Het wordt echter tijd om terug te dromen van bestemmingen en plaatsen die je in je leven wel eens gezien moet hebben. Voor dromen en toekomstplannen zal er trouwens altijd plaats zijn. Daarom enkele van mijn beste herinneringen aan de stad die nooit slaapt, de stad waar ik mezelf terugvond: New York in 9 must do’s!

9 x doen in New York

Hoe het begon…

Het is vrijdag 31 januari 2020, 4 u in de ochtend om precies te zijn. Ik heb amper geslapen en heb de wekker niet nodig om op te staan. De adrenaline raast door mijn lijf. “Ga ik echt voor 10 dagen mijn 4 kleine hummeltjes achter laten, om naar de andere kant van de wereld te vliegen? En dat ook nog eens zonder partner, die mijn gezondheid niet mee in het oog kan houden?”

Ik check een laatste keer mijn bagage en papieren en dek een feestelijke tafel voor mijn gezin. Ik voorzie cadeautjes en een briefje, ga in het donker naar al mijn slaapkopjes nog eventjes kijken en vertrek dan in alle stilte richting station Gent Sint-Pieters. Daar wacht mijn reisgezelschap zich op. Liselotte, een goeie vriendin van me, die me zo zot maakte mee te gaan met de studiereis New York van de Hogeschool Gent. “Lies, deze kans mag je niet laten liggen. Je vliegt goedkoper, je deelt met mij een kamer en voor de rest doe je daar gewoon je eigen zin.” En zo reizen we samen naar de stad waarvan iedereen me vooraf zei: “Jij gaat niet meer naar huis willen komen.”

Alleen maar toch niet helemaal. Altijd iemand daar om je geweldige ervaringen mee te delen maar tegelijkertijd genoeg alleen-tijd, om elke dag tientallen kilometers door een metropool te stappen, de meest bijzondere plekjes te ontdekken en te voelen dat je leeft. Oh New York, wat had ik jou na 2019 meer dan nodig!

9 x doen in New York

10 dagen New York, dat is meer dan waar de meeste city trippers zich tegoed aan kunnen doen. “I was one very lucky girl.” Wat je zeker niet mag missen wanneer je de stad New York aandoet? Dat vat ik graag voor je samen. Al beken ik: het was bijzonder moeilijk kiezen en hier en daar heb ik een beetje gezeurd. Ik denk dat jij het me vast vergeeft.

1. Brooklyn Bridge, Manhatten Bridge of allemaal?

Je leest het goed: wanneer je in New York bent, dan moet je zoveel als mogelijk de prachtige/bijzondere bruggen (en dito uitzichten) die de stad voorziet, ontdekken. Wandel erover, bekijk ze vanop de grond of vanaf een andere brug. De bruggen zorgen voor een typische charme die we allemaal kennen vanuit de films. En als je dan toch moet kiezen, maak dan zeker tijd voor de Brooklyn Bridge.

De Brooklyn Bridge is vast de meest gekende van het rijtje en eentje waar je sowieso eens moet over wandelen. Het verbindt Manhattan en Brooklyn met elkaar. Vergeet niet regelmatig van alle uitzichten te genieten en stap gewoon door tot je in Brooklyn bent. (Hoe verder je richting Brooklyn stapt, hoe “rustiger” de brug wordt.) In Brooklyn wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten over de skyline van New York. Even tot rust komen? Wandel dan door het Brooklyn Bridge Park.

Andere aan te raden bruggen zijn o.a. de Manhattan Bridge, die naast de Brooklyn Bridge loopt. Deze werd gebouwd omdat de Brooklyn Bridge niet langer al het verkeer erop kon slikken. Ben je in Brooklyn? Ga dan zeker naar de regio “Dumbo” waar je kan genieten van een bijzondere sfeertje en lekker eten kan meepikken in de Time Out Market. Trouwens, vanaf de Manhattan Bridge heb je een geweldig uitzicht op de Brooklyn Bridge en alles er rond. Het is er bovendien veel rustiger. Kiezen? Nope, doe ze gewoon alle twee!

Een ander sfeertje meepikken en terecht komen in een compleet ander gedeelte van de stad? Dan moet je bij de Quensboro Bridge zijn. Je voelt je hier een echte New Yorker en je komt er amper toeristen tegen. Tenminste, toch als je de brug zelf over stapt. Want vanaf de brug kan je wel zwaaien naar de Roosevelt Island Tramway, die door de lucht vliegt. Stap trouwens helemaal door om aan het einde van de brug de metro te nemen richting het Welling Court Mural Project, een street-art-project dat absoluut de moeite waard is om te bekijken.

Blijf je lang genoeg in New York? Dan raad ik je aan héél veel te stappen en je metro-gebruik te beperken tot het noodzakelijkste. Want zo kom je onderweg allerlei pareltjes tegen. Wat je zeker op je agenda moet proberen zetten is een bezoek aan Williamsburg en start daar bij de Williamsburg Bridge. Het zorgt voor de verbinding tussen Manhattan en Williamsburg en ook hier zijn er veel minder toeristen. Al zegt het niks over de charme van deze roze brug en zijn uitzichten. Wil je de hipster uithangen? Dan is deze brug de absolute place to be.

2. Battery Park

Battery Park is de plaats in New York waar immigranten aan land kwamen, tot dit in 1900 verhuisde naar Ellis Island. Vanaf hier kan je de ferry nemen naar Liberty Island en Ellis Island maar je kan ook genieten van het uitzicht en de rust. En geloof me, dat laatste, dat kom je niet zo héél vaak tegen in New York!

3. Freedom Tower, Ocolus & Memorial 9/11

De kans dat jij nog weet waar je 9/11 was, is groot. New York bezoeken betekent dan ook dat je even moet langsgaan bij the World Trade Center Complex waar zich ook het Ocolus, het memorial voor 9/11 en het museum bevindt. Alles ligt er dicht bij elkaar en maakt je stil en klein.

De memorial voor 9/11 liet dan ook een diepe indruk op me na. Het anders zo bruisende stadsleven, roept je daar op om tot bezinning en herdenking te komen. Probeer het memorial ook even in het donker te gaan bekijken, dan maakt het alleen nog maar meer indruk.

De Freedom Tower werd er na de aanslagen gebouwd, net zoals de Oculus en zijn een prachtig staaltje architectuur.

Maar wat je er vooral niet mag missen is het herdenkingsmuseum voor de aanslagen. Elke maandag kan je gratis tickts krijgen om het museum te bezoeken. Meer info hierover kan je op de website vinden. Het museum neemt je mee terug de tijd in en vertelt het volledige verhaal van 9/11. Een aanrader.

4. Street art @ New York

Het zal je niet verbazen dat in deze bruisende metropool je ontzettend veel en mooie street art kan ontdekken! Als liefhebber vulde ik dan ook een groot deel van mijn dagen met het ontdekken van de mooiste murals in de stad. Afgewisseld met kleine kunstwerken en details, verstopt voor zij die voorbij razen maar in het oog springen wanneer je tijd en aandacht ter beschikking hebt.

Het is onmogelijk om in één blogpost alle street art samen te vatten. Al zijn er wel enkele plaatsen die als startbasis voor je verkenning kunnen dienen. Maar door jouw ogen open te houden, kom je gedurende je volledige city trip, van buurten zoals Soho tot Upper East en West side, de meest mooie street art tegen. En onthoud, wat je vandaag leest op ‘t internet, is morgen alweer overspoten of afgebroken. Zo gaat dat met street art…

Heb je niet superveel tijd, start dan hier…

Een voorlopig nog relatief verborgen parel is “The Bushwick Collective“. Het is een Graffiti en street art project in Bushwick dat werd opgericht door Joseph Ficalora, die er opgroeide. Bushwick was lang erg onveilig door de bendes en diefstallen die er gepleegd werden. Maar dankzij dit project kon de buurt deze donkerheid van zich afschudden. Bushwick is ondertussen een familie-vriendelijke, hippe en voorlopig nog betaalbare buurt in New York. Trek er een halve dag voor uit en geniet van het bijzondere sfeertje dat Bushwick uitstraalt. Je komt er het snelst door de metro te nemen. (Subway L to Jefferson Street Station.)

Zoals eerder aangegeven in deze blogpost is ook het Welling Court Mural Project de moeite om te checken. Het bevindt zich in Queens en daardoor ook in de buurt die het meest divers is. Net zoals in Bushwick, werd dit project opgericht om een veiligere en aangenamere buurt te creëren. Men is er aardig op weg maar voorlopig is de sfeer er nog wel net dat ietsje anders dan in Bushwick. Het is er rauwer en je valt er als toerist net dat ietsje meer op. Je kan trouwens wel makkelijk de ferry naar Astoria nemen maar de wandeling er naartoe vind ik een aanrader omdat je zo New York echt leert kennen.

Ps.: Instagram is een goeie bron om een “verse” lading street art te spotten!

5. The Vessel

The Vessel bevindt zich in de nieuwe buurt Hudson Yards, die nog in volle ontwikkeling is. The Vessel, dat is unieke architectuur waardoor dit gebouw een absolute blikvanger is. Het bestaat eigenlijk in hoofdzaak uit traphuizen, in totaal 154, waardoor je het gevoel hebt in een honinggraat terecht gekomen te zijn en het trakteert je op een spectaculair uitzicht over New York! Aan The Vessel vind je trouwens ook the High Line, die je verder op sleeptouw neemt wanneer je deze buurt bezoekt. Je hebt tickets nodig om The Vessel te bezoeken maar deze zijn wel gratis te verkrijgen.

6. Empire State Building

Ben je fan van Gossip Girl dan wil je vast het Empire State Building bewonderen en bezoeken. (En ook in andere gevallen mag je deze niet missen!) De Empire bewonderen doe je door Top of the Rock te bezoeken. Hier word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de Empire State Building. Je zou het hiermee voor bekeken kunnen houden, maar naar mijn gevoel overtreft niks de Empire zelf te bezoeken.

Je moet er de nodige centen voor neerleggen en soms kunnen de wachttijden oplopen maar je bent pas in New York geweest, als je genoten hebt van deze spectaculaire uitzichten. Er zijn natuurlijk nog andere torens van waar je kan uitkijken over New York en al zijn glorie, zoals de Freedom Tower. Maar toch, de charme van de Empire State Building, die mag je volgens mij niet missen. Bovendien is het centraal gelegen in Manhatten waardoor je een 360-graden uitzicht krijgt dat absoluut de moeite waard is! Vergeet geen warme kleding aan te trekken wanneer het weer niet optimaal is. Bezoeken tijdens een zonsondergang? Reserveer dan tijdig je tickets!

7. Times Square

You hate it or you love it: Times Square. And I love it! Mijn hotel was vlak aan Times Square gelegen waardoor ik mezelf elke dag onderdompelde in het bruisende, flashy, lichtvolle leven van Times Square. Het is het hart van het theater district en licht(reclame) is het thema van deze plaats. Je wil niet weten hoeveel zo een reclame kost trouwens!

Geniet van deze prikkel-volle plek (toch minstens één keer) maar plan je diner niet op Times Square in. Op en rond Times Square vind je namelijk vooral fastfood-restaurants terwijl op een paar straten wandelen je een veel ruimere keuze aan leuke restaurantjes hebt. Maar geloof me, op deze plek voel je dat je leeft! Een kaartje voor Broadway regelen kan hier trouwens eenvoudig.

8. Moma

Ik hoef het je niet te vertellen, er zijn ontzettend veel musea in New York. Er eentje uitkiezen is moeilijk. Ze allemaal doen, dat is in één bezoek onmogelijk. Daarom koos ik het Moma uit en jeetje, wat was ik onder de indruk. Alle kunstwerken die je ooit zag passeren in je kunstboeken op de schoolbanken, zie je in het Moma gewoon in real life hangen. Je kan hier uren rond dolen en genieten van moderne kunst. Zeg trouwens niet dat ik je niet gewaarschuwd heb maar de museumshop is een bijzondere gevaarlijke place to be…

Ook hier kunnen de wachttijden in drukke periodes oplopen. Daarom is het des te handiger als je vooraf tickets regelt!

Moma New York

9. Central Park

Zoek je rust? Wil je genieten van de natuur en de groene long van deze bijzonder drukke stad? Trek dan Central Park in. Er zijn zoveel plaatsjes in dit park die absoluut de moeite waard zijn. Je kan er letterlijk uren in verdwalen. Ga op zoek naar de trekpleisters maar probeer ook een rustige plaatsje te spotten. Bij valavond heeft Central Park trouwens iets magisch! Als je in de buurt bent is het ook het moment om de Upper East en West Side te verkennen. Zo leef jij je helemaal in, in het leven van filmsterren en series zoals Sex and the city en Gossip Girl!

Reistips om New York goed door te komen

Waar slapen en eten?

Zorg dat je centraal slaapt, dichtbij een metro of in de hippe buurten zoals Brooklyn en Bushwick. New York is best prijzig en je bent echt amper om je hotelkamer. Het enige wat een absolute must is, is een goed bed en een warme douche. Wees dus niet te veeleisend of je betaalt jezelf blauw. Spaar je centen uit voor de elementen in New York die echt de moeite waard zijn zoals bezoekjes aan musea en voor lekker eten!

Food is namelijk een ander paar mouwen. De rekening loopt al snel op, zeker wanneer je een tijdje in New York verblijft. Goeie restaurantjes vinden kan bovendien aanvoelen als een uitdaging. Zoals ik eerder al aangaf vind je op en rondom Times Square vooral fastfood. Doe dus het nodige opzoekingswerk vooraf, want de stad is te groot om zomaar eventjes op zoek te gaan naar een tof en hip restaurant. Geloof me, uitgeprobeerd, uitgehongerd en zo in een véél te duur restaurant terecht gekomen.

Gelukkig kan je met een beetje moeite wel héél veel lekkers vinden. Een keten die ik zelf wel absoluut de moeite vond, is Juniors. Vooral perfect voor ontbijt en red velvet cake! Echt waar, to die for en gewoon in take-away mogelijk. Zo kan je na een dag stappen even tot rust komen in je bed met een lekker stukje taart. (Yes, I did!)

Verder zijn de Time Out Market en de Chelsea Market een aanrader en ga je nog verder buiten Manhattan, dan vind je nog meer betaalbare parels. Maar ook dichtbij Time Square, bijvoorbeeld in W. 46th Street, vind je toffe, kleine restaurantjes.

Alcohol is trouwens bijzonder duur in New York en er wordt ook altijd verwacht dat je extra fooi geeft aan de ober. Fooi bepaalt eigenlijk het inkomen van de obers, dus wees aardig. Geef je geen fooi, dan is de kans groot dat jouw ober je hierop zal aanspreken.

Metro

New York is groot, héél erg groot. Er zijn zoveel buurten die absoluut de moeite zijn om te verkennen. Te voet gaan, dat is een absolute aanrader maar alles te voet doen is gewoon onmogelijk. De meeste dagen stapte ik sowieso 15 tot 20 km. Dan ben je blij als je op een metro kan hoppen wanneer je voeten pijn doen of je echt niet meer kan, haha. Voorzie dus zeker een metro-kaart die gedurende de volledige reis geldig is! Thank me later!

Ferry

Wat je ook doet, neem zeker eens een ferry in New York. Is het niet uit noodzaak, doe het dan gewoon om te genieten van de uitzichten waarop je getrakteerd wordt vanaf het water!

Internet

New York is ver voor op wat wij hier gewoon zijn. Je hebt namelijk bijna overal gratis Internet. In de meeste zaken heb je Free wifi, alsook in de metrostations. Langs de weg kom je overal info-borden van stad New York tegen; grijze exemplaren die naast info ook dienen als Wifi-palen. Kei handig waardoor je geen speciaal mobiel pakket nodig hebt en je bijna altijd toegang hebt tot alle informatie die je nodig hebt om je New York Reis te laten slagen!

Tickets vooraf boeken!

New York is een metropool en een enorm populaire stad. Wil je tijd besparen? Boek dan zoveel als mogelijk tickets voor bezienswaardigheden vooraf. Je kan ook speciale pasjes aanschaffen waardoor de prijs een stukje gedrukt wordt.

Kijk rond en omhoog

Naast de ellenlange lijst van bezienswaardigheden (waarvan ik hier slechts een mini stukje gedeeld heb), is New York op zichzelf al impressionant genoeg. Kijk rond, heb oog voor details, geniet van de gele taxi’s en kijk vooral ook vaak genoeg omhoog! En schrik niet wanneer je stoom uit de grond ziet komen, want dat is compleet normaal. Het is het gevolg van een stadsverwarmingssysteem dat stoom gebruikt. Want al die wolkenkrabbers in Manhattan, die verwarm je niet zomaar eventjes met een paar boilers.

Enkele laatste tips…

Zorg voor een Esta wanneer je naar New York vliegt, neem enkele dollars mee en doe verder beroep op je kredietkaart. Cash geld heb je er echt amper nodig! En dan is het een kwestie van dromen en plannen. Haal het meeste uit je bezoek door vooraf even na te gaan wat je zeker wil bezoeken. Want alles doen, dat is gewoon onmogelijk!

Ik heb mijn reis voorbereid door Instagram te checken maar vooral door gebruik te maken van het boek NYC Guide for Instagrammers van Silvie Bonne. Het was mijn leidraad tijdens mijn reis en ik heb geen enkel ander reisboek nodig gehad. Ik installeerde voor de zekerheid wel een offline kaart van New York op mijn smartphone zodat ik altijd toegang had tot een GPS. Werkte perfect, ik had 10 dagen de tijd van mijn leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.