BerlijnBegin deze week vertelde ik jullie over onze uitstap richting Berlijn. Toen beloofde ik een aparte post te wijden aan Teufelsberg, Duits voor duivelsberg. Simpelweg omdat als je van Berlijn houdt, je dit zeker en vast ook geweldig zal vinden. En ben je op zoek naar een plaats om je fotografieskills wat te oefenen, dan ben je hier zeker aan het goede adres.

Een beetje geschiedenis

Ten tijde van de Nazi’s bedacht men in Berlijn een gebied vol universiteiten: de Hochschulstadt als onderdeel van Welthauptstadt Germania. In 1937 liet Hilter de eerste steen leggen van het gebouw ‘Wehrtechnische Fakultät’ maar door het uitbreken van de oorlog werden uiteindelijk de bouwwerkzaamheden gestaakt. Na de oorlog werd in 1951 een vruchteloze poging ondernomen om de boel op te blazen. Het bleef bij een poging. Bijgevolg besloten ze daar in Berlijn om het puin van het kapot gebombardeerde Berlijne bovenop de fundamenten van de Wehrtechnische Fakultät te storten. Zo is Teufelsberg (114 meter hoog!) ontstaan. Hij bevat restanten van 400000 huizen, oftewel zo’n 12 miljoen kubieke meter puin.

Later moesten ook de Amerikanen zich gaan moeien op deze berg. Zij zagen het namelijk als een kans om vanaf deze berg het complete radioverkeer van het Warschaupact af te luisteren. Ze lieten er een enorm afluisterstation bouwen en dat was operationeel tot begin jaren 90. Zo’n 1500 mensen zouden er gewerkt hebben. Big Brother bestond toen dus ook al, haha.

Na de val van De Muur en de hereniging van de twee Duitslanden werd het station overbodig en derhalve gesloten. Wat overgebleven is vormt vandaag de dag een bijzonder relikwie uit de tijden van de koude oorlog.

Teufelsberg vandaag

Deze bijzondere berg heeft een al even bijzondere aantrekkingskracht. Nadat de Amerikanen er vertrokken viel het complex uiteindelijk in handen van Keulse investeerder. Hun intentie? Hotels, appartementen en een spionagemuseum bouwen. Dat hotel leek er in eerste instantie te komen maar milieu-activisten verzetten zich en de kosten vielen veel hoger uit dan voorzien. Men stopte het bouwproject en sindsdien staat alles leeg. Vandalen hielden er al lelijk huis.

De radarstations zijn niet te omschrijven als in goeie staat maar toch is deze plek bijzonder. Rauw en vooral overal prachtige graffiti-werken. (De troep etc. moet je er helaas wel bijnemen.) Om nog maar te zwijgen over het prachtige uitzicht dat je te zien krijgt als je bovenaan het gebouw staat. Bovendien kan je ook nog eens helemaal tot in de bovenste radarbol klimmen. Geweldig!

Praktisch

Wij reden met de fiets richting de berg. Op onze gps gaven we Teufelsseechaussee 10 in. Vanaf daar moet je het zelf een beetje uitzoeken. Je hebt allerlei kleine weggetjes naar boven, al doe je die toch beter een stuk te voet, haha. Met de auto kan je wel behoorlijk dicht parkeren, daarvoor geef je gewoon Teufelsberg in als bestemming, de rest doet de gps wel. Maak je gebruik van het openbaar vervoer? Gebruik dan: S-Bhf Grunewald of S-Bhf Heerstraße waarna je nog 30 minuten moet stappen ongeveer.

Vergeet niet je muggenspray mee te nemen want in het bos krioelt het van de muggen. Wij werden behoorlijk aangevallen door die beestjes dus geloof me maar… Neem ook een fles water mee want daar raak je niet bepaald makkelijk aan drank. De bar was bij het einde van ons bezoek nog steeds niet geopend.

Ga op een heldere dag want dan is het uitzicht geweldig! Zonde als je die hele weg aflegt en je uiteindelijk enkel mist etc. ziet.

Het terrein is op dit moment niet vrij toegankelijk. Wij betaalden €8. Je kon er ook rondleidingen volgen voor €15 maar wij namen liever zelf de tijd om elk hoekje te verkennen. Geen idee trouwens als dat toegangsticket iets echt officieels is maar geloof me, het is de moeite waard! Check dus gewoon even op voorhand als iemand recent nog iets postte op internet over Teufelsberg. Zo weet je zeker dat je er terecht kan, tenzij je houdt van urbexen!

Berlijn Berlijn

P.s.: sorry van alle foto’s, ik kon gewoon niet kiezen!

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties