Meride is de hoofdstad van de staat Yucatán en de drukste plek die we tijdens onze volledige rondreis bezochten. Veel kleurtjes en een bruisend hart en absoluut de moeite om daar een stop te plannen. Alleen voelde het voor ons iets te overweldigend aan. Het bezoek aan het gezellige Campeche, de dagen ervoor, heeft dat zeker beïnvloed. We wisten dan ook niet vooraf dat Mérida op plek 13 staat als het gaat over grootste steden in Mexico. Overal zijn er mensen, bussen, fietsen, auto’s, drukke shoppingstraten, … Toeristen zijn hier ook goed gekend waardoor je continu aangesproken wordt om tours te boeken en/of winkel binnen te gaan. Toch delen we graag enkele hoogtepunten en het lijstje die we zelf vooraf hadden opgesteld van te bezoeken plekken. In realiteit deden wij echter een pak minder en daar zat ons heerlijk huis zeker voor iets tussen.

Mérida zelf kan je op een dag bezoeken maar vanuit deze stad worden heel wat tours georganiseerd. Wil je langer op één plek blijven en van daaruit een aantal highlights van Yucatán bezoeken, dan kan dat zeker. Zorg dan zeker wel voor een rustig hotel/huisje om te bekomen van de drukte.

Wat je zeker moet doen in en rond Mérida.

Plaza Grande

Zoals in elke Mexiaanse stad, ga je het best op zoek naar het centrale plein van die stad. Vanaf die plek zit je meestal goed om de belangrijkste elementen van een stad te verkennen, zo ook in Mérida. Plaza Grande is trouwens een erg gezellig plein met een fijne sfeer. Ideaal dus om daar even op een bankje te zitten en gewoon te genieten van het zijn. Aan Plaza Grande vind je onder meer de kathedraal van Mérida. Aan de westelijke kant vind je het stadshuis van Mérida: Palacio Municipal. Van hieruit kan je vlot de rest van Mérida verkennen. Trouwens op maandagavond wordt hier gedanst, dus ben je dan in Mérida, ga dan zeker eens langs.

Vanaf Plaza Grande de omliggende straten verkennen, is trouwens een goed idee. Zo krijg je snel de feeling van de stad mee en daarvoor kom je uiteindelijk toch he? Trouwens, daardoor ontdek je soms kleine pleintjes die je toch het nodige rust-gevoel geven in deze drukke stad.

Op zondagochtend kan je tussen 8 uur ‘s morgens en 12 uur ‘s middags door een autoloos Mérida fietsen. Het is een erg populaire activiteiten, zowel bij Mexicanen als toeristen. Dus ben je er dan, doe dan zeker mee.

Kuier door Paseo de Montejo

Deze boulevard is een beetje anders dan de andere wegen in de stad, die eerder traditioneel zijn. Verder vind je in deze boulevard prachtige gebouwen, van de mooiste van Mérida en het zit vol historie. Paseo de Montejo is ongeveer 3,2 kilometer lang en je vindt er naast mooie gebouwen, heel wat cafés en de sjiekere winkels. De hele boulevard straalt bijgevolg een zeker grandeur uit.

Monumento a la Patria

Monumento a la Patria bevat meer dan 300 handgesneden figuren en verwijst naar meer dan 700 jaar Mexicaanse geschiedenis. Het is een werk van Romulo Rozo en het staat in het midden van een druk rond punt. Toch is het de moeite hier even langs te gaan want het is een indrukwekkend monument en trekt daardoor ook veel volk.

Uitstapjes vanuit Mérida

Cenote Chen Ha

Cenote Chen Ha ligt op de weg van Campeche naar Mérida en is een verlaten plekje waar je zo voorbij rijdt, als je niet bewust zoekt naar de cenote. Deze cenote is anders dan de vele anderen doordat het op een gewoon meer lijkt. Je betaalt 25 Pesos per volwassene om het domein te betreden.

Vroeger moet deze plek populair geweest zijn, want je vind restanten van een bar, kleedhokjes, … Helaas is de site zelf niet meer goed onderhouden. Maar je komt hier voor de prachtige cenote en het verfrissende water. Wij probeerden langs de cenote te wandelen, tot Céleste in een mierennest ging staan en het plezier ervan af was. Geen idee dus hoe ver je kan komen.

Het water is cenote-gewijs gigantisch helder en naar ons weten zijn er geen krokodillen in de cenote aanwezig. Helemaal zeker waren we niet maar op Google Maps zagen we vele foto’s van voorgangers die in de cenote gingen zwemmen, en duiken zelfs. Daarom vertrouwden wij het zaakje wel.

Ideale plek om even te bekomen van het drukke Mexico maar geen deftige voorzieningen. En dus ook geen zwemvesten ter beschikking.

Maya Ruïnes van Uxmal

We hebben van horen zeggen dat Uxmal absoluut de moeite is om te bezoeken. Zelf deden wij dit niet omdat we al enkele pareltjes hadden bezocht. Maar ben je in Mérida en heb je geen ruimte in je reis om naar Calakmul te gaan, dan lijkt Uxmal absoluut de moeite. Houd er wel rekening mee dat er een stevige entrée aan vasthangt.

Flamingos in Celestún

De lagune nabij Celstún is gekend voor zijn wilde flamingo’s. Tussen november en maart heb je de meeste kans om grote getallen wilde flamingo’s bij elkaar te zien. Om ze te zien moet je wel een bootje huren maar zoals overal in Mexico is dit niet moeilijk te regelen; ofwel vooraf, ofwel ter plaatse. Als je geluk hebt, zie je trouwens onderweg ook krokodillen.

Omdat wij op heel wat andere plekken in de wereld wilde flamingo’s zagen, deden wij deze uitstap niet. Maar het lijkt me absoluut de moeite als je flamingo’s nog nooit in hun natuurlijke habitat zag.

Izamal, de gele stad

Izamal is een kleine koloniale stad die zich typeert door de vele gele gebouwen. Dat is sinds de jaren 90 en heeft te maken met het bezoek van Paus J. Paul II. In functie (en eer dus) van zijn bezoek werden vele gebouwen in de kleuren van het Vaticaan gebouwd: geel en wit. Sindsdien krijgt Izamal de bijnaam “Yellow City”. Daarom moesten wij deze stad bezoeken want Estelle haar lievelingskleur is Geel. Vanaf Mérida is het anderhalf uur rijden en wij bezochten het op doorrit naar Valladolid.

Er hangt een rustige sfeer en is door zijn kleur erg fotogeniek. Héél erg veel is er hier niet te doen waardoor je op enkele uren rond bent. Gewoon wandelen en verkennen maar. Je kan er ook koetsen huren maar wij deden het niet. Het was zo heet op de dag van ons bezoek en de diertjes stonden te wachten in volle zon. Wij kregen het daardoor niet over ons hart.

Aan het centrale plein is er een klein, lokaal marktje. Fijn om te zien, tenminste deels. Het slagerijgedeelte vonden we zelf redelijk mottig. Mede dankzij het geurtje die er ging. We tikten er wel prachtige souveniers voor een prikje op de kop.

Accommodatie in Mérida

In Mérida verbleven wij in een fantastische woning, op 10 minuutjes van Plaza Grande. Volgens ons is het een must do verblijf en vervaagt elk ander aanbod in het niets. Maar opgelet, je kiest enkel voor dit verblijf als je ook van plan bent om te chillen in dit huis. Het is de perfecte plek om wat langer te verblijven en van hieruit daguitstappen te organiseren. Hoewel Mérida voor ons geen grote hit was, was dit huis het wel. Hadden we het vooraf geweten, waren we hier langer gebleven en deden we van hieruit meer activiteiten. Het huis is gewoon een droom. Helaas valt het even niet te reserveren op dit moment. Maar wie weet binnenkort wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.