Froezels (of hoe ze ook moge noemen) zijn deze zomer helemaal in! Je ziet ze overal in het modebeeld en ook op blogland kom je ze steeds vaker tegen. Al toen de nieuwe collectie van Filou & Friends uitkwam ging ik overstag voor deze modetrend. De jurk belandde snel in haar zomerkast maar bezorgde mij ook bijzonder veel inspiratie. Een na-aap-jurk werd genaaid en toen nog eentje, nadat ik het nieuwste patroon van Elegance and Elephants Patterns mocht testen.

Van het originele patroon met de grote froezels is niet iedereen fan. Mijn aangepaste versie viel duidelijk meer in de smaak. Zo veel meer dat ik verschillende keren de vraag kreeg hoe ik mijn froezels maak. Daarom een korte tutorial maar geloof me, het is poepsimpel en bruikbaar voor eender welk patroon.

1. Bepaal hoe breed je de froezels wilt hebben.
2. Knip daarna een rechthoek uit de stof, met de gewenste froezelbreedte x 2. De lengte van de strook bereken je door op het basispatroon na te meten hoe lang het voor- en achterpand is (van onderaan tot de schoudernaad). Deze waarden tel je bij elkaar op. De uitkomst doe je maal 3 of 4. Bijvoorbeeld: bekom je 25 centimeter na het opmeten dan heb je 75 centimeter stof nodig (25 x 3). Een eenvoudigere manier is een strook knippen die zeker lang genoeg is en te foezelen tot je de gewenste lengte bekomt. Echter, bij deze manier heb je mogelijks wat meer ‘afval’ maar dan ben je wel zeker dat je voldoende stof hebt. IMG_57233. Vouw de strook in de  twee, met de averechtse kant van de stof op elkaar, en strijk. Je verkrijgt nu een lange strook stof met de gewenste froezelbreedte.
4. Kies je net zoals mij voor willekeurige froezels dan leg je de strook onder je naaivoet en stik je op 0,5 centimeter de froezels vast. Deze bekom je door willekeurig je stof te plooien voor deze onder de naaivoet gaat. Ik nam eens grote plooien en dan weer kleintjes, soms liet ik weinig afstand tussen de plooien en dan weer meer.

Opgelet: denk na over hoe je de froezels op je jurk wilt hebben:  de vouwen naar boven, vouwen naar onder, … afhankelijk daarvan moet je de stof op een bepaalde manier plooien en stikken. Wil je geen willekeurige froezels dan bepaal je de grote van je plooi en de afstand tussen de verschillende plooien. Strijk de plooien dan in voor je aan het naaien gaat!

5. Knip een tweede strook uit met dezelfde afmetingen en herhaal stappen 3 en 4. Denk eraan om deze strook te spiegelen zodat je dezelfde plooien bekomt aan beide kanten van de jurk/top. IMG_5719 IMG_5720 IMG_5721 IMG_57226. Pas je de froezeltechniek toe bij een patroon die dit eigenlijk niet voorziet dan hoef je slechts een minimale aanpassing te doen. Verdeel voor-en achterpand in drie delen zoals je kan zien op onderstaande foto (de doorknip-lijn loopt van ongeveer middenin de schoudernaad gebogen naar beneden, maar experimenteer en je bekomt zeker leuke resultaten). Vergeet niet om aan beide zijden 1 centimeter naadwaarde bij te tekenen. (Teken de aanpassing dus eerst even op patroonpapier en knip daarna pas uit op stof.)
Tutorial Flounce Froezels naaien7. Naai de schoudernaden van voor- en achterpand aan elkaar! Opgelet: naai het doorknipte voorpand nog niet aan elkaar. (En dus ook het achterpand niet.)
8. Strijk de naden open.IMG_5726IMG_57279. Neem een stuk net-aan-elkaar-gestikt voor- en achterpand. (Kies voor een smal stuk (dat met een zijnaad).) Leg dit met de goeie kant van de stof naar boven. Leg aan de naad met het andere stuk voor/achterpand de froezelstrook. Wil je nog een kantje zoals ik deed dan leg je dit bovenop de froezels. Eventueel kan je dit alles al eens vast stikken met een hulpstiksel op 0,5 centimeter.
10. Sandwich de froezelstrook (en eventueel het kantje) door het andere deel van voor/achterpand op het klaargemaakte pakketje (stof – froezel – kantje) te leggen. Speld vast vanaf de schoudernaad en stik dit alles vast op 1 centimeter.
11. Strijk de naad open.
12. Herhaal stappen 9, 10 en 11 voor de andere kant. 
IMG_5728 IMG_573213. Werk de jurk/top af zoals het patroon je verder beschrijft.

Ik maakte deze tutorial aan de hand van de Mori Dress/top. Deze gebruikt geen rits in het achterpand. Werk je met een rits dan blijft alles eigenlijk hetzelfde met dat verschil dat tijdens het innaaien van de froezels het achterpand nog open is, zodat je later de rits kan plaatsen.

Sowieso naai je altijd eerst de froezels in voor je verdere stappen onderneemt. Pas als dat klaar is kan je terugkeren naar de tutorial van je eigen jurk/top: voering en buitenstof aan elkaar naaien, keren, al dan niet een rits plaatsen…

Opgelet: bij het stikken van voeringstof en buitenstof is het belangrijk dat je erop let dat je de froezels niet meestikt!

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Have fun met het innaaien van froezels! En moest de tutorial op de één of andere manier niet duidelijk zijn, dan roep je maar!

Gebruikte je deze tutorial dan is het trouwens altijd leuk als je dat even laat weten! En nu, op naar de zomer…

 

Nog meer froezel-inspiratie vind je hier en hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties

  1. Dag Liesel, een klein vraagje, als je enkel froezels aan de T-shirt (Fons en sien) vooraan wil en je rekent extra naadwaarde door uw werkwijze te volgen met doorknippen patroon etc..dan heb je problemen om de schouderbladen te stikken omdat voorkant schoudernaad breder is dan achterkant… maak je dan de achterkant ook gewoon breder?
    Alvast bedankt hoor