vaste voeding starten op drie maandenToen ik enkele dagen terug een foto postte van Céleste op Instagram met de vermelding dat ik op 3 maanden zou starten met vaste voeding, werd ik overspoeld door reacties. Zowel onder de foto als via privé-bericht kreeg ik tientallen berichten. Ik was daar enigszins verbaasd over. Enerzijds omdat er echt héél veel mama’s kampen met kindjes met (verborgen) reflux, anderzijds omdat er heel wat te doen is rond vaste voeding bij baby’tjes. Door alle reacties wachtte ik trouwens niet tot vandaag, maar startte ik eergisteren al met vaste voeding.

Wat de waarheid ook moge zijn, vandaag durf ik op mijn blog schrijven dat ik het wel doe.

‘t Zal nu ook niet op die twee dagen komen, dacht ik. Dat je drie maand jonge baby vaste voeding geven best vroeg is. Daar ga ik niet over liegen. En moest ik geen ervaring hebben met baby’s en vooral met reflux, zou ik het misschien niet durven. Als je er online iets over opzoekt kom je vooral op die pagina’s die zeggen dat het slecht is voor de darmfunctie. Meer kans op krampen en verstoppingen naar het schijnt. Je zou ook obesitas in de hand werken. Wat de waarheid ook moge zijn, vandaag durf ik op mijn blog schrijven dat ik het wel doe.

Simpelweg omdat ik het leed dat de reflux mijn kind aandoet, niet langer kon aanzien. Uit ervaring met mijn vorige twee kinderen, weet ik ook dat vaste voeding de problemen daarmee vaak laat afnemen. Telkens ik vaste voeding introduceerde namen de reflux-klachten enorm af. En blijkbaar bij mij niet alleen want héél veel mensen lieten me weten dat zij het ook deden bij hun baby en ze op slag een ander kind hadden. In het verleden namen dus effectief de klachten van mijn kinderen af en heb ik nooit iets gemerkt van darmklachten etc. En tot nu toe gaan ze ook niet de obese kant uit.

Duimen jullie mee dat het vanaf nu beter gaat?

Het is te vroeg om te zeggen hoe Céleste op de vaste voeding zal reageren en als daarmee de meeste klachten verdwijnen. Ik houd jullie dus zeker op de hoogte! Tot nu lijkt alles heel vlot te gaan. Zo merken we geen extra darmproblemen op. En is het toeval of niet, maar na haar papje valt ze vredig in slaap. Wat hier overdag niet altijd een evidentie is. Wat er ook van is, ik ben tot nu toe blij de stap gemaakt te hebben. Duimen jullie mee dat het vanaf nu beter gaat?

Ben je geen ervaren mama? Of niet ervaren in reflux? Overleg dan eerst even met je arts. Met ondertussen drie verborgen-reflux-kindjes op de teller besliste ik het deze keer helemaal zelf. Hoe stoer is dat, haha?

Extra: weet dat dit een persoonlijk verhaal is en dat deze blog niet als wetenschap gezien mag worden. Dat heb ik tot nu toe altijd open en eerlijk gebracht. Het is niet mijn bedoeling mensen te misleiden, reclame te voeren of gelijk wat. Lees dit verhaal dan ook als een persoonlijk verhaal. Niet als een adviesfunctie of een prediken om persé te starten met vaste voeding op drie maanden. Bij bedenkingen omtrent de voeding die jij je kind geeft (of tout court als je op fysieke moeilijkheden botst) stap je naar je arts, kind & gezin of een andere professioneel.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 reacties

 1. Ik vind het stoer van je! Gewoon je eigen mama instinkt volgen en niet al te veel luisteren naar al die andere moeders. Mening geven is soms zo makkelijk ipv luisteren.

  1. Hey Katrien, ik heb misschien een tip:
   Je moet ervan uitgaan dat als een jong kind niet wil slapen dit een gegronde reden heeft (angst, alleen zijn,…) en daarom ga je uit van een terugkerende aanwezigheid die je afbouwt.
   Je legt je kind elke dag met een vast avondritueel in bed, zodat dit duidelijk is. Daarna ga je weg van de kamer en besteedt je geen aandacht meer aan eventuele ‘grillen’.
   Zolang je kindje niet slaapt, ga je op regelmatige basis terug naar de kamer. Je dekt ze terug onder en zegt vrij sec en zonder extra aandacht: “nu is het tijd om gaan te slapen. ”
   – dag 1: na 5 min, dan na 10 min, dan telkens om de 15 min.
   – dag 2: na 10-15-20-20-20-… min
   – dag 3: na 15-20-25-25-25-… min
   – dag 4: na 20-25-30-30-30…
   – dag 5: na 25-30-30-30
   – dag 6: na 30-30-30
   Als je dit echt consequent volhoudt (zowel het sec onderdekken als het regelmatig gaan tonen dat je nog in de buurt bent) is de kans groot dat je dag 3 al geen 4de of 5de keer naar de kamer moet.
   De eerste dagen zette ik zelf een timer. Het is even echt intensief, maar het loont.
   En wij hebben ook een poortje aan haar deur, zodat ze niet zomaar uit haar kamer kan. Dat is er vooral omdat ze vlakbij de trap slaapt, maar helpt ook wel bij het ‘opstaan-probleem’.
   Succes!

 2. Hopelijk heeft ze er snel minder last van! Het is zo zielig die reflux :( .
  En laat iedereen maar lekker kletsen hoor, mama’s weten echt wel wat het beste is voor hun eigen kindje ! :)

 3. ‘t Is misschien wat overdreven uitgedrukt, maar na mijn huil- en teruggeef- baby ben ik bijna voorstander om in zulke gevallen vroeger met vaste voeding te starten. Hoe zalig is het om zonder gekres, bavetten en vuile kleren (bij iedereen) over straat te kunnen?
  Ik startte bij ons eerste kindje ook net voor 3 maanden met patatjes (zelf)… De kinderarts zei me later dat ze dat vroeger sowieso deden. Mijn eigen mama gaf mij ook ‘zo vroeg’ al vaste voeding. Ons 2de kindje wou op 3 maanden nog niet, maar kreeg vanaf ieder weekend wat aangeboden en at zo ook voor hij 4m was al patatjes…
  Ik heb magere kinders die graag eten en alles lusten en zelf ben ik niet mager, maar heb ook absoluut geen obesitas… darmpjes zijn bij zoonlief wel wat gevoeliger, maar dat zit wat in de familie dus daar ook geen schuldgevoel…
  Dus: goed bezig, daar! Hip hoi voor ons instinct!

 4. Ik ben bij de jongste ook op drie maand begonnen met vaste voeding. Gewoon je mama instinct blijven volgen!

 5. Mijn oudste kreeg ook op die leeftijd al vaste voeding, begonnen met groente en na 1mnd fruit. Verborgen reflux was ook de reden van het vroege starten. Ze was nooit een grote melkdrinker (eerder een weigeraar) met allemaal trucjes en medicatie uiteindelijk met de kinderarts overlegd en gestart met vaste voeding. Voor ons echt een oplossing. Ik hoop dat het voor jullie ook een oplossing is en dat Celeste zich er goed bij voelt! Veel succes

  1. ja daar waar ze eerst veel wou drinken, is dat nu afgenomen en is haar laten drinken soms echt een gevecht… haar gewicht begint ook te zakken dus ja laten we hopen dat het zo beter wordt

 6. Jij doet dat super. Het is niet dat je medicatie op eigen houtje begint te geven. Een kind met reflux is hartverscheurend en vaste voeding is het enige dat helpen kan. Ik vond het zo erg om zien bij mijn zoontje hoeveel pijn het hem deed aan het einde van de dag. Volg dus maar gewoon je moederinstinct!

 7. Theo is nu zes maand en weigert met een lepel te eten. Dus we zijn op z’n Rapleys begonnen nu. En ook met brood. Ik weet dat Kind en Gezin aanraadt dit pas op acht maand te doen, maar hij heeft al tanden en knabbelt en bijt echt op zijn korstjes. Dus waarom niet he? Wij mama’s doen dat goed. En ik zeg het nog een keer: alle mama’s hebben gelijk, nah!

  1. bijna een week :-) het eten zelf vraagt wat tijd maar ondertussen lijkt ze door te hebben dat het eten is dus dat gaat eigenlijk goed! sinds vaste voeding minder last van darmen, bijna dagelijks stoelgang wat daarvoor een probleem was zonder veel krampen etc. Ze lijkt zich ook beter te voelen maar na een week durf ik nog niet roepen dat het nu opgelost is ;-)

   1. Klinkt toch al voorzichtig hoopvol. Als de darmen niet te moeilijk doen. Dat het leren eten moeilijker gaat bij zo’n kleintje is normaal. De mondmotoriek is nog niet volledig ontwikkeld, dus duwt ze nog alles naar voor bij het slikken. Maar dat komt wel goed, met veel gesmos.

    1. Ik neem daarom veel tijd om haar vaste voeding te geven! We doen er een half uur tot drie kwartier over maar daardoor lijkt het relatief goed te gaan en eet ze wonderwel properder dan Axelle en Baptiste samen! Maar ze moet inderdaad wennen! Bedankt dat je het vraagt :-)

 8. Hallo Liesel

  Zag je onmiddellijk resultaat na het introduceren van vaste voeding? Of duurde het even? Hier ook verborgen reflux kindje, en ik kijk enorm uit naar de vaste voeding (binnen 2 weken is hij 4 maand dus dan ga ik meteen starten), maar tegelijk durf ik er niet echt op hopen omdat ik intussen al wel een paar keer ‘valse hoop’ heb gehad… (m.n iedere keer als we een nieuwe melk startten)

  1. Hier heeft dat wel steeds geholpen maar het is natuurlijk geen wetenschap. Misschien even checken bij je kinderarts ofzo? Maar hier was steeds, hoe minder melk hoe beter.