zwanger

Ik ben niet dik, ik ben zwanger…

Vandaag postte ik een foto op Instagram. Na het bezoek aan de dokter wou ik een kleine update meegeven omtrent dat zwanger zijn. Hoe het ervoor staat, hoe groot/klein baby vier geschat wordt, … en ik plaatste er ook heel bewust het aantal kilo’s bij dat ik ondertussen ben bijgekomen. Op dit moment gaat het om 7,5 kg sinds het begin van de zwangerschap. Een perfect normaal cijfer. Een cijfer die er voor mij op zich ook helemaal niet toe doet.

Mijn zwangere buik, daar kan je niet naast kijken. zwanger

Een cijfer waarmee ik andere moeders, die meer bijkomen tijdens hun zwangerschappen, ook geen slecht gevoel wil aanspreken. Ik vind het belangrijk dat erbij te vertellen want echt het maakt niet uit. Je bent zwanger. Oké, het maakt misschien soms medisch iets uit maar je snapt mijn punt.

Waarom wil ik daar dan toch expliciet over bloggen? Dat vertellen aan al mijn Instagram-volgers? Niet om te stoefen of iemand anders een slecht gevoel te geven. Wel omdat ik ook tijdens deze zwangerschap aangesproken wordt op mijn buik.

Mijn zwangere buik, daar kan je niet naast kijken. Ik ben duidelijk zwanger. Mijn buikje steekt mooi vooruit. Het is iets om trots op te zijn. Ik wrijf er met graagte eens over en droom nu al over dat kleine wezentje. Maar er moet mij iets van het hart…

Zwanger zijn dat betekent niet dat de hele wereld plots een mening moet hebben over die buik. De keren dat ik al gehoord heb dat mijn buik toch wel gigantisch is voor het aantal weken dat ik ver ben, dat is niet meer bij te houden. Ik snap het nut van die opmerking niet. Moet ik dan echt het concept zwangerschap gaan uitleggen?

Dat iedereen een mening over je heeft, dat is toch iets dat ik niet zal missen aan zwanger zijn…

Er groeit een wezentje in je. Daarnaast is er ook nog iets als bijvoorbeeld vruchtwater en de moederkoek. Bij de één neemt dat veel plaats in, bij de ander minder. Te grote buik, te kleine buik… het is altijd wel iets. Die buik zegt niks over aantal kilo’s dat je bijkomt, over hoe groot dat kind zal zijn en over je leefgewoontes tijdens de zwangerschap.

Een zwangerschap doet je lichaam veranderen en dat is bij iedereen anders. Dat ik vandaag expliciet het aantal kilo’s dat ik bijkwam de wereld in stuur is dus vooral om aan te geven dat die buik van een zwangere vrouw, echt niks zegt. Dat je over een zwangere vrouw niet moet oordelen in termen van gigantisch of te mager.

Dat iedereen een mening over je heeft, dat is toch iets dat ik niet zal missen aan zwanger zijn…

Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die gewoon ontzettend lief en normaal doen. En nogmaals voor zij die véél meer bijkomen dan ik tijdens de zwangerschap. Weet dan dat ik vooral kilo’s bijkom net na mijn bevalling. Ik kom nu éénmaal makkelijk bij, alleen niet tijdens mijn zwangerschappen. Het was beter omgekeerd geweest, haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties

 1. Ik heb reeds twee keer de opmerking gekregen ‘mevrouw, u bent toch zeker dat het er geen twee zijn?!’ Dat is ook zo een opmerking waarvan ik denk ‘hiermee doe je toch geen enkele zwangere vrouw zich goed voelen?!’ Zwanger zijn is een aanslag op je lijf, het verandert zoveel en dan zulke opmerkingen krijgen over zwaar en dik zijn en in vraag gesteld worden of ik wel zeker ben dat het er geen twee zijn, dat gaat een brug te ver… Ik kijk ontzettend hard uit naar dat kleintje en zal de opmerkingen absoluut niet missen! Je ziet er trouwens heel goed uit! ❤️

  1. Ik snap niet dat mensen dat willen zeggen en kan mij daar redelijk dood aan ergeren, haha.
   Zwanger zijn is iets speciaals en ik vind dat elke zwangere vrouw een natuurlijke gloed heeft die ze laat stralen. 🙂

 2. Ik ben bij de eerste zwangerschap 18 kg bijgekomen en bij de tweede 12 kg. Heb niets anders gedaan en beide kindjes wogen even verm, dus dat gewicht is zo relatief. Het zou zomaar kunnen dat iemand met +20 kg alles na een maand alweer kwijt is en iemand met +6 kg hard moet knokken om dat eraf te krijgen. Dus ik zou aan toekomstige mama’s vooral de boodschap willen geven (zoals jij hier nu doet) om niet te focussen op die kilo’s. Het komt wel weer goed!

  1. Klopt zeker… het aantal kilo’s zegt niks, de grote van de buik ook niet.
   En toch moeten mensen altijd gemene opmerkingen maken…
   Ik weet dat ik veel moeite zal moeten doen om alles kwijt te raken ook al zal er na mijn zwangerschap geen 10 kg blijven zitten. Dus klopt wat je zegt 🙂

 3. Ik ben bij de eerste zwangerschap 18 kg aangekomen en bij de tweede 12 kg. Ik heb nochtans niets anders gedaan en de kindjes wogen even veel. Dat gewicht zegt echt niets, die 20 kg kan er na een paar maanden al weer af zijn terwijl je bij +6 kg misschien meer moeite moet doen om ze weer kwijt te raken. Ik zou vooral de boodschap willen geven (zoals jij hier nu ook doet) om niet teveel op de kilo’s te focussen. Dat komt wel weer goed!

 4. je hebt een heel mooie zwangere buik! ik ken niets van zwanger zijn maar hoorde wel dat bij meerdere kindjes, je sneller je ‘complete’ buikje hebt omdat je lichaam dat precies herkent. dus ga ik ervan uit dat het feit dat het nummertje 4 is wel een rol speelt.
  geniet van je buikje en daarna van je meisje

 5. Maar enfin, wat bezielt sommige mensen, ik snap dat echt niet? Onbeschoftheid, compleet gebrek aan emotionele inteligentie. Ik zou die soms zo goed eens op hun plaats willen zetten met een preek waar ze een hele dag niet goed van zijn, maar ’t probleem is dat net bij zo’n mensen er toch vaak niets doordringt en dat we enkel onszelf helemaal opfokken.

  Je hebt een prachtige buik voor een prachtig nieuw wondertje.

 6. Herkenbaar! Bij mijn derde zwangerschap vroeg de kleuterjuf me of ik bij de vorige twee ook “zo dik” was… Ja ik was ronder, er zaten mee kilo’s op de teller. Maar net als jij voldeed ik aan de curve en was ik gewoon (hoog)zwanger.

 7. Dames, er is een eenvoudig antwoord om deze mensen met hun commentaar de mond te snoeren: “ja ik ben dik want ik ben zwanger. Wat is jouw excuus?” Dan stoppen ze snel hoor 😉

 8. Ja, iemand zei ooit letterlijk tegen mij tijdens de zwangerschap: ‘Wat ben jij fat seg!’ Terwijl ik mezelf nog best in vorm vond en ook op en top vrouwelijk. 16 kg bij 50 is blijkbaar voor sommige mensen schrikken.

 9. Ongelofelijk he dat gezeur over buiken en gewicht. Ik vind het ook zo raar want normaal gesproken wordt er nooit rechtstreeks tegen iemand iets over dik zijn. Dan ben je zwanger, zit je vol met hormonsters, en dan krijg je de ene na de andere opmerking over je gewicht en het wel of niet aanwezig zijn van je buik. Heel irritant en ongelofelijk tactloos.

 10. Ongelofelijk he dat gezeur over buiken en gewicht. Ik vind het ook zo raar want normaal gesproken wordt er nooit rechtstreeks tegen iemand iets over dik zijn. Dan ben je zwanger, zit je vol met hormonsters, en dan krijg je de ene na de andere opmerking over je gewicht en het wel of niet aanwezig zijn van je buik. Heel irritant en ongelofelijk tactloos.

 11. Toevallig (zoekend) kwam ik je lijstjes tegen en las ik deze post… Waarvan de letters in ’t groot zo herkenbaar zijn voor mij.. Manman! Gek word ik ervan!
  Ik ben ondertussen 37 weken zwanger, maar heb geen idee hoeveel ik ben bijgekomen. Van nature ben ik vrij slank gebouwd. Ik heb daar nooit iets voor moeten doen, we hebben geen weegschaal in huis, en ook de gynaecoloog is er blijkbaar vrij gerust in want ik heb me nog geen enkele keer moeten wegen.
  Maar dus… echt… 15 keer op een dag (zelfstandig beroep, zie veel mensen op een dag + het postpunt, willekeurige supermarkt,…) een of andere mening over mijn buik. Mensen zeggen maar wat: ‘nu kun je ’t niet meer verstoppen hé’ (no shit Einstein), ‘amai, nog xxx weken’, zelfs de “complimentjes” zoals ‘wat een schoon bolleke’, of ‘ ’t zit ook allemaal op je buik hé’. Ik heb er echt genoeg van!
  Voila si, dat luchtte eens op! 😀