Na het plannen van de ombouw van jouw camionette tot een camper, is het tijd om effectief in actie te schieten. Hiervoor moet je eerst alle onderdelen die je niet meer gebruikt verwijderen en de bus schoon en roestvrij maken. Afhankelijk van het voertuig dat je kocht, zal dit vlotjes gaan of net niet. Wij verwijderden de zijpanelen, een extra rij passagiersstoelen, de dakbekleding en de vloerplaat. Gooi niet direct alles weg. Sommige zaken kan je verkopen en andere zaken kan je mogelijks recupereren. Zo verwijderden wij de stof van de dakbekleding en behielden wij de basis om opnieuw het dak mee te bekleden. Tijd voor actie dus in dit project van zelf een camper bouwen.

Zelf een camper bouwen is all the way gaan

Voor je denkt dat het strippen van de bus een klusje is die niet veel tijd vraagt en snel gedaan kan worden: dat is het niet. Voorzie voldoende tijd (en geduld) om uiteindelijk enkel het omhulsel (en eventueel de stoelen) over te houden. Dit betekent dat je in deze stap misschien ook zaken uit de bus haalt, die je later terug zal installeren. Om makkelijk te kunnen werken maar ook om die zaken tegen stof en beschadigingen te beschermen. Zo haalden wij onze passagiersstoelen (wij hadden 2 rijden passagiersstoelen) eruit, om pas tegen het einde van de ombouw ze er terug in te plaatsen. Sommigen verwijderen zelfs de voorste rij stoelen.

Afbreken klinkt gemakkelijk maar zelfs in deze stap kan je al voor uitdagingen komen te staan. Het is cruciaal dat je zeker de vloerplaat weghaalt wanneer je roest wil aanpakken en de camper wil isoleren. Dit kan een stevig werkje zijn en mogelijks heb je er niet direct de juiste werkmaterialen voor handen. Wij moesten een speciale set kopen omdat we de bevestigingen van de vloerplaat niet los kregen. Maar het is aan de doorzetter bij zelf een camper ombouwen. Als het even kan, bewaar dan de vloerplaat. Deze kan je in een later stadium namelijk als mal voor je ondervloer gebruiken. Hetzelfde geldt voor panelen op de achter/zijdeuren.

Poetsen maar

Wij hadden het geluk dat wij een nieuwe camionette kochten, waardoor het schoonmaakwerk tot het minimum beperkt bleef. Maar zelfs dan was het noodzakelijk. Sowieso zorg je ervoor dat de ondergrond helemaal schoon is voor je de vloer gaat isoleren. Gewoon een standaard schoonmaakproduct uit huis gebruiken en zorgen dat al het vet en stof verwijderd wordt.

Roest behandelen

De kans dat jouw camionette last heeft van roestplekken is niet onbestaande. Dit hoeft geen probleem te zijn maar het is wel cruciaal dat je deze roestplekken behandelt. Dit doe je met een anti-roestmiddel. Voor je het middel aanbrengt, schuur je de roestplek op, ontvet je hem en daarna behandel je met het anti-roestmiddel hammerite.

Kocht je een tweedehands voertuig met veel bruiksporen? Dan kan het interessant zijn om de camper met metaalverf te verven. Ook hier telt: opschuren en ontvetten voor je effectief de verf aanbrengt en de kans dat je meer dan één laag moet liggen is groot!

Zelf een camper bouwen: wees voorbereid

Afhankelijk van het type voertuig dat je kocht, kan het strippen van de camionette veel/weinig tijd in beslag nemen. Het is aangeraden om vóór het strippen va de bus al enkele belangrijke onderdelen te bestellen, die je wilt gaan gebruiken voor je camperombouw. Door vooraf te bestellen, voorkom je onderbrekingen in het bouwproces. Ik deed dit niet en daardoor lag de ombouw soms weken stil. Zaken die je nu al kan bestellen zijn bijvoorbeeld het isolatiemateriaal, de elektriciteitsbenodigdheden (zoals de accu & elektriciteitsdraden), zonnepanelen, dakrek, watertanks, waterleidingen + koppelingen, …

Check ook zeker even of je het juiste gereedschap in huis hebt voor de ombouw. Schroevendraaiers, accuboormachine, stanleymes, gatenzaag, decoupeerzaag, … Deze zaken zijn veelal essentieel en zal je heel vaak nodig hebben. Binnenkort voorzie ik hier onze eigen shoppinglist, dus kom zeker nog eens terug kijken als je meer inspiratie zoekt.

Wat ook nog interessant kan zijn…

– Hoe begin je aan een camper conversion?
– Camper indeling: hoe pak je dat aan?
Stappenplan zelfbouw camper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.