Mijn meisje, in mijn ogen nog altijd mijn baby, mijn kleintje, mijn ukkie. Maar, één week school brengt stilletjes aan barsten in dat beeld. Ja, ze wil al een tijdje alles zelf doen en ja, ze zegt op alles neen.
Maar toch, er is verandering:
– ze trekt helemaal zelfstandig haar kleertjes uit, soms met de nodige trekkracht weliswaar
– ze slaagt er al regelmatig in enkele kledingstukken zelf aan te trekken
– ze geeft haar popje eten en drinken zoals mama dat doet met broer
– ze vult zakken met spullen en vertelt dan hoe ze gaan shoppen is en wat ze kocht
– ze turnt, want ‘ja mama, dat doe ik graag op school’
– ze spreekt honderduit over ‘Carine’, haar juf op school
– ze…

Ik kan nog een tijdje doorgaan met de veranderingen die ik de laatste dagen opmerk. Mijn kleine meisje, wordt groot! School doet veel met haar. En ook al is het voor mama een pijnlijk afscheid, tegelijkertijd is er ook wel vreugde en dankbaarheid.
Vreugde en dankbaarheid om te merken hoe goed ze evolueert, hoe enthousiast ze is over school en hoe snel ze daar dingen oppikt. De juf noemt haar een felle madam, die heel snel in de activiteiten meegaat, die naar de ouderen staat te loeren met glunderende ogen om ook te kunnen meedoen met hun zotte streken… Dat belooft!
Het enige wat een beetje tegenvalt in dat schoolgaan is madam haar eetgewoontes. Die waren al niet bijzonder top, zoals menig peuters denk ik dan. Maar door al die nieuwe prikkels eet ze overdag bijna niks. Tijdens het middageten moet ze continu aangespoord worden om verder te eten want anders zit ze maar wat dromend naar de anderen te kijken.
Komt ze ‘s avonds thuis dan is ze en doodmoe en uitgehongerd. Een tekeningetje erbij maken, moet niet zeker? ‘t Kind is dan mega lastig, mega slecht gezind en mega mondig om eten te eisen. Echter het eten dat mama haar voorschotelt, dat hoeft ze niet. Neen, ze wil koekjes.
Koekjes, koekjes, koekjes…
Ik hoor het 100 keer na elkaar en geef ik niet toe dan is het hysterie alom. Ik legde mijn oor al hier en daar al te luisteren. Sinds vandaag geef ik soep bij thuiskomst. Na een matig protest leek het toch te helpen. Na het soep drinken, at ze ook wat fruit en smulde ze van haar avondmaal. Zonder koekjes… Maar ik weet niet als ze morgen weer in die val trapt…
Hoe doen jullie dat, het eten na school? Tips en trics zijn meer dan welkom. En hoe maken jullie de boterhamdoos voor een kleuter aantrekkelijk? Want op dat vlak heb ik nog iets te leren! ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 reacties

 1. Hier eet mn zoontje alleen sochtends fruit op school en luncht thuis. Maar op pinterest (jawel) even zoeken op bento box of lunch. Ik heb rvs broodtrommels van lunchbots met vakjes. Vandaag had mn zoontje bijvoorbeeld een vakje met kiwi, wortel en olijven. Thuis maak ik regelmatig 'monkey plates' . Borden met van alles. Mijn kinderen eten beter als ze veel keuze hebben. Dus meestal een broodje en verder fruit, groente, rozijntjes, ei, etc. Op die manier komt er ook wat groente in. Avonds zijn ze vaak te moe om echt goed te eten, dus wat ze overdag aan fruit en rauwkost eten s dan alvast binnen. Oh en smoothies!

 2. bij ons is het ook voor de peutertjes 's middags warm eten. Als ze thuis komen eten ze een boterham en een stuk fruit. Het is kwestie van niet toe te geven, denk ik. Als je nooit een koek geeft 's avonds als ze thuiskomt, zal ze er ook geen blijven vragen… Maar uiteraard is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan als er zich een boze bui voordoet :-)

 3. Druifjes, tomaatjes, rozijntjes, een smeerkaasje… da's feest in de brooddoos. 1 ding per keer trouwens, en niet iedere dag, want anders is dat ook snel "gewoon".
  Soms krijg ik mijn oudste wel gepaaid met "een dessertje" (na het eten, uiteraard). Die invulling is vrij breed, hier ging er ook wel al een blaadje sla in als dessertje, of zijn laatste aardappel op zijn bord ;)
  Als je super enthousiast doet over wat jij als dessert beschouwt, zou ze er wel eens weg mee kunnen zijn…

 4. Druifjes, tomaatjes, rozijntjes, een smeerkaasje… da's feest in de brooddoos. 1 ding per keer trouwens, en niet iedere dag, want anders is dat ook snel "gewoon".
  Soms krijg ik mijn oudste wel gepaaid met "een dessertje" (na het eten, uiteraard). Die invulling is vrij breed, hier ging er ook wel al een blaadje sla in als dessertje, of zijn laatste aardappel op zijn bord ;)
  Als je super enthousiast doet over wat jij als dessert beschouwt, zou ze er wel eens weg mee kunnen zijn…

 5. Niet evident hé als ze zo moe is na school, dat is even doorbijten (en niet toegeven). Hier krijgen ze meteen fruit en als beloning 2 nic nacjes ofzo als dat op is > ze zijn er dan kei blij mee… hoewel dat eigenlijk belachelijk weinig is haha = iedereen content :)

 6. Hier ging het eten ook echt niet op school. Poppemie was al een mager ding, maar eens ze naar school ging, viel ze zelfs af… En toch, stug volhouden, elke dag hetzelfde, boterhammen met beleg waarvan ik wist dat ze het lekker vond, en geen tralala. Het deed pijn, brooddozen terugkrijgen waarvan maar 1 hap gegeten was, echt letterlijk! De heel ervaren lunch-mama overtuigde me toen om niet toe te geven, en inderdaad, na een maand werd de brooddoos steeds leger, en nu, een jaar later, zit er bijna nooit meer iets in.

  1. Oh ja, en als fulltime werkende mama pik ik de kleine meid laat op van de opvang. Dan is echt warm eten er te veel aan, te moe. Maar maaltijdsoep maken, kan ik ondertussen heel erg goed. En dat schuldgevoel van ' mijn kind krijgt geen normaal warm eten' ben ik, na een jaar, ook kwijt. Liever soep met veel groentjes en rijst en zo, dan vechten voor een bord aardappelen en toegeven met een boterham met choco…

 7. Herkenbaar! Axl-Miro gaat sinds september naar school maar is nog steeds stikkapot als ik hem in de opvang ga halen. Sommige dagen gaat het vlot, maar hij gaat soms ook compleet door het lint voor een koekje/chocolatje/snoepje/… Omdat we dan nog moeten beginnen met koken krijgt hij vaak iets lekkers. We eten samen een koek, een boterhammetje dat nog in de brooddoos zat of al een stukje van de groenten die ik aan het snijden ben. Vorige week aten de kinderen alvast pudding vooraleer het eten klaar was, ongetwijfeld pedagogisch niet 'correct', maar zij waren lekker aan het smullen terwijl ik verder kon koken… iedereen blij! En ja hoor, achteraf hebben ze nog goed meegegeten :-)

  1. Hier nog geen opvang, dat is pas voor April als ik terug aan de slag ga… Ik houd mijn hart al vast want dan worden het lange dagen van 7u30 's morgens tot 17u30 's avonds

 8. Ja zo herkenbaar… :) en dat hongerig zijn na een schooldag dat gaat er niet snel af. Zelfs als ze smiddags mooi de brooddoos opeten. Ik zorg dat ik altijd een stuk fruit bij heb bij het ophalen dat ze direct kunnen opeten. Banaan of schijfjes mandarijnen of druifjes. Want de rit naar huis is anders moordend. Thuis gekomen een kom soep. En dan zijn de gemoederen wat bedaard. Moe en hongerig is bij kleuters echt geen leuke combinatie. ?
  Fijn dat ze zoveel opslorpt in de klas en leert van de groten. Maar loslaten doet ook altijd een beetje pijn zeker bij lieverd nummer 1. Dus veel sterkte lieve mama!

 9. Bij ons was het al twee keer een paar weken doorbijten tot ze helemaal in het school-ritme zaten. Puur door vermoeidheid waren ze echt niet te genieten die eerste weken. Op school alles ok, maar eens thuis… :)
  komt wel goed

 10. Kate gaat ook sinds januari naar school. Ik heb geinvesteerd in een boterhamdoos van Yumbox, met verschillende vakjes. Naast een boterham zit er dus alle dagen ook tomaatjes, radijsjes, paprika, .. in haar boterhamdoos. En in een van de vakjes steek ik ook een 'vleesje'.
  De boterhamdoos is meestal leeg, op een klein stukje boterham na. Voorlopig dus succesvoller op school dan thuis, want thuis eet ze bijna geen boterhammen. :)

 11. als ik er mee thuis kom hebben ze ook vaak honger. Ze krijgen meestal nog een klein snoepje of ene klein stukje chocolade terwijl ik kook. ze eten er niet minder door en ze zijn stil intussen. Niet erg verantwoord maar ik ga er van uit dat al die 'verantwoorden' ook maar wat doen :)

 12. Mijn dochtertje (4j) at ook heel weinig de eerste maanden op school. Overprikkeld, teveel te zien, onder de indruk. Ik haalde haar af en gaf haar direct een banaan of een granenkoek (parovita, rijstwafel met confituur,…). Thuis dan een soepje, rauwe wortel, enz. Warm eten probeerde ik al om 17u30 op tafel te zetten en ik was gewoon blij met alles wat er in ging. Ene dag 2 lepels, andere dag 2 bordjes. Op den duur wende het ritme en ging er meer in. Nu dagelijks lege brooddoos. Ik geef 's middags ook altijd een worteltje, snoeptomaatjes, kaasje enzo mee als verrassing. Helpt ook. Denk dat je meisje echt nog wat moet wennen aan het ritme. Geef het wat tijd (en geef niet toe ;-))

 13. Joanna eet warm op school en eet wel redelijk goed (altijd een goede eter geweest). Wanneer ze een ganse dag school gaat (maar 2 dagen in de week, ik kreeg de eerste weken elke dag een lastiger kind mee naar huis. De hel! Van vermoeidheid, zo bleek…), dan probeer ik haar voor 17u te laten eten. Direct bij thuiskomst eerst een koekje en chocomelk of zoiets en een halfuurtje-uurtje later dan iets gezonder. Hier is dat inderdaad heel vaak soep met een boterhammetje (ze is dol op soep). Yoghurt of een fruitpapje ("lui" eten) lukt ook vaak. Na 17u is ze te moe en is het ook drama als ze geen chocolade krijgt ;-) Ze gaat die dagen ook om 18u-18u30 naar bed dus het is niet erg dat ze zo vroeg eet. Succes ermee!

 14. heel herkenbaar allemaal :-) ik nam toen de meisjes kleiner waren atlijd al iets mee zodat ze meteen na school iets kon eten. een doosje rozijntjes, een mandarijntje, wat druifjes,…..die waren ook zo uitgehongerd (alhoewel ze wel hun boterhammetjes en fruitjes aten ) . ze krijgen nauwelijks koek mee naar school, dus mogen ze thuis wel af en toe een koekje. Soep helpt hier ook, of een stukje kaas of sneetje vlees. een yoghurtje ofzo….

 15. Ons meisje gaat ook sinds vorige week naar school en oh is ze 's avonds ook super lastig!!! 's middags geef ik ze altijd een boterhammetje met vlees en een boterhammetje met zoet (choco of korreltjes) mee. Daarnaast een paar druifjes in de brooddoos of een nicnacje… Ze eet wel goed maar lust niet veel dus smeerkaasje of rozijntjes erbij lukt niet. In de voormiddag eet ze fruit en in de namiddag een droge koek. Ik heb in de diepvries altijd pureepatatjes zitten (met brocolli, pompoen, worteltjes, etc). Als het echt al te laat is om zelf nog aan het eten te beginnen dan laat ik ze die patatjes eten en ligt ze rond 19u al te slapen, daarna kunnen mama en papa op het gemak nog eten. Moeilijk he, zo'n structuur en routine erin krijgen…

 16. Ons meisje gaat ook sinds vorige week naar school en oh is ze 's avonds ook super lastig!!! 's middags geef ik ze altijd een boterhammetje met vlees en een boterhammetje met zoet (choco of korreltjes) mee. Daarnaast een paar druifjes in de brooddoos of een nicnacje… Ze eet wel goed maar lust niet veel dus smeerkaasje of rozijntjes erbij lukt niet. In de voormiddag eet ze fruit en in de namiddag een droge koek. Ik heb in de diepvries altijd pureepatatjes zitten (met brocolli, pompoen, worteltjes, etc). Als het echt al te laat is om zelf nog aan het eten te beginnen dan laat ik ze die patatjes eten en ligt ze rond 19u al te slapen, daarna kunnen mama en papa op het gemak nog eten. Moeilijk he, zo'n structuur en routine erin krijgen…

 17. Wat fijn om te lezen dat de overstap relatief vlot verloopt en dat ze graag naar school gaat. Dat is toch al een zéér groot pluspunt. Bij ons verliep dat wat moeizamer aangezien de kinderen niet naar een crèche geweest waren. Wat het eten betreft… Tijd brengt raad. Mijn jongste dochter is intussen bijna 7 jaar en is nog steeds geen vlotte eter, maar het betert stelselmatig. Ik hield meestal het been stijf met alle gevolgen vandien (hysterische kleuter die al jankend in bed werd gelegd) maar op termijn werpt het wel zijn vruchten af. Héél soms gaf ik haar de keuze tussen de patatjes en een boterham. Dan koos ze meestal voor de boterham. Axelle is natuurlijk nog klein maar misschien moet je haar 's morgens eens vragen wat ze 's avonds graag zou eten. Een koekje beloven na het eten is misschien een optie… Ja, kinderen grootbrengen. Het is bij momenten werkelijk een struggle!

 18. Indrukwekkend hoeveel er verandert in zo korte tijd he! Zo leuk dat ze het er naar haar zin heeft!

  Ik heb geluk met een vrij gemakkelijke eter…

  Wat ik wel doe is – uitgezonderd een enkele keer – geen koekjes mee naar school te geven, maar enkel fruit. Hij heeft dat graag dus dat wordt opgegeten en er is geen keuze op dat moment, en thuis, waar hij weet dat er koekjes zijn, kan er dus wel eens een koekje vanaf… maar krijgt hij nog altijd fruit en yoghurt (of soep als er dat is) als alternatieven en dat wordt dan ook nog vaak gekozen. Zo blijven de koekjes toch beperkt. Op die manier kan hij wel weer even voort, en heeft hij een normale honger als het avondeten komt, en eet hij nog goed. Na het avondeten krijgt hij niets meer… enkel nog een bekertje melk… hij weet dit ook, dus als hij slecht eet, is er enkel nog het avondeten dat ik nog wat bijhoud of niets…

  Daarnaast zorgen de juffen er ook voor dat een kindje dat nauwelijks boterhammen gegeten heeft in de namiddag eerst nog een boterhammetje eet, en dan pas het meegebrachte tussendoortje als beloning. Zo krijgen ze toch ook nog die boterhammetjes binnen.

  Ik doe trouwens niet veel speciaals met die boterhamdoos, de school is ook geen fan van versierde boterhammen of boterhammen in vormpjes… maar een paar kerstomaatjes, een wortel, een schijfje droogworst, … kunnen hem al dolblij maken.

  Ik probeer er vooral niet teveel aandacht aan te besteden, hoe meer je er een strijd van maakt, hoe meer het er eentje wordt… maar ik heb misschien gemakkelijk praten met mijn meestal goede eter…

 19. De oudste eet ook niet veel op school, lust weinig beleg… En babbelt te veel tijdens de middag waardoor de bokes vaak niet op zijn. De jongste gaat pas sinds november nr school en eet altijd alles op. Ongelooflijk. Ze hebben altijd honger na school en eerste regel is de rest van de brooddoos opeten. Daarna een stuk fruit of witte yoghurt. SOMS een koekje, mar dan vragen ze altijd meer…. En dat krijgen ze nooit, want om 17:30 schuiven we aan tafel. Vroeg eten is de beste remedie hier tegen lastige kinderen. Helaas voor de meeste ouders onmogelijk wegens lange werkdagen…. Maar he, alles komt goed. Niet toegeven op bepaalde zaken!

 20. Bij ons krijgen ze eerst fruit uit school (15.30) als de tijd het toe laat een klein koekje en dan een warme maaltijd.
  Onze middelste is ook heel lang een slechte eter geweest, maar eet nu echt super!!

 21. Wij zijn 3 dagen in de week pas om 18uur thuis. Dan nog gezond koken is niet meer te doen. Ik schotel hem een "aperitiefbordje" voor: wat pasta of rijst(vaak van de dag ervoor), een paar worteltjes, een omeletje in stukjes, komkommer, een rolletje hesp… Met tandenstokers in, dat is feest ��. Wij eten meestal pas als hij al in bed ligt. Hij eet soep + warm op school. Nu 4,5j, en eindelijk begint hij wat door die vermoeidheid heen te komen. Succes!