recept slijm makenTijdens de vakantie probeerden wij iets leuks uit. Iets waar Axelle al heel lang naar vroeg. Waar ze dat idee opdeed, geen idee. Maar slijm maken dat is blijkbaar in, heel erg in zelfs. Overal op internet vind je recepten, en het ene werkt al beter dan het andere. Maar wat als je slijm wil maken en niet eindeloos veel ingrediënten wil kopen, dan heb ik vandaag de tip voor jullie. Het slijm zorgt ook nog eens voor een rustige middag thuis, echt waar.

Duik gewoon even in je keukenkast, zoek Maizena en je bent vertrokken voor een middagje plezier. Het enige wat jij als ouder moet doen is de activiteit even helpen opstarten, en daarna heb jij alle tijd voor een tasje koffie of thee en een krant of een goed boek. En terwijl? Terwijl houd je vanachter je krant/boek de kinderen in het oog en geniet je dubbel en dik van de rust én hun plezier.

recept slijm maken

Slijm maken

Maizena heeft bijna iedereen standaard in zijn/haar keukenkast staan. Wanneer je eraan denkt, zie je allerlei sauzen de revue passeren. Maar wist je dat Maizena ook het perfecte ingrediënt is om zelf slijm te maken? Slijm maken is dezer dagen blijkbaar heel erg  hip en cool enzo. Het kan gemaakt worden in allerlei varianten en er bestaan eindeloos veel recepten van. Deze met Maizena is echter een redmiddel voor als je direct, zonder hollen naar de winkel, eraan wil beginnen. Ook perfect te gebruiken dus als je kinderen in crisis zijn en jij reddende engel moet spelen met de perfecte afleidende activiteit.

Slijm maken met Maizena: wat heb je nodig?

  • 1 kop warm water + extra
  • 2 koppen Maizena  + extra
  • mengkom

Slijm maken met Maizena: hoe ga je te werk?

Je mengt de Maizena met het water. Doe dit geleidelijk aan. Als je heel hard wilt kneden, zal je merken dat dit niet lukt. De samenstelling van Maizena laat dit niet toe. Ga je langzaam door het slijm, dan hebben de deeltjes van de Maizena de tijd om plaats te maken voor je vingers. Als je heel snel en hard door het slijm probeert te gaan, dan schrikken de deeltjes en blijven ze aan elkaar plakken. Het slijm is dan precies een vaste stof. De wetenschappelijke naam voor dit effect is viscositeit.

recept slijm maken

Hoe meer je door het slijm roert, hoe dikker het trouwens wordt. Laat je het met rust? Dan wordt het weer helemaal vloeibaar. Maizena reageert namelijk op warmte, vandaar. Wat belangrijk is om weten is dat deze vorm van slijm sowieso wel vloeibaar en plakkerig blijft, dus laat de kinderen in een kom spelen en/of op een tafelzeil

Het slijm kan je kleur geven door bijvoorbeeld plakkaatverf of voedingskleurstof toe te voegen. Ook glitters en wiebeloogjes zijn erg leuk om aan het slijm toe te voegen.

recept slijm maken

Kneden, proberen vast pakken, figuurtjes maken, slijm van de handen laten druipen… je kinderen bedenken wel iets met dit slijmerig boeltje om te doen. Misschien krijg je zelf zin om in dit goedje te knijpen…

Uitgespeeld? Bewaar het slijm in een luchtdichte zak of een lege conservenpot. Komt zeker nog wel eens van pas…

recept slijm maken

** Dit recept verscheen eerder op Speelgoed Kiki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

  1. Leuk voor de kids! Maar ik denk niet dat deze mama daardoor een rustig middagje zal hebben. Zoiets wordt hier gegarandeerd over het hele huis uitgesmeerd terwijl ik mijn koffietje drink *horror* :)

  2. Hier werd gezworen om in 2018 geen slijm meer te fabriceren. Wij probeerden allerlei recepten uit, sommigen met de meest chemische geurtjes (hoera migraine), vetplekken en glitters in het hele huis, slijm in haartjes, potjes vol overal, …. Uren plezier voor mijn meisjes, voor mij iets minder. Been there, done that.