Wanneer je naar Mexico reist en graag het schiereiland Yucatán ontdekt, is dat met een gezin het eenvoudigst als je een eigen wagen ter beschikking hebt. Hoewel het openbaar vervoer ook perfect haalbaar is, is de kans groot dat je niet lang genoeg in de regio bent om dan alles te kunnen doen wat jullie zelf willen. Bovendien biedt een huurwagen héél veel flexibiliteit en kan je bijvoorbeeld ook plekken bezoeken zoals Calakmul. Schrikt het idee van een huurwagen je af in Mexico? Begrijp ik! Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig. We delen daarom graag onze tips om een auto te huren in Mexico. Als je met een aantal zaken rekening houdt en goed weet waar je op moet letten, is een huurwagen je sleutel naar ultieme vrijheid. En dat is echt wat je wil. Want zeg nu zelf van het ene prachtige witte zandstrand hoppen naar het volgende, met onderweg een tussenstopje bij een van de vele cenotes die het land rijk is? Wie zegt daar neen tegen? Hier komt ie dus: onze persoonlijke tips om een auto te huren in Mexico, gebaseerd op eigen ervaringen en al.

Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Waarom een auto huren in Mexico?

Waarom wij zo een grote fan zijn van een auto huren in Mexico als je met je gezin reist? ‘t Is simpel: een huurauto biedt niet alleen gemak, maar ook de flexibiliteit om het schiereiland Yucatán op een unieke manier te ontdekken. Dankzij een huurwagen heb je heel wat voordelen:

 1. Met een huurauto heb je de ultieme vrijheid om Mexico op je eigen tempo te verkennen. Dit betekent dat je kunt gaan en staan waar je wilt, zonder afhankelijk te zijn van de dienstregeling van openbaar vervoer. Je kunt spontaan besluiten te stoppen bij interessante plekken die je onderweg tegenkomt, of je dagplanning aanpassen op basis van wat je gezin het leukst vindt. Zeker met vermoeide kinderen is dat een extra handigheidje.
 2. Mexico is een land met een rijke cultuur, prachtige landschappen en talloze verborgen juweeltjes die vaak niet met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Maya site van Calakmul. Zo’n plekken kan je bijna alleen met een huurwagen bereiken, tenzij je een tour zou boeken. Maar in dat laatste geval ben je met kinderen erg beperkt in je vrijheid en dat laatste is echt alles als je met je gezin reist.
 3. Het huren van een auto bespaart ook veel tijd, vooral als je met kinderen reist. Openbaar vervoer kan tijdrovend zijn en vereist vaak overstappen, wat met kinderen niet altijd ideaal is. Met een huurauto kun je direct van punt A naar B rijden, zonder wachttijden of omwegen, waardoor je meer tijd overhoudt om te genieten van al het moois dat Mexico te bieden heeft. En bovendien is de wagen een ideale plek voor een dutje.

Autorijden in Mexico: waarop letten?

Rondrijden met de auto in Mexico is een avontuur op zich, met zijn eigen unieke uitdagingen en verrassingen. ‘t Is goed om je een beetje voor te bereiden want hoewel de wegen veelal top zijn, verloopt het autorijden toch net ietsje anders dan bij ons. Niet dat wegen daarom gevaarlijker of chaotischer zijn. Maar ‘t is en blijft Mexico. We willen je zeker niet afschrikken, maar dit moet je toch echt even weten over autorijden in Mexico…

Verkeersregels in Mexico

 1. Rijbewijs: bestuurders moeten altijd een geldig rijbewijs bij zich hebben. Een internationaal rijbewijs is aanbevolen omwille van de taal, maar veelal wordt ook een geldig buitenlands rijbewijs geaccepteerd.
 2. Verkeerstekens: Net als in andere landen, dienen bestuurders alle verkeersborden, -signalen en -markeringen te volgen. Snelheidslimieten en verkeersregels kunnen variëren, dus let goed op de lokale borden. Een foutje maken kan altijd maar agenten liggen er wel op de loer om je een boete te geven. Rijd dus met volle aandacht.
 3. Snelheidslimieten moeten strikt worden nageleefd. In stedelijke gebieden ligt de limiet gewoonlijk rond de 40-50 km/u, op landwegen 80 km/u, en op snelwegen 100-110 km/u. Rond ziekenhuizen is de snelheid zelfs beperkt tot 20 km/u en bij controleposten tot 10 km/u. Hoewel veel Mexicanen vaak sneller rijden is het echt niet aangeraden dit ook te doen. Wederom omdat politie erg graag boetes uitschrijft, al dan niet terecht, al dan niet voor eigen zak.
 4. Alcohol: het is verboden om onder invloed van alcohol of drugs te rijden. Wij raden je dan ook aan om niet te drinken wanneer je nog achter het stuur moet kruipen.
 5. Veiligheidsgordels: het dragen van veiligheidsgordels is verplicht voor alle inzittenden van het voertuig en kinderen moeten in een geschikt kinderzitje zitten, aangepast aan hun leeftijd en gewicht. Deze kan je meestal bijhuren bij de instantie waar je je wagen huurt, maar wij vinden het makkelijker ze mee te nemen vanaf huis. Dit is een stuk goedkoper en bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je deze gratis inschepen.
 6. Gebruik van mobiele telefoons zonder handsfree set is verboden tijdens het rijden.
 7. Parkeren op straten waar een parkeerverbod geldt, is logischerwijs verboden. Let goed op borden die aangeven waar en wanneer parkeren is toegestaan. Helaas is het niet altijd even duidelijk en er gaan wel veel geruchten rond dat je, bijvoorbeeld in Tulum, snel weggesleept kan worden. Parkeer je dus enkel op plaatsen waarvan je zeker bent dat het er oke is. Bij de meeste attracties in het land is er altijd wel een (betalende) parking in de buurt.

En dan kom je een corrupte agent tegen

Omgaan met corrupte agenten in Mexico kan een uitdaging zijn, vooral voor buitenlandse reizigers die onbekend zijn met de lokale praktijken. Het is trouwens niet de vraag of je er eentje zal tegenkomen, wel hoe je ermee omgaat als ze je laten stoppen langs de kant van de weg. Zelf werden we doorheen onze reis van 21 dagen drie keer staande gehouden door een agent die ons héél graag wou laten betalen. Ze verzinnen altijd wel iets dat je verkeerd deed en zeker de eerste keer ben je hiervan serieus onder de indruk. ‘t Heeft er bij ons voor gezorgd dat we de eerste keer veel te veel betaalden, ook al hadden we uiteindelijk door dat het om een corrupte agent ging. Als ze voelen dat je twijfelt, troggelen ze je sowieso veel centen af. Daarna waren we echter een stuk alerter en lieten we ons niet meer zomaar doen. Alle volgende keren hebben we dus niet moeten betalen. We geloven dat onderstaande tips ons daarin geholpen hebben:

 • Laat je niet intimideren en blijf beleefd en kalm tijdens het gesprek. Een respectvolle houding kan de situatie vaak helpen de-escaleren. Respectvol maar wel stevig in je schoenen staand.
 • Spreek enkel in het Engels, zelfs als je Spaans kan spreken. Niet elke agent is de Engelse taal even machtig en dat kan in je voordeel spelen. Doe dus echt alsof je de agent niet begrijpt en spreek naast Engels ook veel in je eigen taal. Spreekt de agent net wel goed Engels, doe dan ook in dit geval alsof je er niks van begrijpt. ‘t Kan de agent demotiveren om verder te gaan met zijn corrupte gedrag. Al was er bij ons een agent die de spraakfunctie van Google Translate gebruikte om maar te zeggen hoe inventief deze agenten kunnen zijn.
 • Vraag de agent om zich te identificeren. Je hebt namelijk het recht om de naam en het badge-nummer van de agent te kennen. Een corrupte agent kan aarzelen om deze informatie te geven.
 • Als je wordt beschuldigd van een overtreding, vraag dan om de officiële boete en informatie over hoe en waar je deze kunt betalen. Probeer cash geld te vermijden. Vraag desnoods om de boete op een officieel kantoor af te handelen. Lukt dit niet? Zorg dan dat je een portefeuille op zak hebt met een klein bedrag in. Zo kan je zeggen dat je niet meer cash geld bij je hebt en kun je onderhandelen over hoe hoog de boete moet zijn. Verstop de rest van je centen, bankkaarten en je paspoorten. Blijft de agent aandringen op een groter bedrag, dan kan je nog altijd aangeven dat je eerst langs je hotel moet.
 • Het is belangrijk om je bewust te zijn van je rechten en de lokale verkeerswetten. Soms proberen corrupte agenten buitenlanders te intimideren door te beweren dat ze een wet hebben overtreden, zelfs als dat niet het geval is. Durf dus op respectvolle manier in discussie gaan.
 • Rek tijd, begrijp de taal niet, stel alles in vraag, … Hoe langer de situatie duurt, hoe groter de kans is dat de agent jullie laat gaan. Maar bovenal, blijf altijd alles met de grootste glimlach zeggen. Zo kwamen wij twee keer onder een corrupte agent uit

Let op bij het tanken

Misschien denk je nu wel, is er nog iets waar we op moeten letten? Wat voor een land is dat daar wel niet? Beter niet thuisblijven? I get it. ‘t Zijn een aantal dingetjes waar je mee rekening moet mee houden en als je hierop alert bent dan wordt het de beste reis ever. Maar ja dus, bij het tanken in Mexico moet je aandachtig zijn op wat de pompbediende doet. Ze vragen vaak meer geld dan je hen effectief verschuldigd bent. Let er daarom altijd op dat de pomp op nul staat voordat het tanken begint. Deze scam komt héél vaak voor. De pompbediende begint dan al te tanken, terwijl de pomp nog de kosten van de vorige klant weergeeft.

‘t Is ook verstandig om vooraf het specifieke bedrag te benoemen dat je wil tanken. Zo voorkom je misverstanden of opzettelijke fouten. En om problemen bij betaling te voorkomen, betaal je best met cash geld, liefst zo gepast mogelijk. En nog een laatste tip om oplichting aan het tankstation te voorkomen: stap uit en ga bij de pompbediende staan terwijl er getankt wordt. Dan kun je zelf de teller in het oog houden en weet de pompbediende dat je alles goed in het oog houdt. Het is kwestie van gewoonte. Wij hadden hierdoor alvast nooit problemen aan de pomp, al hebben ze ook daar wel geprobeerd om ons erop te leggen.

Tips op een auto te huren in Mexico

We reisden al vaker met een huurwagen en weten ondertussen perfect hoe dit verhuurwereldje draait. In Mexico probeerden ze ons extra geld af te troggelen bij het ophalen van onze wagen. Niet fijn als je net een lange vlucht hebt gehad en je om 11 uur ‘s nachts moeten liggen onderhandelen. In the end (en dat mag je letterlijk nemen als in pas na de reis) hebben we al dat geld kunnen terug recupereren. Sinds die reis hebben verhuurbedrijven ons er nooit meer opgelegd, maar dat is enkel omdat we nu eindelijk weten waarop te laten bij het huren van een auto.

Huren bij SunnyCars

Sunny Cars biedt all-inclusive verhuur aan waardoor je geen extra kosten hebt voor verzekeringen of schade. Ook in Mexico huurden we via Sunny Cars, maar de loketbediende smeerde ons dus een extra verzekering aan. Achteraf hielp de klantendienst van Sunny Cars ons kei goed om dat geld terug te krijgen en kregen we voor al het gedoe ook nog een kortingscode voor een volgend verhuur. Misschien vraag je je dan af waarom dit op het moment zelf niet kon? Wel Sunny Cars heeft zelf geen filialen met wagens. Zij regelen je huurwagen dus bij bestaande aanbieders. Als er iets fout loopt, zijn ze 24/7 bereikbaar en antwoorden ze heel snel. Zeker een extra troef net zoals hun platform waar je na reservering alles nog kan aanpassen en in de meeste gevallen ook nog kunt annuleren. Wij zijn dus fan en raden met plezier Sunny Cars aan.

Huren aan zo voordelig mogelijke tarieven

Toch met een andere instantie een wagen huren in Mexico? Snap ik. Het grootste nadeel bij Sunny Cars is vaak de prijs. Veelal is het een stuk duurder dan bij andere aanbieders. ‘t Kan je het risico waard zijn en hoewel wij bijna altijd via Sunny Cars huren, checken ook wij of we een andere goeie aanbieding vinden. Het platform die we hier meestal voor gebruiken is dat van Discover Cars omdat zij de beschikbaarheid bij alle grote spelers checken en je zo een overzichtje kunnen geven van de beste aanbiedingen. Soms bots je dan op een huurwagen waarbij je je ook volledig kan verzekeren tegen schade aan een scherpere prijs.

Dat laatste is trouwens echt een aanrader. ‘t Is nu éénmaal gekend dat verhuurbedrijven elk krasje aanrekenen die ze bij terugkomst detecteren. Soms helaas ten onrechte. Goed verzekerd zijn, geeft je dan gewoon meer gemoedsrust. Soms moet je dan wel zelf eerst de kosten voorschieten. Lees dus aandachtig de voorwaarden wanneer je een wagen huurt.

IK zoek een huurwagen

Extra tips bij het huren van een wagen

Verder zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten bij het huren van een wagen. Zo is het belangrijk je creditcard mee te nemen. Deze moet trouwens op naam van de hoofdchauffeur staan. Deze dient als waarborg en heb je die niet bij, dan zal je de wagen niet meekrijgen.

De wegen zijn goed in Mexico dus je hebt voldoende met een gewone wagen. Check wel bij het afhalen of de hoedenplank in de wagen ligt, zodat bagage van buitenaf nooit zichtbaar is. Controleer sowieso bij het afhalen van je huurwagen grondig of er eventuele schade aanwezig is. Neem foto’s en meld de schade eventueel voor je vertrekt. Zelfs als je volledig gedekt bent, is het een goed idee hier eventjes tijd voor te nemen. Zo vermijd je administratie achteraf.

En een laatste belangrijke tip: download vooraf een offline kaart van Yucatán op je smartphone. Zo kan je ten allen tijden navigeren, ook wanneer je geen toegang hebt tot internet. Je hebt hierin verschillende opties maar wij kiezen eigenlijk steeds voor een offline versie van Google Maps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.