suikerbrood maken

Een overheerlijk suikerbrood, daar werden we op Baptiste zijn feestje mee getrakteerd! Mijn zus, tante van Baptiste, kan werkelijk overheerlijk bakken. Niet alleen taarten, maar ook broden. Ze blogt af en toe zelf over haar maaksels, al is ze nog niet zo verkocht aan bloggen als ikzelf. Het bakken daarentegen kan ze 100 keer beter dan ik! Ze is zo lief haar recept voor suikerbrood hier te delen. Dikke merci daarvoor zus! Suikerbrood maken is vanaf nu heerlijk eenvoudig

Ingrediënten nodig om suikerbrood te maken
* 500 gr bloem
* 50 gr suiker
* 20 gr droge gist
* 75 gr boter
* 4 gr zout
* 200 ml melk
* 2 eieren
* 200 gr parelsuiker

Suikerbrood maken

 1. Doe alle ingrediënten in een kom, met uitzondering van de parelsuiker en 1 ei. Kneed de ingrediënten gedurende 15 minuten. Met de kitchen aid gaat dit natuurlijk heel makkelijk, anders is het even zwoegen en zweten.
 2. Dek de kom af met plastic folie en laat ongeveer anderhalf uur rijzen. (Het deeg moet zeker dubbel zo veel gerezen zijn.)
 3. Voeg de parelsuiker toe en kneed gedurende twee minuten.
 4. Doe het deeg in een beboterde bakvorm en laat het deeg terug een uurtje rijzen.
 5. Meng 1 eigeel met een beetje water en strijk hiermee het brood in.
 6. Laat het suikerbrood in een voorverwarmde oven van 180° een 40-tal minuten bakken.

Smakelijk!

P.s.: je kan dit recept makkelijk aanpassen naar een chocolade- of rozijnenbrood door de parelsuikers te vervangen door chocoladekorrels of rozijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

 1. Ik maak soms ook mijn eigen suikerbrood, superlekker! Die ene keer dat ik er kleurstof indraaide waardoor er regenboogbrood ontstond (ik had roze, groen en blauwachtig deeg in elkaar gevlecht) wilde er echter bijna niemand van eten. Ze vonden het er als vergif uitzien, hahaha.

 2. Als rozijnenbrood of suikerbrood rijst, komen er vaak suikerparels of rozijnen aan het oppervlak liggen en als het brood gebakken wordt, zijn die vaak verbrand.
  Als ik rozijnenbrood of suikerbrood bak, hou ik een beetje brooddeeg apart vooraleer ik de rozijnen of de suikerparels onder het brooddeeg meng.
  Het apart gehouden klompje deeg rol ik plat met de deegrol en gebruik die lap om het brooddeeg waarin de suikerparels of de rozijnen vermengd zijn, in te pakken . Ik vorm eerst het brood, leg het deeglapje erop en pak het brooddeeg in in dat deeglapje.
  Op die manier komen er bij het rijzen nooit rozijnen of suikerparels aan de oppervlakte te liggen, kunnen dus ook niet verbranden dus gaat er niets verloren. Nog een voordeel is dat het rozijnenbrood of het suikerbrood dan aan de buitenkant ook niet plakt wat wel vaak het geval is als het brood gewoon gebakken wordt en de rozijnen of de suikerparels bovenop komen te liggen.