• Jullie hadden nog het resultaat tegoed van mijn gele project
 • Omdat ze nog steeds mijn baby is en ik het
 • Zoals jullie misschien wel weten ben ik gek op onze
 • Hier is hij dan toch een deeltje van mijn Sirocco
 • Van die weekends met een gouden randje waardoor het steekt
 • Ik werkte jarenlang als creatief beeldend therapeut in een psychiatrisch
 • Ik wou vandaag heel trots mijn nieuwste naaisel tonen Het
 • Het was een intense dag met vooral veel spanning voor

Subscribe to our Mailing List

Get the news right in your inbox!

Roadtrip Zuid-Afrika: onze route

15 april 2019
Zuid-Afrika Roadtrip

Roadtrip Zuid-Afrika: onze route

15 april 2019

Zuid-Afrika Roadtrip

“Je moet een beekje gek zijn om met vier (kleine) kinderen een roadtrip in Zuid-Afrika te maken.” De meest gehoorde opmerking voor en na onze reis. Mogelijks zijn we een beetje gek maar dat neemt niet weg dat wij als gezin ongelooflijk genoten hebben van deze reis. Oké, ik geef het toe, we hebben ook af en toe gezweet en gepuft. Maar dat doen we thuis ook. Dus beter zweten en puffen in een prachtige omgeving met heerlijk klimaat, nietwaar?!? Vooraf wisten we ongeveer waar we naartoe wilden maar de route werd uiteindelijk maar ter plaatste samengesteld, soms zelfs zeer last minute. (De avond ervoor nog een nieuw verblijf regelen met vier kinderen? Wij deden dat! Dus geloof me als ik zeg dat een roadtrip met kinderen zeker haalbaar is, al vraagt het iets meer organisatie.

Zuid-Afrika heeft ongelooflijk veel te bieden. Het is dus onmogelijk om alles in een goeie drie weken te zien. Selectief zijn is de boodschap. Wij kozen voor een route van Kaapstad naar Johannesburg en reden zo een 5000 kilometer. Volgende keer zouden we het echter net ietsje anders doen. Bijvoorbeeld enkel de tuinroute doen of toch enkele tussenvluchten nemen. Al vonden wij het geweldig om alles met de wagen te doen en zo ook plaatsen te zien te krijgen die je mist wanneer je het vliegtuig neemt.

Kaapstad

Wij vlogen op Kaapstad en sliepen er drie nachten op een ecologische boerderij. Van daaruit wenden we aan het leven in Zuid-Afrika. Want eens je van de luchthaven weg rijdt, word je geconfronteerd met de problemen van dit land. Onder meer de townships daar zijn dadelijk een wake-up-call. GPS-gewijs kwamen we de eerste dagen ook terecht op plaatsen waar je als blanke toerist beter niet terecht komt. Gelukkig steeds overdag en het leert je snel hoe je met een gps in Zuid-Afrika moet omgaan. Kaapstad zelf biedt een waaier aan activiteiten.

Tafelberg

Naast de Tafelberg kan je niet kijken. Hij neemt een prominente plaats in het landschap in. Het liefst van al wil je wel eens bovenop de Tafelberg staan. Dat kan te voet (niet aan te raden met kleine kindjes naar het schijnt) of via een kabelbaan. Tickets hiervoor kan je vooraf aankopen, wat je best kan doen gezien wachttijden sowieso kunnen oplopen. Je moet echter geluk hebben want soms hangt zijn kopje letterlijk in de wolken. Bijgevolg moesten wij ons tevreden stellen met een zicht op de tafelberg. Drie dagen lang bleven de wolken rond de Tafelberg hangen. Een reden dus om nog eens terug te keren naar…

Bo Kaap

Zoek je op Pinterest naar Instagramwaardige plaatsen dan zal is er veel kans dat je de kleurrijke huisje in Bo Kaap ziet passeren. Op foto ziet het er zo mooi uit dat ik dit wel moest zien. Ik sleurde dus heel de kroost mee. Teleurstelling alom. De huisjes zijn inderdaad kleurrijk en daardoor bijzonder mooi. Maar overal staan er wagens geparkeerd (en rijden er ook) en je bent niet bepaald alleen daar. Wij zagen mensen tijden lang Instagramwaardige foto’s maken. Best grappig om te zien. Maar neen, Bo Kaap hoef je niet persé te zien wanneer je in Kaapstad bent.

Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip

Boulders Beach

Pinguïns spotten in Zuid-Afrika? Dat kan en daar moet je niet eens veel moeite voor doen. Boulders Beach is the place to be. Bij aankomst werden we echter getipt door een parkeerwachter om een niet toeristisch (en gratis) stukje te doen. Op enkele centimeters van pinguïns staan, zonder het met honderden anderen te moeten delen? Dat kan dus! Binnenkort meer daarover in een aparte blogpost.

Zuid-Afrika Roadtrip

Kaap de Goede Hoop

Je mag Kaap de Goede Hoop niet missen wanneer je in Kaapstad bent. De rit ernaartoe is waanzinnig mooi en ook al moet je de kaap met vele anderen delen, het is een prachtig punt. Naar de top van de vuurtoren kan je helemaal te voet, al kan je ook deels een kabelbaan nemen. Stoer als we zijn, namen wij de wandelweg. En ja Axelle en Baptiste wandelden die helemaal zelf.

Groot Brak Rivier / Mosselbaai

Zuid-Afrika Roadtrip

Red Hills

Roadtrippen met kids, dat is soms ook eens kiezen. Roadtrippen in een prachtig land is sowieso eens kiezen. We reden dus vanaf Kaapstad rechtstreeks door naar Groot Brak Rivier en lieten daardoor enkele andere bijzondere plaatsen links liggen. Onderweg maakten we een kleine omweg om de Red Hills te gaan bekijken. De omgeving is indrukwekkend mooi waardoor het de moeite waard is om deze omweg te nemen.

Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip

Pinnacles Point

Wanneer je naar Pinnacles Point rijdt, lijkt het alsof dit punt onbereikbaar is. Je botst namelijk op een afgesloten woongelegenheid/golfterrein die volstaat met villa’s waar ook wij van gaan zwijmelen. Toch kan je het mooiste stukje van Mosselbaai bezoeken zonder er te verblijven. Je meldt je gewoon aan en je mag erin. Neem zeker je rijbewijs/paspoort mee want daar vragen ze naar. Parkeren doe je aan de bar/restaurant. De wandeling richting het strand start ook ter hoogte van de bar. (Je kan ook georganiseerde wandelingen regelen.)

Je moet eventjes afdalen via een geïmproviseerde trap/platform. Daarna ben je in het paradijs. Een prachtig stukje strand waar je amper iemand tegen komt. Geen last van golfkarretjes en drukte. Pure rust en prachtige natuur. Je kan er wandelen maar ook gewoon genieten van het strand.

Je neemt het best voldoende water en snacks mee, zodat je er de hele dag kan vertoeven.

Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip

Knysa

Ik verloor mijn hart in deze regio. Het is er ontzettend mooi dus dat vraagt sowieso om een aparte blogpost. In Knysa sliepen wij drie nachten en dat was echt veel te kort! Kies je ervoor de tuinroute te doen in Zuid-Afrika, trek dan zeker voldoende tijd uit voor deze regio! Wij brachten onze tijd door op het strand, o.m. op Keurboomstrand, aaiden olifanten in een verzorgingstehuis en bezochten het Tsitsikamma National Park.

Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip

Jeffreys Baai

Wat kan ik zeggen? In Jeffreys Baai leek het alsof we terug in Australië waren. We maakten hier een tussenstop om de route te breken en sliepen daardoor maar twee nachten in dit surfersdorpje. Maar eigenlijk hadden we er voor altijd willen blijven. De vide van Jeffreys Baai is ongelooflijk.

Je spendeert er vooral tijd op het strand en wil je leren surfen of surfen dan is dit echt wel the place to be. Bij zonsondergang genoten wij trouwens op het strand van alle surfers op zee. Let wel op: alcohol meenemen op het strand mag niet in Zuid-Afrika. Just saying!

Het beste eten vind je er bij ‘Nina’s Real Food’. Een restaurant dat bovendien ongelooflijk kindvriendelijk is. Speelgoed aan tafel. Alles erop en eraan. Relaxte sfeer. Lekker eten. Meer moet dat niet zijn.

Zuid-Afrika Roadtrip

Grahamstown

Grahamstown was een beetje de teleurstelling van onze reis. Misschien zat het weer er wel voor iets tussen want het regende er drie dagen non-stop. Dit naar aanleiding van de cycloon die Mozambique teisterde. De boerderij waar we verbleven zat gigantisch vaak zonder stroom door de storm en de prachtige omgeving konden we er gewoon niet verkennen omwille van het weer. Maar dat losten we op door de buurt te verlaten richting plaatsen waar we iets konden doen en/of waar er minder water uit de lucht viel. In de buurt zijn heel wat safariparken en ook de kust ligt niet zo ver van Grahamstown. De stad zelf kan je best skippen, naar ons gevoel. Maar zoek je een plaats die een beetje centraal ligt in functie van de vele safariparken dan zit je hier wel goed. Over die safariparken komt er logischerwijs een aparte blog aan. Want daar kan ik héél wat over vertellen.

Himeville

650 kilometer rijden op één dag met vier kinderen? Wij deden dat! Van Grahamstown richting Himeville. Goed gek of goed doenbaar? Misschien wel een beetje beiden. We vertrokken ‘s morgens vroeg en maakten geen bijzondere tussenstop op deze weg. Al rijd je door vele steden van het voormalige Transkei, en dat voelt sowieso als een uitstap op zich aan. Je krijgt namelijk een héél ander Zuid-Afrika te zien. Amper tot geen blanke invloed bijvoorbeeld. Een veel duidelijkere Afrikaanse cultuur dan daar waar ook blanken leven. Maar helaas ook een serieuze confrontatie met de soms armtierige en harde leefomstandigheden.

Vooraf las ik dat rijden door Transkei lastig is. Veel putten in de weg, veel loslopende dieren op de weg en vreselijke chauffeurs. Een groot deel van de weg is er echter ondertussen vernieuwd. Verder kwamen we ook veel wegwerkzaamheden tegen dus de rijomstandigheden zullen er alleen maar op verbeteren. Op sommige plaatsen zijn er inderdaad nog serieuze putten in de weg en yip hier kom je veel meer loslopende dieren tegen dan elders. Maar als je je gezond verstand gebruikt is deze weg héél goed te doen. (Laat je dus niet afschrikken door je opzoekingen in Google.)

Zuid-Afrika Roadtrip

Drakensbergen (Underberg)

We reden helemaal tot Himeville omdat deze aan de voet van het prachtige Drakensbergen ligt. Een gigantisch groot natuurgebied die absoluut een bezoek waard is. Vanaf Himeville kan je makkelijk reizen richting Lesetho al doe je dit onder begeleiding of met een eigen 4X4. Wij deden dit niet omwille van de kindjes maar bezochten het Castle Rock Meer en het Cobham National Park. Wat we er exact deden kom je in een aparte blogpost te weten.

Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip

Hluhluwe

Na Himeville reden we wederom een stevig stukje door richting Hluhluwe. We verbleven daar in het mooiste verblijf ooit. Zo mooi dat we ons verblijf daar verlengden en besloten iets minder aan sight seeing te doen. Ons verblijf lag in het Kuleni Game Park waardoor we regelmatig getrakteerd werden op buffels, kleine (en niet zo kleine) Pumba’tjes, mestkevers en giraffen! Zelfs tot aan ons zwembad. We namen de tijd om richting St. Lucia te rijden en het HluHluwe-Imfolozi-Park te bezoeken. Wederom een aparte blogpost waard.

Zuid-Afrika Roadtrip Zuid-Afrika Roadtrip

Nelspruit

Nelspruit werd onze laatste slaapplaats. Aan de rand van de panorama route en op een haalbare afstand van de luchthaven van Johannesburg. Bijgevolg de reden waarom we voor Nelspruit kozen. Een stad waar we een goed gevoel bij hadden ook al was ook hier alles super beveiligd. Veel restaurants in de buurt en ook het Kruger-park, moest je dat willen, ligt niet al te ver weg van Nelspruit. Maar wij kwamen voor de panorama route. Omdat we slechts één dag over hadden kozen we enkele hoogtepunten (naar horen zeggen) uit: The Three Rondavels, Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Putholes en de Lisbon Falls. Stof genoeg om er een aparte blogpost aan te wijden dus!

Johannesburg

Johannesburg, het eindpunt van onze roadtrip, dat was voor ons enkel de luchthaven zien. Je kan hier onder meer het apartheidsmuseum bezoeken maar met onze kroost leek ons dat net iets te moeilijk. En eerlijk is eerlijk: Zuid-Afrika vinden wij geweldig maar het stadsleven niet. Dus neen, we hebben geen spijt dat we enkel de luchthaven zagen in Johannesburg. Meer dan moois genoeg gezien op onze roadtrip en vooral voor herhaling vatbaar!

1 Comment

 • Goofball 2 mei 2019 at 11:38

  oooh ik wil vertrekken. Ik had vroeger enkel nog maar de tuinroute bekeken en had veel meer tussenstops ingepland omdat ik met de kinderen nooit veel uur per dag in de auto wil. Het ziet er super mooi uit!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  ×