Start to bullet journal

Start to Bullet Journal

Start to bullet journalAl jaren lig ik in de knoop met de tijd waarover wij beschikken. In een dag, in een week, in een maand. Talloze pogingen ondernam ik al om toch enigszins een evenwicht te bereiken. Toch bleven chaos en overprikkeling sterk aanwezig. Dat het dus echt wel tijd werd om daar definitief komaf mee te maken, daar twijfelt niemand nog aan. Hoe zal ik anders alle balletjes in de lucht kunnen houden als baby drie er is? Toen ik maanden geleden bij haar over een ‘Bullet Journal’ hoorde, zag ik een mogelijke oplossing. Maar eerlijk is eerlijk, zomaar uit het niks met een Bullet Journal starten, ligt niet in mijn aard. 

Haar win-actie kwam dus als geroepen. Dat ik ook effectief naar een workshop bullet journal zou mogen trekken, verwachtte ik niet. Maar soms heeft een mens geluk en zo belande ik vorige week donderdagavond in het verre Brasschaat. Veerle van Quillet bracht er een mega interessante uiteenzetting en leerde ons vooral de basisprincipes van wat een bullet journal nu precies inhoudt. Haar uitleg overtuigde mij meteen van alle voordelen. Bijgevolg startte ik afgelopen weekend mijn eigen bullet journal op.

Nu denkt u misschien: ‘Amaai, die doet dat echt nog niet lang en gaat daar nu al over bloggen! Dat is straf!’ Maar na enkele dagen effectief een bullet journal te gebruiken, ben ik al helemaal overtuigd. Dat is dus nog straffer en bewijst volgens mij hoe effectief het is. Ben je dus net als ik met 1001 projecten bezig, staat je radartje nooit stil en voel je je soms overspoeld door alle input die we te verwerken krijgen? Dan is een bullet journal misschien ook wel iets voor jouw!

Start to bullet journal

Ik viste een boekje uit mijn gigantische voorraad.

Veel heb je er eigenlijk niet voor nodig. Een notitieboek en wat pennetjes. Voorlopig gebruik ik in hoofdzaak een zwart pennetje maar voor de creatievelingen onder ons zijn veel gekleurde pennetjes handig. Ik viste een boekje uit mijn gigantische voorraad. Moet je er nog eentje kopen ga dan voor een exemplaar met puntjes, dat zou naar het schijnt makkelijk werken bij een bullet journal. Ik heb eentje met lijntjes en momenteel gaat dat ook goed. Al gebruik ik wel continu een latje.

En dan is het enkel nog een kwestie van effectief starten. Ik kan dat hier allemaal woord voor woord gaan uitleggen, maar deze week postte Nifty een geweldig filmpje die perfect samenvat wat een bullet journal is. En vooral, wat je er eigenlijk mee kan doen. Kijken jullie even mee? Dan snap je meteen waar het over gaat.

Het geweldige aan dit hele concept is dat je:
– alles kan terugvinden in je boekje dankzij de index
– het zowel bruikbaar is voor erg creatieve zielen, maar ook voor zij die van strakheid houden
– naast alle dingen die je moet/wil doen (je agenda dus eigenlijk) je er alles in kan bijhouden.

Zo kan je altijd alles terugvinden!

Het is dus meer dan een agenda! Wat wou ik nu weer allemaal doen voor mijn blog? Aan wie leende ik mijn boeken uit? Hoeveel water drink ik nu ook alweer per dag? Wat gaan we deze week eten? Het kan er echt allemaal in. Je nummert simpelweg je pagina’s zoals in een boek en telkens wanneer je een nieuw item toevoegt, schrijf je dat ook op in je index. Zo kan je altijd alles terugvinden!

Aangezien mijn bullet journal nog maar in een beginnende fase zit, kan ik je absoluut nog niet vertellen wat voor mij het beste werkt. Ik experimenteer dus nu volop met een maandlog, waarop een globaal overzicht staat van mijn maandelijkse activiteiten, en een dagplanner waarin ik al mijn to do’s, events etc. verwerk. Je kan ook een weeklog bijhouden maar dat ga ik pas eens uitproberen als baby geboren is.

Start to bullet journal Start to bullet journal

Na enkele dagen merk ik gewoon al hoe een bullet journal mij helpt in het aanbrengen van structuur in mijn leven.

Sowieso gebruik ik het nu al voor brainstormsessies. Je weet wel, als je fantastische ideeën hebt en je concept verder wil uitwerken… Het handige is nu gewoon dat ik alles in één boek altijd bij mij heb. En ik ben natuurlijk volop bezig met het aanleggen van lijstjes. Zo maakte ik een overzicht van datgene wat ik dit jaar nog wil bereiken en hoe ik dat zal proberen verwezenlijken, nieuwe ideetjes voor mijn blog, hoeveel water ik drink per dag, checklist voor de na de geboorte, naaiprojecten, plaatsen die ik nog wil zien, … Met andere woorden, alles wat ik vroeger in 10 boekjes bij hield, of op mijn iPhone, of in mijn hoofd, dat zal nu terecht komen in mijn bullet journal.

Start to bullet journal Start to bullet journal

Bedoeling is hem overal mee naar toe te nemen en hem op te leuken met leuke quotes, handlettering, kaartjes en washi tape. Dus ook op creatief vlak kan je er zeker je ei in kwijt, al is dat echt geen must. Heb ik dus geen tijd, dan wordt het gewoon heel minimalistisch terwijl het een week later helemaal anders kan zijn. Ja, ja, ik ben echt overtuigd. Na enkele dagen merk ik gewoon al hoe een bullet journal mij helpt in het aanbrengen van structuur in mijn leven. En structuur zorgt voor rust… En zeg nu zelf een rustige mama, die is er twee waard, niet waar?

Onder de lezers al mensen die bezig zijn met een bullet journal? Wat zijn jullie ervaringen? Hebben jullie tips?

Hoorde jij nog nooit iets van een bullet journal, overweeg het dan zeker!

En natuurlijk, als ik er wat langer mee bezig ben laat ik jullie zeker weten wat voor mij werkt en wat niet. We kunnen maar van elkaar leren hé!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Comments

 1. Eerste wat ik mij dan afvraag: hoe zorg je ervoor dat je voldoende plaats hebt? Concreet: je maakt een thema aan en daar vul je van alles aan en dan blijkt dat je eigenlijk nog een (of meer) blad(eren) zou moeten kunnen toevoegen op die plaats, hoe vang je dat op? Ik denk dan bv aan atomaschriftjes maar ik weet niet of dat de juiste oplossing is. Zal er mij bij gelegenheid ook eens moeten in verdiepen denk ik 😉 Alvast veel succes met jouw bullet journal.

  1. Je gebruikt gewoon een nieuwe bladzijde en omdat je bladzijden genummerd zijn, vind je alles terug. ( tenminste als je de eerste pagina met daarop alle onderwerpen en paginanummers goed invult). Je kan met vb washi jouw pagina aan de zijkant versieren zodat vb alle thema’s een zelfde kleur hebben enz

 2. Ik ben al lang fan! En binnenkort verschijnt er een boek van Kelly Deriemaeker over Bullet Journal + een handleiding, zeker in het oog houden 😉 Keep up the good work!

 3. Ik ben dankzij al die posts over bullet journals begonnen met het bijhouden van twee aparte schriftjes. Ik heb wat schrik om alles in 1 te zetten omdat ik vrees dat ik niet genoeg plaats zal voorzien per onderwerp. Ik denk dat ik dit weekend eens een blog je ze schrijven over mijn systeem

   1. strak plan 😉 ik ga dat eens proberen voor onze reisplanning deze zomer, zowat alles wat over onze reis gaat samen in één boekje (wel een apart want op reis wil ik liefst niet aan werk ofzo herinnerd worden 😉 )

 4. Dankzij het artikel in Femma kriebelde het ook al een tijdje. Ik heb me nu de originele Leuchtturm 1970 bulletjournal cadeau gedaan, maar ben er nog niet aan begonnen. Koudwatervrees?

 5. Ook al heel veel over gelezen bij andere bloggers, en ik ga er binnenkort ééntje beginnen voor mijn blog. Maar ik durf precies nog niet goed, perfectionistisch en zo :-). Ik ben benieuwd hoe je er binnen een paar maanden over denkt!

 6. Lijkt me praktisch maar of het dat voor mij ook is… de tijd omook nog aan dat bulletjournal te besteden heb ik eigenlijk niet. Tenminste niet als ik er iets leuks van zou willen maken… denk ik … maar misschien toch maar eens uitproberen? Ik snap de vraag van Elss. Heb inderdaad ook schrik dat wanneer je je schrift indeelt in onderwerpen, een bepaald deel vol geraakt en je dan daar niet voldoende plaats meer hebt. Gewoon een keidik schrift nemen misschien… 🙂 Die van dat filmpke kon er wat van! Knap!

 7. Heel fijne post, Lies! Ik werk zelf met Evernote, met het GTD systeem (afgeslankt weliswaar!). Het handige daar vind ik dat ik ook URL’s kan bewaren die ik wil lezen of die me inspireren. Dat zou ik misschien missen bij een bullet journal. Maar gewoon even schrijven en het echt vastpakken in een boekje is ook echt fijn natuurlijk… Ben al eventjes aan het nadenken over beide gebruiken. Merci om me nog verder aan het denken te zetten!

 8. Ik volg al een jaar een aantal IG accounts over bullet journals en heb zelf al zo vaak eraan willen beginnen maar m’n geschrift is nogal uit de kluiten gewassen (wat perfect zou aansluiten bij mijn extravertheid hebben ze me ooit verteld) en ik heb ook 1001 ideeën die allemaal door elkaar heen willen praten in mijn hoofd waardoor mijn steeds terugkerende probleem met schriftjes is dat mijn pagina’s veel sneller vol zijn dan de ideeën mijn hoofd kunnen verlaten. En dan moet ik in de kantlijn gaan pennen. Of tussen de lijntjes in . En dan wordt het een zooitje. Een creatieve zooi maar een zooi is een zooi, net zoals waterzooi en hoewel die lekker is, ziet die er ook niet echt bijzonder aantrekkelijk uit. Ik kleur wel graag buiten de lijnen maar duw mijn gedachten er niet graag tussen. Of zoiets… Snap je? 😛