Nog twee nachtjes slapen en we beginnen aan onze grote trip. De zenuwen slaan dan ook een beetje toe: er moet nog zoveel gebeuren, rugzakken werden nog niet gemaakt en hoe pakken we die vliegtuigreis aan? Axelle mag gratis mee maar heeft dus geen eigen stoel. Wow, vliegen met een peuter…

vliegen met een peuter
De afgelopen dagen focuste ik mij vooral op de handbagage en hoe je dat aanpakt: vliegen met een baby/peuter. Ik vond op internet heel wat informatie en maakte er voor mezelf dit van:
Voorbereiding
Belangrijkste regel is alles wat je vaak nodig hebt snel bij de hand te hebben. Slim inpakken is dus de boodschap. Alle belangrijke documenten gaan samen in een mapje die ik bij elke controle, nog voor het aan boord gaan, makkelijk uit mijn zak kan vissen.  Ook haar voeding verdwijnt in één grote zak zodat we deze bij douanecontrole snel kunnen tonen en daarna ook vlotjes bij ons aan boord kunnen plaatsen. Naast haar flesvoeding nemen we allerlei snacks (tips?!?) mee omdat eten ook puur entertainment kan zijn!
Luiers en toebehoren horen in het pamperzakje (deze kan ik dan makkelijk tussen het opbergvakje aan de zetel steken).
Comfortabele kleding is een must. We nemen een extra setje kleding mee (you never know…) en voorzien een dekentje want de temperatuurverschillen op een lange afstandsvlucht kunnen best groot zijn. Een dekentje kan sowieso interessant zijn om kiekeboe-spelletjes te spelen, de ruimte prikkelarm te maken of de beenruimte af te spannen zodat baby/peuter enige speelruimte heeft op de grond.
Ter entertainment aan boord nemen we enkele kleine speelgoedjes mee, die geen lawaai maken! Ik kocht een nieuw blokkenspel en ben van plan deze in te pakken. Elke minuut die voorbij gaat is er één gewonnen, niet waar? Verder stop ik een oude portefeuille vol kaartjes en ander leuks en ga ik voor een voel/belevenisboekje en tijdschrift.
Op aanraden van mijn collega’s neem ik ook stickertjes, een boekje en potloodjes mee. Deze kan je trouwens spotgoedkoop vinden in winkels als “De Zeeman” en de “Wibra.” De iPad krijgt de komende dagen nog enkele nieuwe apps toegevoegd want ook deze maakt een grote kans als vliegtuigentertainer!
Voor we aan boord gaan laten we haar zeker de hele luchthaven zien, spelen we spelletjes met haar en laten we haar stappen en kruipen… Kwestie dat alle energie er zoveel mogelijk uit is! ;-) Wat een voorbereiding om de eerste keer met een peuter te vliegen.
Tijdens de vlucht! 
Een flesje water of melk moet klaar staan voor het opstijgen. Aangezien kindjes last kunnen krijgen tijdens het opstijgen van hun oren is de beste remedie hen te drinken geven. Weigeren ze dit dan kan een fopspeen ook nog soelaas bieden.
Voor vlucht 1 warmen we ons water alvast thuis op en stoppen we het in een warmhouder! Zo moeten we bij het begin van de vlucht stewardessen niet lastig vallen. Komt het er alleen nog op aan de fles onzichtbaar te maken tot we effectief opstijgen.
We kozen voor avond- en nachtvluchten. In principe is het dus de bedoeling dat Axelle zoveel mogelijk slaapt. Omdat we geen garantie hebben op zo’n bedje en ze een stoel met ons deelt, neem ik de draagzak mee. Ideaal om haar tot bedaren te brengen als ze over haar toeren is en ikzelf kan met een gerust gemoed ook een slaapje doen… Bovendien kozen we ervoor om één overstap te maken en zo moeten we ze helemaal niet wekken!
Wil ze toch niet slapen, dan hebben we een heel arsenaal aan entertainment in onze zak zitten! ;-)
U merkt het, ik zocht er heel wat over op: een voorbereide moeder is er twee waard! Maar hebt u zelf de tip waar ik nog niet aan dacht of hebt u ideetje over de leuke snacks die ik voor Axelle wil voorzien, laat dan zeker een berichtje na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 reacties

 1. Hey , leuk leuk en vooral spannend :-) Toen wij met onze peutertjes vlogen hebben we hen op voorhand een spelletje geleerd waarbij ze moesten niezen ( of doen doen alsof ) dat helpt ook op de stoppen uit de oren te krijgen. En dat speelden we tijdens het opstijgen. Ah ja, neem maar 1 potlood en eventueel een reserve mee. Een pennenzak ligt snel op de grond en niets is zo vervelend als potloden moeten zitten zoeken op je knieen :-) Ik kan ervan meespreken …
  Veeeeel succes en vooral geniet van je vakantie !!
  gr
  Jelle

 2. Geniet er vooral van, van jullie trip. Fingers crossed dat ze de hele vlucht gewoonweg slaapt of zich gedraagt als de ideale peuter.
  Hier zorgt tijdens de reis vooral de i-pad voor entertainment, maar die van mij zijn al wat groter.

  Op mijn blog loopt er momenteel een give-away. (me-timebyseija.blogspot.com)

 3. Ik weet niet of Axelle naar bumba of zo kijkt, maar wij hebben met Joanna al 2 keer een lange autoreis ondernomen (12 uren onderweg, zowel heen als terug, heel lang in de autostoel) en toen de ipad vol gezet met filmpjes en dat is zo'n beetje onze redding geweest :-) Als ze wakker is tijdens de overstap: profiteer ervan! Lopen, dansen, spelen, zo veel mogelijk vermoeien! Ze genieten dan extra van die bewegingsruimte die ze op het vliegtuig niet hebben. Succes! En veel plezier!

 4. Voor kleine kinderen mag je drank mee nemen he, dus je hoeft die fles niet te verstoppen ofzo. Wij moesten er gewoon telkens zelf even van drinken om te bewijzen dat het geen gif is en ze hebben een machien waar ze dat inzetten ook waardoor ze het ook kunnen checken

 5. Je hebt er misschien geen tijd meer voor, maar wij hadden een opblaaskussen voor je kind te verschonen een soort luchtbedje dit legde we op onze schoot en zo heeft ons meisje heerlijk door geslapen. Succes en als ze niet wil drinken tijdens het opstijgen geef ze een koekje of soepstengel dan gaan de kaakjes ook op en neer.

  Fijne vakantie ;)

 6. Euh, is mijn opmerking nu weg of niet? Als 'm dubbel is, verwijder je 'm maar. ;-)
  Dat van die soepstengel ging ik dus ook zeggen. En verder heb ik alleen een tip voor als Axelle nog iets ouder is: het boek 'Drie appeltjes hoog' (Davindsfonds, vanaf 2 jaar). Spuuglelijk, maar het houdt je kinderen uren zoet.
  Fijne vakantie!

 7. Zeker pamper verwisselen voor je in het vliegtuig stapt. De wc's van het vliegtuig vind ik er niet zo praktisch voor.
  Verschillende koekjes meenemen vb. letterkoekjes, mopjes, bumbakoekjes, maya de bij koekjes, … Drinken mag je voor je dochtertje meenemen. Geen probleem. Ze kunnen vragen of je er even van wilt drinken. Neem altijd extra drinken mee voor het geval er een vertraging of zo is.
  Knijpzakjes fruit is misschien ook leuk om mee te nemen.
  Zit hier ook altijd in handbagage: dvd-speler met DVD's, boekjes, autotjes (heb een zoontje), lievelingsknuffel en dekentje.
  Geniet van je vakantie!

 8. herkenbare voorbereiding, al was het bij ons enkel en alleen om de afstand Lokeren-Cote d'azur te overbruggen ;-) We hadden eveneens een arsenaal aan afleiding mee en heeft goed gewerkt: dvdspeler met bumba/tiktak/plop/…; stickerboek; boekjes; de lichtgevende 1€ trein van de action; knuffel waar we lekker zot mee deden ondertussen; zingen; wolken/dieren/auto's/… tellen (al telt Jade maar tot 1 hihi maar kom, ze was er mee afgeleid). Wij hadden chance dat ze veel heeft geslapen want man man man, na 1 uur kiddie-entertainement was ik al pompaf! In ieder geval, zo te lezen zijn jullie goed voorbereid, komt duidelijk slim! Héél veel plezier op jullie reis & tot volgende maand!! (ps: blijf jij dan slapen tijdens het naaiweekend ifv carpoolen?)

 9. Ik zou ook zeker een kinderparacetamol meenemen aan boord. Verder lekker oordoppen voor jezelf, en ook iets luchtigs aan kleding voor haar.

  Meisje hier heeft nog nóóit geslapen aan boord ;) maar we vlogen ook nooit erg ver.

 10. vooral heel veel afwisseling voorzien zodat je haar genoeg kan afleiden: boekje, koekje, speelgoed (verschillende dingen, maar hoeft niet groot te zijn), eens rondwandelen, …. Ik hoop dat ze zal slapen op de vlucht, bij ons viel dat slapen nogal tegen.
  Kijk ook in het vliegtuig eens rond of er geen lege stoelen zijn, wij mochten zo vanachter in het vliegtuig enkele lege plaatsen innemen om er met ons zoontje te spelen en hem daar te laten slapen.
  Dekentjes zijn er meestal voorzien in het vliegtuig dus dat zou ik niet apart meenemen.
  En niets mee inzitten als je dochter veel weent op de vlucht…. ja dat is lastig voor de andere passagiers maar wat maakt het uit, je ziet die mensen daarna nooit meer terug ;-) Bovendien zal de bemanning je dan wel komen helpen, vaak komen die ook nog wel wat eten/drinken etc brengen om je kindje stil te houden ;-)
  Goede reis!

 11. de kleine doosjes rozijntjes, gedroogde aardbeitjes en appeltjes van hema zijn een aanrader denk ik.
  wat ik ook atlijd meeneem is een licht sjaaltje, bescherming tegen den airco waar ik nogal makkelijk ziek van wordt…

  veel plezier op reis!

 12. Meer voorbereiding kan je niet doen denk ik :-) Al een paar keer lange vlucht gedaan met peuter/kleuter (18u onderweg) en eens ze kunnen lopen is de grootste entertainment a/b rondlopen en vaak komen de stewardessen ook een beetje entertainen. Op lange vlucht heb je ook wel spelletjes op het scherm en kinderfilmpjes die kunnen ook helpen. Je hebt ook een speciale vliegtuigbedje van Deryan voor op je schoot maar ja je vertrekt al bijna. Prettige vakantie

  1. Ik koos voor mijn draagzak omdat ik weet dat ze dan sowieso kei hard doorslaapt :-) Het is ook een buikliggertje dus die Deryan voor op de schoot zag ik niet goed zitten. We hebben wel het campeerbeedje van hen mee… :-)

 13. Toen wij met onze 2 kids naar Thailand vlogen, hadden we een aparte koffer voor elk van hen gemaakt vol speelgoed. Op de vlucht zelf is die echter bijna niet open geweest: te veel te zien en te beleven. Ze kregen van de stewardessen een rugzakje met kleurspullen in, dekentjes voor tijdens het slapen zijn voorhanden (knuffel best wel voorzien) en het schermpje biedt spelletjes en filmpjes allerhande. Niet te veel zorgen maken en vooral genieten!

 14. Geen zorgen maken, dat komt helemaal goed! Kids zijn flexibel hoor.
  Wij hebben al vaak met Lola gevlogen en ook verschillende verre reizen maar nooit een probleem gehad (behalve die keer dat ze zich, net voor het opstijgen, van top tot teen onderkakte dan ;-))
  Ik neem altijd een klein rugzakje mee vol speelgoed: kleurboekje en kleurtjes, poppen, knuffel, etc. En een dekentje inderdaad. En een iPad. Al zijn er op lange afstandvluchten altijd veel kinderfilms. En neem een setje extra kleding mee voor eventuele ongelukjes.
  Ik denk dat je al heel goed voorbereid bent!

  Heel veel plezier!! Waar ga je naartoe??