Zwanger naar Tomorrowland Toen we begin dit jaar voor het eerst in al die jaren Tomorrowland aan tickets raakten, waren we ten huize Liesellove ontzettend blij. We wisten toen ook net dat ik zwanger was. Omdat het eventjes duurde voor we die vierde zwangerschap konden bevatten, stonden we in eerste instantie niet stil bij het feit dat ik tijdens dat weekend Tomorrowland al 32 weken ver zou zijn. Maar eens terug van Australië, besefte ik steeds meer dat ver gevorderd in de zwangerschap een weekendje Tomorrowland best zwaar kon worden.

Daarnaast moest ik me ook enkele bedenkingen maken want zwanger naar een festival, is dat wel een goed idee? Drukte, veel lawaai, mensen onder invloed, lang rechtstaan, … Kan je dan niet beter het festival het festival skippen en wachten op een andere gelegenheid?

Je zou dat kunnen doen maar Lies zou Lies niet zijn als ze toch niet op onderzoek uittrekt en nagaat als er echt geen mogelijkheden zijn. Want uiteindelijk in al die jaren dat ik al best vaak zwanger ben geweest, is het echt wel niet de eerste keer dat ik naar een drukke plaats haar waar luide muziek is. Zo heb ik nooit optredens gelaten en ook de Gentse feesten heb ik nooit aan me laten voorbij gaan.

Zwanger naar Tomorrowland

Maar Tomorrowland, is dat niet iets anders?

Het is niet alleen ikzelf die de bedenking maakte, ook van andere mensen kreeg ik soms bedenkelijke blikken. Die begreep ik op zich wel maar over een Rock Werchter heeft niemand enige opmerking gemaakt. Dus een mens begint zich dan toch af te vragen of Tomorrowland geen gevaarlijk volk aantrekt en de decibels daar niet luider zijn dan elders?

Wat ik deed was me vooraf nog eens informeren bij mijn arts. Hoe zit dat nu met luide muziek? In al mijn zwangerschappen ben ik altijd voorzichtig geweest maar nu wist ik het toch niet meer zo goed. De dokter bevestigde wat ik eigenlijk al wist. Voor boksen gaan staan is geen goed idee, maar dat is het eigenlijk nooit. Langdurig in zware trillingen van geluid staan is belastend voor je zwangere buik dus ook daar let je beter mee op.

Maar festivals en optredens mijden, dat is volgens mijn arts helemaal niet nodig. Je gezond verstand gebruiken wel… Gehoorschade is mogelijk maar wederom kan je met geluid op gezonde manier omgaan, ook voor je ongeboren kind.

Verder informeerde ik mij bij heel wat Tomorrowland-kenners. Is er daar plaats om te chillen? Is het te doen van het volk? En vooral welk volk hangt daar dan rond? De meerderheid van de mensen was het gelukkig unaniem eens: veel liefde op Tomorrowland en veel plaats om te chillen. Dus ik besliste uiteindelijk ervoor te gaan en trok het laatste weekend voor drie dagen naar Tomorrowland.

Zwanger naar Tomorrowland

Wat zijn mijn ervaringen nu als zwangere vrouw?

Tomorrowland brengt heel veel mensen samen en aan sommige podia kan het druk worden, heel druk zelfs. Het hoofdpodium heb ik bewust gemeden omdat daar de massa het grootst is. Van aan de zijlijn heb ik de schoonheid van het hoofdpodium waargenomen en dat was sowieso indrukwekkend genoeg.

Verder koos ik er steeds voor om niet vooraan te gaan staan, maar dat doe ik sowieso eigenlijk nooit. Altijd dicht bij een uitgang, in het geval van een tent, of dichtbij een plaats waar veel ruimte is om weg te komen. Je weet maar nooit… Maar wederom, dit zijn zaken die ik sowieso altijd doe, niet alleen nu, dus dat voelde niet echt als straf aan.

Aan de podia waar het drukker dan gemiddeld was, werd ik door manlief en mijn vrienden nooit alleen gelaten. Mijn buikje was dus altijd goed beschermd.

Maar het hele dingetje is dat dit extra voorzorgsmaatregelen waren, die eigenlijk niet persé nodig waren. Want wat velen mij wisten te vertellen, heb ik zelf ervaren. Op Tomorrowland hangt heel veel liefde. Een zwangere buik trekt dan ook de aandacht en mensen zijn daardoor nog vriendelijker, opener en liever dan anders. Ik heb heel vaak mijn verhaal moeten doen, soms zelfs een beetje teveel, haha.

Op de warmste dagen kwamen mensen ook spontaan bij mij wapperen zodat ik verkoeling kreeg. En er waren ook veel mensen die automatisch hetzelfde deden als mijn vrienden, zorgen dat mensen niet teveel langs mijn zwangere buik moesten passeren.

Dat elektronische muziek vaak ook mensen die drugs gebruiken aantrekt, zal ik niet ontkennen. Maar het idee dat zowat iedereen er zwaar onder invloed bij loopt, klopt echt niet. Natuurlijk zag ik mensen rond lopen die duidelijk onder invloed waren, zowel door alcohol als door drugs. Maar mijn bezoek aan de Gentse Feesten confronteerde mij meer met zwaar onder invloed zijnde mensen en op Rock Werchter stonden ze uit zattigheid in het midden van het plein te plassen…

Je komt dus overal wel mensen tegen die teveel gedronken hebben of onder invloed van drugs zijn. Maar er zijn gewoon ook heel veel mensen die zoals jij en ik zijn en gewoon willen genieten van dit bijzondere festival. Zonder dat ze volledig scheef zijn… De mix van alle nationaliteiten maakt dit festival volgens mij trouwens zo uniek en zo liefdevol. Sorry, als ik nu wat zeemzoeterig klink.

Zwanger naar Tomorrowland

En hoe zat het dan met geluid en lang rechtstaan op Tomorrowland?

Zoals op elk festival en bij elk optreden kunnen de decibels wel gevaarlijk zijn voor een mens. Ik ben me daar zeer bewust van, niet alleen nu. Ik heb tinnitus (niet door gehoorschade) en besef daardoor als geen ander dat je zorg moet dragen voor je gehoor. Op Tomorrowland is het gevaar voor decibels niet anders… Maar door mijn eigen ervaringen met mijn gehoor nam ik jaren terug, toen we nog zware uitgaanders waren, al mijn voorzorgsmaatregelen. Zorg dragen voor je gehoor is super belangrijk.

Op Tomorrowland betekende dat, dat ik nooit dichtbij boksen ging staan en met regelmaat mijn oren, en dus die van de baby, rust gaf. Want ook al zijn er overal podia er zijn ook heel veel plaatsen waar je gewoon kan zitten zonder dat je in luide muziek zit. Door de zwangerschap koos ik ook heel bewust de artiesten uit die ik persé wou zien. De tijd aan één podia was dus telkens beperkt. Tussenin laste ik regelmatig rustmomenten in. Ik had daarvoor een Seatzac mee maar door het mooie weer kon ik gewoon op de grasvelden en bankjes rusten.

Verder is er ook zoveel te zien op Tomorrowland, waardoor het de moeite is om alle plaatsjes op het festival te verkennen. Wederom momenten dat je niet continu in de muziek staat. Zelf heb ik op maat gemaakte gehoorbescherming maar die heb ik tijdens het festival niet nodig gehad. Ik heb me slechts één keer moeten verplaatsen omdat ik trillingen voelde en heb achteraf nooit last gehad van ruis in mijn oren. Ik durf dus wel zeggen dat ik zowel voor mijn, als voor baby’s, gehoor zorg heb gedragen.

En voor wie het zich afvraagt. We sliepen gewoon thuis, niet in een tent. Want dat zou ik denk ik wel niet overleefd hebben, haha. Het vele rechtstaan was natuurlijk best intens maar mijn dansmomenten heb ik dus zorgvuldig uitgekozen. Zo ver in een zwangerschap zijn betekent gewoon dat je vaker zittend van muziek moet genieten, maar met dit weer ging dat eigenlijk perfect. En al zittend kan je ook mee bewegen met de muziek hoor, haha.

Conclusie?

Tomorrowland als zwangere vrouw beleef je anders. Je moet sowieso vaker rust in lasten en je bent meer bezig met het bekijken van vluchtroutes in geval van problemen. Maar ik zou het zo opnieuw doen. Omdat het een liefdevol festival is dat echt de moeite is. Zeker als liefhebber van elektronische muziek.

Is het nu voor dit festival, een ander of een optreden; check bij twijfel bij je arts wat zij/hij voor tips kan geven. Gebruik je gezond verstand en geniet. Vooral dat: genieten. Zwanger zijn betekent niet dat je jezelf moet opsluiten, wel dat je soms wat meer moet nadenken over wat je doet. Voel jij jezelf er niet goed bij, verkoop je tickets dan door. Maar weet dat het kan en je er het lot niet mee tart.

 

P.s.: ben je zwanger en ga je naar Tomorrowland, spreek dan even de security aan want vaak hoef je niet de lange, drukke wegen te volgen als bijvoorbeeld het festival voorbij is. Geloof me, na een drukke dag op Tomorrowland is een lift in plaats van trappen echt een verademing, haha.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

 1. Ik wil hier toch graag op reageren. Niet omdat ik je een weekend TML niet toewens, want ik ben zelf drie dagen gegaan en weet heel goed hoe fijn de sfeer er is. Ik heb dus niets tegen TML, in tegendeel. Maar zwanger naar TML gaan, lijkt mij echt geen goed idee. Ik vind het dus een beetje jammer dat het hier wordt voorgesteld alsof dat geen probleem kan zijn.

  Ik vind het vreemd dat je huisarts je niet heeft afgeraden om te gaan. Audiologen zouden dat wel doen. Bijvoorbeeld: https://nieuws.vtm.be/binnenland/zwanger-blijf-weg-van-festivals?referer=https://www.google.be/:

  “Vinck maakt zich zorgen over vrouwen die met bolle buik naar festivals trekken. “De buikwand houdt nauwelijks lawaai tegen, terwijl de oren al na drie à vier maanden zwangerschap ontwikkeld zijn. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt zo’n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken.”
  Bovendien stijgen bij zoveel lawaai de bloeddruk, de hartslag en adrenalinepeil van de moeder in spe – en ook dat is niet goed voor het kind. Ter vergelijking: vrouwen die werken in een omgeving waarin het geluid 85 decibel overschrijdt, stoppen daarmee als ze zwanger zijn wegens te risicovol.”

  Ik doe dit niet om jou een slecht geweten te geven. Ik hoop oprecht dat je ervan genoten hebt. Maar ik wil vooral de zwangere vrouwen waarschuwen die door deze blogpost misschien sneller geneigd gaan zijn om ook naar festivals te gaan.

  1. Ik begrijp waarom je dit post maar als je mijn bericht goed las dan heb ik wel duidelijk stil gestaan bij gehoorschade en er ook voor gezorgd dat ik nooit langdurig heb bloot gesteld. Ik besef dus zeer goed dat ons gehoor belangrijk is. Ik heb op tml dan ook meer tijd doorgebracht aan de zijlijn. Mijn arts heeft me trouwens wel duidelijk gewezen op opletten met geluid hoor maar er is een verschil tussen aandacht hebben voor of verboden worden om te gaan. Het zou anders zijn naar mijn gevoel als ik post dat ik de hele tijd aan podia heb gestaan in zwaar geluid. Met de nodige maatregelen kan het volgens mij dus wel en dat is wat ik beschreven heb. Niet dat je moet gaan raven uren aan een stuk. Mss is die nuance in mijn verhaal niet duidelijk. Ik hoop het bij deze wat duidelijker gemaakt te hebben.

 2. Wouw ik vind het wel heel erg stoer dat je het hebt gedaan, ik zou eerlijk gezegd drie keer hebben nagedacht, maar met 32 weken kon ik ook niet meer lopen… dus die vlieger zou zoizo niet opgegaan zijn ;)

  1. Ik heb ook wel veel nagedacht hoor ;) en qua stoerheid valt dat wel mee hoor, op Gentse feesten zie je veel zwangere vrouwen rond lopen en daar heb ik vaak in veel grotere massa’s gestaan…