Kinderen en musea. Het lijkt op het eerste zicht misschien geen gouden combinatie, maar het is het wél. Kinderen hoef je geen waardering voor kunst bij te brengen. Dat hebben ze allang in zich. Wat je wél kan doen is je museumbezoek wat aanpassen zodat het gezellig wordt voor het héle gezin. 

Een museum bezoeken met kinderen is voor veel mensen een no go. Er beweegt niks, er is geen speeltuin en je moet er nog stil zijn ook. Klopt in een aantal gevallen. En natuurlijk staan kinderen meestal niet te springen om achter je aan te sloffen in een ‘saai’ museum. Maar met enkele kleine en gemakkelijke ingrepen maak je een museumbezoek stukken spannender!

  1. Maak je kinderen warm voor het bezoek. Laat ze zelf iets opzoeken of vertel hen leuke weetjes over het museum. Kijk samen eens naar de website en/of vertel een spannend verhaal. Of lees één van deze kunstboeken!
  2. Zorg dat je kind gegeten heeft voordat je aan je bezoek begint. Dit lijkt een detail, maar geloof ons op ons woord: dit is misschien wel de belangrijkste tip! Je wilt geen hongerig en vervelend monster mee op sleeptouw nemen.
  3. Leer hen gauw bij wat museum-etiquette is. Dat hoeft niet door voortdurend te shhhht’en (heeft sowieso een averechts effect), je kan het ook gewoon uitleggen. En vertel hen zeker ook wat ze wél allemaal mogen!
  4. Realiseer je op voorhand dat een museumbezoek met kinderen enigszins anders verloopt dan wanneer je alleen gaat. Zeker wanneer het over kleine kinderen gaat. Wees zelf creatief en vertel verhaaltjes over wat er te zien is en/of stel hen vragen; hoe origineler, hoe beter. Eventueel kan je deze zelfs voorbereiden. Laat hen ook vertellen wat ze zien, wedden dat dit grappige verhalen oplevert?
  5. Een kind kan in een museum vaak een stuk minder zien dan jij. Fysiek natuurlijk, door hun geringere lengte, maar ook omdat ze niet dezelfde context kennen als jij. Probeer te kijken als een kind. Zorg dus dat je hetzelfde ziet als je kind. Ga op je hurken zitten, of til het kind op. Kijk samen. Vraag wat het kind ziet, voordat je het aanvult met je eigen observaties.
  6. Sommige musea zijn ‘kindvriendelijk ‘ en bijgevolg voorzien op het bezoek van kinderen. Denk aan het ‘SMAK’ in Gent bijvoorbeeld. Daar liggen bundeltjes met kleurplaten en opdrachten ter beschikking. Op voorhand even checken of een museum dit aanbiedt kan dus interessant zijn.
  7. Voorziet een museum zelfs niks in functie van de kinderen? Neem papier en tekenmateriaal mee.Voldoende inspiratie in het museum om je kind zelf creatief aan de slag te laten gaan. Voorzie ook een klembord en een doorzichtig zakje. Indien je rugzak niet mee binnen mag, kan je dit materiaal toch nog meenemen.
  8. Houd het sowieso boeiend en geef een opdracht die telt voor het hele bezoek. Bijvoorbeeld een foto maken van het favoriete kunstwerk of het vinden van het grootste kunstwerk. 
  9. Worden je kinderen na een tijdje lastig en willen ze spelen? Hou een bezoek kort en relax. Wees blij dat je een deel van de tentoonstelling kon zien en ga nog iets lekkers eten en drinken in het museumcafé. Of neem een picknickdekentje mee en vlei je ergens in het gras neer.De meeste musea hebben prachtige tuinen waar ook nog kunst te zien is, die je vaak ook nog eens mag aanraken. (Yes, energiepeil omlaag krijgen!)
  10. Ga tegen openingsuur of sluitingsuur. Vaak is het dan rustiger. Op sommige sites kan je trouwens al de piekuren terugvinden. Als het mega druk is ga je dus beter niet, maar dat moet ik jullie niet uitleggen zeker? 
  11. Sommige musea voorzien doorheen het jaar speciale momenten voor kinderen. Ze regelen dan kindvriendelijke activiteiten in hun museum. In de gaten houden is dus de boodschap.
  12. Het museumbezoek blijft nóg beter hangen door er na het bezoek thuis nog over te praten, het gekochte kinderkunstboek voor te lezen en door er een creatieve activiteit aan te koppelen.
  13. Zijn je kinderen echt niet te enthousiasmeren voor een bezoek? Maak een deal. Zij gaan mee naar het museum (zonder zeuren), erna trek je met hen naar het dichtstbijzijnde speelplein. 
Dit artikel schreef ik voor Maison Slash en verscheen daar eerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

  1. Het is alweer een tijdje geleden maar ik vind het in elk geval leuk om met de kinderen naar een museum te gaan. Je bezoekt het met hen uiteraard op een andere manier dan wanneer je alleen bent maar ik vind het net leuk om met hen op kinderhoogte (letterlijk, zoals je aanraadde) het museum te proberen te ontdekken .

    Ik schreef er hier over vroeger over https://goofballsworld.blogspot.be/2017/02/tate-modern-with-toddler.html
    en hier https://goofballsworld.blogspot.be/2017/02/visiting-science-museum-with-toddler.html na onze citytrip naar Londen deze winter

  2. Ik ben benieuwd hoe onze madam het in de toekomst gaat vinden, vriendlief ging nooit met zijn ouders naar musea en ik juist erg vaak. Alleen vind ik schilderijen nog altijd niet boeiend, de rest blijft leuk om te bezoeken en hopelijk kan ik ons meisje net zo enthousiast maken ;)

  3. Misschien ontbreekt er wel eentje: Kinderen zien vaak ook meer, ze leggen andere verbanden, ze maken pientere opmerkingen,… Ik vind kinderen eigenlijk zelden storend als ik een museum bezoek, zelfs als ze hard door de zalen lopen ;) Eigenlijk komt het er vooral op om ze te weten boeien en het met mondjesmaat te serveren.