Ondertussen ben ik 10 jaar moeder, maar ik weet nog goed hoe het voelde toen ik voor het eerst mama werd. Eigenlijk weet je niks en moet je alles maar ondergaan. Iedereen heeft een mening: je oma, je mama, je vriendin en zelfs random people die je tegen komt op straat. ‘t Is bijgevolg een spannende reis: van geboortekaartjes maken, de nesteldrang tot de voornemens over die dingen die je zeker wel en zeker niet gaat doen met je kind. Ik som daarom graag nog eens vijf tips op die ik graag aan jou als aanstaande moeder geef. 

Geef toe aan die nesteldrang 

Nesteldrang oftewel het onweerstaanbare verlangen om een comfortabel en veilig nestje te creëren voor je baby. Ik nam heel mijn huis, tot 4 keer toe, volledig onder handen. Schep het perfecte plekje voor je kleintje, maar let erop dat je je door verkopers niks laat wijsmaken. Ga dus vooral voor het organiseren van je huis, het opruimen en alles netjes maken. Met als kers op de taart: een gezellige kinderkamer maken. Al kan dit ook na de bevalling nog, want de kans dat je baby direct op die kamer slaapt, is bijzonder klein. 

Geboortekaartjes maken

De komst van je kleine spruit wil je natuurlijk graag aankondigen. ‘t Is een magisch moment en dus is het ontwerpen van het perfecte geboortekaartje essentieel. Maar er is zoveel keuze en soms weet je gewoon niet waar te beginnen. Je kunt het zelf (of door iemand laten) ontwerpen, of je kiest uit vaste collecties. Wil je gender-specifieke collecties checken? Dan kun je meestal checken op categorieën zoals geboortekaartje meisje of geboortekaartje jongen. Daarnaast heb je ook veel genderneutrale kaartjes. Ga dus gewoon voor dat ontwerp dat jij/jullie top vinden! 

Blijf reizen 

Deze tip zal je misschien niet verbazen als je Liesellove al wat hebt doorgenomen: blijf reizen! Je hebt als aanstaande mama heel vaak ongelooflijk veel voornemens. ‘Mijn leven gaat niet veranderen.’’ of ‘Mijn kind zal enkel met houten speelgoed spelen.’ Maar besef dat bijna al die voornemens onmogelijk vol te houden zijn. Behalve als het gaat over reizen en daar zijn wij het beste bewijs van. Natuurlijk verlopen die reizen anders, maar het is absoluut mogelijk op te blijven reizen. Ik schreef er zelf een boek over

Investeer niet in een volledige uitzet 

Bij een eerste kindje is het verleidelijk om mee te gaan in het eindeloze aanbod aan babyproducten die er zijn. Van volledige kinderkamers, de perfecte luiertassen tot speelgoed en speciale verzorgingsproducten. Just don’t do it! Die baby heeft de eerste maanden echt niet zoveel nodig, behalve veel liefde, warmte en genegenheid. Luiers en tetradoeken zijn handig. De rest komt wel vanzelf als je het nodig zou hebben. Ook in geval van flesvoeding heeft het trouwens geen zin een hele uitzet te kopen. Elke baby is anders wat ook betekent dat niet elke baby van dezelfde speen drinkt. 

Bonding met je partner

Terwijl je je voorbereidt op het ouderschap, is het ook de moment om tijd te nemen om te genieten van de intieme momenten met je partner. Dat kan door je samen voor te bereiden op de komst van je baby: samen geboortekaartjes maken, plannen maken, angsten bespreken, … Maar maak ook zeker nog wat tijd om exclusief van elkaar te genieten, want na de geboorte duurt het nog wel even voor je echt terug exclusieve samen-tijd hebt. ‘t Is niet voor niks dat ze tegenwoordig spreken van een babymoon.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.