verborgen refluxVerborgen reflux, ik ben er een specialist in. Helaas. Zowel Axelle als Baptiste werden geterroriseerd door het maagzuurmonster. Dat ik het een monster noem, is geheel terecht. Zelf al eens last gehad van maagzuur? Dan weet je genoeg. Bovendien is het hartverscheurend om je baby pijn te zien lijden. Want pijnlijk dat is het wel… 

Baby’s die melk terug geven, dat is op zich niet alarmerend. Zo’n 40 a 50 % van de zuigelingen doet dit. Het kind heeft er geen last van en blijft goed gezind. In de meeste gevallen groeit dat teruggeven er gewoon uit. Echter, wanneer het terugkeren van de maaginhoud leidt tot allerhande klachten, dan is er meer aan de hand. Het monster reflux…

Nu ik ondertussen aan kind 3 zit en al 2 kindjes heb gehad met verborgen reflux, ben ik helaas een expert in het herkennen van de symptomen. Dus toen het gedrag van kleine Cèleste plots begon te veranderen, wist ik hoe laat het was. Hier geen spugertjes, maar wel kids die de terugkerende maaginhoud binnen houden. Verborgen reflux dus.

Voor wie verborgen reflux niet kent hierbij enkele typische symptomen (die Céleste helaas allemaal kan afvinken):

 • vaak de hik hebben
 • herkauwen zoals een koetje
 • overstrekken tijdens de voeding
 • ontroostbaar wenen
 • een kuchhoest hebben
 • het gevoel altijd te willen drinken of juist voeding te weigeren (hier is het altijd willen drinken)

Waar ik dus voor vreesde is werkelijkheid geworden. In welke mate kleine C. het heeft is nog niet duidelijk. Pas dinsdag kan ik langs bij de kinderarts. (Die wachttijden zijn echt vreselijk.) In overleg met de huisarts werd nu al ondersteunende medicatie opgestart. Ik hoop dat die snel beterschap brengt want je kind pijn zien lijden is lastig en hartverscheurend. Soms kan ik gewoon meehuilen…

Hoe alles hier verder gaat verlopen weet ik niet, al hoop ik dat ze niet het parcours van Baptiste volgt met dagenlang huilen en nog meer huilen. Er is dus wel een beetje angst in mezelf aanwezig. Die periode was toen loodzwaar. We gingen alvast langs bij de osteopaat in de hoop dat zijn behandeling binnen een goeie week effect zal hebben.

Duimen jullie mee?!? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties

 1. Ooh, veel moed gewenst… Erg moeilijk om te zien als je kleintje hier last van heeft, he. Hier ook twee verborgen refluxertjes gehad. Maandenlang voelde ik me zo machteloos…Wij waren uiteindelijk goed geholpen met osteopathie en medicatie. Succes!!!

 2. Hier in hetzelfde schuitje.. eerst goed effect met gaviscon maar naar paar dagen terug slechter.. nu zantac, hopelijk blijft het beter hiermee. Volgende week ook tweede behandeling bij osteopaat.
  Ook constant snotjes en verstopte neus, nu begint het hoesten ook.. zal er ook mee te maken hebben zeker. De draagzak doet hier al goed dienst (beste ‘uitvinding’ ooit!)
  Dus leuk om te lezen dat je niet alleen bent. Veel moed en duimen voor beterschap!

  1. hier gaviscon tot ik bij de kinderarts kan maar ik vermoed dat het niet toereikend zal zijn gezien ze echt veel last heeft… en ja ook hier die hoest en al. maar weet het komt allemaal echt goed… als je van in de buurt bent: Eddy Lippens als osteopaat is echt aan te raden!!!

   1. Oh, goed om te lezen dat jullie bij Eddy Lippens gaan! Wij zijn daar 12j geleden na lang zoeken terechtgekomen, helemaal vanuit Limburg….En eindelijk geholpen. Bij de tweede zoon wisten we al sneller wat er aan de hand was en is het gelukkig niet zo erg geworden als bij de eerste.

 3. oh nee, dat is echt niet leuk! Een geluk bij een ongeluk dat je de signalen nu goed herkent en er op tijd iets aan kan proberen te doen… Ik duim heel hard mee!!

 4. Lex had dit ook maar na enkele weken was het beter. Ook hebben wij nutramigen gegeven omdat men dacht aan een bepaalde allergie en toen was het ook beter.

 5. Oh helaas herkenbaar hier! Je voelt je dan zo machteloos heh… Heeeel veel goede moed voor de komende tijd, ik duim dat de pijn mee valt voor jullie kleine meisje. <3

 6. Sterkte! Ik zit er ook middenin momenteel en het enige dat echt helpt is de draagzak. Verder is er zeker beterschap met omeprazole, maar het blijft afzien, zowel voor hem als voor ons.

 7. Oei… mijn jongste (intussen 16m) had ook wel die symptomen, maar gek genoeg hielp volgende combinatie bij haar: osteopaat,, geen koemelk meer voor mij (borstvoeding) en hoeveelheden doseren want ze dronk anders tot het letterlijk uit haar strootje kwam…

 8. Ooooh ja heel herkenbaar. Hier 3 van de 4. Niet leuk om zo machteloos toe te kijken. Osteopaat deed hier wonderen. En groeien ;)

 9. Bij welke kinderarts ga je in mm? Ik moet dinsdag ook mijn refluxbaby gaan tonen :( drie weken geleden gestart met medicatie. Hij is op zich wel beter alleen nu een hoest :( valt op dat het iedere keer na de voeding is…. t ventje lijkt er wel in te stikken :(