Tijdens het schooljaar zitten veel ouders dagdagelijks in de rush van kinderen naar school brengen, werken, koken, huiswerk maken, … Daardoor smachten we zo vaak naar vakantie en reizen. De routine doorbreken door een weekendje weg te trekken kan er echte voor zorgen dat die rush doorbroken wordt. In dit artikel geven we je dan ook tien tips over hoe je zo een weekendje weg met kinderen kan voorbereiden en aanpakken. Zo hoef je niet meer van vakantie tot vakantie te leven en maak je er het hele jaar door het beste van. 

#1 Kies een kindvriendelijke bestemming  

Ga je een weekendje weg met je kinderen, dan is het kiezen van een kindvriendelijke bestemming essentieel. Dat klinkt als een eenvoudige tip, maar even nadenken over je bestemming kan echt een wereld van verschil maken. Vinden je kinderen musea bezoeken verschrikkelijk en willen ze het liefst van al ravotten? Dan is een stedentrip misschien geen goed idee. Tenzij je de nodige voorbereiding treft en bijvoorbeeld coole speelpleinen en activiteiten voor kinderen in die steden opzoekt. Onze voorkeur gaat sowieso naar plaatsen met veel buitenactiviteiten en speelruimte. Een weekendje weg Nederland scoort op dat vlak trouwens altijd goed. Helemaal fan van bezoekjes aan onze buren. 

#2 Plan vooraf activiteiten

Een goede planning kan veel stress voorkomen. Bekijk van tevoren wat er te doen is in de omgeving en maak een lijstje van ieders voorkeuren zodat je ter plekke niet meer moet opzoeken wat je kan doen. Afhankelijk van wat jullie willen doen, kan het ook interessant zijn om vooraf tickets voor activiteiten te reserveren, omdat je dan bijvoorbeeld niet moet aanschuiven aan de kassa of je zeker bent dat de activiteit niet uitgeboekt is als je aankomt. Inspiratie nodig voor activiteiten? Check dan zeker onze pagina vol met tips. Vergeet ook zeker niet de kinderen mee te betrekken in de planning. Als je hen laat meebeslissen verhoogt dat hun enthousiasme en betrokkenheid, wat jullie uitje alleen maar ten goede komt. 

#3 Kies voor een kindvriendelijke accommodatie

De accommodatie waar je op je weekendje weg wilt verblijven met je kinderen is cruciaal om er een geslaagde trip van te maken. Het is vaak superfijn om er samen met je kinderen even te chillen en niet heel je weekend vol te proppen met activiteiten. Even tijd besteden aan het zoeken van een geschikte plek kan dus zeker geen kwaad. Last minute weekendje weg? Ook dan heb je vaak nog heel wat keuze. Houd bij het kiezen van je accommodatie vooral rekening met waar jij en jouw gezin nood aan hebben: veel buitenruimte, ontbijt inclusief, in de natuur, een zwembad, indoor speelmogelijkheden, …  en ga zo maar door. 

#4 Pak slim in

Neem voor een weekendje weg met kinderen niet te veel mee, maar vergeet ook de essentiële zaken niet. Denk aan kleding voor verschillende weertypes, verzorgingsproducten, lievelingsspeelgoed en favoriete knuffel. Verblijven in een huisje vraagt weer andere benodigdheden dan verblijven op hotel. Wist je dat wij een complete checklist voor gezinnen hebben waardoor je nooit nog iets cruciaals vergeet? 

#5 Wees voorbereid op onvoorziene situaties  

Het is altijd handig om een EHBO-kit, extra kleding en snacks bij de hand te hebben. Ook is het slim om van tevoren de locatie van de dichtstbijzijnde ziekenhuis te weten. Beter goed voorbereid dan achteraf in de stress, zeg ik altijd. 

#6 Blijf flexibel en geniet van de qualitytime samen

Met kinderen verlopen dingen vaak anders dan gepland. Wees flexibel en pas je plannen aan indien nodig. Het belangrijkste is dat iedereen het naar zijn zin heeft en dat zo’n weekendje weg echt voor ontspanning voor het hele gezin zorgt. ‘t Is ook vaak een moment van connecteren met elkaar en dat is echt het allerbelangrijkste. Geniet dus van de kleine momenten en de tijd die je met elkaar doorbrengt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.