Ga jij een camionette ombouwen tot camper? Dan is de kans groot dat jij super enthousiast bent en direct in het werk vliegt. Je bent dan net als ik en hoewel alles hier tot een goed einde kwam met Sien, raad ik je aan jezelf goed voor te bereiden. Dacht je nog niet na over de indeling van je camper, dan is het nu de moment om dit eerst te doen. Op basis van schetsen en enkele antwoorden op belangrijke vragen en kan je een stappenplan uitwerken voor die zelfbouw camper.

Dat stappenplan zorgt ervoor zorgt dat je geen idiote fouten maakt tijdens het ombouwproces en/of veel tijd verliest. Je moet niet alleen nadenken over bouwtekeningen, je zal ook aandacht moeten hebben voor het bestellen van specifieke onderdelen en het uitvoeren van een aantal cruciale taken die echter snel vergeten zijn. Ging je nog niet aan de slag met bouwtekeningen van je bus, en zelfs van de meubels? Dan is het nu het moment om Vanspace aan te schaffen en voor een realistisch ontwerp te gaan, voor je verder gaat met het uitwerken van een actieplan.

Alles op z’n tijd

De reden dat ik zoveel aandacht aan dit stappenplan geef, is omdat ik het niet deed en daardoor heel veel tijd verloren ben. Zo moest ik weken wachten op de levering van onze dakdragers. Hierdoor kon ik niet verder met isoleren en zonder isolatie kon ik niet verder met het bouwen van de camperconstructie. Besef dus goed dat in zo een ombouw van een camionette naar een busjes alles op z’n tijd komt. Maak voor jezelf dus even een schema en het is nog zo handig als je dit digitaal doet.

Hoeveel tijd je precies nodig hebt voor de verbouwing is lastig inschatten. Ikzelf kon enkel in het weekend aan de bus de werken en dan waren er veelal ook nog eens 4 kindjes in de buurt. Soms duurt het even voor bepaalde onderdelen geleverd kunnen worden en mogelijks komt het leven er ook al eens tussen. Een minimum van 2 a 4 weken voor de ombouw is nodig. Heb je beperkte tijd zoals ikzelf? Dan reken je best op een maand of 9.

Stappenplan camper ombouw

Iedereen heeft natuurlijk zijn/haar eigen manier van werken maar de voor mij meest logische volgorde in een stappenplan camper ombouw ziet er als volgt uit:

  1. Nadenken over wat je precies wil en onderzoeken hoe haalbaar dit is. (Financieel + noden voertuig)
  2. Een voertuig aankopen en opmeten.
  3. Een voorlopige schets maken van de beoogde indeling en daarbij reeds rekening houden met de effectieve maten van bijvoorbeeld het bed, de batterij, …
  4. Oplijsten welke basismaterialen je sowieso nodig hebt zoals isolatie, dakdragers, … en daarna nagaan wat de levertijden zijn. Wij moesten bijna twee maanden wachten op onze dakdragers dus sommige zaken kan je beter tijdig bestellen, noch voor je aan de afbraak van de camionette-inrichting begint.
  5. Plan grote aanpassingen in zoals het plaatsen van extra stoelen. Maak hiervoor afspraken nog voor je start met strippen want veelal kan je niet direct bij een ombouwer terecht. Bespreek direct ook andere zaken die je mogelijks door de ombouwer wil laten uitvoeren. Wij kozen er voor de ventilatie niet zelf te plaatsen maar moesten hiervoor toch enkele weken vooraf een afspraak maken. Wil je extra ramen etc. laten plaatsen? Check dan zeker wat je zelf mag doen, welke certificaten je voor de homologatie/keuring nodig hebt en plan dit desnoods ook in bij de ombouwer.
  6. Strip de camionette indien nodig en behandel zeker ook al het roest dat je onderweg tegenkomt.
  7. Indien grote aanpassingen aan het voertuig nodig zijn, is het nu het moment om je voertuig bij de ombouwer binnen te brengen. Helemaal gestript, schoongemaakt en roestvrij!
  8. Bestel onderdelen indien nodig. Grote basiselementen bestelde je al, maar zaken zoals accu’s, koelkast, zonnepanelen, spoelbak, kookplaat, … zijn niet altijd op voorraad. Vergeet tijdens het bestellen zeker niet de afmetingen checken zodat alles zeker in de bus past.
  9. Schaf eventueel ook het benodigde gereedschap aan. Een aantal essentiële zaken zoals een boormachine, een stanleymes en een decoupeerzaag maar ook ander werkmateriaal, die de ombouw gewoon makkelijker maken, kan je ook aanschaffen (of lenen natuurlijk!).
  10. Laat het zelfbouw camper proces beginnen met de isolatie ervan. Maar ook zaken zoals het plaatsen van verwarming en elektriciteitskabels komen vrij vroeg aan bod in de ombouw. In functie van de elektriciteit bereken je best ook vooraf je verwachte stroomverbruik, zodat kabels en de batterij het verbruik aankunnen. Dit laatste moet je dus eigenlijk al berekenen op het moment dat je materiaal besteld. Ook het plaatsen van een ondervloer komt vrij snel aan bod in het ombouwproces.
  11. Werk de wanden af met zijpanelen of vilt, afhankelijk van je eigen noden. Direct ook het moment om wielomkastingen te maken. Daarna kan je starten met de constructie van je meubels. Dit wordt deels in de bus maar ook deels buiten de bus gemaakt.
  12. Dacht je nog niet aan waterleidingen? Dan is het nu het moment om die een plaatsje te geven. Net zoals je schoonwater- en vuilwatertank. Je hoort het al stap 11 en 12 lopen een beetje door elkaar. ;-) Idem voor de kookplaat. Afhankelijk van de manier waarop jij in je bus gaat koken natuurlijk! Het spreekt voor zich dat de keukendeurtjes pas als allerlaatste komen. Net zoals de afwerking met verlichting, kranen, stopcontacten, …
  13. Denk zeker aan een matras voor je bed! Veelal moet je deze nog op maat snijden. Dit kan gewoon met een scherp keukenmes! Nog een voordeel van een zelfbouw camper: je ken echt alles op maat aanpassen. Vaak vind je het materiaal gewoon in winkels zoals Ikea.
  14. Laat je camper homologeren indien nodig, schrijf de camper in en ga naar de keuring. (Dit proces kan lang duren in België!)
  15. Style je nieuwe busje met mooie kussens, dekens, plantjes, … Ook voor de styling kan je zelf de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld door zelf gordijnen te maken.
  16. Vertrek op reis met je camper en ondervind wat je tekort hebt of juist teveel meehebt. Stuur bij en geniet steeds meer van je eigen gepersonaliseerde camper.

In volgende blogs over onze zelfbouw camper Sien, neem ik je stap voor stap mee hoe wij elk onderdeel van de camper ombouw uitvoerden. Waar we ons materiaal vonden, hoe wij het hebben aangepakt, onze inzichten, … Maar op basis van dit stappenplan kan je al je eigen schema maken en zo beginnen dromen van een leven op pad.

Wat ook nog interessant kan zijn…

Hoe begin je aan een camper conversion?
Camper indeling: hoe pak je dat aan?
De camper strippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.