De vakantieperiode is weer aangebroken en wij Belgen pakken deze periode gretig aan om op reis te gaan. Tijdens je vakantie kan je natuurlijk heerlijk tot rust komen en ontsnappen van de dagelijkse sleur. Met een verre reis is dit echter niet vanzelfsprekend.
Toch ervaren veel mensen dit niet zo, en brengt ook een vakantie veel spanning en stress met zich mee. Dit wordt alleen maar versterkt wanneer je met je kinderen op reis gaat. Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet om deze vakantiestress, en dan met name de vliegreis, te ontzorgen.
Na het lezen van dit artikel ga je ontspannen op reis en kan je maximaal uitgerust op vakantie gaan met het hele gezin!
1. Voorbereiding
Voorbereiding is key, en dat is ook het geval van een vliegreis. Wanneer jij je reis tot in de kleinste details voorbereid, ga je veel meer ontspannen de deur uit naar je favoriete vakantiebestemming.
Boek zoveel mogelijk vooraf
De vliegreis dien je natuurlijk van tevoren te boeken, ook de accommodatie regel je waarschijnlijk als een van de eerste stappen. Vergeet echter niet te denken aan de reis naar de luchthaven van vertrek, of mobiliteit op de plaats van bestemmingen.
Parkeerplaats bij vliegveld: Indien je met de auto naar de luchthaven rijdt dan dien je ook nog een parkeerplaats te regelen. Een parkeerplaats bij Schiphol, of welke luchthaven dan ook, is eenvoudig online te reserveren. Via Vliegen en Parkeren selecteer je de reisdata, vergelijk je het beschikbare parkeeraanbod en boek je direct de gewenste parkeerplaats. Hierbij kan je ook nog gemakkelijk wat centen besparen.
Huurauto: Op de plaats van bestemming wil je natuurlijk ook nog zo mobiel mogelijk zijn. Het openbaar vervoer is niet ideaal als je met kinderen reist en hierdoor is een huurauto dus een goede optie. Je kan ervoor kiezen ter plekke een huurauto te regelen. Echter is het verstandiger dit ook vooraf online te doen, zo weet je wat je kwijt bent en is alles al in kannen en kruiken.
Maak een lijstje van benodigdheden
Het gebeurd bijna iedere vakantie wel dat je iets vergeet. Probeer dan ook zoveel mogelijk vooraf op een lijstje te zetten en alles af te vinken. Denk hierbij niet alleen aan wat je in je koffers en tassen stopt, denk ook wat verder.
Mocht je op de plaats van bestemming veel dingen willen gaan ondernemen, dan kan je bijvoorbeeld alvast nadenken over het aanschaffen van tickets. Ook kan je bij sommige steden een zogeheten citypas kopen, hiermee krijg je voor een bescheiden tarief aardig wat voordelen.
Bagage inpakken
Je koffer inpakken is natuurlijk een belangrijk onderdeel, je wilt natuurlijk voorkomen dat je iets vergeet. Probeer de belangrijkste zaken als eerst in te pakken, hiermee bedoelen we zaken die je niet op de plaats van bestemming kan regelen. Denk aan een paspoort of specifieke medicatie voor jou of je kind.
Will je zeker zijn dat je alles op een rijtje hebt? Bekijk eens onze inpaklijst voor het hele gezin, zo weet je precies wat je nodig hebt en ga je niks meer vergeten!
Bereid je kinderen voor
Als je op reis gaat met kinderen dan is het belangrijk ze zo goed mogelijk voor te bereiden. Probeer ze zoveel mogelijk te omschrijven hoe de reis eruit ziet en wat ze kunnen verwachten voor de komende uren.
2. Op het vliegveld
Eenmaal aangekomen op de luchthaven dan begint de reis pas écht. Voor veel kinderen is het toch een indrukwekkend gezicht al die vliegtuigen. Voor jou is het wellicht minder spannend, probeer er dus het beste van te maken.
Boarden en securitycheck
Allereerst moet je natuurlijk inchecken en door de securitycheck. Inchecken kan vaak al ruim 24 uur vooraf online gedaan worden, en dit allemaal digitaal. Door dit te doen vermijdt je weer een eventuele wachtrij op de luchthaven. Ook de bagage dien je in te checken, dit kan makkelijk gedaan worden op de luchthaven zelf.
Daarna volgt de securitycheck. Probeer rekening te houden met alle regels omtrent bijvoorbeeld vloeistoffen en het uitrekken van je riem en schoenen. Bereid je kinderen ook hierop voor, dan zal het allemaal wat minder spannend zijn tijdens de check.
Tijdens het wachten
Vervolgens begint het ellenlange wachten. Gemiddeld wachten vliegreiziger al snel twee uur op de luchthaven en een kind verveelt zich dan natuurlijk snel. Probeer wat activiteiten te bedenken of te wachten bij de speeltoestellen, mochten deze aanwezig zijn.
Voor het instappen
Controleer vlak voor het instappen ook altijd even de of je kinderen nog naar het toilet moeten. Het duurt even voor het vliegtuig is opgestegen, de riemen los mogen en de wc’s open gaan.
3. In het vliegtuig
Eenmaal in de lucht begint deel twee van het ellenlange wachten. Je hebt natuurlijk een mooi uitzicht vanuit de ramen, maar ook dit verveelt jou en je kind wellicht snel. Een van de belangrijkste tips die wij kunnen geven wanneer je gaat vliegen met een peuter is om ze bezig te houden.
Afleiding
Zorg ervoor dat je wat spelletjes meeneemt, een film of serie download op je telefoon of iPad en zorg ervoor dat ze dus afgeleid zijn. Daarnaast kan je ook denken aan bijvoorbeeld tijdschriftjes, kleurboekjes of een spelcomputer.
Zitplek
Ook de zitplek is belangrijk, vaak willen kinderen bij het raam zitten. Probeer al je kinderen de tijd te geven bij het raam. Probeer daarnaast ook wat te wisselen van zitplek. Je kinderen zullen het waarderen om wat tijd met zowel papa als mama door te brengen in het vliegtuig.
Tijdens het landen
Veel kinderen krijgen last van hun oren tijdens de landing. Probeer dit van tevoren uit te leggen. Het helpt om veel te drinken of te slikken en ook kauwgom kan helpen. Zorg ervoor dat je alles in handbereik hebt tijdens de landing.
4. Op de plaats van bestemming
Het is vaak een opluchting zodra de wielen van het vliegveld de landingsbaan raken. Toch ben je er nog niet en volgt en nog een reis naar de uiteindelijke plaats van bestemming.
Wachten op de bagage
Allereerst moet je natuurlijk nog wachten op je bagage. Je kan geluk hebben als jouw koffers als eerste de band oprollen, maar je kan ook pech hebben dan ben je even aan het wachten. Door vooraf je koffers te markeren herken je ze in ieder geval snel.
Bij een verre bestemming
Mocht je een verre reis maken, bijvoorbeeld naar Azië of Australië, dan heb je wellicht te maken met een jetlag. Hierbij is je ecologische klok helemaal van slag omdat je naar een andere tijdzonde bent gereisd. Bekijk eens onze tips om een jetlag aan te pakken, zo heb je jouw biologische klok makkelijk en snel weer hersteld.
De eindbestemming
Je moet natuurlijk nog naar je geboekte accommodatie reizen. Jij en je kinderen zullen aardig moe zijn van de reis, probeer dan ook te genieten van het uitzicht onderweg en nog wat spelletjes te doen om het wat aangenamer te maken.