“Je moet een beekje gek zijn om met vier (kleine) kinderen een roadtrip in Zuid-Afrika te maken.” De meest gehoorde opmerking voor en na onze reis naar Zuid-Afrika. Zij wij misschien een beetje gek? Mogelijks. Maar dat neemt niet weg dat wij als gezin ongelooflijk hard genoten hebben. Oké, ik geef het toe; af en toe hebben we gezweet (en gepuft) maar dat doen we uiteindelijk thuis ook. Dan kan je toch beter zweten (en puffen) in een prachtige omgeving met heerlijk klimaat, nietwaar?!?
Onze reis naar Zuid-Afrika dus… vooraf wisten wij ongeveer welke route we zouden volgen maar omdat wij van een beetje avontuur houden, werden er soms last minute wijzigingen aangebracht en moest ik soms de avond voordien nog een nieuw verblijf regelen. We hebben nooit in de auto moeten slapen, hadden altijd tijdig eten voor de kindjes en zagen de schoonste dingen ter wereld… Geloof mij dus als ik zeg dat een roodtrip door Zuid-Afrika met (4 jonge!) kinderen absoluut haalbaar is.
Zuid-Afrika, onze route
Zuid-Afrika heeft ongelooflijk veel te bieden. Het is dus onmogelijk om alles in een goeie drie weken te zien/te bezoeken. Selectief zijn is de boodschap. Wij kozen voor een route van Kaapstad naar Johannesburg en reden zo een 5000 kilometer. Bewust geen binnenlandse vluchten. Dat is zeker niet de meest evidente keuze. Kindjes en vele uren in de wagen is nu éénmaal niet altijd een geweldige optie. Maar ondertussen zijn we ware auto-survivalaars die op de meest lastige situaties zijn voorbereid. Check iPad, dvd-spelers en eten; vooral héél veel eten.
Het is bovendien een bewuste keuze. Wij reizen graag traag, gaan graag op in het land zelf… willen proeven maar vooral voelen hoe een land is, hoe het leeft. Dankzij die 5000 kilometer kwamen we op plaatsen waardoor we Zuid-Afrika in al zijn vormen leerden kennen. Een verslag dus van vele kilometers. Maar opgelet, lezen op eigen risico, want je zou wel eens erg veel roadtrip-goesting kunnen krijgen.
Kaapstad
Wij vertrokken in Brussel en vlogen op Kaapstad om daar dan drie dagen te verblijven. In mijn zoektocht naar verblijven botste ik op een ecologische boerderij. Vanuit deze parel wenden wij aan het leven in Zuid-Afrika. Vonden wij wel even nodig want van zodra je uit de luchthaven wegrijdt, word je geconfronteerd met de problemen in dit land. De Townships zijn direct een wake-up-call, zeker wanneer je GPS-gewijs nog niet helemaal afgestemd bent op dit land.
Zo belandden we de eerste avond al direct in een supermarkt aan een Township. Bij valavond was het niet de meest fijne plaats om te zijn maar anderzijds moesten we de hongerige mondjes van onze koters wel voeden. Uiteindelijk gebeurde er niks ergs maar mensen die boos naar je roepen in de supermarkt, een half uur aan de kassa moeten wachten omdat anderen werden voorgenomen en pogingen om je geld af te troggelen zijn niet de meest fijne ervaringen op dag 1. We leerden er snel dat de apartheid er nog steeds grote sporen nalaat.
Zonder in clichés te willen vervallen, vertel ik dit er toch even bij. Blindelings vertrouwen op de informatie van Google-Maps is gewoon niet helemaal verstandig. Snel even opzoeken waar de dichtstbijzijnde supermarkt is, bracht ons bijvoorbeeld in die lastige situatie. Net zoals Google ons soms recht de middle of nowhere instuurde op wegen waarvan je dacht “Oh my god, ik hoop dat onze auto dit aankan.” Na een tijdje stippelden we onze route naast Google Maps ook uit met Maps.me. Dit is een offline app en de kaarten zijn door gebruikers gemaakt. Dat wordt vrij actief gedaan waardoor de app vrij accuraat is.
Tafelberg
Vanuit onze boerderij hadden we een prachtig uitzicht op de Tafelberg. Hij neemt een prominente plaats in het landschap in. Wij droomden ervan bovenop de Tafelberg te staan maar helaas bleef hij de volledige tijd met zijn kopje in de wolken hangen. Daarom besloten wij ons tevreden te stellen met een uitzicht op de berg en moeten we dus sowieso ooit eens terugkeren.
De Tafelberg bezoeken kan door hem te voet te beklimmen (maar met kleine kindjes wordt dit niet aangeraden) of via een kabelbaan. Tickets hiervoor kan je vooraf aankopen en dat doe je best want de wachttijden kunnen erg oplopen.
Bo Kaap
Zoek je op Pinterest naar Instagramwaardige plaatsen in Zuid-Afrika dan is er veel kans dat je de kleurrijke huisje in Bo Kaap ziet passeren. Op foto ziet het er zo mooi uit dat we hier wel moesten naartoe trekken. Ik sleurde dus mijn kroost mee. Eens aangekomen was het echter teleurstelling alom. De huisjes zijn inderdaad kleurrijk en daardoor bijzonder mooi. Maar overal staan er wagens geparkeerd (en rijden er ook) en je bent niet bepaald alleen daar.
Super grappig is het gegeven dat veel mensen er tijden lang bezig zijn om Instagramwaardige foto’s te maken. Al kan ik me voorstellen dat de plaatselijke bevolking het hier wel een beetje mee gehad heeft. Het was fijn om te zien maar erg authentiek voelde het niet meer aan. Dus neen, Bo Kaap hoeft niet persé wanneer je in Kaapstad bent. Van daaruit reden we naar de kustlijn en genoten we van landschappen met slapende kindjes op de achterbank.
Boulders Beach
Pinguïns spotten in Zuid-Afrika? Dat kan en daar moet je niet eens veel moeite voor doen. Boulders Beach is the place to be. Bij aankomst werden we echter getipt door een parkeerwachter om een niet toeristisch (en gratis) stukje te doen. Op enkele centimeters van pinguïns staan, zonder het met honderden anderen te moeten delen? Dat kan dus! En de kindjes, die waren zo onder de indruk dat stil zijn voor de pinguïns voor een keertje geen probleem was.
Zelf in alle rust pinguïns spotten? Zoek dan het wandelpad rechts naast de parking als je naar de zee kijkt. Wandel je het pad volledig af, dan kom je ook nog eens terecht op een fijn en rustig stukje strand, dat je enkel met de plaatselijke bevolking moet delen.
Kaap de Goede Hoop
Je mag Kaap de Goede Hoop niet missen wanneer je in Kaapstad bent. De rit ernaartoe is waanzinnig mooi en ook al moet je de kaap met vele anderen delen, het is een prachtig punt. Naar de top van de vuurtoren kan je helemaal te voet, al kan je ook deels een kabelbaan hiervoor nemen. Stoer als we zijn, namen wij de wandelweg. En ja Axelle en Baptiste wandelden die helemaal zelf. Kleine tip: neem een fototoestel voor de kindjes mee en laat ze hiermee onderweg aan de slag gaan. Werkte bij ons als geen ander! (P.s.: helemaal beneden beginnen kan ook maar geen optie voor kleine kindjes.)
Groot Brak Rivier / Mosselbaai
Bezoek je de regio van Groot Brak Rivier / Mosselbaai, check dan even het Biesiehuis om in te verblijven. Een top plaats waar je helemaal weg bent van de wereld.
Red Hills
Roadtrippen met kids, dat is soms ook eens kiezen. Roadtrippen in een prachtig land is sowieso eens kiezen. We reden dus vanaf Kaapstad rechtstreeks door naar Groot Brak Rivier en lieten daardoor enkele andere bijzondere plaatsen links liggen. (Opnieuw een reden om ooit terug te gaan.) Onderweg maakten we een kleine omweg om de Red Hills te gaan bekijken. De omgeving is indrukwekkend mooi waardoor het de moeite waard is om deze omweg te nemen. Dat is natuurlijk het hele punt aan zelf je route samenstellen; je doet gewoon waar jij zin in hebt.
Pinnacles Point
Wanneer je naar Pinnacles Point rijdt, lijkt het alsof dit punt onbereikbaar is. Je botst namelijk op een afgesloten woongelegenheid/golfterrein die volstaat met villa’s waar ook wij van gaan zwijmelen. Toch kan je het mooiste stukje van Mosselbaai bezoeken zonder er te verblijven. Je meldt je gewoon aan en je mag erin. Neem zeker je rijbewijs/paspoort mee want daar vragen ze naar. Parkeren doe je aan de bar/restaurant. De wandeling richting het strand start ook ter hoogte van die bar. (Je kan trouwens georganiseerde wandelingen regelen maar voor kleine kindjes zijn deze niet geschikt.)
Je moet eventjes afdalen via een geïmproviseerde trap/platform. Daarna ben je in het paradijs. Een prachtig stukje strand waar je amper iemand tegen komt. Geen last van golfkarretjes en drukte, een groot verschil met wat er zich boven Pinnacles Point afspeelt. Pure rust en prachtige natuur. Heerlijke tijd hadden wij er. Gewoon chillen en spelen op het strand. Je neemt het best voldoende water en snacks mee, zodat je er de hele dag kan vertoeven.
Knysa
Ik verloor mijn hart in deze regio. Het is er ontzettend mooi en naar mijn gevoel had ik hier de volledige vakantie kunnen verblijven. In Knysa sliepen wij drie nachten en dat was echt veel te kort! Kies je ervoor de tuinroute te doen in Zuid-Afrika, trek dan zeker voldoende tijd uit voor deze regio! Er zijn zoveel prachtige stranden met o.a. Keurboomstrand als absolute aanrader maar ook de uitzichten en soms bijbehorende wandelingen zijn geweldig. (Met kindjes is het altijd wel een beetje uitpluizen wat zij fysiek zullen aankunnen.) We bezochten er ook een verzorgingstehuis voor olifanten; het Knysna Elephant Park; een project voor olifanten die niet meer in het wild kunnen leven.
Op doorrit richting Jeffreys Baai maakten we een tussenstop in het prachtige Tsitsikamma National Park. Ook hier kan je eigenlijk meer dan één dag animo vinden. Uit alles wat je daar kan doen kozen wij ervoor om de suspensoin bridge te bezoeken. De wandeling er naartoe is goed te doen voor korte beentjes. Eens aangekomen hoor je hen ook niet meer klagen want de brug is zeker voor hen heel indrukwekkend. Neem zeker voldoende water (en snacks!) mee en ga bij terugkomst lunchen in het restaurant op het domein. Héél erg lekker en super kids proof.
Jeffreys Baai
Wat kan ik zeggen? In Jeffreys Baai leek het alsof we terug in Australië waren. We maakten hier een tussenstop om de route te breken en sliepen daardoor maar twee nachten in dit surfersdorpje. Maar eigenlijk hadden we er voor altijd willen blijven. De vibe in Jeffreys Baai is ongelooflijk. We keken er zelfs eventjes om er een pand te kopen.
Je spendeert er vooral tijd op het strand en wil je leren surfen of surfen dan is dit echt wel the place to be. Bij zonsondergang genoten wij trouwens van alle surfers die op dat moment in zee zaten. Let wel op: alcohol meenemen op het strand mag niet in Zuid-Afrika. Just saying!
Het beste eten vind je er bij ‘Nina’s Real Food‘. Een restaurant dat bovendien ongelooflijk kindvriendelijk is. Speelgoed aan tafel, alles erop en eraan en geen boze blikken als ze wat teveel lawaai maken. Verder een erg relaxte sfeer en lekker eten. Meer moet dat niet zijn. Kunnen we dan nu terug alsjeblieft?
Grahamstown
Grahamstown was een beetje de teleurstelling van onze reis. Misschien zat het weer er wel voor iets tussen want het regende er drie dagen non-stop. Dit naar aanleiding van de cycloon die Mozambique teisterde. De boerderij waar we verbleven zat gigantisch vaak zonder stroom door de storm en de prachtige omgeving konden we er gewoon niet verkennen omwille van het weer. Maar dat losten we op door de buurt te verlaten richting plaatsen waar we iets konden doen en/of waar er minder water uit de lucht viel.
In de buurt zijn heel wat safariparken en ook de kust ligt niet zo ver van Grahamstown. De stad zelf kan je best skippen, naar ons gevoel. Maar zoek je een plaats die een beetje centraal ligt in functie van de vele safariparken dan zit je hier wel goed. Over die safariparken schreef ik logischerwijs een aparte blog. Want kan je nu echt the big 5 spotten als je met kleinere kinderen? En zo ja, hoe doe je dat dan? Alle tips & tricks vind je in de safari-blogpost.
Himeville
650 kilometer rijden op één dag met vier kinderen? Wij deden dat! Van Grahamstown richting Himeville. Goed gek of goed doenbaar? Misschien wel een beetje beiden. We vertrokken ‘s morgens vroeg en maakten geen bijzondere tussenstop op deze weg. Al rijd je door de vele steden van het voormalige Transkei, en dat voelt sowieso als een uitstap op zich aan. Je krijgt namelijk een héél ander Zuid-Afrika te zien. Amper tot geen blanke invloed bijvoorbeeld. Een veel duidelijkere Afrikaanse cultuur maar helaas ook een serieuze confrontatie met de soms armtierige en harde leefomstandigheden.
Vooraf las ik dat rijden door Transkei lastig is. Veel putten in de weg, veel loslopende dieren en vreselijke chauffeurs. Een groot deel van de weg is er echter ondertussen vernieuwd. Verder kwamen we ook veel wegwerkzaamheden tegen dus de rijomstandigheden zullen er alleen maar op verbeteren. Op sommige plaatsen zijn er inderdaad nog serieuze putten in de weg en yip hier kom je veel meer loslopende dieren tegen dan elders in Zuid-Afrika. Maar als je je gezond verstand gebruikt is deze weg héél goed te doen. (Laat je dus niet afschrikken door je opzoekingen in Google.)
Drakensbergen (Underberg)
Het zal je niet verbazen dat we deze richting uitreden om ons in een ander stukje Zuid-Afrika te wanen: Drakensbergen. Een gigantisch groot natuurgebied dat absoluut een bezoek waard is. Vanaf Himeville kan je makkelijk reizen richting Lesetho al doe je dit onder begeleiding of met een eigen 4X4. Wij deden dit niet omwille van de kindjes maar bezochten het Castle Rock Meer en het Cobham National Park.
Op beide plaatsen deden we een kleine wandeling die zowel Axelle als Baptiste zelf konden stappen. Onderweg verstoppertje spelen of hen belonen met het idee dat ze erna mogen zwemmen helpt daarin altijd. In Cobham National Park zwommen we zelfs effectief in een natuurlijk zwembad. Ik moet er waarheidsgetrouw bij vertellen dat het water ijskoud is en ikzelf niet langer dan 30 seconden in het water zat.
Hluhluwe
Na Himeville reden we wederom een stevig stukje door richting Hluhluwe. We verbleven daar in het mooiste verblijf ooit. Zo mooi dat we ons verblijf daar verlengden en besloten iets minder aan sight seeing te doen. Gewoon chillen, genieten van elkaar, van de omgeving en van de zebra’s in onzen hof.
Het verblijf lag in het Kuleni Game Park waardoor we regelmatig getrakteerd werden op buffels, kleine (en niet zo kleine) Pumba’tjes, mestkevers en giraffen! Zelfs tot aan ons zwembad. We namen de tijd om richting St. Lucia te rijden en het HluHluwe-Imfolozi-Park te bezoeken. Vooraf boekten (zeker doen!) we in St. Lucia een boottrip om nijlpaarden te gaan spotten. Mega tof om doen maar onze vier kindjes besloten op die boot om het ff heel erg uit te hangen. Laat ons het erop houden dat ze na 10 nijlpaarden het meer dan gehad hadden. Meer info over de safari in het HluHluwe-Imfolozi-Park vind je trouwens in de safari-blogpost.
Nelspruit
Onze laatste slaapplek tijdens onze reis werd Nelspruit. Aan de rand van de panorama route en op een haalbare afstand van de luchthaven van Johannesburg. Bijgevolg de reden waarom we voor Nelspruit kozen. Een stad waar we een goed gevoel bij hadden ook al was ook hier alles super goed beveiligd. Veel restaurants in de buurt en ook het Kruger-park, moest je dat willen, ligt niet al te ver weg van Nelspruit. Maar wij kwamen dus voor de panorama route.
Omdat we slechts één dag over hadden kozen we enkele hoogtepunten (naar horen zeggen) uit: The Three Rondavels, Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Putholes en de Lisbon Falls. Je vooraf over de panorama route inlezen kan interessant zijn. Niet alle plaatsen zijn namelijk het van het. Zeker wanneer je weinig tijd hebt, is het een goed idee om de toppers uit te zoeken. Op basis van mijn onderzoek kwamen wij dus bij bovengenoemde, magnifieke staaltjes natuur uit. Het is duidelijk zeker, dat wij erg onder de indruk waren?!?
Johannesburg
Johannesburg, het eindpunt van onze roadtrip. Maar wij besloten om met de kindjes deze stad niet te bezoeken waardoor we enkel de binnenkant van de luchthaven zagen. Je kan hier onder meer het apartheidsmuseum bezoeken maar met onze kroost leek ons dat net iets te moeilijk. En eerlijk is eerlijk: Zuid-Afrika vinden wij geweldig maar het stadsleven niet. Dus neen, we hebben geen spijt dat we enkel de luchthaven zagen in Johannesburg. Meer dan moois genoeg gezien tijdens onze roadtrip en vooral voor herhaling vatbaar!
Meer te weten komen over onze reis? Lees dan zeker nog even volgende blogberichten:
oooh ik wil vertrekken. Ik had vroeger enkel nog maar de tuinroute bekeken en had veel meer tussenstops ingepland omdat ik met de kinderen nooit veel uur per dag in de auto wil. Het ziet er super mooi uit!