Of ik zin had om mee te gaan naar Kaapverdië? Die vraag kreeg ik een aantal weken terug en ik moest niet heel lang nadenken over mijn antwoord. Het addertje onder het gras? ‘t Was wel zonder kinderen of partner. Toch zei ik volmondig ja. Zo komt het dat ik aan de vooravond van die trip een gezonde dosis spanning voelde omdat ik niemand van mijn reisgenoten kende. Toen ik echter in het midden van de nacht op Zaventem aankwam, om de vlucht met TuiFly richting Kaapverdië te halen, had ik direct door dat het goed zat. Wat volgde waren een aantal heerlijke dagen in de zon gevuld met actie, lekker eten en fijne gesprekken. Hoewel Boa Vista klein en vooral een zonbestemming is, kun je je hier perfect uitleven. ‘t Zou perfect te doen zijn om hier met kinderen naartoe te trekken, maar ik roep het uit tot de ideale bestemming als jij en je partner nood hebben aan een beetje verademing. Het hoe en het wat? Dat som ik graag even voor je op in 6 x doen op Boa Vista.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Tui. Het bevat bovendien affiliate links wat je niets kost,
maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.

Wat je moet weten over Boa Vista, Kaapverdië

Kaapverdië, officieel bekend als de Republiek Kaapverdië, is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, voor de westkust van Afrika. De archipel bestaat uit 10 eilanden en een aantal kleinere eilandjes, allen van vulkanische oorsprong. Boa Vista, wat ‘Mooi Uitzicht’ betekent, is een van deze eilanden. Het is het op twee na grootste eiland van Kaapverdië en staat bekend om zijn idyllische stranden en indrukwekkende woestijnlandschappen.

‘t Regent bijna nooit op Boa Vista en de temperatuur zakt er nooit onder de 20 °C. Hierdoor is het de perfecte winterzonbestemming. Een van de meest opvallende kenmerken van Boa Vista is de Deserto de Viana, een klein woestijngebied dat doet denken aan de Sahara, compleet met zandduinen die door de wind zijn gevormd.

De hoofdstad van Boa Vista is Sal Rei. Hoewel het de hoofdstad is, zouden wij het in ons land waarschijnlijk eerder omschrijven als een dorp. Boa Vista is dan ook niet gigantisch groot. Met z’n oppervlakte van 631,1 km² huisvest het zo’n 12000 mensen. Toerisme is er een belangrijke bron van inkomsten, al is het eiland nog relatief intact en zijn er slechts een handvol hotels.

Ongeëvenaarde Rust in het Adults Only Hotel van Riu

Het adults only hotel van Riu, het Riu Karamboa, was het allereerste adults only hotel dat ik in mijn leven bezocht. Hoewel ik hier nooit echt nood aan had kan ik het alleen maar aanraden aan ouders die op zoek zijn naar een pauze van hun drukke gezinsleven. Je bent er dan echt even helemaal uit en wordt niet continu door kinderstoelen en attracties, buggy’s en andere kinderen in het hotel eraan herinnerd dat jij je lieverdjes thuis hebt gelaten. Het hotel Riu Karamboa op Boa Vista is bijgevolg de perfecte achtergrond voor je persoonlijke herbronningsreis.

Het hotel werkt met een all-in formule en biedt diverse eetgelegenheden. Hierdoor is er voor elk wat wils, op elk moment van de dag. Je kunt er, weliswaar op reservatie, zelfs à la carte eten. Verder zijn er heel wat zalige faciliteiten zoals een spa, verschillende zwembaden, een glijbanencomplex en luxueuze ingerichte kamers met eigen minibar. Met andere woorden, het Riu Karamboa biedt alle comfort en luxe die je nodig hebt om volledig tot rust te komen. Als kers op de taart ligt het hotel aan een prachtig strand waardoor je vanuit je hotel heerlijke strandwandelingen kan maken en kan genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

De magie van Boa Vista: 6 x doen

Hoewel mensen vooral naar Boa Viste komen om te genieten van de zon aan het zwembad of op het strand en het een Sagara-achtige streek is, valt hier toch meer te beleven dan je aanvankelijk zou denken. Ik testte tijdens mijn tripje Kaapverdië heel wat activiteiten uit en ben laaiend enthousiast. Door de combinatie van rust en toch voldoende actie voor hen die niet lang kunnen stilzitten is het het perfecte herbronningseiland. Al zouden mijn kinderen het hier ook geweldig vinden.

#1 Boottochtje met een catamaran

Wie Team Liesellove een beetje kent, weet dat wij nooit neen zeggen tegen een boottochtje met een catamaran. Heerlijk dobberend op het water de wateren rondom Kaapverdië verkennen is een absolute aanrader. De combinatie van land en de Atlantische Oceaan maken dat je enkele uren heerlijk kan genieten.

Wanneer je een catamarantocht boekt, wordt veelal ook de melding gemaakt dat je gaat snorkelen. Ben je een ervaren snorkelaar en zag je al veel schoons in de oceaan? Dan moet je dit wel met een korreltje zout nemen. Er is niet erg veel te zien, al kan het altijd zijn dat wij pech hadden. Maar even zwemmen in de Atlantische Oceaan is leuk en op de boot is het gewoon heel erg genieten. Vergeet sowieso je handdoek en zwemkledij niet.

Er zijn verschillende aanbieders van tours voor een tochtje. Je vindt onder meer een aanbod op Musement en Viator. Naast catamaran tochten kun je ook met een gewoon zeilschip mee en is zelfs een adult only aanbod. Ben je er tussen maart en april/mei? Dan kan het de moeite zijn om een tour te boeken waarmee je walvissen kan gaan spotten. De indrukwekkende bultruggen verblijven dan in de regio om er te paren of hun baby’s te baren.

#2 Ontdek Boa Vista op een quad

Ik geef het toe, een quad tour door de duinen van Boa Vista, dat is niet voor broekschijters. Zelf reed ik nog nooit met een quad en in Boa Vista wilde ik dat toch wel eens proberen. Het resulteerde na een uur rijden in tranen. Niemand had door dat ik dit extreem stresserend en angstaanjagend vond, wat op zich iets zegt over mijn besturingsskills. Zelf rijden vond ik dus echt vreselijk, dat weten we dan ook weer. Gelukkig kon ik wisselen van plek en mocht ik met de ervaren quad chauffeur Sam meerijden. Vanaf dat moment vond ik het een absolute heerlijkheid.

De quad tour, die we reserveerden via Musement, duurt in totaal 4 uur en toont je in het eerste gedeelte, na een korte uitleg, wat typische en vooral erg kleurrijke dorpjes. Zo raak je gewoon aan het besturen van de quad, want daarna begint het echte werk. Hiervoor maak je eerst een stop in een dorpje voor een drankje en eventueel een souvenirtje. Het is tijdens deze stop dat ik wisselde van plek en maar goed ook. Erna betreed je kurkdroge ondergronden, stranden en gigantische duinen. Het binnenland van Boa Vista is dan ook een beetje zoals een maanlandschap. Heel bijzonder om te zien. Ik was achterop de quad helemaal in mijn element en maakte honderden foto’s en filmpjes. Dat de tour je dan ook nog eens naar de duinen en afgelegen stranden brengt, maakt het helemaal de perfecte uitstap.

Regelmatig maak je tijdens deze quad tour een tussenstop, bijvoorbeeld bij Praia de Santa Mónica en Praia do Curralinho, zodat je extra kunt genieten van deze bijzondere regio en er nog meer foto’s en filmpjes gemaakt kunnen worden. Als je geluk hebt, kun je zelfs schildpadden in hun broedtijd spotten bij Turtle Bay. Vergeet geen zonnebril mee te nemen, kleren aan te trekken die vuil mogen worden en een sjaaltje om je neus en mond mee te bedekken. Heel erg nodig omdat je anders heel erg veel stof eet en niet meer uit je ogen zal kunnen zien.

Hoewel ik het rijden best eng vond, is deze activiteit erg toegankelijk. Tijdens de trip houden de begeleiders van de quad tour echt in het oog dat iedereen mee is, wordt er gewacht als dat nodig is en krijgen zij die het nodig hebben hulp. Maar ik ben gewoon meer in mijn element achterop.

#3 Ga meet met een 4×4 op dagtocht

Grote delen van Boa Vista zijn woestijn, droog en niet bewoond. Dat maakt dat er langs de kustlijn nog pareltjes te ontdekken vallen die met een gewoon voertuig niet te bereiken zijn. Een mega toffe daguitstap is daardoor dan ook deelnemen aan een 4×4 tocht. Je wordt hiervoor opgepikt aan je hotel en de rest van de dag, word je naar de bijzonderste plekken van het eiland gebracht. Lunch is veelal inbegrepen dus het is gewoon genieten en dit bijzondere eiland beter leren kennen.

Ik was echt onder de indruk van de schoonheid van Boa Vista. Al moet ik bekennen dat mijn maag het af en toe lastig had in de 4×4. Wil je deelnemen aan een daguitstap? Dan heb je ook in dit geval een ruim aanbod. Tijdens de meesten tochten trek je naar de noordelijke dorpen, stop je in het dorp Rabil en bekijk je het scheepswrak Cabo Santa Maria. Afhankelijk van de tour die je boekt, ga je dan ofwel nog langs bij bijvoorbeeld een lokale geitenboerderij, de verbazingwekkende zandduinen van de Viana-woestijn en/of een keramiekfabriek waar je lokale ambachtslui nog aan het werk ziet.

De hoogtepunten van een 4×4 trip volgens Liesellove

Het scheepswrak Cabo Santa Maria op Praia de Atalanta

Het Spaanse vrachtschip Cabo Santa Maria strandde in 1968 voor de kust van Boa Vista bij Praia de Atalanta. Aan boord waren diverse luxe artikelen en giften aanwezig van de Spaanse dictator Francisco Franco. De lading werd over een jaar tijd gelost door de lokale bevolking. Vooral met al het aanwezig voedsel op het schip waren mensen erg blij. Nu, meer dan 50 jaar later, is het schip door de zee grotendeels ontmanteld. Alleen het roestige karkas blijft nog over.

Deze plek straalt door het schreepswrak iets myserieus uit en ‘t is echt wel eens de moeite om dit dingetje van dichtbij te gaan bekijken. Al waarschuw ik je: ga niet te dichtbij, want plots is het water een stuk dieper. Dat heb ik aan de lijve mogen ondervinden.

Chapel of Our Lady of Fatima

Een ander hoogtepunt van dit eiland is de kapel: ‘Chapel of Our Lady of Fatima‘. Deze kapel werd in 1923 gebouwd, op een bijzonder afgelegen plek, door de familie Benoliel. Na het overlijden van deze familie raakte de kapel in verval. Gelukkig werd ze in 2015 volledig gerestaureerd. De kappel is nu onderdeel van de parochie van Santa Isabel en ligt op een van de droogste gebieden van het eiland, dicht bij de zee en Praia David. Vanaf het platform rondom de kapel heb je een prachtig uitzicht over de regio.

genieten van de woestijn

Het woestijnlandschap is adembenemend. ‘t Is simpelweg genieten van deze bijzondere omgeving. Te zot om te beseffen dat het hier amper regent.

#4 Ontdek enkele ‘verlaten stranden’ van Boa Vista

Doordat grote delen van Boa Vista niet bebouwd en bewoond zijn, vind je hier nog ongerepte stranden. De sereniteit en de natuurlijk schoonheid van deze stranden blaast je omver. Er zijn wel wat opties, maar allen hebben ze gemeen dat je er kan ontsnappen uit de drukte en je getrakteerd wordt op het prachtig turquoise heldere water van de Atlantische Oceaan. Om deze stranden te bereiken zal je veelal ofwel privévervoer moeten regelen of meegaan op een georganiseerde tour.

Top locaties zijn:

  • Praia de João Barrosa
  • Bij Praia do Curralinho en Praia da Varandinha kun je naast een prachtig strand met helderblauw water ook vulkanisch gesteente en uitgeholde grotten vinden. Als je het gesteente durft op te klimmen, krijg je fantastisch uitzicht over deze verlaten regio. Verder vind je hier ook enkele prachtige zandduinen.
  • Praia de Santa Mónica dat zich over 22 km uitstrekt en tussen bovenstaande stranden ligt. Tijdens het seizoen kun je hier soms walvissen spotten.

Een iets minder afgelegen strand, aan de westkust van Boa Vista, is Praia de Chaves. Ook hier word je getrakteerd op een paradijselijk strand met helderblauw water. Wanneer je verblijft in het Riu Karamboa kun je er te voet naartoe. Het ligt namelijk op een kwartiertje stappen van dit hotel. Er is een kleine, maar gezellige Beach Bar, Perola d’Chaves, waar ik zelf genoot van een heerlijke lunch na mijn catamaran tocht en enkele kleine toeristenshops. De zee is hier veelal een stuk rustiger dan aan het strand van Karamboa waardoor je hier vlotjes en veilig een verfrissende duik kan nemen.

#5 Bezoek de hoofdstad Sal Rei

Zoals eerder vermeld, lijkt de hoofdstad Sal Rei eerder op een dorpje dan op een typische hoofdstad. Meer er wonen wel 6000 mensen, wat de helft is van het volledige aantal inwoners op Boa Vista. Hier kom je vooral even langs om voeling te krijgen met hoe het dagdagelijkse leven er uitziet. Er hangt een levendige sfeer dankzij de kleurrijke huisjes en pleintjes, maar héél erg veel is er niet te zien. Spring zeker eens binnen bij de lokale vismarkt en de kerk Igreja de Santa Isabel. Al vond ik het zelf het leukste om even op het kleine piertje naar de spelende kinderen in het water te kijken. De kans dat je in Sal Rei sowieso een tussenstop maakt, wanneer je met een 4×4 op daguitstap gaat, is groot.

#6 Breng het kind in jezelf terug naar boven en ga sandboarden

Wat als het bijna altijd 30° C is, je op één van de droogste gebieden op aarde leeft en er alleen maar zandduinen zijn in plaats van bergen vol met sneeuw? Wel, dan ga je niet snowboarden maar sandboarden. ‘t Is net ietsje anders, maar hoe leuk is het niet om op een plank van een zandduin te schuiven? Ben je zeer cool, dan kun je dit rechtopstaand doen. Eerder een beetje een schijtluis zoals ik? Dan doe je het gewoon al zittend. Gelukkig zijn daar niet te veel foto’s van want ik ging amper vooruit. Hilarisch! Je kunt de activiteit los boeken, maar vaak zit deze activiteit ook inbegrepen in een dagtour.

Boa Vista, Kaapverdië, Praktisch

The basics

Goesting gekregen om ook eens naar Boa Vista in Kaapverdië te gaan? Ik kan je geen ongelijk geven. ‘t Is eigenlijk een mega toegankelijke vakantie, want je hoeft geen huurwagen te regelen of eeuwig te twijfelen over waar je gaat overnachten. Hoewel toerisme er een belangrijke bron van inkomsten is, zijn het aantal hotels er beperkt. Ideaal zijn dus de pakketreizen van Tui waarbij je vliegtuigtickets en verblijf in één boekt. ‘t Is niet alleen gemakkelijk, vaak scoor je deze reizen aan scherpe prijzen.

Wil je toch liever je reis zelf in handen nemen om resorts te vermijden? I get it. Wij doen het meestal ook zo. Toch raad ik dan nog steeds aan vliegtuigtickets bij TuiFly te scoren. Zij vliegen namelijk rechtstreeks op Kaapverdië vanaf Brussel en bieden heel scherpe prijzen aan. Zij vliegen trouwens niet alleen op Boa Vista maar ook op Sal en hun service is uitstekend.

Wil je graag met kinderen naar Boa Vista? Ook dat snap ik helemaal. Samen genieten van het zonnetje met hier en daar eens een uitstapje? Check! De ideale periodes daarvoor zijn herfst -, krokus -, Paas- en kerstvakantie. Het Riu Touareg is hier dan echt wel de ideale optie.

Waar je verder nog moet aan denken

  • Helemaal zeker zijn dat je meekan op je favoriete activiteit? Vergeet dan niet om deze activiteiten al vooraf te reserveren. Dit kan vanaf sites zoals Musement en GetYourGuide.
  • Neem zeker voldoende zonnecrème met hoge beschermende factor mee. Smeer jezelf ook in wanneer de zon niet schijnt want je verbrandt hier heel snel.
  • Dubbel check voor vertrek of je alles hebt ingepakt. Hoewel je meestal op reis in lokale supermarkten en winkels terechtkan voor als je iets vergeten bent, is dat op Boa Vista anders. Oké, tandpasta zal je nog wel vinden. Maar doordat dit een eiland is waar alles geïmporteerd moet worden, is het aanbod erg beperkt. Lenzenproduct, of erger lenzen, ga je er niet zomaar snel even regelen.
  • Naar Kaapverdië reizen betekent ook een internationaal paspoort regelen en jawel, je hebt ook een visum nodig. Regel dit dus tijdig.
  • Bereikbaar zijn op reis? Regel dan vooraf je E-Sim via Airalo. Weet je niet goed hoe E-Sim werkt? Ontdek er dan alles over in dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties