Om één of andere onverklaarbare reden, is het Duitse Waddeneiland Sylt bij ons amper gekend. Als je één voet aan wal zet op dit eiland, zal je jezelf direct afvragen hoe dat in godsnaam mogelijk is? Want wij Belgen weten toch al langer dan vandaag, dat de Waddeneilanden iets fantastisch zijn? Het lijkt wel of we vergeten zijn dat deze doorlopen tot Denemarken en ook Duitsland er enkele heeft. Als er dus één Duitse bestemming is, die op je bucket-list moet, dan is het Sylt. Laat je niet afschrikken door de Duitse jetset die hier graag komt en de soms (iet wat) buitensporige bedragen die gevraagd worden door verblijven in Sylt. Want het is een eiland met prachtige stranden & heidevelden, gigantische duingebieden en prachtige vergezichten over de Waddenzee. Gezinnen met kinderen zullen zich hier bijzonder goed voelen en het is zo een divers eiland dat iedereen hier aan z’n trekken komt.
Wat doen met kinderen op het eiland Sylt?
Sylt heeft een ongekende natuurpracht. Van zodra je voet aan wal zet, overdondert de natuur je. De uitzichten waar Sylt je op trakkeert, zullen meermaals voor kippenvel zorgen. De oh’s en ah’s op dit eiland zijn niet te tellen. Kristalhelder water, zandbanken, gigantische duinen, verlaten plekken, … Sylt is werkelijk waar prachtig. Het beslaat een oppervlakte van 99,14 km². Hierdoor valt er zoveel te beleven en te doen waardoor je met gemak enkele dagen tot zelfs een volledige vakantie op Sylt kunt verblijven. Omdat wij er slechts enkele dagen waren, deel ik onze hoogtepunten. Weet echter, dat er nog zoveel meer te beleven valt en wij op een dag sowieso terugkeren naar Sylt.
Wij kozen deze keer vooral vooral voor activiteiten in de natuur en sloegen dus het bezoeken van de vele dorpen en gemeentes over. Deze hebben zeker ook hun charme maar het is de natuur die het hem hier doet. Omdat we hier slechts enkele dagen waren, huurden we ook geen fietsen maar heb je veel tijd? Dan moet het heerlijk zijn het eiland per fiets te verkennen.
Hörnum, het meest zuidelijke punt van Sylt
Hörnum is de zuidelijkste gemeente op het eiland Sylt. De gemeente zelf is een gezellige plek waar je even kan doorwandelen, iets kan eten en/of een winkeltje kan bezoeken. Maar je rijdt vooral naar deze plek omdat je vanaf hier richting een verlaten stukje Sylt kan wandelen: Hörnum-Odde. Het is het natuurpark waar je langs het strand een wandeling kan maken naar het meest zuidelijke punt van Sylt. De wandeling start langs een aantal prachtige duinen, waarna je op het strand je wandeling verder zet om via de de duinen terug te eindigen in Hörnum.
Neem je stranspullen mee en zoek je, bij mooi weer, een plekje uit om te genieten in de zon. Het water is er ook vrij lang ondiep waardoor zwemmen met kinderen ook mogelijk is. Wij bleven een middagje op het strand en het was één van onze beste vakantiedagen in 2022.
Jammer genoeg zakt het zuidpunt van Hörnum langzaam weg in de zee. Elk jaar verdwijnen er delen van het natuurreservaat en deskundigen zijn het er over eens dat op een gegeven moment het smale zuidpunt zal afbreken. Er zijn heel wat initiatieven om dit tegen te gaan maar toch is het bang afwachten of we deze prachtige plek zullen kunnen blijven bezoeken.
Morsum-Kliff
Wat kan ik zeggen over de Morsum-Kliff? Alles en niets! Want deze plek moet je met je eigen ogen gezien hebben, om te begrijpen wat ik bedoel. Ik was compleet overdonderd door het landschap en heb nog maar zelden zo iets bijzonders gezien. En als ik dat zeg, kan dat tellen, want ik kwam al op best veel mooie plekken in de wereld. Het landschap is er in absoluut contrast met de rest van Sylt. Je wordt hier getrakteerd op een spektakel van roodachtig zand in combinatie met een rotsachtig landschap. Op sommige plekken voelt het zelfs aan alsof je door een maanlandschap wandelt.
Je kan hier makkelijk rond de klif, die in uiterste oosten van het eiland ligt,wandelen (verschillende afstanden). De klif zelf is bijzonder imposant en zijn geologische structuur maakt hem uniek in heel Europa. Je ziet drie lagen aarde naast elkaar en sommige ervan zijn tot 8 miljoen jaar oud. En dat in een bedje van heide en de Waddenzee. Stop onderweg even en geniet ook van de stilte.
Surfen (en andere watersporten)
Surffanaten komen ook in Sylt aan hun trekken. Je vindt in Sylt een aantal surfscholen en er zijn enkele goeie spots om wat golven te scoren. Wij lieten ons dan ook een middagje verleiden tot strand, surfen en bodyboarden. En dat alles met achteraf een aperitiefje op het strand! Wij huurden onze spullen bij Surfhouse Sylt, een surfclub die net naast Camping Westerland ligt. Je kan hier ook terecht voor andere watersporten.
De typische stranden van Sylt
Wanneer je op Google een zoekopdracht rond Sylt ingeeft, kom je al snel uit op een aantal beelden van stranden met hun typische look. Je vindt hier namelijk op héél veel plekken typische stranddoelen die ook het strandlandschap domineren. Zo’n strand effectief bezoeken is natuurlijk leuk maar daarnaast kan je één van de vele andere stranden langs de kustlijn uitzoeken, om je een middagje te installeren. Welke plek je ook uitkiest, veelal kom je terecht op een verlaten plekje met op de achtergrond prachtige duinen.
Steinskulpturen am Kapp Rantum
Deze tip is a-typisch in dit lijstje want in tegenstelling tot alle andere plekken, is deze niet noodzakelijker wijs het toonbeeld van schoonheid. Maar op deze plek hangt een bijzondere sfeer en het is er ook nog eens super rustig. Wij installeerden ons hier een uurtje terwijl de kinderen zelf met de stenen aan de slag gingen. Want ja, hier vind je restanten van stenen en passanten maken hier kleine bouwwerkjes.
Deze plek grenst trouwens aan het Rantumbecken. Rond dit bekken loopt een ca. 10 km lang pad waarlangs wandelaars en fietsers volop kunnen genieten van het unieke natuurlandschap. Het Rantumbecken is een bassin van bijna 600 hectare groot en zorgt voor het meest soortenrijke vogelreservaat van Noord-Duitsland.
En alsof dat nog niet voldoende reden is om deze plek te bezoeken kan je bij Hafenkiosk 24 heerlijke snacks vinden. Een gedroogd visje, een frietje, een ijsje of een apérol uit beker. Doe gewoon zoals de locals en proef van het heerlijke eenvoudige leven.
Wanderdünen
Het landschap van Sylt werd lang gevormd door stuifduinen. Stuifduinen zijn zandduinen die door de wind verschuiven. Op Sylt zorgde het er lang voor dat akkers, weilanden en huizen bedolven werden onder de zandmassa’s. Om dit tegen te gaan, voorzagen de bewoners van Sylt de regio van strandgras. Dit voorkomt het verschuiven van de duinen doordat strandgras zeer lange wortels heeft en zo het zand goed vasthoudt.
De grootste stuifduin op Sylt is ongeveer 1,5 kilometer lang en 500 meter breed. Het is het grootste exemplaar van Duitsland en wordt ook Wanderdünen (dwalende duinen) genoemd. Je vindt ze in Listland en schuiven door de westenwind steeds verder op naar het oosten. Zo’n 6 km per jaar!!! Het gebied is bijgevolg een natuurgebied en mag niet betreden worden, op uitzondering van enkele wandelroutes. Het is absoluut de moeite om even langs deze dwalende duinen te rijden en erdoor te wandelen. Het zou zomaar kunnen zijn dat door de strandgrassen dit fenomeen op een gegeven moment verdwijnt dus als je er bent, genieten maar!
Geef in je gps ‘Aussichtspunkt „Dünenbalkon“ der Naturschutzgemeinschaft (NSG) Sylt bei List’ in, als je een korte wandeling door de duinen wilt maken. Deze wandeling gaat naar een uitzichtplatform over de dwalende duinen.
Ellenbogen
Net zoals het meest zuidelijke punt van het eiland, kan je ook de rust van het meest noordelijke punt van het eiland en het land opzoeken. Het gebied Ellenbogen spreidt zich uit over een groot gebied en laat zich typeren door duinen en heide. Middenin dit landschap kom je regelmatig een vuurtoren tegen, wat bijzonder fotogenieke plaatjes oplevert. Ook elders op het eiland kom je ook vuurtorens tegen!
Het natuurgebied telt slechts enkele huizen en het ecosysteem is hier bijzonder waardevol. Wil je Ellenbogen bezoeken, dan dien je aan het begin van het natuurgebied ingang te betalen. Je kan hier op verschillende plekken door de duinen wandelen of richting het strand lopen en genieten van het meest noordelijke punt van Duitsland. Op sommige plekken, mag je trouwens niet in het water gaan wegens de sterke en gevaarlijke stroming die er staat. Houd dus kinderen in het oog!
Wij maakten hier een grot wandeling door duinen en strand en spotten met regelmaat grote kwallen langs het strand. En dat alles in absolute stilte, met uitzondering van het geluid van de meeuwen en het ruisen van de zee.
Sylt Praktisch
Hoe bereik je Sylt?
Sylt is een eiland, waardoor je niet zomaar met je wagen er naartoe kan rijden. Er zijn verschillende mogelijkheden om het eiland te bereiken. In hoogseizoen is het aangeraden vooraf te reserveren, zodat je zeker bent van een plekje. Wij kozen voor de veerboot, die vertrekt vanuit Rømø. Je moet hiervoor dus even een stukje met de grens van Denemarken over. Je vaart ongeveer een uurtje en geniet ondertussen van het prachtige landschap. Aanrader! Andere mogelijkheden om Sylt te bezoeken zijn het vliegtuig, want het eiland heeft een kleine luchthaven, met de trein of met de auto-trein.
Wanneer bezoek je Sylt het best?
Sylt ligt in Noordelijk Duitsland, wat betekent dat het weer hier niet altijd even stabiel is. Het kan er erg koud en winderig zijn, zelfs als de zon schijnt. Daarom is het aangeraden om het eiland te bezoeken tussen mei en september. Vergeet ook in deze periode zeker niet je regenkleding en een extra trui mee te nemen want het weer is er super onvoorspelbaar.
Met kinderen lijken de andere periodes minder aangeraden maar wil je graag prachtige foto’s maken en genieten van wat dramatiek? Dan lijkt de herfst en winter een ideale periode.
Waar verblijven op Sylt?
Sylt trekt al lang de Duitse jetset aan en je vindt hier ook het duurste dorp van héél Duitsland. Prijzen zullen je dus misschien afschrikken wanneer je een verblijfplaats zoekt. Maar er zijn zeker betaalbare opties en naast de vele sjieke woningen en hotels, vind je in Sylt ook enkele zalige campings. Wij boekten een XL-staanplaats op Camping Rantum en kunnen deze camping kei hard aanrader. Het sanitair is super schoon en uitgebreid, er zijn zelfs speciale kinderbadkamers, het speelplein is super tof, de camping ligt vlakbij zee en ligt ook nog eens centraal t.o.v. de vele uitstapjes die je op Sylt kan doen.
Ben je niet van het kamperende type? Wij zochten een aantal toffe plekken voor jou uit.
Dit interesseert jou misschien ook wel:
– Met kinderen op verkenning door Duitsland
– Een weekendje Terschelling
– 7 tips voor een weekendje Texel met kinderen
Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij een plek boekt via één van deze links, steun je ons werk.