Halleluja, de keuken is een van de belangrijkste ruimtes in ons huis. Het is de plek waar je eten bereidt en serveert voor jouw gezin en gasten. Bij ons bevindt de keuken zich ook in onze leefruimte. ‘t is all in one, haha. Ik heb een dingetje met dingen niet op orde houden. De boosdoener daarin is mijn vriend adhd maar ik probeer mijn leven te beteren. Regelmatig je keuken onderhouden is dus wel belangrijk en ik geloof dat als die echt opgeruimd is, het vlotter wordt om die te onderhouden. Dus ik ging dit weekend aan de slag en ben zo blij met het resultaat. Omdat ik weet hoe uitdagend het voor sommigen onder ons kan zijn, deel ik graag nog enkele tips om ervoor te zorgen dat je keuken, zeker als die in je leefruimte is, lekker aantrekkelijk blijft.

Een plan van aanpak, of toch zoiets

Ten eerste, begin met het opruimen van de keuken. Dat klinkt weer zeer evident maar dat kan soms wel eens een uitdaging zijn, zeker met vier kinderen in huis. Verwijder al het eten en afval uit de koelkast en maak die eens goed schoon. Probeer bij het hervullen een bepaalde structuur aan te brengen in je koelkast met bakjes en labels. (Dat deed ik nog niet, haha.) Zet vuile vaat direct in de vaatwasser aan en vergeet die ook niet te aan te zetten en te legen als het nodig is. Voor afwas die niet in de vaatwasser kan, heb ik een geweldige tip. Zet een afwasbak in de kast onder je gootsteen en verzamel daar al de afwas. Dat oogt stukken beter en zo hoef je ook maar één keer per dag af te wassen. Direct een goeie start genomen he?

Vervolgens, is het tijd om de keukenoppervlakken te reinigen. Gebruik een sopje of allesreiniger om aanrecht, werkbladen, kastjes, fornuis en koelkast schoon te maken. Zorg ervoor dat u elk oppervlak grondig afveegt met een schone doek. Vergeet ook niet de knoppen van het fornuis en de deurknoppen van de koelkast schoon te maken. Wijzelf koken op gas en dat gasvuur onderhouden kan wel eens een dingetje zijn. Gaspitten schoonmaken doe ik af en toe met een speciaal product en tussendoor probeer ik het gewoon bij te houden.

Maak ook de oven en microgolf schoon. Dit is een taak die ik nog het meest van al oversla (sorry mama!), maar we weten allemaal dat het toch een noodzakelijk kwaad is. De oven maak ik schoon met een mengsel van baking soda en water. Dat gebruik ik trouwens ook voor mijn vaatwasser. De microgolf kan worden schoongemaakt met een mengsel van water en azijn. En eens je beiden netjes op orde hebt, is het gewoon een kwestie van het na elk gebruik direct te onderhouden. Bespaart je zoveel tijd.

Je dampkap reinigen is ook een klusje die je om de zoveel tijd eens moet uitvoeren. Ik kan de onderdelen van de mijne gelukkig in de vaatwasser stoppen dus dat gaat behoorlijk vlot. Maar het is zeker eentje die we zouden vergeten.

De voorraad in je kasten kan je best per soort bij elkaar zetten. Ik gebruik bakjes van Ikea & Hema om kleine spullen zoals flesjes & zakjes kruiden te organiseren, deksels bij elkaar te houden, … Ik probeer niet teveel voorraad te hebben maar ik ben daar niet bijzonder goed in. Maar overzichtelijke kasten helpen wel en blijven bijgevolg ook langer netter. Op deze opruimactie ben ik nog het meest van al trots. Nu volhouden, haha;

Tot slot, is het tijd om de vloer te reinigen en dan is uw grote-keuken-kuis voorbij. Gebruik een stofzuiger of een bezem om de vloer te zuigen of te vegen. Spoel de vloer af met een sopje of een allesreiniger. Dit zal helpen bij het verwijderen van vuil en viezigheid die zich op de vloer heeft opgehoopt. Héél soms gebruik ik een stoomreiniger om eens al the way te gaan.

Regelmaat, altijd met regelmaat

Houd in gedachten dat regelmatig schoonmaken de keuken hygiënisch houdt, en het ook helpen bij het verlengen van de levensduur van uw keukenapparatuur. Ik klink hier als een echte huishoudqueen maar tjah, what can I say? Ik ben dat niet helemaal maar besef wel dat alles bijhouden beter werkt, dan alles te laten opstapelen. Voor ik kinderen had was ik trouwens wel een schoonmaak-freak. Ik liep soms bijna met mijn vod achter mensen aan als ze in mijn keuken kookten. Over een ander tijdperk gesproken, haha.

Heb jij nog tips om je keuken geweldig goed te onderhouden? Let me know via de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

  1. Kooktip: één keer per week een restjesdag organiseren = op tafel komt een buffet van alle restjes die er nog zijn, eventueel (afhankelijk van de hoeveelheid restjes) aangevuld met een omeletje (waarin je meteen wat verlepte groenterestjes kan verwerken) of enkele hardgekookte eieren, een blik tonijn, een stuk kaas dat je in blokjes snijdt, beetje oud brood waarvan je toast maakt of croutons om te verwerken in een slaatje of gewoon om zo op te eten en te dippen in wat humus of wat kruidenkaas op te smeren, …. soit: een combinatie dus van tapas en restjes eigenlijk of alles waar je zin in hebt. Ik durf dan zelfs fruit, in stukjes of schijfjes gesneden op bordjes serveren. Combinaties doen er eigenlijk niet toe. Bij ons steeds succes gegarandeerd, de frigo is meteen een stuk leger en de restjes verdwijnen niet langer in de vuilbak wegens over datum. Win-win toch?

  2. Grappig, die tip van afwas uit het zicht zetten. Dat zou voor mij echt een vergeetput worden want wat niet in het zicht staat, vergeet ik. En ik zou heel veel moeten zoeken….Of komt het er na een tijdje gewoon uitgelopen, op zij nieuwe pootjes? 😂