Subscribe to our Mailing List

Get the news right in your inbox!

Zongedroogde tomaatjes zelf maken

2 augustus 2016
zongedroogde tomaatjes

Zongedroogde tomaatjes zelf maken

2 augustus 2016

Project eet-je-koelkast leeg, geeft mij op de één of andere manier een bijzondere energie. Al ben ik er nog niet lang mee bezig, ik vind het steeds uitdagender om alles weg te werken uit mijn koelkast. Toen ik mijn boodschappenlijst moest plannen voor deze week kreeg ik het fantastische idee om zelf zongedroogde tomaatjes te maken, om die dan deze week in ons eten te verwerken. Achteraan mijn koelkast stond namelijk nog een pot kersttomaten die dringend verwerkt moest worden.

Na enig opzoekingswerk en wat getest met duurtijd en warmte van de oven, kreeg ik overheerlijke zongedroogde tomaten. Allé, technisch gezien gedroogde tomaten want de zon kwam er niet echt aan te pas.

Goesting om ook zelf tomaatjes te drogen? Zo ga je te werk:

 1. Verwarm de oven voor op 90°C. Was de tomaten en droog ze af.
 2. Snij de kerstomaatjes in twee (indien je met gewone tomaten werkt, snij je ze in partjes.)
 3. Wil je malse gedroogde tomaatjes, schik ze dan zoals ik op een bakplaat met bakpapier. Wil je ze echt helemaal gedroogd? Schik ze dan op de rooster van je oven.
 4. Wrijf de tomaatjes in met wat olijfolie. zongedroogde tomaatjes zongedroogde tomaatjes
 5. Gaar een uurtje of 6 op 90°C in de oven. Afhankelijk van je oven kan de gaartijd iets korter of langer zijn. Blijf dus in de buurt.
 6. Haal de gedroogde tomaatjes uit de oven en laat afkoelen. zongedroogde tomaatjes
 7. Neem een propere bokaal, doe de gedroogde tomaatjes erin. Voeg kruiding naar smaak toe. (Hier voegde ik twee toontjes look* bij en gebruikte ik peper, zeezout, basilicum en rozemarijn.)
 8. Zet de tomaatjes volledig onder in olijfolie en laat enkele uren staan. Daarna zijn ze etensklaar. Bewaren doe ik in de koelkast waardoor de olijfolie wel wat wolkig wordt, maar de smaak overheerlijk is. Hoe lang je ze kan bewaren weet ik niet goed, maar ik las hier en daar dat je ze tot 6 maanden* zou kunnen bewaren. Maar binnen 6 maanden zijn mijn tomaatjes zeker en vast al lang op…

* Edit na publicatie: via een reactie kwam ik te weten dat het bewaren van knoflook in olie botulisme kan veroorzaken. Een bacterie die vooral schadelijk is voor jonge kinderen maar blijkbaar ook voor volwassenen. Gebruik je knoflook, dan kan je ze misschien net zoals hier beter dadelijk opeten en laten we die bewaringstermijn van 6 maanden met een korreltje zout nemen, haha. 

zongedroogde tomaatjes

Smakelijk!

12 Comments

 • Gerda 2 augustus 2016 at 19:53

  dit ga ik zeker es proberen. ik ben gek op (zon)gedroogde tomaatjes

 • Isabel 2 augustus 2016 at 20:11

  Jammie!!
  Staat al lang op mijn to-do lijstje, ik ga er toch eens werk van maken.
  Bedankt voor de reminder 😉

 • Nancy 2 augustus 2016 at 23:33

  opgepast met knoflook lang te bewaren in olijfolie, ivm botulisme.
  Groetjes, Nancy

  • Liesellove 3 augustus 2016 at 06:42

   ik hoorde dit nog nooit maar zocht het even op… een kleine kans maar dus duidelijk wel een bestaande… ik pas het bericht aan 😉
   bedankt!

 • MultiVroon 2 augustus 2016 at 23:59

  Ohh, haha, ik dacht oeoa manier echt zongedroogd!
  Ik heb zelf moeite met het gebruiken van de oven hiervoor, zie mijn reactie op een van je vorige posts 😉 Maar het zal vast heerlijk zijn, ja 🙂

  • Liesellove 3 augustus 2016 at 06:44

   ik vond niet dadelijk de reactie die je bedoelt dus ik ben niet helemaal mee 😉
   echt zongedroogd lijkt me hier in België niet bepaald haalbaar 😉

   • MultiVroon 3 augustus 2016 at 18:44

    Over mijn angst voor Klimaatverandering door ons energieverbruik! 😉 Als reactie op je terrorisme-blogje.

    • Liesellove 3 augustus 2016 at 21:05

     het is dubbel lijkt me… het komt voort uit het principe dat ik probeer niks meer weg te gooien… en ik vermoed dat gedroogde tomaten uit de winkel mogelijks nog meer ecologische voetafdruk hebben dan de zelfgemaakte hier… het is daarom ook dat ik minder wil weggooien omdat dat consumptiegedrag volgens mij echt voor een te grote voetafdruk zorgt… dus ergens is het bij mij ook vanuit dat punt 😉

 • Anoniem 4 augustus 2016 at 09:40

  En via een reactie laat ik je graag weten dat het “kersTomaten”, je mag die buiten de kerstperiode ook eten hoor 🙂

 • Sarah 4 augustus 2016 at 22:09

  Goed idee, al eet ik ze liever niet oven- of zongedroogd. 😉 Tomaten die op ‘t randje zijn vries ik in en als ik genoeg heb doe ik ze in de soep.

 • Florine 5 augustus 2016 at 22:06

  Je hebt me op ideeën gebracht, deze namiddag ook mijn eerste lading ovengedroogde tomaatjes gemaakt 🙂 het proeven zal voor morgen zijn 🙂
  Bij mij was het na 4,5 u al nodig om ze uit de oven te halen, ik durfde ze er niet langer in te laten uit schrik dat ze té droog zouden worden..

 • Haak en Pen 6 augustus 2016 at 20:59

  Ziet er heerlijk uit, niet moeilijk
  Ik heb er nog een heleboel liggen, ga het morgen proberen
  Fijn weekend
  Manon

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  ×