weekend tips

Weekendtips met mama-blogster Els

weekend tips Omdat wij moeders eigenlijk alleen maar van elkaar kunnen leren, ga ik vanaf nu regelmatig op zoek naar verhalen over het moederschap en hoe andere mama’s het weekend met hun kroost aanpakken. Weekendtips, je kan ze nooit genoeg hebben! Deze week is het de beurt aan Els, mama van Maya. Deze mama blogster is niet aan haar proefstuk toe, en net zoals ik duidelijk fan van de stad Gent! 

Hey, hey,

Ik ben Els (bouwjaar ’73), mama van Maya, een lieve dochter van intussen elf lentes. In het dagelijks leven ben ik communicatieverantwoordelijke.

Een dikke tien jaar geleden begon ik naar vrienden en familie die we niet zo vaak zagen, een mail te sturen met feiten en verhaaltjes over onze kleine spruit (en zo was na Maya ook de Mayapost geboren). Na verloop van tijd voegde ik ook een update van onze uitstapjes of andere activiteiten, waar ik zelf mee bezig ben, toe. Zo ontstond het idee van mamamayapost de blog waar ik inmiddels ruim drie jaar mijn verslagjes en verhalen los laat op de wereld (met dank aan een ondernemende neef die mij een digitale omgeving cadeau gaf waar ik mij eitje in kwijt kon).

In mijn vrije tijd draaide ik jaren mee als vrijwilliger bij Gentblogt. Ik deed daar heel wat inspiratie op voor leuke, soms verrassende en vaak gratis (of low budget) activiteiten in Gent, waar wij met ons gezinnetje vaak aan deelnamen. Je mag ons gerust enthousiaste ambassadeurs van Gent noemen. Het was tijdens onze studies al een uitgemaakte zaak dat we in deze stad zouden wonen en we hebben ons dat nog geen moment beklaagd.

weekend tips

We woonden jaren vlakbij het Sint-Pietersstation, een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes dicht bij huis. We gingen met onze kleuter sleetje rijden in het Citadelpark en waanden ons in de Ardennen, gingen spelen in het zand en het water van de Blaarmeersen en waanden ons aan de kust. Het grote verschil: we wandelden te voet naar onze bestemming en hadden geen last van files. 

Op zondagvoormiddag zijn de stadsmusea gratis toegankelijk voor Gentenaars, ideaal dus om kinderen kennis te laten maken met kunst en cultuur (valt het tegen, dan vertrek je en probeer je het later nog eens). Bovendien is er in Gent eigenlijk altijd wel iets te doen: het Gentse stadsmagazine en de website Uit in Vlaanderen zijn ideaal als inspiratiebron. Specifiek voor kinderen zijn er de tips van Vlieg.

Wij houden wel van een brokje cultuur en maken graag dag- of weekenduitstappen, ook buiten Gent. Die uitstappen plannen we wel in. Ik breng vooral suggesties en ideeën aan: een aankondiging van een nieuwe tentoonstelling, een leuke blogpost die ik las, een persmededeling over een evenement, … Mijn man zoekt dan extra informatie op online: kunnen we de tentoonstelling combineren met een ander bezoek, hoe geraken we het best op onze bestemming, zijn er bepaalde dagen waarop een museum met korting toegankelijk is, waar kan je in de buurt iets eten, … Soms nemen we een picknick mee (zeker bij mooi weer), andere keren zoeken we een leuk restaurantje of trakteren we onszelf op een koffie & pannenkoek.

Tijdens onze daguitstapjes of weekendjes weg proberen we steeds een programma samen te stellen dat we alle drie leuk vinden. Soms ligt de focus iets meer op het kindvriendelijke maar soms ook niet. Het leuke is dat Maya ons ook al verrast heeft op dat vlak. Tijdens de voorbije krokusvakantie bezochten we nog villa Empain en het Hortamuseum en beide locaties vielen ook bij haar enorm in de smaak. Zo zie je maar weer dat je kinderen ook wel met zaken kennis kan laten maken die op het eerste gezicht misschien niet zo voor de hand liggend zijn.

weekend tips

Mooi weer is uiteraard altijd leuker dan regen. Uitstapjes zijn meestal fun maar hoeven ook niet elk weekend. Soms is gewoon thuisblijven even gezellig en nodig om tot rust te komen. Ook voor kinderen zijn het vaak drukke tijden met verjaardagsfeestjes, buitenschoolse activiteiten, hobby’s enz. De voorbije wintermaanden maakten wij dan ook bewust tijd om samen eens een gezelschapsspel te spelen of een grote puzzel te maken.

Maya is ook graag creatief bezig en vindt het super wanneer ze dit samen met mij kan doen. Het lukt me niet altijd om hiervoor de nodige tijd vrij te maken. Er lijkt altijd nog wel een klusje te zijn dat je graag eerst nog wil afronden. Voor je het weet is het moment voorbij waarop je samen iets zou kunnen doen. Volgens mij een herkenbare situatie voor veel ouders. Het afgelopen jaar ben ik me echter meer bewust van het feit dat ons kleine meisje heel snel groot aan het worden is (letterlijk en figuurlijk). Ik moet de momenten dus koesteren die ze nog samen met mij wil delen. 

Met de paasvakantie in het verschiet hebben we alvast een paar uitstapjes vastgelegd. We trekken naar Oostende voor de tentoonstelling in Fort Napoleon rond het boek de Waanzinnige Boomhut. Misschien brengen we meteen ook een bezoekje aan de gerestaureerde Mercator. We rijden ook eens naar de andere kant van Vlaanderen, meer bepaald naar Genk, voor de tentoonstelling over Charles en Ray Eames.

Wat Els en haar gezin effectief in de Paasvakantie hebben gedaan, kan je ontdekken op haar blog http://mamamayapost.opendevelopment.be.  Ook kan je Els volgen op Instagram.

Pakken jullie het weekend net zoals Els aan? Herkennen jullie haar verhaal over hoe snel de tijd gaat en hoe snel onze kinderen groot worden? Laat het ons gerust weten in de comments. Wil je zelf eens je weekendtips delen op onze blog, stuur dan gerust een mailtje naar info@liesellove.be. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.