SMAK met kinderenIMG_0730IMG_0750 SMAK met kinderenIMG_0738

Te weinig tijd maken wij er voor: musea bezoeken. Het is iets wat ik graag doe maar meestal belandt het helemaal achteraan op onze to-do-list. Niet te verstaan eigenlijk als je weet dat we als Gentenaars elke zondagmorgen heel wat musea gratis mogen bezoeken. Als beeldend therapeut is het bovendien iets dat mij inspireert: kunst en musea. En omdat je soms gewoon de koe bij de horens moet vatten, of hoe zeggen ze dat? Trok ik met Axelle richting S.M.A.K. Na mijn bezoek ontdekte ik later in de week dat ook zij dat erg inspirerend vindt. Sowieso is het SMAK met kinderen vaak een aanrader.

Een museum bezoeken met een bijna-3-jarige lukt perfect al wijkt dat enigszins af van hoe je het normaal doet. Veel tijd om stil te staan bij wat de kunstenaars gemaakt hebben, dat heb je niet. Maar oh wat is het heerlijk om te horen wat zij ziet in al die kunstwerken. Bijzonder gefascineerd was ze en in de helft van de tentoonstelling daar zag ze worsten en papegaaien, en oh ja, boeken vol tekeningen zoals zij zelf thuis heeft. Haar verhaal was inspirerende dan gelijke welke uitleg van een gids en aan de blikken van de andere bezoekers was te merken dat ik duidelijk niet de enige die viel voor Axelle haar vertelcharme’s.

Volgend museum dat ik plan te doen is dat in het Guislain, al moet ik dat misschien maar kinderloos doen. En jullie? Doen jullie dat soms, musea bezoeken met de kids? Wat zijn aanraders?

P.s.: als je naar het SMAK met kinderen gaat, check dan even op voorhand welke tentoonstellingen lopen, het is toch niet altijd even kids proof haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

 1. Huis van Alijn en Designmuseum zijn aanraders met kinderen, ook het MAS te Antwerpen is zeker te doen … maar de topper is het natuurhistorisch museum te brussel (dino’s en andere opgezette dieren) en ik ben vol spanning aan het wachten op de hetopening van het Afrika museum in Tervuren !

 2. Wij zagen vorig jaar de tentoonstelling van Carll Cneut in de Sint-Pietersabdij. Die was fantastisch! Het SMAK istaat ook op ons to do-lijstje, maar je moet inderdaad wel wat kijken of de tentoonstelling kids-proof is. De eerste keer dat wij met Noam gingen (toen 2 jaar en een beetje), zagen we Berlinde De Bruyckere! Noam trok er zich niets van aan, die dode paarden en zo. Hij was vooral gefascineerd door de grootte van de werken en de vele ruimte in het museum ?

 3. Soms is niets sterker dan een taal zonder woorden en alleen al daarom is dit eigenlijk wel een prachtig ideetje voor een uitstap met de kids, dank je wel voor de tip!

 4. Als monitrice ging ik al naar het chocolade museum in Brussel, met veeeeel kindjes. Ze mochten er ook proeven.
  Dat is natuurlijk niet echt kunst maar ook wel leerrijk

 5. Ik ken dat niet maar misschien ga ik samen met mijn tieners onder de grote vakantie een weekendje naar Gent,is dat iets om met tieners naar toe te gaan?

 6. In het Guislain loopt momenteel Schaamte, veel bloot enzo. Het outsidersgedeelte zou ik zeker wel aanraden met kinderen, omdat het vaak zo eerlijk en overdonderend is, maar het is wat spijtig om enkel een stukje te doen.
  In het MSK loopt nu Marthe Donas en die is echt heel goed en perfect te doen met Axelle.

 7. STAM is met zijn grote luchtfoto ook een aanrader, zeker voor Gentenaars of mensen met familie/vrienden in Gent; met kinderen is ook MIAT heel leuk. Alle Gentse stadsmusea hebben trouwens wel een kinderactiviteit in hun aanbod. KINA vind ik persoonlijk ook wel erg leuk om te doen (daar trouwens ook een deel over voortplanting e.d. gericht op jonge tieners)

 8. Tijdens de Floraliën kwamen wij in MSK terecht. De interesse voor bloemen was voor Timo toen wel voorbij, maar oh, wat kon hij naar al die Jezussen blijven kijken. ‘t Was de eerste keer dat ik over die mens vertelde (tjah), en hij kreeg er maar geen genoeg van.
  Blijkt dus dat het niet eens kindgericht hoeft te zijn, om naar een museum te trekken met een kleine kleuter.

 9. Wij zijn een paar weken geleden in Gent naar de wereld van Kina De tuin geweest met onze zoon van 3 en dochter van 16 maanden en beiden vonden het erg fijn. Er is een tentoonstelling over paddestoelen en één over spinnen perfect op maat van kleine kinderen. Buiten hebben ze ook de tinkeltuin om in rond te lopen. We gaan in ieder geval de wereld van Kina het huis binnenkort ook nog eens doen.