Onze eerste grote reis naar het Afrikaanse content en het werd direct Zuid-Afrika. Een veelbesproken land waar mensen héél uiteenlopende meningen over hebben. Toen we nog in de beslissingsfase zaten en ik op Instagram informeerde werd ik werkelijk overstelpt met adviezen, vooroordelen en soms ook al eens de vraag: “Zijn jullie gek?!?” Omdat ik er zelf vanuit ga dat het antwoord ergens in het midden ligt, boekten we dus die vliegtuigtickets en gingen we zelf op onderzoek uit. Alle bij wijze van spreken dan toch… 

“Het is daar mega gevaarlijk!”

Het meest gehoorde vooroordeel over Zuid-Afrika. “Het is daar mega gevaarlijk.” Mensen die overvallen worden, geëscorteerd worden door politie om uit een foute wijk te raken en/of mensen met autopech die direct gewaarschuwd worden dat dit toch echt wel de foute plaats is om lang te blijven stilstaan. Het zijn vaak gehoorde verhalen. Verhalen die sommige mensen effectief meemaken. Dus helemaal bij het haar gegrepen is de uitspraak niet. De waarheid, die ligt volgens mij dan ook ergens in het midden.

Het land heeft een woelige geschiedenis achter de rug en dat laat tot de dag vandaag nog steeds zijn sporen na. Vooral de diversiteit tussen blank en zwart kleurt deze staat. Het idee dat je als blanke door geen enkele zwarte buurt veilig kan raken, is er echter eentje die je mag opbergen. Doordat wij alles met de wagen deden, zelf kookten en zelden op hotel verbleven, kwamen we vaak terecht in het lokale leven. Vaak was er geen blanke, op ons na dan, in de verste verte te bespeuren en dat bleek helemaal oké te zijn.

Toch is er een maar. We kwamen ook in situaties terecht die ons onaangename gevoelens en soms enige angst bezorgden. En ondanks de vele reiservaringen was dit voor mij nieuw. Google maps, daar kan je niet standaard op vertrouwen. Zomaar een beetje rond rijden en zien waar je uitkomt is in Zuid-Afrika niet altijd een goed idee. Ene voorzichtigheid is dus wel op zijn plaats. Ik wil daarin niet in clichés spreken en/of mensen schrik aanjagen. Maar het is wat het is, en dat mag ook gezegd worden. Geen Google Maps of reissite vertelt je dan ook over de plaatsen die je beter mijdt. Het is letterlijk proefondervindelijk ontdekken. Al kan je wel bij toeristische diensten gaan informeren.

Op sommige plaatsen zagen we te veel wapens, te veel woede en agressie. (De verkiezingen in mei lijken dit trouwens aan te sporen.) Borden langs de weg die erop wijzen dat je absoluut niet mag stoppen voor mensen omwille van de hoge criminaliteit staan er allicht niet zomaar.  (Die staan trouwens niet overal in het land!) Ook getuigenissen, en neen niet alleen van blanken, bevestigden ons dat beveiliging van huizen in vele gevallen echt nodig is.

Belangrijk is dat je weet dat wij op een manier reisden waar niet iedereen voor kiest. Geen tussenvluchten, alles met de wagen (van Kaapstad richting Johannesburg), zelden slapend in hotels of lodges, route niet vooraf uitgestippeld en bijna nooit op restaurant en daardoor bijna dagelijks de stad in om boodschappen te doen. Door dergelijke manier van reizen kom je nu éénmaal sneller in contact met het lokale leven. Net ietsje anders dan wanneer je kiest voor een vastgelegde route van lodge naar lodge.

Raad ik onze manier van reizen aan? Helemaal, ook al moet je net dat ietsje meer op veiligheid letten. We botsten dan wel op problemen, we leerden zoveel over het land en we kwamen ook op plaatsen terecht die je hoop geven. Bovendien vind ik het zelf belangrijk te zien hoe een land echt leeft en dat kan naar mijn gevoel enkel als je je onder de lokale bevolking mengt.

Conclusie: er is best wel wat gevaar in dit land maar met enig gezond verstand kan je hier perfect reizen. Je leert snel hoe je hier het beste reist. Vertrouw bijvoorbeeld niet standaard op Google Maps (want die sturen je soms wijken/straten in waar je helaas als blanke beter niet komt) maar gebruik ook maps.me (een offline gps) en vergelijk de route. Zegt je buikgevoel dat een situatie niet oké is, probeer dan zo snel mogelijk die plaats te verlaten.

‘s Avonds is een verhoogde waakzaamheid op zijn plaats. Stop nooit voor anderen en ga dan ook niet te voet op pad. Ook rijden door bepaalde wijken, vaak aan de rand van een stad, zijn afgeraden. Informeer bij de verhuurders van je woning hoe de situatie in de stad is, al moet je ook leren inschatten hoe zij tegenover de problematieken van hun land staan. Ook al is de apartheid afgeschaft, niet iedereen is er altijd even neutraal.

vooroordelen Zuid-Afrika

” ‘t Is daar toch regenseizoen?”

Zuid-Afrika werkt net zoals ons met seizoenen. In hoofdzaak kan je zeggen dat er in de winter het minste regen valt, maar echt sprake van een typisch regenseizoen, zoals deze in Azië bijvoorbeeld, is er niet. Ondertussen kampen ze op sommige plaatsen met een extreem te kort aan water. Dat zegt genoeg zeker?

Wij zagen bijgevolg tijdens onze reis amper regen op drie dagen na. Toen regende het bijna non-stop. Maar die regen was gekoppeld aan de cycloon die over Mozambique raasde. En verder hadden we vooral in de regio van Drakensbergen af en toe een buitje. Maar dan vooral ‘s morgens of ‘s avonds laat.

Je dus laten afschrikken door de term regenseizoen moet je zeker niet doen. Als je lang op reis gaat, dan bestaat er natuurlijk al eens de kans dat je regen tegenkomt op je pad. Maar dat is oké. Je moet maar denken: ‘t is goed voor de natuur!

“Ge krijgt daar toch zeker Malaria?”

In Zuid-Afrika kan je bijna overal reizen zonder dat een risico bestaat op Malaria. Dat is dus al een oef. Wil je echter het Kruger-park aandoen? Dan moet je voorzorgen nemen want daar zit de Malaria-mug wel. In een klein stuk van Zuid-Afrika, net voor het Kruger-park, wordt aangeraden gewoon voorzorgen te nemen zoals jezelf in te smeren met muggenmelk. Verder kwamen wij op onze reis amper een mug tegen. Dat is al héél wat, want hoe vervelend zijn die beesten eigenlijk wel niet?

Maar geen zorgen dus, reizen in Zuid-Afrika met kinderen zonder het innemen van Malaria-pillen kan perfect! Je hoeft trouwens niet persé Kruger te doen om wildlife te spotten. Er zijn vele andere prachtige parken in het land waar dit evenzeer kan. Meer daarover in een volgende blogpost.

“Vergeet die Big 5 wanneer je reist met kinderen”

Eén van de redenen waarom ons Zuid-Afrika afgeraden werd, waren de jonge kinderen in combinatie met safari’s. Wildlife zouden we nooit kunnen spotten. “Die Big 5, schrijf die maar op je buik.” Ik zeg jullie voor ééns en voor altijd: zever in pakjes! Het is inderdaad zo dat in veel game parks je niet mag verblijven met kinderen. Of dat je er wel mag verblijven maar ze niet mee mogen op safari. Maar enig opzoekingswerk leerde me dat er toch parken zijn die er geen probleem van maken.

En verder zijn er best heel wat parken waar je met je eigen wagen in mag rijden. Soms kan je zelfs een privé gids huren. Wij deden dat laatste trouwens niet en zagen de Big five. We hebben er niet ééns lang over moeten doen. Na twee korte selfdrive’s was dat zaakje al beklonken. Een leeuw zelfs in volle actie… I mean, niet iedereen die meegaat op safari kan dat van zijn lijstje afvinken.

“Ge kunt daar niks anders doen dan safari’s?”

Er werd ons gezegd dat we met kinderen geen safari’s konden doen. Daarna werd ons gezegd dat je dan toch niet naar Zuid-Afrika gaat want wat is er anders te doen, buiten safari’s, in dat land. Awel, safari’s zijn mogelijk maar verder is er nog zoveel meer te zien daar in dat schone land. Prachtige kuststreken, prachtige bergen en toffe steden. Reken daar ook nog eens bij dat ze daar een wijncultuur hebben om U tegen te zeggen en je je buikje rond kan eten en je weet genoeg. Zuid-Afrika is absoluut een aanrader voor één ieder die houdt van natuur en lekker eten en drinken.

Conclusie

De meeste vooroordelen over Zuid-Afrika kloppen niet. Enkele wat betreft het potentiële gevaar en de malaria. Want in sommige gevallen kan je Malaria oplopen en ja er zijn plaatsen in het land waar je beter niet komt. Om correct te zijn: er zijn nog landen in de wereld waar je op sommige plaatsen beter niet komt. Maar laat mij het zo stellen: reizen in Thailand (waar ik trouwens gewerkt heb), Australië, Spanje of Zuid-Afrika: er zit een verschil in. Dat is oké, het is wat het is, en ondanks enkele negatieve ervaringen betekent dat dus niet dat ik het land niet kan aanraden. Bereid jezelf gewoon goed voor en weet dat er al eens iets fout kan lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties

  1. Hebben 4 jaar in en nabij het Krugerpark gewoond en gewerkt en ben het helemaal eens met je bevindingen. Elke dag heimwee en we gaan vrijwel elk jaar terug. Mooie foto bij de drie rondavels. Veel reisgenot. Groet Peter Andries Schoute.

    1. Het is een bijzonder land he? Prachtig land, vreselijke geschiedenis dus ik hoop heel erg dat ze er steeds meer uit raken. Wij keken trouwens ook daar naar woningen (Jeffrey’s baai dan wel) ;-)

  2. Ieder land/iedere locatie heeft wel zijn positieve en negatieve zaken, denk ik dan. Het is meestal maar wat je er zèlf van verwacht en maakt.
    Jullie zijn er toch maar geweest, hè! En hebben er duidelijk van genoten. Meer moet da nie zijn :)

  3. Vorig jaar had ik een kustroute uitgestippeld tussen Kaapstad en Durban om te doen met de kinderen. Uiteindelijk hebben we toch niet voor deze bestemming gekozen, maar ik ben wat verrast eerder over je berichten dat sommige plaatsen nog steeds niet ok zijn. Ik ging ervan uit dat het allemaal al rustiger geworden was (behalve buitenwijken Jo’burg).

    enfin, mijn opzoekingswerk die ik toen deed, doet me toch nog altijd van Zuid-Afrika dromen dus ik laat het nog niet los op mijn wishlist.