Ik las en las en las en raakte gedegouteerd. Ik die eigenlijk graag wil leven en absoluut freak op de dood. Diezelfde ik zoop liters koffie in een week. Het oppeppende effect waar velen over spreken, werd ik niet eens meer gewaar. En dus besliste ik om vijf dagen geen druppel koffie aan te raken. Waarom niet definitief stoppen? Simpel, ik drink het gewoon te graag en wil vooral de gezelligheidsfactor die voor mij aan koffie gebonden is, niet inleveren.Skip the coffeeDus ja, ik blogde vorige maandag over mijn voornemen. Vooral om mijn daad kracht bij te zetten. Had ik het niet gedaan, dan was ik zeker op dag vijf al terug begonnen met koffie drinken. Die zieke kinders en al, dat heeft wat van mij gevraagd, bijgevolg verging ik van de goesting op vrijdag maar kon ik mij bedwingen met het idee ‘Wat gaat mijn lezers daar niet van denken?” *schaterlach*

Mijn actie voorzag me die week automatisch van allerlei gesprekken, logischerwijs allemaal over koffie. Dat de meningen verdeelt zijn over welke hoeveelheid nu juist goed is, dat was vrij snel duidelijk. Dat velen ogen trokken over de schadelijke gevolgen van koffie, vond ik niet verwonderlijk gezien ik dat zelf ook helemaal niet door had. Pas op, ik ben geen koffie-expert geworden en allicht las ik ook online zaken die met een korrel zout moet nemen. Wil je daar dus meer over weten, ga dan even zelf op onderzoek uit.

Maar hoe was dat nu, 5 koffieloze dagen?

Als ik één woord moet kiezen dan is het: HEL. Echt zeg, ik heb afgezien als in extremis. Dat zorgde wederom voor een realiteitssmak, want als je zo afziet van stoppen, dan wil dat toch echt iets zeggen? 2 dagen zware fysieke ontwenning, dat om te beginnen. Het grootste probleem daarbij was de gigantische koppijn. Ze was zelfs zo groot dat ik amper besefte dat de Belgen op maandagavond verloren tegen Italië. Er was ook nog een soort van innerlijke onrust. Tegelijkertijd zat ik precies onder een waas en leek het alsof ik doorheen de dag gewoon niet wakker werd. Dat ik zelden last had van mijn veel te korte nachten, kan ik dus allicht toeschrijven aan die cafeïne en niet aan het feit dat ik plots niet meer veel slaap nodig heb. *Schaterlach*

2 dagen fysiek afzien en dat was het. Daarna ging het beter en snakte mijn lichaam niet continu naar koffie. Ik ‘was’ er dus, ging die 5 dagen wel lekker easy volhouden. Yeah right… ik had het moeten weten dat dat puur bedrog was van mezelf. Want omschreef ik die fysieke afkick al als zwaar, dan moet je mij de mond niet openbreken over het psychische aspect. Op dag 4 en 5 heb ik zo vaak aan mijn machientje gestaan, snakkend naar die tas troost en/of gezelligheid. De goesting was bijzonder groot. Ik weerstond enkel en alleen omdat ik hier anders had moeten schrijven dat ik een zwakkeling ben. *schaterlach*

En wat dan op dag 6?Skip the coffeeDag 6 was opstaan en denken: “Ohwie, ik mag mijn koffietje drinken.” Dikke vette smile op mijn gezicht. Eentje als in mijn dag kan niet stuk (vergeet daar bij even dat mijn huis vol zit met ziektekiemen.) Dus ja, ik zette mijn koffie en dronk dat rustig op bij mijn ontbijt. Wat meteen opviel was de intense smaak. Heerlijk! Maar wel eentje die een halve dag op mijn maag heeft gelegen. En voor het eerst in jaren ervoer ik nog eens dat oppeppende gevoel: ik stond stijf van de cafeïne en trilde zelfs een beetje. Ik dronk op zaterdag en zondag telkens maar twee tassen koffie en genoot.

Hoe gaat het nu verder?

Terugkeren naar gemiddeld 10 tassen koffie per dag wil ik niet meer. Dat dat niet gezond is, daar ben ik na deze vijf dagen echt wel van overtuigd. Maar we blijven koffie drinken en gaan dat proberen gezond aan te pakken. Op het werk wil ik mijn koffiegebruik serieus inperken en thuis attendeer ik mij vooral op de avondmomenten (want meestal dronk ik dan nog 3 a 4 tassen koffie voor de tv of achter de naaimachine.) En verder ga ik op zoek naar gezonde keuzes.

Zo reageerde Koffie Kàn op mijn Instagramfoto en kreeg ik tegen het einde van de week van hen en proefpakketje in de bus. Deze week ga ik dat uitproberen maar daarvoor moet ik eerst nog mijn koffievoorzieningen uitbreiden. (Ik ben de enige koffiedrinker in huis en drink daardoor altijd Senseo.) Maar eigenlijk weet ik wel dat het goed zit met die koffie. Mijn mama en papa drinken alleen maar dat. Wanneer hun Koffie Kàn op is vraag ik hen vaak, zonder dat te weten: ‘Is dat nu andere koffie?’ Die gezonde gewoonte heb ik alleen niet meegenomen van thuis. Maar kijk, de lieve attentie van Koffie Kàn doet mij realiseren dat ik dat eigenlijk gewoon moet doen. Doen omdat de koffie een heel laag cafeïnegehalte bevat (in het pakje dat ik kreeg minder dan 1,5%) en doen omdat zij met heel duidelijke principes werken maar dat moet je zelf maar eens  uitzoeken. *schaterlach*

Plan je dus ook (tijdelijk) te stoppen. Houd dan rekening met de eerste dagen fysieke ontwenning en daarna met het psychische aspect, want echt, mensen zijn gewoon zware routinebeesten. En verkondig het aan de hele wereld zodat je wel moet volhouden. Maar weet vooral dat het een aanrader is! Lies vs koffie = 1-0!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties

 1. Wauw!!! Super gedaan van je :)
  Ik zou de koffie ook niet kunnen laten, maar zit gelukkig niet aan 10 tassen per dag ;)

  Ik dronk ooit eens omwille can een dieet een soort oploskoffie van chicorei of ik wert eigenlijk niet meer zo goed wat. Best wel een goei én gezonde vervanger.

 2. Dit moet ik mijn man eens laten lezen. Ter inspiratie. Ik denk dat hij, net als jij, gemakkelijk aan tien tassen komt.
  Ik ben ook een koffiefan, maar beperkt. Enkel ‘s morgens. Zelfs die twee -drie tassen zou ik niet kunnen missen, dus dat heb jij heel goed gedaan.

 3. Ik heb jaren geen koffie gedronken (10 jaar bijna, denk ik). Ik dronk het als student maar ben ermee gestopt omdat ik er vaak hoofdpijn of maagpijn van kreeg. Enkele weken geleden ben ik toch “gezwicht”, vooral uit noodzaak: om de dag door te komen. En dat helpt bij mij gigantisch, een beetje cafeïne doet al wonderen gezien mijn lijf het absoluut niet gewoon is. Er zijn dagen dat ik geen koffie drink, er zijn dagen dat ik 2 tassen drink. Meer niet! Te veel is nooit gezond, zeker niet met koffie. Toen ik las in je vorige post hoeveel jij er dronk, dan viel ik bijna achterover. Zonder met de vinger te willen wijzen, maar dat mag je echt niet doen! Blij dat je de reflex zelf ook maakte :-) en je lichaam wist je dat dus blijkbaar ook te vertellen.
  Mijn ogen zijn wel open gegaan, ik vroeg mij af hoe andere moeders met weinig slaap soms zo gezwind de dagen lijken door te komen. Het antwoord bleek: koffie! Haha :-D (zeurzakken allemaal! ;-)) Het helpt mij echt wel, een tasje ‘s ochtends en eentje na de lunch en ik heb de daarop volgende uurtjes toch duidelijk meer energie en concentratievermogen. Na 16u moet ik er dus ook afblijven, anders slaap ik niet ;-)
  Succes met de zoektocht naar een waardige vervanger waar je je goed bij voelt. Opties in overvloed en eigenlijk wel een leuk projectje om mee bezig te zijn!

 4. Waaw wat een karakter, offeuh: gevoelig aan je omgeving hahaha, als het maar helpt;-). Succes ermee… heb je ook last van suikerverslaving?? Die moet ik eens aanpakken.goed dat ik las dat erover bloggen helpt?

 5. Haha ik lust totaal geen koffie en geniet dagelijks van een tasje thee. Maar dat wil dus ook zeggen dat ik cafeïne totaal niet goed verdraag. Een tijdje geleden pakte ik een pijstiller met cafeïne. De eerste keer lag ik de hele nacht wakker. De tweede keer had ik zelfs hartkloppingen en de daver op mijn lijf. Ik denk dat een getrainde koffieaddict daar minder last van zal hebben.

 6. Ik dronk al weinig koffie, vanwege het gevaar te leven op “nepenergie”. Toen ik serieus werk ging maken van mijn vermoeidheid ben ik helemaal gestopt, want chronisch moe zijn EN de combinatie met cafeïne zorgt dat je niet kunt uitrusten en echt ontspannen, hoe moe je ook bent.

  Nu drink ik decaf. Een of twee per dag. Echt, dat kan net zo goed zijn! In “noodgevallen” neem ik nog eens een caf-koffie. Bijvoorbeeld een werkdag die ik bijna niet doorkom anders, of een dagje uit, alleen met dochter, waar ik vrolijk en gezellig dan toch maar over mijn grenzen wil gaan en omdat we toch ook nog naar huis moeten komen…

  Welke ongezonde aspecten van koffie bedoel jij? Gaat dat alleen over cafeïne? Of is mijn decaf ook nog erg ongezond… :(

 7. Toen ik maanden thuis was met een ongeduldige baby in mijn buik had ik me voorgenomen thuis geen koffie meer te drinken. Enkel als ik ergens op bezoek was, of op café. En dat werkte wonderwel en ik schroefde mijn koffiegebruik enorm terug op die manier. Als ik zin had in koffie ging ik de stad in en dronk een tasje koffie op café, met een krant erbij. heel onstappen en relax . Bijkomend voordeel was dat ik zo eigenlijk ook alleen maar goede koffie dronk, want ik koos mijn adresjes uit. Nu ik terug aan het werk ben, drink ik helaas weer veel te veel koffie en dan nog eens van die flauwe kantinekoffie hier. Maar je actie doet me nadenken, misschien moet ik terug naar mijn ‘enkel op verplaatsing’-plan. Maar hoe kom je dan een kantoordag met vergaderingen door na een slechte nacht?

 8. Ik beleef de ontwenning bijna zelf als ik je bericht lees, haha!
  Ook ik kan zo genieten van mijn koffietje ‘s morgens en daarna nog eentje.
  Vroeger waren het er veel meer maar dankzij mijn zwangerschap heb ik geleerd van het te beperken en echt te genieten.
  Ik denk morgenvroeg aan dit bericht als ik die heerlijke geur opsnuif ;-)