrother Höhe. Hier krijg je een fantastisch uitzicht over het Siegerland. Het uitkijkplatform “neus in de wind” bevindt zich op 552 meter hoogte. Een wandeling in deze buurt, stippel je makkelijk uit met de app Komoot. Heb je nog tijd over in deze regio? Dan kan je de dam Obernaustausee bezoeken en de wandeling daarrond is niet hellend, ideaal dus voor gezinnen.

Wat te doen in de regio van Moisburg?

Moisburg zal waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen. Het is dan ook niet specifiek in Moisburg dat je moet zijn voor heel wat toffe activiteiten, maar het is wel de perfecte uitvalsbasis om te verblijven. Wij kiezen opnieuw voor een boerderij, deze keer een alpacaboerderij, die we wederom vinden op Roadsurfer. Ook hier vinden de kinderen het geweldig. Er is veel ruimte om te spelen en er zijn go-cart’s en fietsen. Wij zijn dan weer blij met de warme douche en wasmachine die bij de boederij-camping horen. Vanaf Moisburg plannen we een aantal fijne activiteiten in waarvan we vinden dat ze absoluut de moeite waard zijn.

Bezoek aan de Heide Himmel Observatietoren

Wat is er cooler dan tussen de boomtoppen wandelen? Wel, tussen de boomtoppen wandelen met uitzicht op een wildpark en ter afsluiting een observatietoren beklimmen. Dit alles vind je nabij Moisburg in natuurpark Lüneburger Heide. De Heide Himmel observatietoren en de boomtopwandeling maken hier deel van uit. Het is het hoogste boomtoppad, 22 meter hoog, in Noord-Duitsland en het uitkijkplatform bevindt zich op 45 meter hoogte. Vanaf dit platform krijg je een prachtig uitzicht over de regio en bij mooi weer kan je zelfs tot aan Hamburg kijken.

Wanneer je langs de boomtoppen wandelt, kom je regelmatig informatiepunten tegen waardoor de wandeling ook erg educatief is voor klein en groot. Doordat het wildpark aan het wandelpad ligt, maak je ook kans om dieren te spotten. De wolven waren hier een grote hit. Indien je dit wenst, kan je trouwens een ingangsticket kopen voor zowel het wandelpad als het wildpark.

Na het beklimmen van de observatietoren keer je terug naar de parking via een hindernissenparcours door het bos. ‘t Is te zeggen: de ouders wandelen, de kinderen klimmen en klauteren. Of was het toch omgekeerd?

Bezoek het stadje Buxtehude

Op onze camping in Moisburg, vinden we een aantal folders van Buxtehude terug. Het lijkt ons wel iets en we beslissen na de boomtopwandeling, het stadje Buxtehude te bezoeken. Op foto ziet het er erg gezellig uit. Eens aangekomen blijkt het ook effectief een heel mooi en gezellig stadje te zijn om door te wandelen. Je vindt hier heel wat winkels, voor de shoppers onder ons, en de historische gebouwen zorgen voor een heerlijke vibe. Buxtehude staat dan ook gekend als een sprookjesstad. De Elbe loopt door de stad en er zijn heel wat kleine straatjes om door te kuieren.

Wij wandelen wat rond, genieten van het zonnetje en kiezen een plekje aan het water uit om een ijsje te eten en iets te drinken. We vinden een super gezellig restaurant/bar maar helaas vind ik de locatie niet meer terug. Als iemand het weet… please let me know!

Hamburg city

Vanaf Moisberg is het slechts een half uurtje rijden naar Hamburg. We kiezen ervoor om ons te parkeren in de haven en via de St. Pauli – Elbtunnel de stad in te duiken. We nemen heel wat tijd om die tunnel, ook wel de Alter Elbtunnel genoemd, te bekijken. Deze tunnel dateert van 1911 en is 450 meter lang. Ze loopt onder de Elbe door en brengt je van de haven van Hamburg rechtstreeks naar het centrum van de stad. De liften zijn spectaculair en het trapgebouw is indrukwekkend. Dit is DE belevenis in Hamburg.

Eens je in het centrum bent, word je getrakteerd op heel wat mogelijkheden. De kinderen zijn gefascineerd door alle boten die de Elbe afvaren. We wandelen de stad zonder plan in. Veel meer dan wat rond kuieren en eten bij Frittenwerk doen we niet. Conclusie van de dag: volgende keer dat bezoek aan Hamburg toch beter voorbereiden. Want uit al mijn pins op Pinterest blijkt wel dat er heel wat te beleven valt in deze stad. Bovendien hadden we niet bijzonder veel tijd want na ons bezoek, dienden we nog door te rijden naar Rømø in Denemarken. Wij keren dus zeker nog eens terug!

Wat je misschien ook graag leest:
Met kinderen op verkenning door Duitsland
Genieten van het wondermooie Harz – gebergte
Königstein met kinderen, terug de tijd in
City Guide Berlin

Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij een plek boekt via één van deze links, steun je ons werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.