Ik wist het eigenlijk al lang, maar negeerde het gewoon. Iets over dat koffie eigenlijk niet zo gezond is en al. Maar toen collega’s mij vertelden over het programma ‘Over Eten’ en het experiment die ze daar uitvoerden met koffie… tjah, dan kon ik niet anders dan er toch even over na te denken. Het idee geen koffie te drinken bezorgde mij net geen angstzweet. Maar het ongemakkelijke gevoel dat ik kreeg door er zelfs nog maar over na te denken, vertelde mij wel genoeg. So skip the coffee!


Skip the coffee
Moedig plande ik een vermindering van het aantal tassen koffie per dag. Want ja, gemiddeld 10 koppen per dag is echt wel van het goeie teveel. En dan spreek ik nog over een gemiddelde… Als ik geheel eerlijk ben dan moet ik bekennen dat ik bijna dagelijks over die hoeveelheid ga, want elk moment is goed voor mij om koffie te drinken. Ik start en eindig de dag letterlijk met koffie. Niet kunnen slapen door te laat koffie te drinken is voor mij een ongekend probleem. Nog rap even een kopje voor ik in bed kruip, check.

Afgelopen week ging ik dan ook voor het minderen van. Maar na een halve dag was ik mijn voornemen al volledig vergeten. Dus, we gaan voor de hard way en dat zal niet eenvoudig zijn. Ik plan vijf dagen koffieloos door te brengen. Dat lijkt niet zo lang maar voor een verstokte koffiedrinker als ik lijkt dat gigantisch lang en gigantisch onmogelijk. Terwijl ik dit bericht zit te schrijven, troost ik mij met een bakje thee oftewel warm water met een smaakje. *schaterlach* Stoppen met koffieAls ik het de komende dagen moeilijk heb houd ik in gedachten dat koffie echt slecht is voor je organen, het vitaminen vernietigt en het je lichaam verzuurt met alle gevolgen van dien. Als je even wat info over koffie opzoekt in Google krijg je bovendien nog tientallen redenen waarom stoppen met koffie echt wel een goed idee is. Dat ik schrik heb voor ontwenningsverschijnselen, daar moet je niet aan twijfelen. Hoofdpijn, zenuwachtigheid en rusteloosheid, het zijn niet bepaald dingen waar een mens vrolijk van wordt. Maar ik ben overtuigd, de komende vijf dagen geen koffie. Al helpt die thee duidelijk niet zo goed om fris en monter aan de dag te beginnen…

Skip the coffeeVijf dagen, het is geen eeuwigheid en misschien moet ik wel langer stoppen om de echte voordelen van een koffieloos bestaan te ervaren. Maar tegelijkertijd lijkt vijf dagen mij wel een geweldige prestatie en een mogelijkheid om het tij te doen keren. We zullen zien… duim je alvast mee voor mij? Of nog beter, doe gewoon mee met mij en laat weten hoe het je vergaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

22 reacties

 1. Verder dan een occasionele latte kom ik niet, en ik kan je vertellen dat het koffieloge bestaan best ok is. Al kan ik natuurlijk niet vergelijken, wie weet welke superkrachten had ik als ik wel een koffiedrinker was!

 2. pffff echt , ik ben van jou soort ,op de koffie voor het slapen na dan ,en ik drink al jaren deca…..
  nu ben ik donderdag flink ziek geweest ,buikloop ,overgeven ,echt zo heb ik me zelden zo slecht gevoelt …..
  niets maar dan ook niets wou in mn lichaam blijven :(
  Dat geeft dus ook dat ik sinds woensdagmiddag geen zwart”vergif” meer heb gedronken …….
  Dus ongewild en gemerkt heb toch meegedaan met jou “project”
  of ik me beter voel? eigenlijk niet …
  maar nu ik is nadenk….misschien is het feit dat ik hoofdpijn ,zweterige toestanden,en kort van stof was de laatste dagen, dan wel de ontwenning …..
  ik stak het op de buikgriep waar ik doorheen moest .
  maar tja je wil zeker geen zakje buikvirus ?
  Ik steun je in elk geval ,zij het niet voor vol ,want ik voel me nog steeds niet top .
  en snak eigenlijk naar een kop zwarte troost …..

 3. mmm, ik ga passen denk ik. Ik rook niet, drink weinig alcohol, drink geen frisdrank en start mijn dag met een halve liter thee. Wanneer ik op kantoor aankom, dan wil ik toch echt wel mijn koffie (de helft van de tassen die ik drink zijn deca). Maar succes met jouw project.

 4. Hier zit zo’n ‘zeldzaam’ geval dat geen koffie lust, dus ik heb geen probleem om het te laten staan. In gebak of in ijs lust ik de mokkasmaak dan weer wel, maar tijdens mijn zwangerschap zijn er weinig dingen waardoor ik me zo misselijk voel dan de geur van koffie. Bah!
  Een tip voor thee: er bestaan ook écht lekkere theesoorten. Zeker eens kijken bij vb. Bioplanet, ik ben fan van Pukka! En er bestaan ook heel wat lekkere soorten chai thee, en van groene of zwarte thee krijg je ook een opkikkertje. Succes ermee!

 5. Als je van de koffie af wil, moet je wel een lekker alternatief hebben. Die pickwickzakjes zijn dat in ieder geval voor mij niet. Ga naar een winkel waar ze losse thee hebben en experimenteer. Ik vind Jasmijn thee, Lapsang (gerookt en zeer sterk van smaak) erg lekker en ben dol op ‘Les fleurs de Paris’ van Chaplon.

 6. Ik las pas het artikel van Kelly (@lilithu) in de DSM over de 5:2 approach toepassen op de rest van je leven (of 4:3 of 6:1 wat het beste past voor u). Misschien is dat wel een ideetje voor dit? Dan kan je zelf kiezen hoe je dat invult.

 7. Ik denk dat ik het gevoel ken.
  Ik dronk vroeger absoluut geen koffie, en koos fervente koffiedrinkers als collega’s om bij te zitten.
  Ze gingen me allemaal bekeren.
  En kijk. Nu drinken er twee totaal geen koffie meer, en eentje beperkt zich tot 2 à 3 koppen (op het werk hé, thuis doen ze wat ze willen).
  En ik, ik drink nog steeds absoluut geen koffie.

  Maar chocolade, da’s iets anders.
  Ik denk wel dat ik daar echt verslaafd aan ben.
  En om je te steunen wil ik de chocolade wel die paar dagen laten liggen.
  Opeens lijkt 5 dagen wel echt lang…
  Spreken we af dat choco mag? Maar ‘om echt te eten’, niet het extra boterhammetje om te snoepen.
  Ik zie nu al af.

 8. Veel succes met de uitdaging, heb al van meerdere mensen vernomen dat dit idd niet gemakkelijk is… Ikzelf kan me hier bijzonder weinig bij voorstellen aangezien ik enkel ‘s morgens een bakje troost nodig heb.

 9. Zelf lust ik geen koffie, ik vind het wel heerlijk ruiken, maar ik verteer het gewoon niet. Een hele dag koffiebonen boeren, is niet zo fijn.
  Toevallig vorige week gestart met 5:2 Vastendieet (vandaag dag 3), dus ik herken wel het angstzweet en het afzien, want ik heb genoeg verslavingetjes om zelfdiscipline op te kweken.
  Wat ik heel graag drink (en mij bij deze vastendagen ook weer goed van pas komt): flink stuk verse gember in stukjes snijden, 1 citroen uitpersen, snuifje kurkuma, goede snuif kaneel, drupje agave- of ahornsiroop & laten trekken in 1/2l kokend water. In een thermos mee naar het werk en véééééél lekkerder dan die pickwick-thee.

 10. Ik heb de reportage niet gezien, maar ik kan mijn koffiegewoontes wel goed vergelijken met die van jou als ik het zo lees..niet kunnen slapen door koffie om middernacht, ook hier geen enkel probleem! Ik heb zó getwijfeld deze morgen na het lezen van je post, maar kijk, het is al 14u en heb nog geen koffie aangeraakt *wel al veel aan gedacht*. Of ik het 5 dagen zal volhouden, dat zullen we nog zien want koffie staat voor mij ook gelijk aan wakker worden, véél gezelligheid, bakje troost, etc … Bij thee heb ik dat dus niet…:/ Alvast veel succes met het experiment!!

 11. tijdens mijn studentenijd bleef ik maar koffie drinken, nu drink ik ‘s morgens 2 tassen (wel redelijk grote van ikea) en occasioneel eens een tasje in de namiddag als er iemand trakteert met taart (ikv ind dat koffie bij taart hoort ;-) )
  qua thee ben ik echt een moeilijke, ik lust enkel de ontspanningsmix van bij dille en camille en die gaat uw ochtendprobleem niet oplossen ;-)

 12. Ik lust geen koffie (jaja, we bestaan :-) ) dus ik kan er niet over meespreken. Maar ik ga wel akkoord met de mensen hierboven die zeggen dat er véél lekkerder thee bestaat dan die Pickwick. Het is een beetje een zoektocht, maar wie zoekt, die vindt hé.

  Veel succes met je vijf-dagen-zonder-koffie!

  1. ik zoek al jaren maar wat ik ook drink en/of voorgeschoteld krijg, zelden vind ik het echt lekker… het voornaamste is dat ik een warm drankje in de plaats heb maar een echte theedrinker word ik niet neen ;-)

 13. Ik ben eigenlijk net gestart met koffiedrinken: ik heb vaak een sluimerende hoofdpijn als ik ontwaak en iemand zei me dat dat ver zou gaan na een kop koffie en ja hoor ! Maar ik hou het onder controle : maximum 2 kopjes per dag voor mij !

 14. veel succes!! ik drink, of beter: dronk, bijna nooit koffie en ben zot van thee… Maar dezer dagen, met weinig slaap en de hele dag met de kids waarvoor ik echt veel energie nodig heb, drink ik ineens koffie. Met suiker en veel melk, want anders lust ik het echt niet. Maar dat maakt het vermoedelijk nog erger. Hopelijk raak ik gauw terug in mijn oude ‘ritme’ en laat ik de koffie voor de thee staan :-) In elk geval toitoitoi voor jou hoor!!

 15. Wat ben ik blij om te lezen dat je thee warm water met een smaakje noemt. Dat doe ik ook (inclusief de beschrijving van een flesje water in de rugzak aan het strand, waar je dan per ongeluk aan het einde van de dag een slok van neemt.) En niemand begrijpt me ;). Ik ben recent ook drastisch met koffie geminderd. Elk weekend had ik hoofdpijn omdat ik dan minder koffie dronk en dus ‘afkickte ‘ best confronterend. Maar ondertussen ben ik het gewoon en gaan we voor kwaliteit ipv kwantiteit. Succes nog!

 16. 3 à 4 koppen koffie zouden wel een gunstig effect op de gezondheid kunnen hebben ook voor de organen zoals lever. Het is ook bekend dat koffiedrinkers minder kans hebben om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. Dus je hoeft koffie niet volledig te bannen maar wel te minderen misschien. Ikzelf drink ongeveer 4 koppen per dag. Bovendien apprecieer ik ook een echt kopje thee en dan bedoel ik echte thee van theeblaadjes. Geen kruiden- of fruitinfusies hoewel die ook lekker kunnen zijn.

  1. meningen daarover lijken verdeeld, sommigen zeggen maar twee… soit, ik ga dat niet volledig bannen al sta ik na mijn eerste tas koffie vandaag stijf door de cafeïne