Met kinderen op reis gaan brengt zowel uitdagingen als plezier met zich mee. Ik weet dat het traditionele idee van reizen met kinderen vasthangt aan vermoeiend, nooit echt ontspannend en veel gedoe. Maar mijn ervaringen zijn anders. Mede door een aangepaste mindset en door in te zetten op de juiste keuzes. Een van de belangrijkste beslissingen die je volgens mij in hele familiereisverhaal moet nemen, is de keuze tussen verblijven in een hotel of een vakantiewoning. Beide opties hebben hun eigen pro’s en contra’s, en deze afweging is van belang om ervoor te zorgen dat je gezinsvakantie zo soepel en aangenaam mogelijk verloopt. Mark my words!

Dit artikel bevat affiliate links wat je niets kost, maar wanneer je via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Kiezen tussen een hotel en een vakantiewoning

Het gemak van hotels: de voordelen

Hotels bieden een niveau van gemak en service die moeilijk te evenaren is. Diensten, zoals dagelijkse schoonmaak, roomservice, en (vaak inclusieve) maaltijden, kunnen enorm bijdragen aan het gemak van je reis met kinderen. Bovendien hebben veel hotels kindvriendelijke voorzieningen zoals zwembaden, speelruimtes, en soms zelfs kinderopvang. Je wordt als het ware zelf gepamperd en moet aan niets denken, want voor alles is er veelal in een hotel wel personeel. Zalig toch?!?

Zeker een all in hotel (of eentje met half pension) kan ervoor zorgen dat je als ouder even het gevoel hebt dat je aan bijna al je verantwoordelijkheden ontsnapt. Bijna allemaal want kinderen blijven kinderen en helemaal eruit ben je eigenlijk nooit. ;-)

De nadelen van verblijven met kinderen in een hotel

Hoewel hotels heel wat voordelen hebben, zijn er ook nadelen om in overweging te nemen. De kosten kunnen snel oplopen, vooral met extra kosten zoals maaltijden en drankjes en familiekamers die vaak een rib uit je lijf kosten. In ons geval is een familiekamer met 4 vinden trouwens vaak bijna onmogelijk: ofwel omdat die er niet zijn of omdat die onbetaalbaar zijn.

Daarnaast kan de ruimte in een hotelkamer beperkt zijn, wat vooral een uitdaging kan zijn voor gezinnen met meerdere kinderen of oudere kinderen. Iedereen tegelijkertijd gaan slapen is echt niet altijd even plezant. Nul komma nul privacy ook niet.

Het grootste nadeel volgens ons aan traditionele hotels: je belandt al snel in een erg toeristische vibe waardoor de authenticiteit van een stad of land verdwijnt. Wij kiezen daarom vaak voor een mix waarin we ons eens goed laten pamperen in een poepsjiek hotel in combinatie met lokale vakantiewoningen. We zijn wel helemaal fan van lokale hotelletjes, uitgebaat door plaatselijke bevolking.

De charme van vakantiewoningen: de voordelen

Vakantiewoningen bieden veel ruimte en privacy, wat ideaal is voor gezinnen. Ze zijn vaak voorzien van een volledig uitgeruste keuken, wat betekent dat je kunt besparen op maaltijden door zelf te koken. Dat koken wordt dan extra gezellig met een muziekje, een aperitiefje en alle tijd van de wereld om je maaltijd klaar te maken. (Yes, I love it!)

Bovendien kunnen vakantiewoningen je het gevoel geven dat je een thuis weg van huis hebt, waardoor je je meer op je gemak voelt en je kinderen een veilige ruimte hebben om te spelen. Niet te vergeten heb je meestal meer privacyopties en zijn veel vakantiewoningen uitgerust met een wasmachine. Wat met kinderen echt geen overbodige luxe is.

Extra troef wanneer er bij de woning ook een zwembad of jacuzzi is. Na een deugddoende uitstap kun je dan in de namiddag in alle ‘kinderlijke rust’ ontspannen en hoef je jezelf daarna niet meer te verplaatsen, want je bent al thuis!

Als laatste zorgt een vakantiewoning er vaak voor dat je meer van het lokale leven proeft, wat voor een authentiekere ervaring zorgt.

De nadelen van vakantiewoningen

Vakantiewoningen brengen eigen uitdagingen met zich mee. Een belangrijke overweging is dat ze niet dezelfde mate van service bieden als hotels. Dit betekent dat je meestal zelf verantwoordelijk bent voor het schoonmaken en onderhouden van je plekje tijdens je verblijf. Daarnaast is de locatie van vakantiewoningen vaak iets verder weg van belangrijke toeristische attracties of stadscentra, wat extra reistijd kan betekenen of je ertoe verplicht een wagen te huren.

Kook je niet graag zelf? Dan moet je jezelf nog steeds verplaatsen naar een restaurant en wanneer die niet op wandelafstand zijn, vraagt dat een extra inspanning. Tenzij je een kok en/of huishoudster bij je woning hebt, dat los het dan weer allemaal op. Al hangt ook daar dan weer een prijskaartje aan vast.

Waar je nog rekening moet mee houden

Aanpassen aan de behoeften van je kinderen

Bij het kiezen tussen een hotel en een vakantiewoning, is het noodzakelijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en voorkeuren van jezelf maar ook met die van je kinderen. De leeftijd, interesses en routines van je kinderen kunnen een grote invloed hebben op de vraag of een hotel of een vakantiewoning het geschiktst is voor je gezin. Daarnaast speelt het budget ook een belangrijke rol en natuurlijk de bestemming en wat je daar allemaal wil doen.

Budgetoverwegingen

Je budget kan een belangrijke factor zijn bij het maken van deze beslissing. Hotels kunnen duurder lijken, maar ze kunnen ook kosteneffectief zijn vanwege de inbegrepen diensten zoals maaltijden, schoonmaak en entertainment. Soms heb je bij een verblijf in een hotel geen huurwagen nodig. Daar bespaar je natuurlijk ook heel veel centen mee uit. Vakantiewoningen zorgen er echter vaak voor dat je de totale kosten van je reis kan drukken. Door zelf te koken, zelf schoon te maken, …

De kosten hangen ook af van wat jij wil doen op vakantie. Wij als gezin vinden het de hel om elke dag binnen het domein van een hotelketen te verblijven of uitstapjes te moeten doen met toeristische bussen. Voor ons biedt een all-inclusive hotel dan ook niet zoveel voordeel omdat we toch nog een huurwagen zouden nodig hebben. En zo zie je maar dat het budget en waar je voor kiest echt afhangt van wat jij en je gezin belangrijk vinden op reis.

Tips om de juiste keuze te maken

Het is belangrijk om je onderzoek te doen en reviews te lezen voordat je een beslissing neemt. Too good to be true is meestal ook echt too good to be true. Vind je precies nooit de goeie plek, een betaalbare plek of heb je geen tijd om dit uit te zoeken? Misschien zijn mijn reisgidsen voor kleine en grote koters dan wel iets. Overweeg wat het belangrijkst is voor jouw gezin: is dat ruimte en privacy, of gemak en service? Probeer ook de mening van je kinderen te betrekken in het proces. Als je langer op reis bent, kan het een optie zijn om af te wisselen tussen beiden.

Start je zoektocht trouwens altijd op dezelfde manier. Mijn favoriete plek is hiervoor booking.com omdat zij een overzicht hebben van zowel hotels, B&B’s, guesthouses en vakantiewoningen & appartementen. Bovendien zijn de reviews hier meestal betrouwbaar.

Een Overwogen Keuze Maken

Met kinderen verblijven in een hotel of een vakantiewoning heeft elk zijn eigen pro’s en contra’s. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, de behoeften van je kinderen, en je budget. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om de opties zorgvuldig af te wegen. Op basis daarvan maak je dan een keuze die past bij de wensen van je gezin en het soort vakantie.

Wij hebben een voorkeur voor vakantiewoningen omwille van budget en ruimte. Daarin kiezen wij vaak voor een combi van hippe woningen vs budgetproofwoningen. Maar soms zorgt een bestemming ervoor dat we toch in een hotel belanden, bijvoorbeeld tijdens onze reis naar Mexico. En op bepaalde momenten willen we ons ook eens laten pamperen. Dan investeren we in een veel te dure plek. Maar dat is echt maar héél af en toe. ;-)

Extra tips nodig om je vakantie te regelen? Dan heb je misschien ook interesse in:
5 tips om goedkoop te kunnen reizen in 2023
Voordelig vliegtuigtickets naar Tenerife boeken
7 onfeilbare tips om te besparen op je accommodatie – slim reizen met kinderen
Zonder verwachtingen reizen met kinderen
Tips om een auto te huren op Tenerife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Dit kan toch iedereen bedenken? Welke meerwaarde heeft dit artikel nu? Het voordeel van het ene, is het nadeel van het andere, niks nieuws. En verwijzen naar sites zoals booking.com is veel te algemeen. Welke filters gebruik je bij het zoeken, waar let je op bij de foto’s, hoe weet je in welke regio je moet zoeken, welke periode etc

    1. Hey Lien, bedankt voor je reactie. Jammer dat het artikel niet voldeed aan je verwachtingen en voor jou geen meerwaarde heeft. Als je hier regelmatig komt lezen dan zal je al opgemerkt hebben dat ik vaak naar booking verwijs als de plek waar ik, met succes, begin te zoeken, dus voor jou is dat misschien algemeen, maar hier is het een basisregel. Doorheen de website deel ik nog andere tips, dus het kan helpen om verder te lezen om andere tips te vinden. Maar voel je natuurlijk ook zeker vrij om zelf een artikel over deze vragen te schrijven. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen idee over wat hij/zij nodig heeft en belangrijk vindt.